Tassenmodellen: Belgische sjakos, rooftas, aktetas en meer

Een tas is volgens het woordenboek een zak of buidel die je meeneemt om erin te bergen wat je bij je wilt hebben. Meestal draag je een tas aan de hand als je op stap gaat. Maar afhankelijk van wat je bij je wilt hebben bestaan er zeer veel soorten tassen. Tassen worden gemaakt van flexibel materiaal zoals jute, kunstleer, kunststof, leer, papier, plastic, textielsoorten enz. Om te kunnen dragen is een tas dikwijls van een handvat of schouderband voorzien. Veel tassen hebben een sluiting waardoor er minder makkelijk iets uit de tas ontfutseld kan worden. Zoín sluiting is vaak een ritssluiting.

Reclame op milieuonvriendelijk plastic

Tassen kunnen voorzien zijn van een opdruk die kan bestaan uit een merknaam maar ook reclameteksten komen veelvuldig voor. Tassen met reclame zijn meestal uit plastic vervaardigd en worden in de regel gratis ter beschikking gesteld hoewel er een trend is om milieuvriendelijker met plastic om te gaan waardoor plastic tassen in winkels minder makkelijk worden aangeboden. In Nederland is grartis aanbieden zelfs verboden.

Tassenmodellen te kust en te keur

Voorbeelden van veelgebruikte tassen zijn:
 • aktetas
 • boekentas
 • boodschappentas
 • handtas
 • laptoptas
 • rooftas
 • schoudertas
 • weekendtas

Aktetas

Een aktetas is oorspronkelijk bedoeld om aktes mee naar het gerechtshof te brengen waar de tas ook de naam aan ontleent. De tas wordt dan gedragen door advocaten maar ook zakenlui gebruiken heel dikwijls een aktetas voor het vervoeren van documenten en als een laptop niet in een speciale tas wordt vervoerd vindt die ook wel een plek in de aktetas. Het gebruikte materiaal is meestal leer. Er zijn verschillende soorten aktetassen in te delen naar het model:

Oud model

Een aktetas naar oud model is van stevig leer weinig buigzaam, heeft de vorm van een rechthoekige platte doos en is voorzien van een handvat.

Nieuw model

Nieuwe modellen zijn soepeler van zacht leer en hebben een afwijkende vorm hoewel een rechthoek vaak het uitgangspunt is.

Portfolio

Een portfolio wordt onder de arm gedragen en heeft geen handvat.

Foliotas

Een foliotas lijkt op een portfolio maar heeft een uitschuifbaar handvat.

Attaché

Deze tas heeft een strakke op een doos lijkende vorm en bestaat uit twee compartimenten die scharnierend opengaan. De naam is afkomstig van de oorspronkelijke gebruikers namelijk attachés verbonden aan een ambassade of consulaat.

Boekentas

Zoals de naam al aangeeft worden in een boekentas boeken maar ook andere schoolspullen vervoerd. Bij de jeugd heeft de traditionele boekentas afgedaan ten opzichte van een rugzak of is op zijn minst kleurig en afwijkend van de traditionele vorm. Ook hebben nieuwere modellen vaak een schouderband.

Boodschappentas

Tot lang in de twintigste eeuw was het gebruikelijk dat boodschappen in een eigen tas mee naar huis werden genomen. Die tassen waren gemaakt van sterk materiaal zoals natuurvezels of vezels van kunststof en eenvoudig van vorm (meestal rechthoekig). Later werd het regel dat met reclame bedrukte plastic tassen werden gebruikt voor de inkopen. Momenteel wordt om milieuredenen daar op teruggekomen en nemen consumenten steeds vaker een eigen boodschappentas mee. Ouderen gebruiken dikwijls een boodschappentas op wieltjes.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Bron: HolgersFotografie, PixabayBron: HolgersFotografie, Pixabay

Handtas (Belgische sjakos)

Een handtas is een typisch product voor vrouwen en is in heel veel kleuren, maten, materialen, modellen en soorten te verkrijgen. Hoewel meestal betrekkelijk klein kunnen er toch heel veel damesspullen in worden meegenomen. In België wordt in plaats van over een handtas over een sjakos gesproken. Mensen die dit woord niet kennen hebben meestal geen flauw idee wat ermee wordt bedoeld. Sjakos is afgeleid van het Frans: sacoche, sac en sac à main.

Laptoptas

Een laptoptas is een model tas waarbij de maten gebaseerd zijn op het formaat van de laptop die ermee wordt vervoerd. Het gebruikte materiaal kan tegen een stootje ter bescherming van de laptop. Er is ook ruimte voor het meenemen van bijvoorbeeld cdís of een muis en in elk geval ook voor het snoer voor het laden van het apparaat.

Rooftas

Een rooftas onderscheidt zich van andere tassen doordat de tas is voorzien van metaalfolie. Die folie zorgt ervoor dat goederen met een elektronische artikelbeveiliging door detectiepoortjes kunnen worden gehaald zonder dat het alarm afgaat. De naam rooftas slaat dus op het roven van goederen.

Schoudertas

Een bepaald model schoudertas is de mannelijke tegenhanger van de handtas voor vrouwen. Een lange draagriem zorgt ervoor dat hij aan de schouder gehangen kan worden. Het uiterlijk van de tas doet enigszins statig aan met dikwijls zwart of donkerbruin leer. Andere grotere modellen schoudertassen doen dienst als boodschappentas, schooltas of worden gebruikt voor het meenemen van allerlei voorwerpen.

Weekendtas

Een zeer veel gebruikte tas is een weekendtas. Hoewel weekendtassen tegenwoordig ook in allerlei soorten, maten en kleuren voorkomen is de originele weekendtas vooral het model dat dienstplichtigen in de twintigste eeuw gebruikten om onder meer wasgoed en ook andere spullen mee naar huis te nemen tijdens weekendverlof. Die modellen zijn handig om zowel weinig als heel veel spullen in mee te nemen. Vaak werd er veel ingepropt en een jas of jack tussen de hengsels in gelegd. De hoeveelheid spullen doet dan niet onder voor hetgeen in een koffer gaat maar het vervoeren is veel makkelijker.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst tassentrendsHerfst tassentrendsDe zomer is plezierig: zon, zee, lekkere cocktails en een mooie bruine huid. Maar de zomer is ook casual en comfortabel…
Het kiezen van de juiste schooltasHet kiezen van de juiste schooltasU kent het wel, uw zoon of dochter gaat naar de middelbare school en moet daarvoor een grote schooltas hebben om alle bo…
Fournituren voor tassenFournituren voor tassenFournituren zijn de metalen of plastic onderdelen aan een tas, zoals het slot, een gesp, sierdrukkers en andere versieri…

Liften, uw leven verrijken met gratis reizenLiften, uw leven verrijken met gratis reizenVeel mensen vinden liften een eng idee. U stapt ook niet elke dag bij een vreemde in de auto. Het kan zijn dat u in het…
De Freedom Trail in BostonDe Freedom Trail in BostonWie zich wil verdiepen in de historie van Boston en dan met name in de tijd van de Onafhankelijkheidsoorlog kan het best…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tas_(voorwerp)
 • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: HolgersFotografie, Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 30-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.