Tenerife, wereld vol contrasten

Tenerife, wereld vol contrasten Het veelzijdige en zonnige Tenerife heeft letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt dat je niet mag missen: De Pico del Teide is de imposante top van een vulkanisch gebied waar je eindeloos in kunt zwerven in een 'wild west' sfeer met rode gesteenten en typische rotsformaties. Daarnaast is Tenerife geschikt voor een luie zonvakantie mits je de zwarte lavastranden voor lief neemt. De verrassende schoonheid van het wonderlijke binnenland maakt alles goed. Tenerife is een wereld vol contrasten!

Subtropisch Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de uit zeven eilanden bestaande Canarische Archipel. De hoofdstad is Santa Cruz de Tenerife. Vliegveld Reina Sofia ligt aan de zuidkant van het eiland en het ligt op 4 1/2 uur vliegen van Schiphol. Het eiland wordt gedomineerd door de zeer indrukwekkende vulkanische Pico del Teide, de hoogste berg van heel Spanje, met een hoogte van 3718 meter.
Gedurende het hele jaar heeft Tenerife een mild, evenwichtig en zonnig klimaat met het hele jaar door temperaturen tussen de 20 en 28 graden. Het wordt hierdoor wel eens het eiland van de eeuwige lente genoemd. Het woeste zuiden van het subtropische Tenerife heeft de meeste zonuren en het is er veel droger dan in het groene noorden wat je ook in het landschap terugziet. In de herfst en in het voorjaar kan de temperatuur oplopen door de 'Sirocco' wind.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Bijzondere vegetatie

Eigenlijk kent het eiland twee soorten klimatologische situaties. Wolken blijven vaak aan de vruchtbare noordzijde hangen wat voor de vegetatie gunstig is en veel natuurschoon biedt. Je hebt er bananenplantages, citrusbomen en bijzondere flora en 'groen' in uitbundige kleuren: Mimosa, tulpenbomen, agaven, kerstrozen, rozen, aloë, hibiscus, pijnbomen en cipressen. De drakenbloedboom die wel duizenden jaren oud kan worden en die nergens anders op de wereld groeit, komt voor op Tenerife. Ook zijn er exotische diersoorten. Ga eens een kijkje nemen in het Mercedeswoud waar je donkere bossen vindt van een heel ander kaliber dan in Nederland. De zuidkant van het eiland dat ook nog in de winter geschikt is voor een strandvakantie, heeft door de dorre omstandigheden een andere vegetatie. Je vindt er palmbomen, cactussen en lage struiken.

Zwart lava

De stranden op Tenerife zijn uitstekend. In het zuiden, dichtbij de toeristencentra zoals Playa de las Americas, Costa Adeje en Los Cristianos zijn veel grote stranden te vinden waarvan sommige kilometerslang zijn. Ze hebben faciliteiten zoals strandbars, ligbedden en verscheidene watersporten. Op Tenerife heb je kleine zwart- of grijs gekleurde stranden, kiezelstranden met flinke keien en weliswaar in de minderheid ook witte zandstranden die kunstmatig zijn aangelegd. De meeste stranden zijn tamelijk druk, wil je een stillere omgeving dan is de noordkant van het eiland geschikter. Tenerife is kindvriendelijk. De stranden lopen op de meeste plekken langzaam in zee af maar het water kan door de stroming van de Atlantische Oceaan soms ruig zijn.

Parque National del Teide / Bron: Hans, PixabayParque National del Teide / Bron: Hans, Pixabay

De Pico del Teide

De reusachtige Pico del Teide is de grote trekpleister op Tenerife. Ongeveer drie miljoen jaar geleden is uit een vulkaanuitbarsting de Canadas krater (nu: nationaal natuurreservaat de Canadas) ontstaan. Deze is zestien kilometer in diameter. Het gebied heet ook wel de 'Ravijnen van de hel'. Noordwaarts hiervan ligt de vulkaan de Teide wat tevens het hoogste punt van Spanje is. Sinds 1954 is het hele gebied tot nationaal park van Spanje (Parque Nacional del Teide) verklaard en daarmee is het ook het grootste nationaal park van de Canarische Eilanden. De laatste vulkaanuitbarsting van betekenis vond plaats in 1798 en duurde maar liefst 92 dagen waarbij er een oppervlak van vijf vierkante kilometer met lava werd bedekt. Zelfs de naburige eilanden werden door de uitbarsting bereikt. Nieuwe erupties worden in de toekomst verwacht.

Het wilde westen

Bezoekers kunnen het op tweeduizend meter hoogte gelegen gebied wandelend verkennen. Stel je een rood gekleurd landschap voor, helemaal bestaand uit gesteenten, bizarre rotsformaties en grind. Het heeft een Amerikaans aandoende sfeer. In het voorjaar echter wordt door het smeltwater van de Teide het gebied omgetoverd tot een immense bloemenzee. Er zijn paden die de toeristen door de lavastromen en asbeddingen leiden. Tevens is er een kabelbaan die je in acht minuten van het bezoekerscentrum naar een op ongeveer 200 meter van de top gelegen punt leidt, mits er geen mist, storm of sneeuw heerst. Er zijn vergunningen nodig voor die laatste tweehonderd meter. Elk jaar bezoeken 3 miljoen mensen het nationaal park.

Extra bezienswaardigheden op Tenerife:

  • Puerto de la Cruz. Zeer levendige stad aan de noordkant van het eiland waar de sfeer volledig anders is dan in het zuiden. Het wemelt er van de bananenplanten en de stad wordt omzoomd door een grote botanische tuin, genaamd het dal van Orotava.
  • Het Mercedeswoud ten noorden van Santa Cruz.

Op Tenerife zijn oneindig veel mogelijkheden voor de vakantieganger. Vergeet bij de terugvlucht niet door het raampje van het vliegtuig te kijken om die laatste blik op de Pico del Teide te kunnen werpen!

"The way it brings out the blue in your eyes, is the Tenerife Sea..." ~ Ed Sheeran

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…
Pico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaanPico del Teide, Tenerife, een levensgevaarlijke vulkaanDe vulkaan Pico del Teide op Tenerife (Spanje) staat op de lijst van de 16 meest gevaarlijkste vulkanen op aarde. Waarom…
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Auto huren Tenerife, Canarische eilandenAuto huren Tenerife, Canarische eilandenOp Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de…

Ethiopië, bezienswaardigheid Addis AbebaDe hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba, eens stad vol leven, kleur, cultuur en veel bezienswaardigheden. Wereldberoemd…
Jordanië: Petra, hoe zie ik het meest!Jordanië: Petra, hoe zie ik het meest!Petra is wereldberoemd en iedereen heeft wel eens de foto gezien van de uit een kloof opduikende tempel, de zogenaamde …
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Connie58, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
Reactie

Jo-An Plas- Schilstra, 08-01-2008
Ik lees net op internet dat er in februari, meer regen valt dan in bijvoorbeeld maart en april. Ik wil graag naar Playa des America. Hoe zit het daar? Is er nog verscchil in klimaat op het eiland tussen noord en zuid? Reactie infoteur, 14-01-2008
Tenerife kan het hele jaar door worden bezocht want de temperaturen zullen altijd goed zijn maar enige bewolking en regen is niet uitgesloten. Playa de las Americas ligt aan de zuidkant en dit is gunstig wat betreft het klimaat, en de kans op regenval is hier dan ook het kleinst. Groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.