Wereldreis: maak het mogelijk

Wereldreis: maak het mogelijk Een wereldreis is een enorme onderneming. Jaarlijks gaan er veel mensen op reis. Sommigen kiezen voor een aantal korte vakanties, anderen voor één of twee langere vakanties. Alleen wil jij meer zien en ontdekken dan de meeste mensen, want je wilt echt de wereld rond en kijken. Je wilt nieuwe culturen ontdekken en door prachtige natuur rijden en wandelen. Daarvoor heb je een backpack nodig, een goed reisplan, een juist reisroute en een idee van de kosten. Je financiën zijn belangrijk, want geldzaken doen er echt toe op reis. Zorg ervoor dat je niet te veel mee neemt en je backpack slim pakt.

Inhoudsopgave


Backpack voor de reis

De backpack voor je reis moet voldoen aan een aantal punten. De backpack moet veel inhoud hebben. Je hebt vrij weinig aan een backpack als je er niet genoeg dingen in kan stoppen. Je gaat namelijk op wereldreis en er moet gewoon veel mee. Niet alleen kleding moet bijvoorbeeld mee, maar ook een reisdagboekje, een paar slippers, misschien een extra paar schoenen, malariapillen, medicijnen en noem maar op. Inhoud is dus zeker belangrijk

Verder is het belangrijk dat de backpack comfortabel zit. Je zult minimaal toch wel drie maanden weg zijn en je backpack veel moeten dragen, dus is comfort erg belangrijk. Zonder comfort krijg je rugklachten, nekklachten en mogelijk last van je schouders, buikspieren en armen. Je zal ook stukken moeten lopen, dus de backpack mag ook niet té groot zijn. Probeer een te grote backpack te voorkomen door je goed in te laten lichten bij de winkel waar je de backpack koopt. Probeer te kijken of je de backpack eerst kan passen. Slim is om bij een online winkel te kijken naar een backpack die je aan staat en dan naar een winkel te gaan om te kijken of ze iets soortgelijks hebben.

Handig is als de backpack genoeg vakjes heeft. Meer vakjes is handig, want dan kan je dingen op andere plaatsen opbergen. Zo kan je dan je toiletartikelen sneller pakken, zonder dat de rest vies wordt of welk probleem dan ook.

Een extra rugzak op wereldreis

Een extra rugzak meenemen op reis is extreem belangrijk. Deze rugzak is erg nuttig voor een aantal dingen. Zo kan je er je waardevolle spullen en belangrijke spullen in vervoeren. Bijvoorbeeld je portemonnee, je medicijnen, je paspoort en je contactgegevens kan je hier bewaren. Ook foto's, camera's en andere persoonlijke spullen zijn handig om in zo een tas te stoppen. Zo heb je het altijd binnen handbereik. Verstandig is het om deze rugzak op je buik te dragen.

Die extra rugzak kan je daarnaast ook gebruiken bij uitstapjes. De rugzak ga je in ieder geval nodig hebben en op veel plekken gebruiken. Je laat namelijk niet je spullen achter als het niet honderd procent veilig is, dus neem je het mee. Daarvoor is zo een rugzak ideaal.

Kleding meenemen, hoeveel en wat?

Een van de grootste struikelblokken op een wereldreis is het meenemen van kleding. Zeker als je in verschillende klimaten - en daarmee temperaturen - terecht komt is het een vraag wat er mee moet aan kleding. Belangrijk is eigenlijk dat je een week vooruit kan met je kleding. Probeer hier dan ook op in te pakken. Waarschijnlijk heb je drie tot vier shirts nodig, twee korte broeken, één afritsbroek, één trui, zeker zeven onderbroeken en zeven paar sokken. Verder is een regenjas slim, omdat deze goed isoleert en tegen regen helpt. Alles wat je in Nederland kan kopen is ook te kopen in andere landen, op handdoeken na.

Verder is het slim om een sneldrogende handdoek mee te nemen, één of twee handdoeken en eventueel nog een kleine - normale - handdoek. Andere dingen qua kleding die mee kunnen zijn sportbroeken, joggingbroeken, jassen en waterdichte schoenen. Dit zijn allemaal optionele dingen, afhankelijk van de temperatuur en je interesses. Ook een sportshirt, een isolatieshirt of iets dergelijks kan nuttig zijn, vooral als je heel actief bezig gaat zijn. Neem alleen niet dit alles mee, want dat is nutteloos. Neem dan liever een isolatieshirt mee, een simpel shirt (niet wit, dat wordt vies) en een regenjas. Op die manier kan je jezelf voldoende isoleren, waardoor je warm blijft, maar neem je niet te veel mee. Werk daarom ook liever in laagjes. Twee shirts nemen minder ruimte in dan een trui, maar bieden wel meer warmte.

Welke landen zijn de moeite waard op de reis

Een lijstje maken welke landen de moeite waard zijn werkt vaak als hulpmiddel. Ga er voor zitten en ga kijken. Pak de atlas er eens bij en ga na welke landen je interessant lijken. Wil je vooral verschillende culturen meenemen en niet te veel hetzelfde zien, dan moet je uiteraard grote afstanden afleggen. Mocht je vooral een kijkje willen nemen naar 'het speciale' dat een land te bieden heeft, dan hoef je minder te reizen.

Voor die wereldreis is het natuurlijk leuk om de wereld rond te gaan, maar het hoeft niet. Je kan ook gewoon een rondje Zuid-Oost Azië, Australië, Nieuw-Zeeland maken om daarna weer naar Nederland te vertrekken. Bedenk dus wat je de moeite waard lijkt, want je kan ook eilanden aandoen of andere plekken die lastig te bereiken zijn. Kiezen wat je interessant lijkt en welke bezienswaardigheden je wilt zien is nog niet bindend, dus schrijf gewoon zo veel mogelijk op.

Praktische reisroute, voor de ideale wereldreis

Nadat je alles hebt opgeschreven wat je interessant lijkt, is het de tijd om een praktische reisroute te bepalen. Veel mensen beginnen met naar Azië reizen. Dit kan via veel routes. Je zou met de Trans-Mongolië express kunnen reizen richting Beijing. Een andere optie is om zelf met de trein door allerlei landen te reizen richting India of China. Tenslotte kan je ook nog vliegen naar bijvoorbeeld Thailand. Starten in Azië is handig omdat de prijzen hier lager liggen en je hier dus langer kan teren op je budget. Dit heeft als voordeel dat je weer kan wennen aan het reizen en je fouten kan maken bij het onderhandelen. Als je een fout maakt kost het je immers maximaal vijftig eurocent, terwijl dit in bijvoorbeeld Zuid-Amerika al gauw een paar euro is.

Probeer overigens altijd richting het westen te reizen, gebruik dit als richtlijn. Zorg er dus voor dat je niet terug gaat, behalve als je hier expres voor kiest. Als jouw plan is om Europa, Azië en Afrika te zien, dan kan het wel gunstig zijn om terug te reizen. Probeer dit in alle andere gevallen zo veel mogelijk te voorkomen.

Je hebt natuurlijk je lijstje gemaakt met dingen die je wilt zien. Selecteer hiervan één tot drie punten. Deze punten vormen je uitgangspunt voor je reis. Je bouwt je reis om deze punten heen. Zodra je die punten hebt gekozen, ga je verder kijken. Zo ga je kijken welke andere dingen er niet te ver vandaan liggen die je ook graag wilt zien. Je gaat kijken wat mogelijke routes zijn dichtbij de bezienswaardigheid. Hierdoor kan je meerdere punten meenemen die je graag wilde zien en heb je de dingen gezien die je per se wilde zien. Handig is dus om altijd een punt te hebben in Azië dat je wilt zien, want Azië is goedkoop en er is enorm veel te zien.

Na Azië kan je ofwel doorgaan richting Australië, Nieuw-Zeeland en andere delen van Oceanië, ofwel je kan doorgaan richting Amerika. Naar Afrika vliegen is niet erg goedkoop en is handiger om gelijk vanuit Europa te doen. Mocht je wel naar Afrika willen is het verstandig om eerst naar het Midden-Oosten te gaan, bijvoorbeeld Dubai. Vanaf Dubai kan je dan doorvliegen naar Zuid-Afrika, Namibië, Kenia of een ander toegankelijk land in Afrika. Het is altijd handig om via Dubai te reizen, omdat de vluchten naar Dubai niet erg duur zijn en vluchten vanaf Dubai zijn ook niet extreem duur.

Amerika

Mocht je naar Amerika gaan, dan moet je kiezen waar je wilt beginnen. Slim is om in ofwel Noord-Amerika te beginnen ofwel in Zuid-Amerika. Kies liever niet voor Midden-Amerika. Als je namelijk in Midden-Amerika begint en je wilt zowel het noorden als het zuiden zien van Amerika, dan moet je weer terugreizen via Midden-Amerika, wat geld en tijd kost.

Vanaf Noord-Amerika of Zuid-Amerika kan je doorreizen naar de andere kant, dit kan door te vliegen, met de auto te gaan of met bussen te gaan. Probeer gevaarlijke plekken te ontwijken en draag in Zuid-Amerika zo min mogelijk sieraden.

Afrika

Mocht je hebben gekozen voor Afrika, kies dan een veilig land. Aan de westkust zitten wat veilig landen, net zoals aan de oostkust. In het noorden zitten veilige landen, maar naar het noorden van Afrika gaan is vrij goedkoop vanuit Nederland. Dit kan je dus beter bewaren voor een latere reis.

Het zuiden van Afrika, met landen als Botswana, Zuid-Afrika en Namibië, is vrij veilig. De voorzieningen zijn redelijk tot goed, maar de prijs ligt dus ook iets hoger. Safari's zijn daarentegen weer goedkoper, omdat je zelf mag rijden. Probeer - als het lukt - hier te zijn in de hun lente (onze herfst) of hun herfst (onze lente). Door rond deze tijd in het zuiden te zijn van Afrika, vermijd je extreem warme en extreem koude temperaturen.

Daarna

Na Amerika of Afrika kan je altijd nog naar het andere continent of je kan terug richting Europa. Slim is om, zoals reeds gezegd, altijd westwaarts te reizen. Altijd oostwaarts kan ook natuurlijk, maar de vluchten zijn dan vaak duurder. Na Amerika naar Afrika gaan is dus goedkoper dan na Afrika naar Amerika gaan.

Je kan ook terugreizen richting Europa, naar Madrid bijvoorbeeld. Dan kan je vanaf daar altijd nog doorreizen, want je kan ook in Europa goed reizen.

Een aantal tips op een rijtje:
  • Reis rustig aan, dat scheelt je geld en je ziet meer
  • Reis altijd westwaarts
  • Werk je lijstje af, maar geef jezelf wel vrijheid
  • Boek vluchten niet te ver van tevoren
  • Sta open voor veranderingen

Financiën en geldzaken gedurende de wereldreis

Een wereldreis is helaas niet goedkoop. Reken er op dat je aardig wat geld nodig hebt per maand. Voor Zuid-Oost Azië moet je rekenen op 600 tot 800 euro per maand, inclusief vervoerskosten. In Oceanië heb je het over 1200 euro per maand minimaal. In Amerika verschillen de kosten sterk, maar ben je vaak tussen de 900 euro en de 1500 euro per maand kwijt. Europa is heel erg duur, vooral het westen en zuiden. In het westen en zuiden mag je rekenen op 1500 euro per maand, terwijl dit in het oosten van Europa rond de 1000 euro per maand ligt. In Afrika ben je meestal meer geld nog kwijt, omdat je ook een safari wilt doen. Safari's zijn enorm duur, dus hou hier rekening mee. Zonder safari ben je in zuidelijk Afrika al gauw 1000 euro per maand kwijt, terwijl dit in de rest van Afrika rond de 800 euro per maand ligt. Eilanden, gekke routes en bijzondere dingen kosten extra geld. Hoeveel dit is varieert van tijd tot tijd en van bestemming tot bestemming. De Malediven zijn bijvoorbeeld goedkoper in bepaalde seizoenen dan in andere seizoenen. Kijk hier altijd goed naar, maar kijk ook naar de nadelen.

Reken voor een wereldreis zeker op 12.500 euro per jaar, dit is inclusief een buffer voor wanneer er iets mis gaat. Mocht je meer luxe willen dan een standaard hostel en weinig voorzieningen, dan lopen de kosten op. Elk beetje extra luxe dat je wil kost je al gauw 1.000 euro op een jaarbasis. Mocht je in hotels willen zitten kost het je al gauw veel meer, 5.000 euro of meer op jaarbasis is dan niet gek.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plan je eigen levenDe reisgidsen voor de zomervakantie zijn waarschijnlijk al in huis gehaald, of het internet is er alweer voor afgestruin…
Vliegtickets boeken voor een wereldreisVliegtickets boeken voor een wereldreisAls je op wereldreis gaat vormen vliegtickets veelal de grootste kostenpost. Voor sommigen is het bovendien het enige va…

Toe aan vakantie?Toe aan vakantie?De vakantie komt weer in het vizier en waar men voorheen al een half jaar of eerder zelfs de vakantie vastlegde, inmidde…
Sneller een lift krijgenSneller een lift krijgenIn Europa, Australië en Nieuw-Zeeland is liften heel gewoon. Liften is vaak gratis en gaat redelijk snel. Daarnaast valt…
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.