Op cruisevakantie gaan: nadelen

Op cruisevakantie gaan: nadelen Cruisevakanties waren een tiental jaar geleden enkel voor de rijkelui weggelegd. Deze vakanties zijn anno 2018 voor iedereen in de maatschappij toegankelijk. Een vakantie aan boord van een cruiseschip is genieten in alle luxe, telkens in een ander decor. Cruisevakanties zijn er voor jongeren, ouderen, rijken en minder bedeelden. Het prijskaartje hangt af van de reisperiode, de reisduur, de formule en wat al dan niet inbegrepen zit tijdens je reisverblijf. De Noorse fjorden, de Middellandse Zee en de Caraïben zijn enorm populaire cruisebestemmingen omwille van de schoonheid van de natuur.

De cruisevakantie wint meer aan populariteit

De populariteit van cruise vakanties zit enorm in de lift. De klassieke all-in formule zal blijven bestaan, maar toch durven vakantiegangers al eens sneller iets nieuws uitproberen. Een cruise vaak ook in een all-inclusive concept past daar perfect in. Een tiental jaar geleden werd een cruise gelijkgesteld met vakanties voor de elite van de samenleving. Tegenwoordig kan je als soloreiziger, jongere of gezin met twee kinderen perfect terecht op een cruiseschip. Door de verruiming van het aanbod, afgestemd op meerdere leeftijdsgroepen, dalen de prijzen en worden cruisevakanties toegankelijk voor iedereen. Cruisemaatschappijen of verdelers van cruises werken ook met kortingen of extra voordelen om zo veel mogelijk passagiers aan boord te krijgen. Op deze manier is het mogelijk om een luxueuze vakantie te boeken tegen een gematigd tarief. Populaire bestemmingen voor Europeanen zijn de cruisevakanties rond de Middellandse Zee, Caraïben of de Noorse fjorden.

Bron: Mariamichelle, PixabayBron: Mariamichelle, Pixabay

Concept van een cruise

Een cruisevakantie is de ideale manier om te genieten van een prachtige vakantie. Je gaat aan boord, je pakt je koffers uit in je kajuit en je geniet vervolgens van de prachtige uitzichten en het maximale comfort aan boord van het schip. In je kajuit beschik je over een comfortabele badkamer (bad of douche) met eigen toilet. Terwijl je reist van de ene bestemming naar de andere, geniet je met volle teugen aan boord. Varen doe je meestal s nachts zodat je overdag de mooiste plekjes aan land kan ontdekken. Cruises worden meestal aangeboden in een volpension-formule. Je start de dag met een uitgebreid ontbijt (koffie, thee, brood, granen, enzovoort). Vervolgens kan je voor het middagmaal kiezen uit verschillende restaurants. Je eet in buffetvorm of à la carte. In de namiddag wordt er nog een koffiepauze voorzien, waarna je s avonds kan genieten van een uitgebreid diner. Meestal wordt het eten rond 19 uur of rond 21 uur geserveerd, rekening houdende met vroege en late eters. Tijdens de rondvaarten wordt er een hele dag animatie aan boord voorzien. Je kan sporten, genieten in de wellness, naar het kapsalon gaan of gaan gokken in het casino. De meeste cruiseschepen hebben spetterende theatershows aan boord. Wie dat wil, kan ook tot in de vroege uurtjes dansen in de discotheken aan boord.

Populaire cruisemaatschappijen

Er bestaan heel wat cruisemaatschappijen, zoals Cruise Plus, MSC Cruises, Costa Cruises enzovoort. Zij beschikken over een gevarieerd aanbod om klanten te verleiden om op cruise te gaan. Deze maatschappijen zijn actief in bepaalde delen van de wereld en doen specifieke bestemmingen aan. De prijs van een cruise kan erg variëren. Soms kan je al vanaf 500,- op cruise. In het hoogseizoen en bij een hoge vraag betaal je soms wel meer dan 5000,-. De kostprijs wordt mee bepaald door de bestemming, de duur van de reis, excursieprijzen, enzovoort. Het is van groot belang om je op voorhand heel goed te infomeren wat er juist in jouw cruisevakantie inbegrepen is. Een professioneel reisagent kan je heel goed informeren.

Drie top cruisebestemmingen

Een cruise langs de Caraïben

Een cruise langs de Caraïben maak je best in de maanden januari of februari. Het weer is er dan immers altijd perfect. In het zomerseizoen (juni september) is er namelijk een hele grote kans op orkanen. Tijdens deze cruise worden alle Caraïbische eilanden aangedaan. Deze liggen allemaal dicht bij elkaar. Nog iets mooier dan de Caraïben is het weelderige Hawaï.

De fjorden van Noorwegen

Juni tot en met augustus zijn de beste maanden om de Noorse fjorden te bezoeken. Het is dan niet zo koud meer. De Noorse fjorden zijn ongelooflijk mooi door de prachtige natuur. Omringd door de hoge kliffen, bevind je je in één van de mooiste natuurgebieden van Europa.

De Middellandse Zee

Een cruise langs de Middellandse Zee maak je best van mei tot september. Het weer is er dan aangenaam warm. Enig nadeel is het massatoerisme in de grote havens, wat als storend ervaren kan worden. Interessante bestemmingen in het Middellandse zeegebied zijn de Costa Del Sol, de Franse Azurenkust, de Griekse Eilanden en de prachtige Ligurische kust.

De fjorden van Noorwegen / Bron: Fuyounger0, PixabayDe fjorden van Noorwegen / Bron: Fuyounger0, Pixabay
Een cruise langs de Middellandse Zee / Bron: Ed2456, PixabayEen cruise langs de Middellandse Zee / Bron: Ed2456, Pixabay

Tegenstanders: nadelen van een cruisevakantie

Op cruise gaan is doorgaans voor de meeste mensen een fantastische ervaring. Het is een nieuwe vakantietrend, die heel geleidelijk populairder wordt. Nochtans zijn er ook tegenstanders van een cruise vakantie. Deze mensen vinden op cruise gaan helemaal niets en zien veel meer nadelen dan dat er voordelen zijn.

Het cruiseschip zou kunnen zinken

Cruiseschepen lijken heel veilig, maar toch zijn er al ongelukken gebeurd. Het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia leek uitzonderlijk veilig, maar kapseisde in januari 2013 toch voor de Italiaanse Kust. Een ander gevaar is een brand aan boord van het schip. Het vuur kan zich snel verspreiden, wat paniek kan veroorzaken met een moeilijke evacuatie als gevolg. Voorbeelden hiervan zijn het Noorse cruiseschip Nordlys in 2011 en het Nederlandse schip Prinsendam in 1980.

Cruisevakanties zijn duur

Tegenstanders beweren dat cruisevakanties nog altijd heel duur blijven. Een cruise kost uiteindelijk altijd meer dan je dacht. Nochtans doen alle maatschappijen heel veel moeite om een aantrekkelijk aanbod voor te stellen, zonder al te veel addertjes onder het gras.

Cruiseschepen zijn slecht voor de natuur

Deze schepen zouden een vernietigend effect hebben op bepaalde steden, zoals dit was voor Venetië na de Costa Concordia-ramp. De schepen zouden de modderbanken eroderen waarop de stad is gebouwd. Deze scheepsramp vormt bijgevolg een bedreiging voor al het cultureel erfgoed. Cruiseschepen zijn ook schadelijk voor het milieu, door de dumping van grote hoeveelheden afvalwater.

Je betaalt altijd meer

Ter plaatse blijkt niet alles all-inclusive te zijn. Dranken betaal je veel te duur. Ook voor een wellness-arrangement wordt wat extra aangerekend. Consumentenbescherming op zee bestaat niet.

Overlast

Op een cruiseschip is de gemiddelde leeftijd 50 jaar, hoewel er toch meer en meer jongere koppels op cruise gaan. Heel wat alcohol en lawaai uit de discotheken kunnen voor heel wat overlast zorgen, zeker wanneer je kajuit zich heel dicht bij een discotheek bevindt.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenVoor- en nadelen van all-inclusive cruiseschepenTerwijl vakanties mooi, noodzakelijk en belangrijk zijn, kunnen ze veel geld kosten. Deze hoge kosten worden vaak geasso…
Met een cruiseschip op vakantieMet een cruiseschip op vakantieEen cruise maken wordt steeds populairder, lees hier hoe een boordrekening werkt en alles over het eten, drinken en verm…
Voordelen en nadelen van All-Inclusive CruisesVoordelen en nadelen van All-Inclusive CruisesVakantie is een vorm van vrijetijdsbesteding waar velen van genieten. Terwijl vakanties prettig, nodig en belangrijk zij…

1 augustus: Zwitserse nationale feestdag1 augustus: Zwitserse nationale feestdagDe nationale feestdag van Zwitserland is 1 augustus. Op die dag wordt er volop feestgevierd. Dat gaat gepaard met divers…
Wat is met botulisme besmet zwemwater? Wat zijn de gevolgen?Wat is met botulisme besmet zwemwater? Wat zijn de gevolgen?Botulisme is een zeldzame ziekte die door oud voedsel of karkassen van dode dieren verspreid kan worden. Daarom kan besm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ed2456, Pixabay
  • Hln.be, http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1240605/2011/04/27/Wat-je-moet-weten-als-je-op-cruise-wil-gaan.dhtml, 27 oktober 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Costa_Concordia, 27 oktober 2015
  • Msccruises.be, http://www.msccruises.be/be_nl/homepage.aspx, 27 oktober 2015
  • Cruisereisburo.nl, http://www.cruisereisburo.nl/main.aspx?LocatieID=127, 27 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Mariamichelle, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Fuyounger0, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Ed2456, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.