De kosten van een cruise
De kosten van een cruise zitten niet alleen in de cruise zelf. Vaak komen er nog fooien bij, komen er uitstapjes bij en het uit eten in diverse restaurants op het schip. Ook shoppen, visa en andere kosten kunnen er nog bij komen.
Inhoudsopgave
De hut en gebied van de cruise
De hut op het schip is van groot belang qua kosten. Zo kost een hut ergens in het schip, zonder ramen of uitzicht, veel minder dan een hut met een balkon. Variërend van hoe lang een cruise duurt, waar de cruise is en hoe groot het schip is wordt de prijs bepaald. Reken voor een standaard tweepersoons hut in het schip erop dat dit de goedkoopste zijn voor twee personen. Een luxe hut met zo mogelijk een balkon is het duurste.
Reken er op dat een cruise met hut al gauw 100 euro per persoon per dag is in een standaard hut. Hierbij zitten vaak dan wel de vluchten. Zonder vluchten kost het al gauw 75 euro per dag. Hoe luxer de hut, des te duurder de reis. Dit kan oplopen tot enkele duizenden euro's per dag, maar dit is dan wel gelijk all inclusive.
Daarnaast is het gebied waar de cruise is belangrijk en hoeveel mensen er op passen. Het gebied is belangrijk vanwege de havengelden, waarover later meer. Hoeveel mensen er op passen is vooral belangrijk qua verdeling van de kosten. Mensen betalen voor het volledig opereren van het cruiseschip, dus hoe meer mensen des te goedkoper dit relatief wordt. Hieraan zit wel een bovengrens, want op een gegeven moment wordt het schip niet rendabeler.
Fooien tijdens de cruise
Fooien worden gerekend in Amerikaanse dollar. Veel cruisemaatschappijen rekenen 12 dollar per persoon per nacht. De kosten aan fooien zijn dan ook 12×aantal personen×aantal nachten. Hier moet goed van te voren rekening mee worden gehouden omdat de fooien min of meer verplicht zijn. Mocht de service echt niet naar wens zijn, dan kan het aangepast worden, maar eigenlijk moet dit gewoon worden betaald.
Als het dan toch niet naar wens is moet het dus worden teruggevraagd of worden gevraagd om niet te betalen. Dan moet het tarief worden opgevraagd of moet worden gezegd dat u niet betaald, vanwege te slechte service. Dit moet tijdig gemeld worden, anders wordt het gewoon bij het geld opgeteld dat u ze al schuldig bent vanwege drank, souvenirs en andere dingen.
Havengelden en visa's tijdens je cruise
Vaak zijn de havengelden al betaald als u uw cruise boekt, maar niet altijd. Havengelden verschillen over de gehele wereld heel sterk. Europa is heel erg duur, terwijl de rest van de wereld goed betaalbaar is. Amerika, de bahama's en enkele eilanden zijn heel goedkoop, net zoals het Midden-Oosten.
Visa's zijn vaak niet inclusief als ze nodig zijn. Visa's kunnen erg duur zijn en verhogen de totale prijs van een cruise. Een cruiseschip kan veel verschillende landen aandoen, waardoor de visa's bij elkaar opgeteld erg veel kosten. Men moet hier dan ook rekening mee houden, want het kan zo zijn dat op een reis u meer dan 500 euro kwijt bent voor alleen de visa's.
De kosten van een visa vallen na te vragen aan de rederij waar u de cruise hebt geboekt, doe dit dan ook.
Uitstapjes aan land
Uitstapjes van de boot af kosten erg veel geld, maar zijn erg aangenaam. Vaak doet het cruiseschip bijzondere plaatsen aan die geregeld ook nog eens gunstig liggen qua klimaat. Uitstapjes zijn duur omdat er vaak voor eigen eten moet worden gezorgd, men moet de haven uit, de stad in, wat geld kost. Daarnaast even ergens zitten, misschien een souvenirtje halen en de kosten lopen al gauw op.
Om hierop te besparen kunt u ook gewoon door het centrum van een stad wandelen en zelf rondkijken. Vaak zorgt dit er ook voor dat het allemaal rustiger aan gaat, wat scheelt in vermoeidheid aan het einde van de dag. De kosten van een uitstapje variëren sterk, afhankelijk van het land waar u zich bevindt.
Een aantal dingen op een rijtje die geld gaan kosten:
- Vervoer de haven uit
- Vervoer in de stad
- Een gids
- Entreegelden tot bezienswaardigheden
- Wat te eten, vaak een lunch en diner
- Even op een terrasje zitten
- Een souvenir van de stad
Restaurants en barretjes op het cruiseschip
Vaak zijn er vijf of meer restaurants op een cruiseschip, maar slechts één of twee zijn er ook daadwerkelijk gratis. Voor de anderen betaal je met je cruisepasje, welke je krijgt bij het inchecken. Om kosten te besparen valt er te eten bij die gratis restaurants, die ook een ruim aanbod hebben. Mocht u het eten willen laten brengen aan de tafel komen hier kosten bij, omdat er een fooi gegeven dient te worden. Bij nagenoeg alle rederijen komt er 15% bovenop voor de service.
De gratis restaurants hebben een ruim aanbod, maar vaak toch een lagere kwaliteit dan de specialiteitenrestaurants. Deze specialiteitenrestaurants kosten vaak goed wat, maar bieden dan ook een hoge kwaliteit. Vaak zijn het pizzeria's, sushi barretjes en een paar andere specialiteiten.
Alcohol en ander drinken tijdens jouw cruise
Meestal is drinken bij het eten gratis, mits het in de gratis restaurants is. Het drinken dat bij het eten vaak gratis is, bestaat uit water, vruchtensappen, thee en gewone koffie. Fris, speciale koffie, alcohol en ander niet genoemd drinken kosten al gauw drie dollar per kop of flesje.
Alcohol is veel duurder, een biertje kost al gauw drie dollar vijftig, terwijl wijn al gauw vijf dollar kost. Wel zitten hier de servicekosten bij in, dus hier hoeft niet los voor te hoeven betaald. Om te besparen kan er het beste veel worden gedronken tijdens het eten, echter is dit niet altijd handig. Koop ook gewoon eens frisdrank of water wanneer u er zin in hebt.
Kosten op het schip
Souvenirs op het schip, fotografen, de kapsalon, een beautysalon en behandeling, winkelaankopen en andere dingen op het schip zijn betaald. Foto's kosten meestal minimaal tien dollar per stuk. Een kapsalon kost al gauw dertig dollar voor alleen knippen of bijpunten. Beautysalon behandelingen kosten minimaal vijfentwintig dollar en voor souvenirs wordt de hoofdprijs betaald. Koop dan ook souvenirs bij het van boord gaan.
Neem zo min mogelijk internet op het schip, aangezien dit vaak 35 dollarcent per minuut kost. Ga bij het van boord gaan naar een terrasje en zit even op wifi, dit scheelt al gauw tientallen dollars. Verder zijn er nog talloze faciliteiten, vaak betaald, soms inclusief. Vraag dit even na voor de zekerheid.