Weekend uit: Stedentrip Barcelona

Weekend uit: Stedentrip Barcelona Barcelona, op twee uur vliegen van Nederland, is een leuk idee voor een weekendje weg. Er worden goede city-tours georganiseerd. Je kunt er eindeloos winkelen. Sangria op een terras drinken of tapas eten in het historisch centrum. De Sagrada Familia, het voetbalstadion van F.C. Barcelona en de oude haven zijn slechts enkele van de talloze bezienswaardigheden in het bruisende Barcelona.

Reisinformatie stedentrip Barcelona

Barcelona is na Madrid de grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de region Catalonie en van de provincie Barcelona. Barcelona ligt aan de Middellandse Zee. In het Noorden de Costa del Brava en in het Zuiden de Costa del Garraf. Het heeft een oppervlakte van 101.4 km2 en heeft 1,6 miljoen inwoners. Het aantal inwoners van de metropool en voorsteden samen is ruim 4,8 miljoen. De voertaal is Catalaans. Er wordt Spaans gesproken. In de hotels en restaurants is er meestal iemand die Engels spreekt en soms Frans. De munteenheid is de euro. Er is geen tijdverschil. Het klimaat is Mediterraan. In de zomer is het rond de 24 graden en in de winter rond de 11 graden. De keuken is Catalaans: Mediterraan met Franse en Italiaanse invloeden. Specialiteiten zijn tapas, pa amb tomàquet: Brood (Xapata) met tomaat, knoflook en olijfolie. Paella. Crema Catalana. Romesco.
Bezoekers uit EU-landen hebben een ID-kaart nodig en overige landen een paspoort.

Reisverslag weekend Barcelona

Op vrijdagavond komen we in Barcelona aan. We hebben voor de auto gekozen maar je kunt er ook voor kiezen naar Barcelona (luchthaven El Prat op 15 km van het centrum) of Girona te vliegen. Een hotel in het centrum is ter plaatse eenvoudig te vinden. Een viersterrenhotel voor €130 per nacht plus ontbijt €20 per persoon en een parkeerplaats voor €25 per nacht. De kamer is netjes en schoon, maar voor een viersterrenhotel kent het niet de luxe die wij gewend zijn.

De Ramblas

We trekken de stad in. Het is gezellig druk. Vanaf de Placa de Catalunya tot aan de haven vind je de Ramblas, een laan die uit vijf delen bestaat. De Ramblas kenmerken zich door winkels, tapasbarren en restaurants. We moeten zoeken om een vrij plaatsje op een terras en de sangria die toeristen geserveerd wordt is een halve liter per persoon en na ons eerste drankje zijn we €30 lichter. We gaan verder, het is november, negen uur ‘s avonds en nog rond de 19 graden. We eten in de zijstraatjes wat tapas. Keus in overvloed en de prijzen zijn redelijker dan in de Ramblas.

City-tour

De volgende ochtend doen we de citytour, €24 voor een dag en we vertrekken vanaf de Playa Catalunya wat het drukste vertrekpunt schijnt te zijn. Na een uur gewacht te hebben om een kaartje te kopen bij een verkooppunt, blijkt dat je de tickets ook in de wachtrij bij de bus kunt kopen. Het is zelfs mogelijk om daar met je bankpas te betalen. Je hebt keus om een ticket voor de blauwe of de rode lijn te kopen. Wij kiezen voor de rode lijn omdat deze achttien bezienswaardigheden aandoet. Als bonus krijg je de groene route erbij. Via je koptelefoon kun je de informatie in een tiental talen beluisteren, onder andere in het Nederlands. De tekst is goed verstaanbaar en de uitleg is goed. Je ticket is de hele dag geldig en bij iedere bezienswaardigheid kun je van en op de bus stappen.

Naar mijn idee is de city-bus de beste manier om de stad te verkennen. Het is ook mogelijk de metro of bus te nemen en taxis rijden overal in de stad. Er zijn fietstaxis, er worden wandeltochten en zelfs fietstochten door de stad georganiseerd. Fietspaden zijn aanwezig. De paden zijn aangelegd voor de bevolking. Zij kunnen een jaarabonnement fietshuur nemen en op vele plaatsen in de stad een fiets afhalen en terugbrengen.

We bezoeken een flamenco-show, diner inclus. Deze staat goed aangeschreven en is behoorlijk prijzig. Het eten is niet je van het, de show is niet bijzonder, maar wel leuk om een keer gezien te hebben.

Een aantal bezienswaardigheden:

Sagrada Familia

Het levenswerk van Antonio Gaudi en het belangrijkste symbool van de stad. Er is een wachttijd van meer dan twee uren om binnen te kijken en halverwege geven we het op. De buitenkant is ook meer dan de moeite waard maar ik kan me voorstellen dat het uitzicht dat je vanuit de Sagrada hebt, prachtig is evenals het gebouw zelf. De basiliek van de verzoening staat in de steigers en de bouw en restauratie zal nog tot 2025 zal duren, honderd jaar nadat Gaudi op de hoek van de straat door een trein werd overreden.

Barri Gotic

In de Gotische wijk, ontdek je het middeleeuwse Barcelona. Paleizen, binnenplaatsen en kerken. Interessante gebouwen zijn de kathedraal, het gemeentehuis, Palau de la Virreina, de Boqueria-markt, Teatre Liceu en het Museu d’Historia.

Jardins de Miramar- Montjuic

Montjuic is het oudst bewoonde gedeelte van Barcelona en voor de wereldtentoonstelling van 1929 is dit gebied opgeknapt. Vanaf de 213 meter hoge heuvel heb je een indrukwekkend overzicht over de stad. Er is een botanisch park van veertien hectares aangelegd met palmbomen (vanuit Noord-Afrika) en veel cactussen: Jardins de Miramar. Er is de mogelijkheid een kabelbaan hiernaar toe te nemen vanaf de haven. Of te overnachten in het bekende Miramar hotel.

Plaza de Torres las Arenas

Het stierenvechten maakt deel uit van de Spaanse cultuur. Sinds 1900 vonden hier stierengevechten plaats. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog diende de arena als militaire kazerne. In 2004 verbood de gemeenteraad van Barcelona als eerste stad het stierenvechten. Inmiddels is de prachtige arena omgebouwd tot een winkelcentrum.

Port Vell

De oude haven van Barcelona dat zich uitstrekt vanaf het monument van Columbus tot aan de wijk Barceloneta. Mooi om te bezichtigen maar ook om te shoppen, een hapje te eten of naar de bioscoop te gaan. Vanaf hier heb je ook de mogelijkheid een boottocht te maken.

Anella Olimpica

Barcelona organiseerde onder andere de wereldtentoonstellingen in 1888 en 1929 maar is toeristisch tot bloei gekomen na de organisatie van de Olympische Zomerspelen in 1992. Het stadion heeft een capaciteit van 55.000 toeschouwers.

Camp Nou (FC Barcelona)

Het grootste voetbalstadion van Europa en het bidet plaats aan meer dan 100.000 supporters. Rondom het stadion vind je talloze standjes die artikelen van FC Barcelona verkopen. Ook is ere en museum dat de geschiedenis van FC Barcelona vertelt. Er wordt helaas niet gevoetbald. Ik kan me voorstellen dat het indrukwekkend is om in dit stadion een wedstrijd bij te wonen.

Casa Batllo

Een van de verbouwwerken (1905-1907) van Gaudi, tegenwoordig in eigendom van de familie Bernat, bekend van de Chupa Chups lollies. Het gebouw, gekenmerkt door haar ronde vormen, ligt net als het Casa Mila (La Pedrera) aan de beroemde Passeing de Gracia waar je veel luxe winkels vindt.

Glories-Torre Agbar

De Torre Agbar is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel. Een cilinder van 144 meter hoog dat 38 etages telt. De buitenkant is volledig bedekt met aluminium zonweringen. Overdag weerkaatsen deze het zonlicht en ‘s nachts worden deze door ledlampen verlicht. Het schijnt dat de architect zich bij de kleuren heeft laten inspireren door de oceaan. De toren is niet van binnen te bezichtigen en is in gebruik door het waterschapsbedrijf. Een souvenirswinkeltje is er natuurlijk wel te vinden.

Andere bezienswaardigheden:

Passeig Colom, World Trade Center, MNAC, Fundacio Miro, Poble Espagnol, Placa Espanya, Estacio de Sants, Placa Pius XII.
Leuk om (met kinderen) te doen: pretpark Tibidabo, de zoo, het strand of het aquarium, flamencovoorstellingen.

Stedentrip Barcelona

Barcelona is een bruisende stad en een leuk idee om er een weekendje uit van te maken. Het is druk, maar er heerst een ontspannen sfeer. Er zijn tal van bezienswaardigheden, architectonische hoogstandjes en attracties. Tot laat in de uurtjes zijn de terrasjes gevuld met mensen voor een hapje en een drankje. Het weer is meestal aangenaam. Barcelona is vrij prijzig maar dat is in toeristische plaatsen vaak het geval.
© 2012 - 2024 Tamarasmeding, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barcelona - De ultieme stedentripBarcelona - De ultieme stedentripBarcelona is een van 's werelds ultieme stedentrip locaties. Het maakt niet uit in welk seizoen. Barcelona is de op een…
Naar welke stad ga jij voor een citytrip?Naar welke stad ga jij voor een citytrip?We maken graag een citytrip en in Europa zijn er veel leuke steden om te bekijken. Het aanbod is ontzettend groot, waard…
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…

Flumserberg, de kindvriendelijke bergVoor wie z’n vakantie in de bergen wil doorbrengen, maar er zeker van wil zijn dat zijn kinderen er veilig kunnen lopen,…
Liften - Tips en aanbevelingenLiften - Tips en aanbevelingenLiften is een goedkope en een bijzondere manier van reizen. Liften is eigenlijk gratis meerijden met mensen in de auto.…
Tamarasmeding (2 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.