Tenerife: een afwisselend Canarisch eiland
Tenerife is veel meer dan zon, zee, prachtige stranden en luxe vakantieplaatsen. U kunt er genieten van de prachtige flora en fauna en van pittoreske dalen en rotsachtige gebergten. Tenerife heeft ook fraaie oude dorpjes en plaatsen met een mooi oud centrum. Ook voor de actieve vakantiegangers zijn er volop mogelijkheden. Het gunstige klimaat maakt het eiland ideaal voor vooral watersporten. Er is ook een divers aanbod van amusement en vakantievermaak, zoals casino's, theaters en pretparken. Tenerife is dus de ideale bestemming voor een heerlijke en afwisselende vakantie.
Inhoud
Algemeen
Tenerife is het meest bezochte eiland van de Canarische archipel. Het eiland is met 2057 vierkante kilometer ook het grootste van de Canarische Eilanden die bestaat uit acht bewoonde eilanden: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, La Palma, El Hierro en Isla Graciosa. De Canarische Eilanden horen bij Spanje, maar Tenerife ligt ongeveer 450 kilometer ten westen van het vasteland van Afrika en ligt ongeveer 1300 kilometer van het Europese vasteland. De hoofdstad van het eiland is Santa Cruz de Tenerife, met ruim 205.000 inwoners (2019). In totaal wonen er op Tenerife bijna 918.000 mensen (2019). Tenerife is vulkanisch van oorsprong, met een gevarieerd landschap van bergen, dalen en vlaktes. De hoogste berg op Tenerife (en van Spanje) is de Pico del Teide met een hoogte van 3718 meter.
Badplaatsen
De belangrijkste badplaatsen concentreren zich vooral in het zuiden rond de plaatsen Los Cristianos, Playa de las Américas en Costa Adeje. Aan de noordkust is de badplaats Puerto de la Cruz bepalend vo or het toerisme.
- Playa de las Américas, in het zuiden van Tenerife, is een kunstmatige stad voor toeristen gebouwd, en waar altijd een opgewonden bedrijvigheid heerst. Het is een bruisende toeristenplaats met kunstmatig aangelegde stranden, hotels, bars, disco's, winkels en een groot aanbod van amusement. De stad is puur internationaal en er is weinig Canarische authenticiteit te vinden.
- Los Cristianos, ten zuiden van Playa de las Américas, is ook een bruisende badplaats, maar iets rustiger. Dankzij de vissershaven en de veerdienst op La Gomera en El Hierro heeft deze plaats nog enigszins zijn oude charme behouden.
- Costa Adeje, ten noorden van Playa de las Américas, is ook rustiger en bovendien mooier. Ook staan er enkele hotelcomplexen die wat betreft hotelarchitectuur tot de mooiste van het eiland behoren.
Aan de noordkust is rond de stad Puerto de la Cruz het strandvertier het grootst. Ook hier zijn veel voorzieningen voor de toerist aanwezig, maar de stad heeft ook een aantal historische locaties en heeft gedeeltelijk zijn authentieke sfeer behouden. De stad beschikt over een kunstmatige lagune, het
Lago Martiánez. Dit zijn ontworpen zwembassins met zeewater die populair zijn bij toeristen. Een ander populair strand is het
Playa Jardin, een kunstmatig strand en wat natuurlijker dan de lagune.
Toplocaties
Parque Nacional del Teide
Een belangrijke trekpleister van Tenerife. Het natuurgebied Parque Nacional del Teide bestaat uit de vulkaan
Pico del Teide, een veel grotere krater er omheen en hellingen die deze berg omringen. De grotere krater,
Las Cañadas, is ongeveer 3 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische verzakking. Door vulkanische activiteit gedurende duizenden jaren is er een landschap ontstaan van gestolde lavastromen, mineraal gesteente en grillige rotsformaties.
De vulkaan, de Pico del Teide, is met 3718 meter hoogte de hoogste berg van Spanje. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was in 1909. Het is mogelijk de top van de berg te beklimmen, maar een kabelbaan brengt bezoekers in slechts acht minuten tot op 200 meter van de top van de Teide.
Santa Cruz de Tenerife
Santa Cruz de Tenerife dankt zijn naam aan het heilig kruis, opgericht door de conquistadores in 1494. In de 16de eeuw werd het voormalige vissersdorp een belangrijke havenplaats en in 1723 de hoofdstad van Tenerife. De bedrijvigheid van deze stad wordt gedomineerd door de grote haven die plaats biedt aan zowel lijnschepen als vrachtschepen. Verder zetelt in Santa Cruz de regering, wat ook voor arbeidsplaatsen zorgt.
Santa Cruz heeft een 19de eeuwse koloniale architectuur, en is mede daardoor de meest stadse plaats van het eiland. De hoofdstad heeft veel te bieden, zoals uitstekende winkelmogelijkheden, musea, theater, concerten en bovenal het carnaval. Een interessante bezienswaardigheid is de
Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción, de oudste kerk van de stad (1500) met een imposante klokkentoren. Voor concerten kunt u terecht bij het
Auditorio de Tenerife, een modern concertgebouw waar onder andere het muziekfestival van de Canarische Eilanden wordt gehouden. Museumliefhebbers kunnen naar het
Museo de la Naturaleza y el Hombre, hier komt u alles te weten over de vroegere bewoners van de archipel.
Loro Parque
Loro Parque, aan de rand van Puerto de la Cruz, is een dierenpark met vele toeristische attracties. Het park heeft ongeveer 300 verschillende soorten papegaaien en er groeien schitterende orchideeën. Er worden vele shows verzorgd waarin het publiek kennis kan maken met papegaaien, zeehonden en dolfijnen. Ook heeft het park apen en krokodillen, en op het tijgereiland is een witte tijger te zien.
Een grote trekpleister is het
dolfinarium, waar 1800 bezoekers terecht kunnen. Het
pinguïnhuis zijn in een fraai aangelegd poollandschap 200 pinguïns bijeengebracht. In het
haaienaquarium zijn in een indrukwekkende onderwatertunnel diverse soorten haaien te zien.
Masca
Masca is een prachtig, populair dorpje in het noorden van Tenerife. Het dorpje was ooit een schuilplaats voor piraten en bleef lang verstoken van contact met de buitenwereld. Tegenwoordig is het alleen nog maar te bereiken via twee haarspeldweggetjes. Vlak boven het dorpje heeft u een prachtig uitzicht op de kust, de Pico del Teide en La Gomera. Het dorp bestaat uit oude natuurstenen huizen met rode dakpannen omgeven door palmen, bloemen en planten. Het dorp is omgeven door boomgaarden en terrassen waarop gewassen worden verbouwd. Voor wandelaars is Masca een uitstekend vertrekpunt. Eén van de beste routes is het afdalen van het Masca-ravijn naar de kust.
La Orotava
La Orotava is één van de mooiste steden van de hele archipel en ligt aan de noordkant van het eiland, ongeveer 7 kilometer van de kust. Het is één van de weinige Canarische steden die grotendeels bewaard is gebleven en heeft een traditionele Canarische sfeer. De meeste interessante gebouwen zijn te vinden in de oude binnenstad en bevat gebouwen van eind 16de tot eind 19de eeuw. Hun donkere houten balkons met fraai versierd houtsnijwerk zijn bij uitstek het symbool van de Canarische architectuur.
Een voorbeeld hiervan is de
Iglesia Nuestra Señora de la Concepción, een kerk met een imposante gevel en een Canarisch interieur. Een andere bezienswaardigheid is de
Plaza de la Constitucion, vanaf het terras op het plein heeft u een prachtig uitzicht op de stad en de Valle de la Orotava. Ook een bezoek waard is het
Casa de los Balcones, met de schitterende houten balkons en zijn mooie binnenhof.
Icod de los Vinos
Icod de los Vinos ligt in het midden van een vruchtbare wijnstreek, maar de meeste toeristen komen voor de beroemde oeroude drakenbloedboom. Deze drakenbloedboom heet meer dan duizend jaar oud te zijn, maar vermoedelijk is hij slechts 400 jaar oud. Met een hoogte van 16 meter is deze boom het grootste exemplaar van de archipel. Als het kleurloze sap in aanraking komt met de openlucht neemt het een donkerrode kleur aan, vandaar de naam 'drakenbloed'.
Naast de boom heeft Icod nog meer attracties zoals de driebeukige kerk
San Marcos die is gebouwd in de 15de en 16de eeuw, met onder andere een museum in één van de kapellen. Het is ook de moeite waard om de wijnlokalen eens te bezoeken. Hier zijn wijnen, likeuren en ook kaassoorten verkrijgbaar.
Tophotels op Tenerife
Gran Hotel Bahia del Duque in Costa Adeje
Wat betreft hotelarchitectuur een opvallend mooi hotel. Het heeft verschillende gebouwen in allerlei stijlen, vooral Arabisch. Verder heeft het hotel tropische tuinen, zwembaden met fonteinen en watervallen en een klein mooi strand.
Jardin Tropical in Costa Adeje
Dit luxehotel is gebouwd in Moorse stijl en heeft een schitterend uitzicht op zee. Van de verschillende restaurants zijn er twee een aanrader. Las Rocas staat bekend om zijn uitstekende visgerechten. El Patio is al drie keer als beste restaurant van Tenerife onderscheiden en heeft diverse nationale prijzen in de wacht gesleept.
Het ontstaan van Tenerife
Net als alle andere Canarische eilanden is Tenerife een vulkaaneiland. Het eiland is ongeveer 10 miljoen jaar geleden uit zee verrezen door erupties in de oceaanbodem. Lagen lava vloeiden op elkaar, stolden en op een gegeven moment kwam het 'eiland' boven water. Daarna is het eiland nog duizenden jaren vulkanisch actief geweest.
Bij uitbarstingen stortte soms de bovenkant van de kegelvormige berg in. Hierdoor ontstond een trechtervormige krater, die caldera wordt genoemd. Las Cañadas op Tenerife is een caldera met in het midden de vulkaan Pico del Teide. Las Cañadas is ongeveer 3 miljoen jaar geleden ontstaan, de vulkaan Pico del Teide is veel later ontstaan en is 600.000 jaar oud.
Geschiedenis
De vroegste periode (rond 3000 v.Chr.-rond 200 n.Chr.)
Over de vroegste geschiedenis van de Canarische Eilanden is heel weinig bekend. Vermoedelijk kwamen de eerste bewoners uit Noord-Afrika en arriveerden zij hier rond 3000 v.Chr. Ze waren waarschijnlijk neolithische mensen uit het Cro-Magnontijdperk. Ze waren lang en sterk gebouwd, met blauwe ogen en een lichte huidskleur.
Rond de tweede eeuw v.Chr. werden de eilanden bewoond door een volgende groep immigranten. Dit waren de Guanchen, een Berberstam uit Noord-Afrika en ook zij behoorden tot het Cro-Magnonras. Vanaf ongeveer 1200 v.Chr. bezochten de Feniciërs regelmatig de eilanden en in 25 v.Chr. stuurde koning Juba II van Mauritanië een expeditie naar de Canarische Eilanden.
Eeuwen later kregen zij ook bezoek van de Noormannen en er zijn vermoedens dat ook de Portugezen en de Kelten de eilanden wel eens aandeden. De oude Grieken en Romeinen wisten al van het bestaan van de eilanden. Homerus noemde de eilanden de Elyseïsche eilanden en de geograaf Ptolemaeus zag de eilanden als de rand van de wereld. Na de val van het Romeinse Rijk raakten de eilanden meer dan 1000 jaar in de vergetelheid.
De 14de en 15de eeuw
In het begin van de 14de eeuw werden de Canarische Eilanden opnieuw ontdekt door de Europeanen. In 1312 bereikte de Genuees Lanzarotto Malocello een eiland dat later naar hem werd vernoemd: Lanzarote. In de loop van de 14de eeuw werden er schepen naar de eilanden gestuurd om slaven en bont mee terug te nemen. De verovering van de eilanden begint in 1402 als Jean de Béthencourt in opdracht van Spanje Lanzarote in bezit neemt. Twee jaar later moesten ook Fuerteventura en El Hierro de strijd opgeven.
De daarop volgende jaren werden de andere eilanden veroverd: in 1483 viel Gran Canaria, in 1488 gevolgd door La Gomera en in 1496 La Palma. In 1496 viel ook Tenerife en werd het laatste verzet van de Guanchen bij La Victoria gebroken. Nadat de Guanchen beroofd waren van hun land werden zij gedwongen tot slavernij en door ziekten geveld. Zij stierven spoedig uit en de overlevenden vermengden zich langzaam maar zeker met de Spanjaarden.
De Canarische Eilanden speelden een belangrijke rol bij de ontdekkingsreizen van Columbus naar Amerika. Columbus verbleef vier keer op Gran Canaria en La Gomera. De schepen konden hier bevoorraad worden en de eilanden fungeerden als springplank voor zijn historische expedities. Door de gunstige ligging werden de eilanden belangrijke handelscentra.
De 16de eeuw
In de 16de eeuw werd de economische bedrijvigheid steeds groter, mede door twee grote havens: die van Santa Cruz de Tenerife en van Las Palmas de Gran Canaria. Er werd gehandeld in voedsel en goederen maar ook in mensen: de eilanden werden een belangrijke tussenstop op de slavenroute. Door de toenemende handel nam ook het aantal Europese kolonisten op de eilanden snel toe, vooral op Gran Canaria en Tenerife. Het belangrijkste exportproduct was suiker en er ontstonden grote suikerrietplantages waar slaven werkten. Dit ondanks het verbod op de slavenhandel dat Spanje in 1537 had ingesteld. De groei van de suikerindustrie eindigde door de kolonisering van Latijns-Amerika, waar suiker goedkoper kon worden geproduceerd.
De 17de en 18de eeuw
De economie van de Canarische Eilanden werd gered door de wijnhandel. Er kwam een steeds grotere vraag naar wijn die vooral op Tenerife en Gran Canaria werd geproduceerd. De lokale wijn was vooral geliefd in Engeland. Aan het eind van de 17de eeuw daalde de wijnproductie echter drastisch door een sprinkhanenplaag. Aan het begin van de 18de eeuw nam de vraag af door concurrentie met nieuwe wijnsoorten. Aan het eind van de 18de eeuw nam de wijnproductie en-export nog verder af, waardoor de economie vrijwel geheel instortte.
De economie werd nu min of meer weer gered door een belangrijk exportproduct: karmijn, een natuurlijke verfstof/kleurstof van de cochenilleluis. Tot op heden zijn de eilanden de grootste exporteurs van dit product. De eilanden kenden niet alleen maar economische problemen, zij lagen vaak letterlijk onder vuur. Vooral vanaf de 16de eeuw werd de Spaanse heerschappij over de eilanden bedreigd. Gedurende de 16de en 17de eeuw had de scheepvaart veel last van piraterij. Ook de eilanden zelf ontkwamen niet aan plunderingen. In 1797 probeert Groot-Brittannië voor de derde keer Tenerife te veroveren (net als in 1657 en 1706). Ook admiraal Nelson lukte het niet en Tenerife bleef in Spaans bezit.
De 19de eeuw
In 1822 werden de Canarische Eilanden een provincie van Spanje, met Santa Cruz de Tenerife als hoofdstad. Hierdoor nam de rivaliteit tussen de twee belangrijkste eilanden, Tenerife en Gran Canaria, toe. Sinds 1723 was Santa Cruz al de hoofdstad van alleen Tenerife. De voormalige hoofdstad, La Laguna, is een stad van betekenis gebleven. La Laguna is een universiteitsstad sinds 1817 en een bisschopsstad sinds 1818.
In de 19de eeuw werd op grote schaal geïnvesteerd in de economie van de eilanden. Om de handel te bevorderen werden in 1852 de Canarische Eilanden door de Spaanse Kroon tot vrijhandelsgebied verklaard. Om de dominantie van Tenerife te verminderen kreeg ieder afzonderlijk eiland in 1912 een beperkte vorm van zelfbestuur, waardoor de controle van Santa Cruz over de hele archipel afnam.
In 1927 werden vanwege de rivaliteit tussen Tenerife en Gran Canaria de eilanden in twee provincies verdeeld. Santa Cruz de Tenerife werd de hoofdstad van de westelijke provincie met de eilanden Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro. Las Palmas de Gran Canaria werd de hoofdstad van de oostelijke provincie met Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Deze situatie is tot heden zo gebleven.
Aan het eind van de 19de eeuw kregen de eilanden te maken met economische neergang die begon toen de cochenilleproductie instortte. Hierna emigreerden veel bewoners naar Latijns-Amerika. De economie van de eilanden werd gered door de export van bananen. Maar door de Eerste en Tweede Wereldoorlog stortte ook deze handel in. De hiernavolgende economische crisis had een tweede emigratiegolf tot gevolg.
De 20de eeuw
In 1936 kwam er in Spanje na verkiezingen een progressieve regering aan de macht bestaande uit republikeinen, anarchisten, socialisten en communisten. De republikeinse regering 'verbande' generaal Franco uit angst voor een staatsgreep naar Tenerife. Hier werden plannen uitgebroed om de regering omver te werpen. Franco stak over naar het vasteland van Spanje en sloot zich aan bij andere opstandige militairen. Hiermee begon de Spaanse Burgeroorlog, die tot 1939 duurde en door Franco werd gewonnen. Het Spanje van Franco werd door de internationale gemeenschap in de ban gedaan, waardoor de economie op de Canarische Eilanden stagneerde. Hierdoor emigreerden er in de jaren vijftig nog meer mensen.
In de jaren zestig werden de grenzen voor het toerisme geopend, in 1960 kwamen de eerste chartervluchten naar Tenerife. Dit bracht enige welvaart na een lange periode van armoede. Na de dood van Franco in 1975 herstelde koning Juan Carlos de democratie in het land. De machtsverhoudingen veranderden en in 1982 kregen de Canarische Eilanden de status van autonome regio. In 1986 werd Spanje lid van de Europese Unie.
Landschap
Het landschap van Tenerife wordt gedomineerd door de resultaten van duizenden jaren vulkanische activiteit. In het Parque Nacional del Teide zijn veel kraters, vulkanen, gestolde lavastromen en caldera's te zien. Ook de rest van het eiland ziet er vulkanisch uit, zo vindt u op Tenerife ook zwarte lavastranden.
Door de vruchtbare vulkaangrond gedijt de wijnbouw goed, waardoor er veel wijngaarden te zien zijn. Het landschap is nu veel kaler dan enkele eeuwen geleden omdat het eiland werd ontbost. Door de ontbossing ontstond erosie en de laatste jaren is men begonnen met herbebossing om dit proces tegen te gaan. De klimatologische verschillen maken het landschap heel afwisselend. Het door de krater beschutte noorden is vochtig en bebost. Het zuiden is rotsachtig en dor.
Flora en fauna
Flora
Tenerife heeft een bijzonder afwisselend landschap en een unieke flora. Door het vrij stabiele, relatief vochtige klimaat en hoogteverschillen groeien er ongeveer 1800 verschillende soorten planten, bloemen en bomen, waarvan bijna de helft inheems is. In het landschap is in drie vegetatiezones een enorme verscheidenheid aan flora te vinden.
In de droge zone (tot 1000 meter) groeien onder andere palmen, bananen en eucalyptusbomen. In de middelste zone (1000-1800 meter) groeien hoofdzakelijk naald-en loofbomen en ook drakenbloedbomen. Boven de boomgrens (vanaf 1800 meter) groeien vooral kruiden en korstmossen.
Een belangrijk deel van het landschap wordt bepaald door de landbouw. Hiervan is de bananenteelt het belangrijkste. Verder worden er onder andere tomaten, citrusvruchten, appels en peren geteeld. Er zijn ook volop wijngaarden te zien.
De dierenwereld
De 'aardse' dierenwereld van Tenerife is minder rijk en gevarieerd dan die van de plantenwereld. Het eiland is rijk aan vogelsoorten waarvan er enkele inheems zijn zoals de laurierduif, de Teidevink en de wilde kanarie. Andere vogels die voorkomen zijn spechten, kraaien en buizerds.
Er komen ook vlinders op het eiland voor zoals de rode monarchvlinder en de oranje tijgervlinder. Verder leven er op Tenerife een aantal hagedissoorten, een veelvoorkomende soort is de Canarische hagedis. Een deel van de dierenwereld bestaat uit het gebruikelijke vee, zoals koeien, geiten en schapen. Ook leven er op sommige plekken in het wild moeflonschapen.
Het leven onder water
In de zee rond de eilanden zijn de omstandigheden gunstig voor veel vissen en zoogdieren. Het zeer diverse zeeleven bestaat uit walvissen, dolfijnen, inktvissen, zwaardvissen, kreeften enzovoort. De zee is niet alleen populair bij vissers maar ook bij duikers/snorkelaars en mensen die per boot naar dolfijnen en walvissen willen kijken. Er worden excursies georganiseerd met boten variërend van glasbodemboten tot grote zeiljachten. Tenerife is ook aantrekkelijk om te duiken en te snorkelen vanwege de koraalriffen waar u de mooiste vissen tegenkomt.
Klimaat
Tenerife heeft een subtropisch klimaat met temperaturen van gemiddeld 18 graden in de winter en 24 graden in de zomer. De uit noordoostelijke richting komende passaatwind zorgt dat het nooit te heet wordt en houdt de temperatuursverschillen klein. Hierdoor is het eiland het hele jaar door in trek bij toeristen. Tenerife is echter in twee klimaatzones verdeeld. Het door de krater beschutte noorden is natter en het landschap is groener. Het zuiden is droger en zonniger dan het noorden. Hoog in de bergen is het uiteraard kouder en 's winters ligt er soms sneeuw op de top van de Teide. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs regenen en stormen. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 18 en 22 graden.
De mensen op Tenerife
De vroegere bewoners van Tenerife waren de Guanchen. Hun oorsprong en tijdstip van aankomst op de eilanden zijn nog altijd grotendeels onbekend. De huidige bewoners van de Canarische Eilanden heten Canariërs, inwoners van Tenerife heten Tinerfeños. Er is een groot verschil tussen de bewoners van de eilanden en die van het Spaanse vasteland. In tijden van armoede zijn veel bewoners van de eilanden geëmigreerd naar Latijns-Amerika. Hier zijn Latijns-Amerikaanse gewoonten en tradities uit voortgekomen zoals het carnaval. Toeristen ervaren de Canariërs als vriendelijk, gastvrij en ontspannen.
Eten en drinken
De Canarische keuken is mediterraan en heeft Spaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden. Ook zijn er elementen van de Guanche-kookkunst in terug te vinden. De meest gebruikte ingrediënten zijn vlees, vis, maïs, aardappels, groenten en tropisch fruit. Vooral populair zijn eenpansgerechten, soepen en stamppotten.
Een klassiek hoofdgerecht is
puchero canario, een eenpansgerecht met vlees, groente en kikkererwten. Een andere plaatselijke specialiteit is
papas arrugadas, een bijgerecht met aardappels in de schil gekookt. Bij de meeste gerechten wordt
mojo (saus) geserveerd, gemaakt van olie, zout, pepers en kruiden. Uit de tijd van de Guanchen stamt
gofio, gemalen en geroosterde maïs, gerst of tarwe, en is nog steeds onderdeel van de Canarische keuken. Populaire dranken zijn bier, lokale wijn, water en koffie. Voor de Canarische keuken moet u verder het binnenland in. In de toeristencentra zijn ook gerechten uit andere Spaanse streken vertegenwoordigd en u vindt er ook internationale restaurants en fastfoodketens.
Feest en evenement
De cultuur van de Canarische Eilanden is een mooie mengeling van Spaanse en Zuid-Amerikaans invloeden, zelfs met invloeden die teruggaan naar de tijd van de Guanchen. Dat levert een rijk cultureel leven op hetgeen is terug te zien in de talrijke fiëstas, festivals en romería's. Fiëstas zijn religieuze feestdagen die het hele jaar door worden gehouden. Er worden beschermheiligen vereerd waarbij wordt gebeden, gedanst en kleurige optochten worden gehouden. De Semana Santa, de Stille Week, wordt gevierd met paasprocessies op Goede Vrijdag. Vooral de optochten in het oude centrum van La Laguna zijn bekend.
Ook een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed zijn de romería's. Deze worden in verschillende dorpen van Tenerife gehouden op de dag van de dorpsheilige. Bij deze bedevaarten trekt een processie door de straten om een beschermheilige te aanbidden. Gehuld in klederdracht wordt er gedanst, gegeten en gedronken.
Carnavals
Het bekendste evenement van de Canarische Eilanden is het carnaval (februari/maart). Het grootste carnaval wordt gevierd in Santa Cruz de Tenerife, waar het tot een prestigieus evenement is uitgegroeid. Het is één van de grootste carnavals van Europa, en mede door de Zuid-Amerikaanse invloeden wordt het vaak vergeleken met dat van Rio de Janeiro. Zodra een carnaval is afgelopen begint men al met de voorbereiding van het volgende, het kost vaak maanden om de kostuums en maskers te maken en om de praalwagens te ontwerpen en te bouwen.
Het carnaval begint met de verkiezing van de carnavalskoninginnen. De praalwagens van de nieuw gekozen koninginnen hebben een ereplaats in de parades en hierbij vertonen de koninginnen zich aan het grote publiek. Er zijn dagelijks optochten op straat met praalwagens, waar groepen dansers en muzikanten aan meedoen. Het carnaval van Santa Cruz eindigt op Aswoensdag met een begrafenisstoet,
El Entierro de la Sardina (de begrafenis van de sardine). Hierbij wordt een reusachtige sardine van papier-maché feestelijk en 'rouwend' naar zee gedragen en in brand gestoken.
Amusement
Wie op zoek is naar amusement zal zich zeker thuis voelen op Tenerife. Er zijn veel pretparken en musea, en er worden de meest uiteenlopende excursies georganiseerd. Ook liefhebbers van een bruisend uitgaansleven hoeven zich op Tenerife niet te vervelen.
Amusement overdag
Overdag kunt u bijvoorbeeld een jeepsafari maken of per boot naar dolfijnen en walvissen kijken. Een andere leuke manier om de dag door te komen is een bezoek aan een pret-, natuur- en dierenpark. Het bekendste is Loro Parque, maar er zijn er meer zoals Aquapark in Costa Adeje. Liefhebbers van musea kunnen terecht in onder andere Santa Cruz, Puerto de la Cruz en La Laguna.
Nachtleven
Tenerife heeft een bruisend uitgaansleven, er is een enorme keus aan bars, cafés, disco's en casino's. Er is ook amusement in hotels, er zijn meestal bars, soms zelfs met live muziek.
Theater en concerten
Naast de festivals en fiëstas kunt u op Tenerife ook terecht voor theater en concerten. Het belangrijkste concertgebouw is het Auditorio de Tenerife, naast muzikale evenementen biedt het gebouw ook ruimte aan kleinschalige voorstellingen.
Sportactiviteiten
Tenerife is een ideaal eiland voor actieve vakantiegangers. De populairste sporten zijn uiteraard watersporten zoals varen, zeilen en (wind)surfen, maar het eiland biedt ook mogelijkheden om te duiken, watersporten, zwemmen, vissen, golfen, wandelen, fietsen/mountainbiken, paragliding/deltavliegen en tennissen.
Varen
Rondvaarten in motorboten worden hoofdzakelijk aangeboden in de drukke toeristenplaatsen zoals Los Cristianos en Playa de las Américas.
Zeilen
Zeilen is hier enorm populair, bij de meeste jachthavens kunt u een zeiljacht of catamaran huren. Er worden ook excursies georganiseerd met zeiljachten en er zijn ook zeilscholen op het eiland gevestigd.
Surfen
De omstandigheden voor surfers zijn hier ideaal. Playa del Soccoro is een ideale locatie om te surfen. Er zijn meer stranden waar men goed kan surfen zoals Lago Martiánez en Playa Jardin in Puerto de la Cruz.
Windsurfen
Windsurfen is nog populairder dan surfen. Vooral El Médano, in het zuidoosten, behoort tot de toplocaties voor windsurfen. El Médano is helemaal ingericht op surfers en ieder jaar worden hier wedstrijden in de hoogste categorie gehouden. Er zijn volop surfscholen waar ook surfuitrustingen worden verhuurd.
Duiken
Er is volop gelegenheid om te duiken in het door vulkanisme gevormde onderwaterlandschap. In het warme en heldere water is een grote verscheidenheid aan vissen te bewonderen. In alle toeristencentra zijn duikscholen te vinden. Los Cristianos geldt als één van de beste duikgebieden van Tenerife.
Watersporten
Op de stranden van Las Américas kan men kiezen uit diverse watersporten, zoals waterfietsen, kanoën, waterskiën, jetskiën, parasailen en varen op rubberen vlotten voortgetrokken door een speedboot.
Zwemmen
Tenerife kent vele plekken waar in zee kan worden gezwommen. De toeristenstranden hebben uitgebreide voorzieningen, zoals ligbedden, parasols en een groot aanbod van activiteiten. Omdat de zee niet overal zonder risico's is, kan men ook zwemmen in moderne zeewaterzwembaden in met name Puerto de la Cruz.
Vissen
In de havens van Los Cristianos en Playa de las Américas worden vistochten op zee aangeboden. Hier is meestal ook de benodigde visuitrusting beschikbaar.
Golfen
Door het aangename weer is Tenerife een ideale bestemming om te golfen. Het eiland heeft inmiddels zeker negen golfbanen en de aanleg van nieuwe golfbanen gaat nog steeds door. Bij een aantal golfbanen worden ook cursussen gegeven en kunt u ook minigolfen.
Wandelen
Het aangename klimaat en de afwisselende natuur bieden veel wandelmogelijkheden. Over het hele eiland zijn inmiddels gemarkeerde wandelpaden uitgezet. Erg populair is het natuurpark rond de Teide, andere geschikte locaties zijn de Montañas de Anaga en de Valle de la Orotava.
Fietsen/mountainbiken
Fietsers kunnen op doorgaande wegen last hebben van het drukke verkeer. Maar voor mountainbikers is de fiets in het bergachtige landschap een uitstekend vervoermiddel. Mountainbikes kunnen worden gehuurd in Las Américas en u kunt ook een toertocht met gids ondernemen.
Paragliding/deltavliegen
Paragliding en deltavliegen bieden een bijzondere manier om het eiland te zien. Tenerife heeft een aantal centra voor deltavliegen, waaronder in Costa Adeje in het zuiden en Los Realejos in het noorden.
Tennissen
Tennisbanen vindt u bij de vele hotels, maar ook bij tenniscentra in de grote badplaatsen. Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd en het is mogelijk om lessen te volgen.
Reizen naar Tenerife
De vliegverbinding tussen Nederlandse luchthavens en Tenerife is uitstekend. Vanaf Schiphol en andere luchthavens verzorgen diverse luchtvaartmaatschappijen een vliegverbinding met Tenerife. De vliegtijd bedraagt, bij een rechtstreekse vlucht, ongeveer 4 uur. Vanaf internationaal vliegveld Reina Sofia kunt u verder reizen met een taxi of lijnbus naar de bekende vakantieplaatsen. Ook kunt u op de luchthaven een auto huren.
Reizen op Tenerife
Er staan verschillende middelen van vervoer tot uw beschikking. Tenerife heeft efficiënte busverbindingen met vrijwel alle plaatsen van het eiland. In de grote toeristencentra zijn taxi's makkelijk te krijgen en bovendien betaalbaar. Voor een huurauto kunt u terecht bij de vele autoverhuurbedrijven of op het vliegveld.
Lees verder