Sneller een lift krijgen

Sneller een lift krijgen In Europa, Australië en Nieuw-Zeeland is liften heel gewoon. Liften is vaak gratis en gaat redelijk snel. Daarnaast valt bijna overal te komen, aangezien mensen tegenwoordig overal wonen. Liften kan echter ook veel tijd in beslag nemen en dat moet voorkomen kunnen worden.

Inhoudsopgave


Bepaal je route om te liften van tevoren

Belangrijk is om je route vooraf te bepalen. Je moet niet alleen weten hoe lang je de tijd hebt, maar ook waar je allemaal heen wilt. Zo moet je bepalen of je een rondrit wilt maken of dat je echt naar een bestemming wilt. Bepaal globaal welke route je wilt nemen, welke steden je wilt aandoen en hoe lang je er over wilt doen.

Een groot voordeel van de route vooraf bepalen is dat je mensen echt kan vragen of ze die richting op rijden. Zodoende is de kans op slagen groter, waardoor de reistijd vermindert.

Wees beleefd en netjes tijdens het liften

Belangrijk is om er heel verzorgd uit te zien. De kans dat je wordt meegenomen door iemand is veel groter als je er netjes uit ziet. Draag een nette, niet te korte, broek en een normaal shirt erop. Zorg ervoor dat je haren netjes gewassen zijn en je niet stinkt. Zorg ervoor dat je je tanden hebt gepoetst, want je zal mensen aan moeten spreken.

Dit aanspreken is belangrijk, omdat je echt kan informeren of ze je eventueel een lift willen geven. Doe dit dan ook op een plek waar ze al stil staan. Zorg voor een frisse adem, een goed humeur en een leuke lach. Door positieve signalen te geven verhoog je de kans dat je potentiële liftgever er ook positief tegenover staat.

Wees ook in de auto beleefd en netjes. Val niet in slaap op de achterbank, praat in het Engels of in de taal van de liftgever en biedt hem eventueel een kopje koffie aan. Door beleefd en aardig te zijn, zou het zomaar kunnen dat je verder mee mag rijden.
Een extra tip is om niet te veel bagage mee te nemen, dan hinder je de mensen minder.

Lift op de goede plek

Op de juiste plek staan is cruciaal bij het vinden van een lift. Het is niet slim om aan de kant van een weg te gaan staan, waar een auto niet kan stoppen. Ga daarom dus ook bij een tankstation staan. Bij een tankstation staan heeft meerdere voordelen. Zo kan je een potentiële liftgever zelf aanspreken, kan elke auto ook echt voor je stoppen en er komen veel auto's.

Langs de snelweg is het altijd verstandig om op de parkeerplaats bij het tankstation te informeren. Informeer ook bij truckers, aangezien deze vaak alleen rijden en weinig aanspraak hebben. Nadeel van truckers is dat ze langzamer rijden, het voordeel is dan weer dat ze lange afstanden rijden. Buiten de snelweg om is gewoon bij het tankstation staan vaak de beste optie.

Probeer niet van de snelwegen en hoofdwegen af te gaan. Dit maakt de kans dat je moet wachten voor een lift de goede kant op veel groter, waardoor je veel tijd verliest. Tijd verliezen is niet erg, maar probeer het zo minimaal mogelijk te houden.

Ga als koppel op stap

Een koppel van man en vrouw krijgt eerder een lift dan andere mensen. Andere koppels werkt ook, maar minder goed. Een koppel van een twee mannen werkt bijv. minder goed dan een koppel van twee vrouwen. Reizigers die alleen reizen hebben vooral bij truckers meer kans, maar lopen ook veel meer gevaar.

Een grotere groep vermindert de kansen op een lift gigantisch, aangezien er dan meer plekken in de auto vrij moeten zijn en er genoeg ruimte voor bagage moet zijn. Beperk jezelf daarom tot een koppel. Ook al zijn dit twee mannen, de kans dat je een lift krijgt is het grootste als koppel.

Durf te vragen om een lift

Stap op mensen af en durf ze te vragen of ze bereid zijn lifters mee te nemen. Denk niet dat het geen zin heeft, want tussen al die mensen is er vaak zeker één die jullie wel mee wilt nemen. Vraag waar hij heen gaat en vraag daarna of je mee zou mogen rijden. Als ze twijfelen, zeg dan dat het geen verplichting is, want je hebt er niks aan dat je iemand tot last bent.

Om mensen dit te kunnen vragen is het dus slim om, zoals eerder genoemd, bij een tankstation te staan. Hier stoppen veel mensen en is de kans op slagen het grootst.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liften - Enkele tipsLiften kan een leuke manier zijn om een reis te maken, of om gewoon van A naar B te gaan. Om de kansen op het krijgen va…
Liften, uw leven verrijken met gratis reizenLiften, uw leven verrijken met gratis reizenVeel mensen vinden liften een eng idee. U stapt ook niet elke dag bij een vreemde in de auto. Het kan zijn dat u in het…
Liften - Tips en aanbevelingenLiften - Tips en aanbevelingenLiften is een goedkope en een bijzondere manier van reizen. Liften is eigenlijk gratis meerijden met mensen in de auto.…
Waar kan je gratis op vakantie?Waar kan je gratis op vakantie?Wil je gratis op vakantie? Dat is mogelijk. Er zijn verschillende manieren om gratis op vakantie te kunnen. Een gratis v…

Wereldreis: maak het mogelijkWereldreis: maak het mogelijkEen wereldreis is een enorme onderneming. Jaarlijks gaan er veel mensen op reis. Sommigen kiezen voor een aantal korte v…
De kosten van een cruiseDe kosten van een cruiseDe kosten van een cruise zitten niet alleen in de cruise zelf. Vaak komen er nog fooien bij, komen er uitstapjes bij en…
Bronnen en referenties
  • http://www.tripified.nl/10-tips-om-te-liften-door-europa/
  • http://www.reishonger.nl/reistips/liftwedstrijd-liften-tips-eigen-ervaring/
  • http://www.oneworld.nl/doen/lezerstips/tips-voor-avontuurlijke-lifters
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.