Liften - Tips en aanbevelingen

Liften - Tips en aanbevelingen Liften is een goedkope en een bijzondere manier van reizen. Liften is eigenlijk gratis meerijden met mensen in de auto. Een liftvakantie is een vakantie waarbij men door middel van liften op vakante gaat, maar je kunt natuurlijk ook geen liften in het dagelijks leven. Tips om te liften, aanbevelingen en ervaringen vind je hier.

Wat is liften?

Het idee van liften is dat je langs de kant van de weg staat en aan de voorbijgangers in auto's 'vraagt' of je mee mag rijden. Hierbij steken de lifters in Nederland vaak hun duim op, dan weten de voorbijgangers dat ze mee willen rijden.

In principe is het een vriendelijke dienst van voorbijgangers als ze je meenemen, doorgaans hoef je hen niks te betalen. Liften was vroeger veel populairder dan nu, dat komt vooral omdat steeds meer mensen een auto hebben. Mensen die nu nog liften doen het vaak omdat het een gratis manier van reizen is, ook leren ze dan nieuwe mensen kennen in de auto's waarin ze mogen meerijden.

Liften tips

 • Wees altijd vriendelijk en probeer veel te lachen
 • Probeer er betrouwbaar en netjes uit te zien, denk hierbij aan je kleding en je kapsel.
 • Neem een dikke stift en wat karton mee. Op het karton kun je een plaatsnaam schrijven waar je naartoe wilt, als je dit bord aan de bestuurders van auto's laat zien dan weten ze gelijk waar je naartoe wilt.
 • Neem een wegenkaart mee waarop tankstations langs de snelweg staan.
 • Doe geen pet of zonnebril op, anders kun je geen oogcontact maken terwijl dat wel erg belangrijk is.
 • Stop al je spullen in één (grote)tas, zo kan je makkelijk en snel bij mensen in de auto stappen.
 • Als je uit de auto stapt waarin je mocht meerijden en je bent met 2 lifters of meer, zorg dan dat één van jullie de kofferbak alvast open doet om de tassen te pakken, terwijl de ander nog even in de auto blijft zitten. Zo rijden bestuurders niet (per ongeluk) weg met jouw spullen.

Goede plek om te liften

Een goede liftplek is niet altijd gemakkelijk te vinden, vooral niet in het buitenland of in een grote stad. Het werkt vaak het beste om bij een tankstation langs de snelweg te gaan staan. Bij een tankstation waar veel mensen tanken, wordt je over het algemeen vrij snel meegenomen als je bij de pompen gaat staan, daarover lees je meer onder het kopje 'Een lift vragen'.

Tips voor een goede liftplek

Als je niet bij een tankstation langs de snelweg kunt komen dan zijn dit enkele tips waar je rekening mee kunt houden:
 • Zorg dat er ruimte langs de weg is waar auto's kunnen stoppen om je mee te nemen.
 • Ga niet langs een weg staan waar weinig auto's voorbij komen.
 • Als er afslagen/uitritten zijn naar andere bestemmingen waar je niet heen wilt, zorg dan dat je achter deze afritten gaat staan en niet ervoor, zo ben je er zekerder van dat de auto's ook de kant opgaan waar jij naartoe wilt.
 • Ga niet langs een weg staan waar auto's harder dan 80 km/u rijden.
 • Een oprit van de snelweg is vaak een goede plek.
 • Vraag eventueel bij de 'Tourist Information', zoals de VVV vaak in het buitenland wordt genoemd, waar je het beste kunt gaan staan als 'hitch-hiker'.

Een lift vragen

Als je bij een tankstation langs de snelweg staat dan kun je het beste de mensen vragen om een lift, dat klinkt asociaal, maar dat is niet zo. Zodra mensen echt aan het tanken zijn kun je op hun aflopen, ze hebben dan even tijd en kunnen niet weglopen, zeg dan vriendelijk 'Goedendag' en vraag of je iets mag vragen, vraag vervolgens waar ze heen rijden en indien ze naar de juiste bestemming gaan, vraag dan of je mee mag rijden. Het voordeel hiervan is dat je al even contact hebt met de mensen, ze weten dus al een beetje wie jij bent. Ook kun jij zelf kiezen op welke personen je wel of niet afstapt, een type dat jij niet vertrouwd hoef je niet te vragen.

Tips voor het vragen van een lift

 • Groet de mensen vriendelijk met een lach
 • Vraag eerst of je iets mag vragen, dit is beleefd. Daarmee win je het vertrouwen van de mensen omdat je dan al een betere eerste indruk geeft, tevens kunnen ze heel kort wennen aan je stem.
 • Vraag waar de desbetreffende persoon heen rijdt, hij of zij geeft nu meestal een antwoord. Dit maakt het minder makkelijk voor hen om 'nee' te zeggen, dan wanneer jij eerst aangeeft waar je heen wilt. Mensen verkopen dan namelijk sneller een 'nee' omdat ze makkelijk een andere bestemming kunnen zeggen.
 • Zakenmannen/vrouwen die alleen in de auto zitten willen je vaak wel meenemen
 • Blijf vriendelijk en probeer veel te lachen

Overnachten tijdens een liftvakantie

Waar kun je allemaal overnachten tijdens een liftvakantie? Het voordeel van liften is dat het zo goedkoop is, daarbij wil je misschien ook wel goedkoop overnachten. Hieronder staan enkele tips voor goedkope overnachtingen.
 • Zoek een camping.
 • Als je een tentje bij je hebt, kun je 'wildkamperen'. Je kunt ook aan mensen vragen of je een tentje op hun land of in hun tuin op mag zetten.
 • Zoek een hostel.
 • Couchsurfing: Mensen bieden hier hun huis aan als een gratis slaapplek voor onbekende gasten.
 • Vraag bestuurders of ze misschien een camping of een slaapplaats weten, sommige mensen zijn zo vriendelijk om je een slaapplek in hun huis aan te bieden.
 • Slapen op het vliegveld is ook een optie, dit is niet altijd toegestaan maar op veel grote vliegvelden wordt het wel geaccepteerd. Vaak is het mogelijk om je slaapmat op een rustig plekje te leggen en de nacht door te brengen op het vliegveld.

Wildkamperen tijden een liftvakantie

Wildkamperen is natuurlijk ook een optie voor vele backpackers. In veel landen in Europa is het wildkamperen verboden. De praktijk wijst echter uit dat als de politie een keer in actie komt, dan word je vaak alleen maar weggestuurd met je tentje. Maar veruit in de meeste gevallen zul je de politie niet bij je tentje zien.

Wildkamperen is toegestaan onder enkele voorwaarden in: (Alleen Europa)

 • Zweden
 • Noorwegen
 • Finland
 • Schotland
 • Turkije
 • Frankrijk (Tussen 19.00uur - 9.00uur mag je wildkamperen met toestemming van de landeigenaar)
 • Spanje (Het verschilt per streek in Spanje, maar in ieder geval in Catalonië is wildkamperen toegestaan)

De regels kunnen misschien verouderd zijn en in sommige hierboven genoemde landen zijn wat simpele voorwaarden.

Vertaaltabel voor lifters

NederlandsFransDuits
GoedendagBonjourGuten Tag
Mag ik wat vragen, Waar gaat u heen?Excusé moi, vous allez ou?Darf ich etwas fragen, wohin fahren Sie?
Waarom? (Zeggen de bestuurders soms)Pourquoi?Warum?
Liften (Engels: Hitchhiking)Auto-stopperTrampen
TankstationStation du serviceTankstelle
© 2012 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liften, uw leven verrijken met gratis reizenLiften, uw leven verrijken met gratis reizenVeel mensen vinden liften een eng idee. U stapt ook niet elke dag bij een vreemde in de auto. Het kan zijn dat u in het…
Liften - Enkele tipsLiften kan een leuke manier zijn om een reis te maken, of om gewoon van A naar B te gaan. Om de kansen op het krijgen va…
Drukte tijdens de wintersport - tips voor het hoogseizoenDrukte tijdens de wintersport - tips voor het hoogseizoenEindelijk je wintersportakantie is aangebroken maar eenmaal aangekomen op plaats van bestemming is het overal erg druk.…
Sneller een lift krijgenSneller een lift krijgenIn Europa, Australië en Nieuw-Zeeland is liften heel gewoon. Liften is vaak gratis en gaat redelijk snel. Daarnaast valt…

Weekend uit: Stedentrip BarcelonaWeekend uit: Stedentrip BarcelonaBarcelona, op twee uur vliegen van Nederland, is een leuk idee voor een weekendje weg. Er worden goede city-tours georga…
Fietsen op het Zweedse eiland VenFietsen op het Zweedse eiland VenVen is een klein Zweeds eilandje dat tussen Zweden en Denemarken ligt. Voor wie op vakantie gaat naar Zuid-Zweden (of Ko…
Bronnen en referenties
 • http://www.couchsurfing.org/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wildkamperen
Ruttger (31 artikelen)
Laatste update: 22-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.