Cruisen naar Antarctica

Cruisen naar Antarctica Een cruise naar Antarctica, de zuidpool, een droom van veel natuurliefhebbers. Er bestaan weinig gebieden die minder aangetast zijn dan Antarctica. Dit gebied behoort bij geen enkel land en is een beschermd natuurgebied. Veel drijvende ijsschotsen, bijzondere dieren en magische momenten zorgen ervoor dat Antarctica een topbestemming is.

De cruise naar Antarctica

De meeste cruises vertrekken vanaf Ushuaia, Argentinië. Geboekte cruises vanuit Nederland, inclusief vluchten, kosten al gauw 5000 euro of meer. Deze cruises duren dan ongeveer twaalf tot vijftien dagen, waarbij er al gauw minimaal vier dagen op zee worden doorgebracht. Meestal is dit de klassieke route, die vanuit Ushuaia vertrekt, naar het Antarctisch schiereiland gaat en vervolgens weer terug gaat of nog een eiland in de buurt bezoekt. Elk extra stuk varen, elk extra eiland en elke extra dag maken de reis weer duurder, zeker als er geboekt wordt vanuit Nederland.

Belangrijke dingen om te weten over een cruise naar Antarctica:
 • Het seizoen loopt van november tot begin maart
 • Er mogen slechts 100 mensen per landing op het Antarctica zijn
 • Bij een boot van meer dan 130 passagiers wordt er vaak geloot wie voet mag zetten op Antarctica
 • Loop nooit naar pinguïns toe, ze mogen wel naar u toe komen
 • Blijf bij de groep

In Ushuaia zelf boeken kan de kosten erg drukken, zeker wanneer u zich daar toch al bevindt. Last-minute cruises naar Antarctica kosten geregeld minder dan 3500 Amerikaanse dollar. Dit kost mogelijk wel wat tijd, maar scheelt enorm veel geld, zeker wanneer u met meerdere personen bent.
Tips om de kosten te drukken:
 • Kijk goed rond op het internet of in Ushuaia
 • Bedenk wat u echt gezien wilt hebben
 • Deel een kamer met twee of drie andere personen, zeker als u alleen reist
 • Hoe meer mensen er in de kamer passen, hoe goedkoper het is per persoon

De cruise zelf voert normaal gesproken vanaf Ushuaia naar het Antarctische vasteland en dan weer terug naar Ushuaia. Hierop zijn echter veel variaties mogelijk. Zo kan een cruise ook eerst naar de Falkland eilanden gaan en dan naar South Georgia om vervolgens naar het Antarctisch vasteland te gaan. In principe zijn er een aantal plekken waar de cruiseschepen komen en zijn dan alle mogelijke routes denkbaar.
De plekken waar de cruiseschepen langs kunnen komen zijn:
 • Het Antarctische vasteland
 • Falkland eilanden
 • South Georgia
 • South Shetland eilanden

Mocht de cruise het Antarctische vasteland aan doen, dan betekend dit ook direct dat er over de drake passage wordt gevaren, een van de ruigste en minst voorspelbare plekken ter wereld.

Ushuaia en de Drake passage

Ushuaia is voornamelijk een toeristenstad. Niet zo zeer vanwege het oude centrum, wat er overigens wel is, maar vanwege de natuur die de stad omringt. Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld en daardoor een ideale plek om naar Antarctica te gaan. Direct aan Ushuaia gelegen, ligt het nationaal park Tierra del Fuego, waardoor Ushuaia hiervoor een perfecte uitvalsbasis is.
Ushuaia heeft erg veel hostels en hotels, net naar wat men zoekt. Doordat er genoeg hostels en hotels zijn hoeft er in principe niet van te voren worden geboekt, alhoewel het wel raadzaam is bij voorkeur voor één bepaald hotel.

De Drake passage is een erg woeste en ruige zeepassage. Het stormt hier zeer vaak, er is een sterke stroming en er zijn hoge golven. Dit komt voornamelijk doordat hier nauwelijks eilanden hier liggen, waardoor weer en wind hier vrij spel heeft. Het grootste nadeel van de Drake passage is dat mensen hier snel zeeziek worden, ook mensen die er normaal niet gevoelig voor zijn. Neem daarom genoeg tabletten mee tegen zeeziekte. Een voordeel van deze passage is de hoeveelheid dieren die hier voor komt. In deze passage worden vaak walvissen, dolfijnen, orka's, pinguïns en diverse vogelsoorten gespot, waaronder de albatros.

Antarctica bereikt met je cruiseschip

Antarctica is zeer groot, maar de meeste mensen zullen alleen voet zetten aan het Antarctisch schiereiland. Dit schiereiland is de bestemming van de meeste cruises, maar doet in principe niet onder voor de rest van Antarctica. In dit gebied zijn er veel ijsbergen te vinden, net zoals pinguïns, robben, walrussen, zeeolifanten en heel veel verschillende soorten vogels.

Het landen op het vaste land van Antarctica gebeurd met zogenaamde zodiacs, eigenlijk gewoon rubberen bootjes. Bijzonder hieraan is dat men heel erg dicht bij het water zit, soms ijsbergen bijna kan aanraken en geregeld pinguïns uit het water ziet springen. Wel is er een strenge regeling voordat er geland kan worden op het vaste land, alles moet worden schoongemaakt en worden gedesinfecteerd. Dit kost tijd, maar is uiteindelijk de moeite waard!

De indruk die u zult opdoen bij een dergelijke cruise valt niet te omschrijven. Mensen verwachten vaak een hoop van Antarctica, maar het is er zo zuiver wit en er is zo veel te zien, dat het op iedereen anders overkomt.

Falkland eilanden en cruises

De Falkland eilanden liggen slechts 500 kilometer van het vasteland van Argentinië af, maar toch zijn de eilanden zeer dun bevolkt met slechts 0,3 inwoners per vierkante kilometer. De eilanden samen, meer dan 100 eilanden, beslaan een oppervlakte van 12.173 vierkante kilometer. De eilanden hebben geen bossen, slechts weides, kliffen, kusten en rotsen. Ook hier komen vele verschillende soorten pinguìns voor, ook robben, roofvogels en andere vogels komen hier voor.

De Falkland eilanden zijn waarschijnlijk het bekendst geworden door de Falkland oorlog, tussen de Argentijnen en de Britten. Tegenwoordig hoort het eiland bij Groot-Brittannië.
Mocht de cruise langs de Falkland eilanden komen, zijn er minder strenge regels wat betreft het betreden van eilanden dan het geval is bij Antarctica. Men moet wel alles schoonmaken, omdat er voor de spullen moet worden gezorgd, maar kan ook gewoon het eiland betreden zonder verder gedoe.

South Sandwich eilanden en South Georgia

Deze eilanden bevatten een enorm dierenleven, mede door een relatief gunstige ligging van de eilanden. De eilanden bestaan namelijk uit heuvelland en hebben plekken die niet worden geteisterd door de wind. Wel valt hier veel regen. Het wordt hier in de winter minder koud dan in Antarctica, waardoor er hier relatief gezien meer dierenleven is.

South Shetland eilanden tijdens je Antarctische cruise

Deze eilanden worden het meeste opgenomen in cruises van de eilanden, omdat ze het dichtste bij het Antarctische schiereiland liggen. Net zoals geldt voor de Falkland eilanden en South Georgia, is het ook hier zo dat alles wel schoon gemaakt moet worden, maar de regels toch minder streng zijn dan in Antarctica. Net zoals in het hele gebied komen ook hier veel vogels voor, evenals robben en zeeolifanten.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antarctica, terugreis over “Lake” DrakeAntarctica, terugreis over “Lake” DrakeNa goed geslapen te hebben vanwege een kalme zee, blijkt die ook bij het opstaan rustig. Het is zelfs zo windstil dat de…
Antarctica en enkele bewonersAntarctica en enkele bewonersHet zevende continent, Antarctica is nog geen twee eeuwen geleden door de mens ontdekt. Het is er koud, er ligt ijs en s…
Antarctica, vertrek en de gevreesde Drake PassageAntarctica, vertrek en de gevreesde Drake PassageHet eerste deel van onze tocht naar Antarctica gaat door het Beaglekanaal. De tweede dag laten we die, na een nachtelijk…
Antarctica, de stad Ushuaia en omgevingAntarctica, de stad Ushuaia en omgevingUshuaia is de plaats vanwaar de meeste cruises vertrekken voor een zeetour naar Antarctica. Om ons voor te bereiden op d…

De kosten van een cruiseDe kosten van een cruiseDe kosten van een cruise zitten niet alleen in de cruise zelf. Vaak komen er nog fooien bij, komen er uitstapjes bij en…
Bronnen en referenties
 • http://www.kras.nl/vakantie/searchresult.htm?wt=cr&vg=12&osc=googlecru&gclid=CM3cw6CLq74CFaHnwgod04kAOA
 • http://www.nationalgeographicexpeditions.com/expeditions/antarctica-cruise/detail
 • http://wanderingtrader.com/antarctica-travel-tips/a-guide-to-find-cheap-antarctica-cruises/
 • http://wanderingtrader.com/travel-blog/how-to-find-a-cheap-last-minute-cruise-to-antarctica/
 • http://www.thikatravel.com/bestemmingen/antarctisch-gebied/antarctica/antarctica-reizen-en-cruises/?page=1&country=2821
 • http://www.belugareizen.nl/nl/bestemmingen/falklandeilanden-1/
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 21-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.