Liften, uw leven verrijken met gratis reizen

Liften, uw leven verrijken met gratis reizen Veel mensen vinden liften een eng idee. U stapt ook niet elke dag bij een vreemde in de auto. Het kan zijn dat u in het buitenland de mensen niet eens kunt verstaan. Echter als u eenmaal met liften begint gaat er vaak een nieuwe wereld voor u open. U zult versteld staan van de vriendelijkheid, maar uiteraard kan het soms ook even tegen zitten als u bijvoorbeeld lang moet wachten. De wereld rond reizen kan echt heel goedkoop zijn, met een beetje vertrouwen in de medemens.

Wat is liften?

Het liften is het meerijden met het wegverkeer. U rijdt niet zelf (tenzij de bestuurder hier toevallig om zou vragen), maar u rijdt met iemand mee. In principe kunt u met al het wegverkeer mee, hoewel een motor lastiger zal zijn. Op een motor is vaak weinig ruimte voor bagage en geen extra helm. U kunt dus wel meerijden met een bijvoorbeeld een auto, busje, caravan of vrachtwagen. Degene die een rit zoekt heet een lifter, als men wordt meegenomen krijgt men een lift. In de meeste gevallen kennen de lifter en diegene die een lift aanbiedt elkaar niet.

Wie kunnen er liften?

Er zit wettelijk geen leeftijd verbonden aan het liften. De gemiddelde leeftijd van lifters ligt ongeveer tussen de 18 en 30 jaar. Mensen onder de 16 mogen zoiets meestal nog niet van hun ouders. Een kind onder de 16 met vakantie laten gaan komt al niet vaak voor, laat staan dat u ze met vreemde mensen mee laat rijden waarbij de kans ook bestaat dat er geen normale slaapplek wordt gevonden. Tijdens het liften gaat er vaak een backpack mee en kan het zijn dat men onderweg een tent uit zal zetten. Voor ouders met kinderen zal dit een ingewikkelde onderneming zijn en hoe meer mensen er mee moeten liften des te kleiner is de kans dat er genoeg ruimte in een auto zal zijn. Voor de meeste bejaarden zal het liften meestal een te grote lichamelijke inspanning zijn.

Liften met succes

Om te voorkomen dat u lang op een lift staat te wachten kunt u een aantal dingen doen. Zo is vaak de beste plek om te liften niet langs de weg, maar bij de snelweg. Mensen stoppen daar constant waardoor u gemakkelijk kunt vragen of mensen u wellicht mee willen nemen. Als u mensen kunt aanspreken gaat het vaak gemakkelijker dan wanneer u eerst een auto moet laten stoppen. Er zijn ook vaak parkeerplaatsen langs de snelwegen te vinden. Dit is ook een ideale liftplek. Als u toch langs de weg gaat staan, zoek dan een plek uit waar de automobilisten een plek hebben om te stoppen.

U kunt het beste overdag liften en het liefste wanneer de zon schijnt. Door zonnig weer worden mensen vrolijker en is de kans groter dat mensen voor u stoppen. Het is voor de automobilist ook fijn om geen doorweekt persoon mee te hoeven vervoeren. Zorg bij regen dat u kunt schuilen. Zo blijft u er ook verzorgd uitzien. Het uiterlijk speelt namelijk ook best een rol bij het liften. U moet ten slotte toch het vertrouwen winnen van de automobilisten.

Wat neemt u mee voor het liften?

Het liefst zo min mogelijk. Alles wat u meeneemt zult u ook op uw rug mee moeten sjouwen. Kijk echt wat belangrijk is om mee te nemen. Voor de liftgevers is het wel fijn als u er dus verzorgd uit kunt zien en fris ruikt. U kunt uzelf met liften laten brengen naar een hostel of bijvoorbeeld bij mensen thuis. U kunt gebruik maken van couchsurfing om te overnachten ( een website waarop allemaal mensen te vinden zijn die een bed/bank beschikbaar stellen aan reizigers). Als u echter zeker wilt weten dat u een slaapplek heeft kunt u een lichtgewicht tent meenemen of een doek en touwen om zelf een tent te maken. Vergeet ook niet om het volgende in ieder geval mee te nemen:
  • goede schoenen
  • water en wat te eten
  • een slaapzak
  • regenkleding
  • wegenkaart
  • in de zomer zonnebrandcrème
  • een goed humeur

Waarom liften?

Hoewel veel mensen bang zijn om te gaan liften, kan het liften juist heel erg veel brengen. U kunt veel zien van de wereld en u hoeft er nauwelijks geld aan kwijt te zijn. U leert mensen kennen en er komen vaak leuke gesprekken uit voort. Het is goed voor uw zelfvertrouwen en voor het vertrouwen in de medemens. Als u geen goed gevoel heeft bij iemand die u een lift wilt geven stap dan ook gewoon niet in of zeg als u instapt dat iemand die u kent op een kilometer afstand woont zodat u niet ver mee hoeft. Stap altijd eerst zelf in en doe dan pas de backpack in de auto. Zo voorkomt u dat iemand er met uw spullen vandoor gaat. Echter blijken de liftgevers vaak hele aardige en verrassende mensen te zijn die enthousiast zullen zijn over wat u doet. U kunt de wereld ontdekken en in de natuur overnachten. U komt op plekken waar u wellicht nooit verwacht had te komen en dat alles voor heel weinig geld.
© 2015 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liften - Tips en aanbevelingenLiften - Tips en aanbevelingenLiften is een goedkope en een bijzondere manier van reizen. Liften is eigenlijk gratis meerijden met mensen in de auto.…
Sneller een lift krijgenSneller een lift krijgenIn Europa, Australië en Nieuw-Zeeland is liften heel gewoon. Liften is vaak gratis en gaat redelijk snel. Daarnaast valt…
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Waar kan je gratis op vakantie?Waar kan je gratis op vakantie?Wil je gratis op vakantie? Dat is mogelijk. Er zijn verschillende manieren om gratis op vakantie te kunnen. Een gratis v…

Goedkope vakantie met kinderenGoedkope vakantie met kinderenVakantie en kinderen kunnen een dure combinatie zijn. Misschien komt het door het gemak en wordt er daarom gekozen voor…
Tassenmodellen: Belgische sjakos, rooftas, aktetas en meerEen tas is volgens het woordenboek een zak of buidel die je meeneemt om erin te bergen wat je bij je wilt hebben. Meesta…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.