Natuurpark Corona Forestal - Maanlandschap op Tenerife

Natuurpark Corona Forestal - Maanlandschap op Tenerife Ben je weleens op de maan geweest? Natuurlijk niet, maar er is wel een plekje op Tenerife, behorend tot het Canarisch Archipel, waar je “een voet op de maan” kunt zetten. Dit spectaculaire landschap ligt in het midden van het natuurpark Corona Forestal, aan de rand van het Nationaal Park El Teide, in de gemeente Vilaflor.

Het natuurpark Corona Forestal

Dit natuurpark is het grootste beschermde natuurgebied van Tenerife, met een oppervlakte van 46.612 hectare en bestaat uit een aantal gemeenten. Het immense pijnbomenbos ligt als een ring om de vulkaan el Teide heen, variërend van 300 tot 2.715 meter hoogte. Het park is een groot recreatiegebied en heeft minder strenge regels als het Nationaal Park van El Teide. Het park is in 1987 opgericht, wat er voornamelijk voor zorgde dat de kap van het bos een halt werd toegeroepen. Deze 'groene longen' van Tenerife bestaan vooral uit de Canarische dennenbossen, ceders, jeneverbessen, heide, laurier en struikgewassen en in de bergen wonen endemische dieren, vleermuizen, ongewervelde dieren en vele soorten vogels, zoals de Teide vink.

De vulkaan El Teide

De vulkaan el Teide is gelegen in het centrum van het eiland Tenerife. Het ligt 3.718 meter boven de zeespiegel en is de hoogste berg van Spanje, met een permanente ring van wolken om zich heen.

Het is een stratovulkaan, kegelvormig van aard en opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. Het landschap is bijna volledig bezaaid met rotsen en grotten, gevuld met zwarte kiezels. Het Nationaal Park El Teide werd in 2007 door de Unesco verklaard tot werelderfgoed, vanwege haar schoonheid en haar grote waarde als natuurgebied. Bij het bereiken van het bovenste bergstation, met de kabelbaan, op 3.500 meter hoogte is er een pad dat zich in tweeën splitst. Het eerste pad stijgt naar de krater een het tweede omringt de krater. Om de krater te beklimmen moet je wel van tevoren een vergunning aanvragen. Deze vergunning is gratis. Vanaf te top zijn er spectaculaire vergezichten, en mits onbewolkt kun je de zeven eilanden van het archipel zien.
Ook is er nog iets anders te zien...

Het maanlandschap

Stel je eens voor, een ongelooflijk merkwaardig maanlandschap in het midden van een immens dicht dennenbos. Deze vreemde rotsformaties zijn het resultaat van eeuwenoude erosies op de vulkanische oppervlakte. Dit landschap komt voort uit de vulkaanuitbarstingen van el Teide en de “pumitas”, een wit vulkanisch materiaal, heeft de vorm van schoorstenen en rotsen aangenomen, door de werking van water en wind, over duizenden jaren.

Dit maanlandschap in het natuurpark Corona Forestal is een te “gek” magisch landschap en blijkbaar nog niet zo bekend onder het grote publiek. Dat maakt het wel lekker rustig, net als op de maan. Vilaflor is trouwens met 1.400 meter boven de zeespiegel het hoogst gelegen dorp in Spanje.


Routes

Deze routes vergeet je nooit meer:
  • wandelroute van Vilaflor – Maanlandschap – Vilaflor, lengte 12,9 km, duur circa 4 uur, middelmatig tot zwaar parcours. Goed schoeisel en goede wandelconditie zijn essentieel. Adembenemende uitzichten en de route is goed aangegeven.
  • Vanuit Vilafor met de auto richting het Nationaal Park El Teide rijden. Op circa 2 km van het dorp is er een afslag richting Lomo Blanco. Na het volgen van een bosweg kom je op een parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren. Vanaf hier zijn er 3 looppaden van respectievelijk 2.300, 2.400 en 2.700 meter. Geen moeilijk parcours en duurt circa 1 uur.

Vanaf een uitkijkpunt is het maanlandschap te bewonderen. Helaas kun je tegenwoordig niet meer door het maanlandschap lopen vanwege aantasting van de rotsformaties met het schrijven van Namen, krassen en andere tekens.
© 2014 - 2024 Unpais, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in Vilaflor, het hoogste bergdorpje van TenerifeVilaflor is het hoogst gelegen bergdorp van Tenerife en ligt in de bergen aan de zuidkant van Tenerife. Op meer dan 1400…
Auto huren Tenerife, Canarische eilandenAuto huren Tenerife, Canarische eilandenOp Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…

Bardenas Reales - woestijn in Navarra, SpanjeBardenas Reales - woestijn in Navarra, SpanjeBardenas Reales is een woestijn gelegen in het zuidoosten van de provincie Navarra, in de buurt van Tudela, waar door st…
Parque Nacional Garajonay - Wandelparadijs in GomeraParque Nacional Garajonay - Wandelparadijs in GomeraEenmaal ondergedompeld in deze prachtige omgeving, is de stilte en het vocht opvallend. Langs tal van bewegwijzerde rout…
Bronnen en referenties
Unpais (32 artikelen)
Laatste update: 21-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.