Toe aan vakantie?

Toe aan vakantie? De vakantie komt weer in het vizier en waar men voorheen al een half jaar of eerder zelfs de vakantie vastlegde, inmiddels kijken we ondermeer meer naar de inhoud van de portemonnee en plannen we korter. Op zich prima en de leveranciers van vakanties, vervoer en/of entertainment spelen er handig op in. Waar het nogal eens fout gaat, is de periode naar de vakantie toe. Druk druk druk, want er moet nog zoveel vlak voor de vakantie, alleen mis je dan meteen een deel van die zo nodige vakantie. Dat kan anders!

De vakantieperiode goed inzetten

Waar menigeen gemakshalve aan voorbij gaat, is de periode vlak voor en vlak na de daadwerkelijke vrije periode. Spreekt voor zich dat het ook geldt voor degene die thuis blijf en daar de vrije periode doorbrengt. Is het niet het werk waar we 10 werkuren in 8 werkbare uren proppen, dan is het wel dat het huis “gereed” gemaakt moet worden op vertrek en/of de koffers nog ingepakt moeten worden. Dat laatste brengt weer een heel andere vorm van stress met zich mee, want dan komt het aspect van “wat moeten we aan?” in beeld en geeft nogal wat mensen kopzorgen (vrouwen meer dan mannen 5:1). Waarbij de Nederlander zich in Nederland inderdaad af moet vragen wat hij/zij aan moet trekken, omdat het met het weer alle kanten op kan gaan. Echter, ga je bijvoorbeeld naar een zonovergoten oord, dan kan de koffer uitsluitend met daarvoor bestemde kleding ingepakt worden. Krijgen nog steeds veel mensen het voor elkaar om daar stress over te hebben. Zorg dat je met de kleding die je meeneemt voldoende setjes kunt maken en het is altijd goed!

Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal

Van stress naar ontstressen

Ontstressen wordt nog niet door alle woordenboeken gezien als goed Nederlands woord, maar iedereen kent het. Je hebt het hele jaar hard gewerkt en bent toe aan ontspanning. Zolang je niet met je activiteiten ver buiten je boekje bent gegaan, want dan helpt enkele weken vakantie meestal ook niet voldoende om volledig op te laden, is de vakantieperiode bij uitstek geschrikt om je energieniveau weer goed te brengen. Inspiratie op te doen en/of meer tijd aan en met je gezin te spenderen.
Echter, als er al dagen vanaf gaan omdat je met te veel stress in je lijf vertrokken bent en je enkele dagen voor vertrek al weer bezig bent met vertrekken, dan blijft ook daar te weinig ontspanning van over. Bovendien is het zonde van je veelal duurbetaalde vakantie. Er zijn wat “regels” die, als je deze in acht neemt, dat proces wat zuiverder kunnen houden.

"Ik ga op vakantie en neem mee ... "

Waar moet je aan denken?

Onmisbaar

Begin met te bedenken in hoeverre je onmisbaar bent. Onmisbaar zijn geeft natuurlijk status en mogelijk aanzien en sommige mensen vinden dat interessant. Ga er echter enerzijds vanuit dat iedereen vervangen kan worden en anderzijds dat je het voor iedereen een stuk gemakkelijker maakt (zeker ook jezelf) als zaken overgenomen kunnen worden. De perfectionist zal het er het moeilijkst mee hebben, immers aan wie kan hij/zij overdragen?
Echter, zakelijk gezien doe je het een stuk beter als lopende zaken overgenomen kunnen worden. Zo kom je zelf uitgerust en helderder terug en kan je er weer tegenaan!

Plannen

Hoewel we minimaal weken voor de vakantie weten wanneer we weggaan, lijkt het erop alsof we alles tot de laatste twee weken voor de vakantie opsparen. Voor sommige is het misschien allemaal heel interessant en met name veel “buitenkant” maar de meeste mensen zijn vlak voor de vakantie echt heel druk met van alles en nog wat. Vaak zaken die nauwelijks te benoemen zijn, maar wel tijd vergen.
Waar veel mensen de fout mee in gaan is dat ze de weken dat ze er niet zijn, wel meerekenen in het uitvoeren van werk. Als je dus fulltime werkt en je bent drie weken weg, dan zou dat zo’n 120 uur werkuren betekenen. Dat lukt natuurlijk niet en dan ga je maar globaal kijken wat door moet, instructie voor de achterblijvers maken etc. Terwijl het iets zou moeten zijn wat al geregeld is. Als de een er niet is, dan neemt iemand lopende zaken over. Immers, als je plots ziek wordt, moeten zaken ook doorgaan. Tijdig regelen dat lopende zaken doorgaan, dan heb je alleen nog de zaken die specifiek voor je blijven liggen. Daar moet je nog wat mee, mensen informeren dat het na je vakantie weer opgepakt wordt, vragen uitzetten zodat je bij terugkomst je antwoorden hebt etc.

Wat ook nog belangrijk is bij het plannen is dat je er feitelijk 4 dagen bij optelt (2 voor en 2 na je vakantie). Niet dat je dan niet kunt werken, maar er mag geen stevige stress meer zijn. Je werkt als het ware zaken af in een normaal tempo. Zo zit je lijf niet vol stress als je aan je reis begint. Je reis is het begin van de vakantie en vanaf het moment dat je gaat reizen, moet je ontspannen zijn. Niet voor niets dat er steeds meer mensen zijn die pas na 2 of 3 dagen vertrekken en ook weer even zovele dagen vóór het concrete einde van de vakantiedagen terugkeren. Als je dit als zonde van je dagen ervaart, zorg dan dat je planning zo is dat die 2 dagen marge in acht genomen worden. Je werkt dan gewoon, alleen niet in een moordend tempo. Zo kom je rustig in je vakantie modus en na de vakantie kom je er juist weer lekker in.

Thuisfront

Voor het thuisfront moet altijd wat geregeld worden. Soms zijn het slechts de plantjes en de post en soms blijven er opgroeiende kinderen achter. Ook hiervoor geldt dat je dit tijdig af kunt stemmen. Buren of andere bekende die om de dag even langskomen of kinderen voorzien van instructies. Geeft dat alles garanties dat het gaat zoals je dit graag wilt? Nee, dat geldt voor alles in het leven. Je doet wat kunt om het goed te regelen en je hebt vertrouwen dat het ook zo gaat.
Vinger aan de pols houden door veelvuldig te contacten, op wat voor manier dan ook, werkt bij menigeen averechts. Bovendien wat kan je op afstand allemaal regelen?

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Wat móet mee?
Dan krijgt menigeen het ook nog voor elkaar om in paniek te geraken over wat er mee moet. Eerst nadenken, dan de koffer pakken. Constante temperatuur, dan weet je in welke gedeelte van je kledingkast je moet zoeken, bij typisch “Nederlands-weer” moet je helaas van beide wat meenemen. Verder kan je je pijn doen of ziek worden, je moet altijd goed blijven drinken, je moet de kinderen “zoet“ houden? Dit zijn vragen waar je middels spullen antwoord op kunt geven om in de koffer (e/o handbagage)te doen.
Echter, waar het echt om gaat is datgene waar je niet zonder kunt, namelijk:
  • Reisdocument, zoals paspoort (en eventueel verblijfdokumenten)
  • Geld, een beetje fysiek en gereedgemaakte pasjes (als je buiten Europa gaat)
  • Eventuele medicijnen die je slikt (+ verklaring voor spullen die je meeneemt)
  • Communicatiemiddel, zoals de telefoon
Immers, wat je verder dan nog vergeten bent, kan je in een beetje geciviliseerd land kopen.

Vakantie is …

Iedereen vult zijn vakantie weer anders in en is het voor de een rustig aan op een strandbedje in de zon, de ander gaat op de survivaltocht in de bossen en weer iemand anders struint alle culturele activiteiten in de stad af. Je vult het in zoals je zelf wilt en daar gaat het om. Bedenk alleen dat wat je doet, je op moet laden en niet af moet matten.
Een grote stad in enkele dagen zien terwijl dat met alle bezienswaardigheden niet te doen is, wordt dus een partij afmatten en behalve dat je mogelijk mooie zaken aan je voorbij laat gaat, kom je mogelijk moe van vakantie terug.
Wees reëel in wat haalbaar is en dat geldt feitelijk voor iedere vakantie-invulling.

Tot slot

Vakantie is genieten van en met elkaar, vakantie is energie en inspiratie opdoen. Ieder op een eigen manier om er daarna weer heerlijk tegenaan te kunnen. Een beetje voorbereiding op een realistische manier doet vaak wonderen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Wat zijn de mogelijkheden voor op vakantie gaan als je als alleenstaande ouder bent, ook wel eenoudergezin genoemd. Uit…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Klachten over je vakantie; wat doe je met vakantieklachten?Klachten over je vakantie; wat doe je met vakantieklachten?Als je vakantie niet is zoals je je die had voorgesteld omdat de accommodatie niet was zoals hij was voorgesteld, het va…

Vakantie ergernissenVakantie ergernissenWe hebben ze allemaal wel, onze “vakantie ergernissen”. Maar voor sommige mensen gaat het verder dan je er een keer aan…
Wereldreis: maak het mogelijkWereldreis: maak het mogelijkEen wereldreis is een enorme onderneming. Jaarlijks gaan er veel mensen op reis. Sommigen kiezen voor een aantal korte v…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.