Drukte tijdens de wintersport - tips voor het hoogseizoen

Drukte tijdens de wintersport - tips voor het hoogseizoen Eindelijk je wintersportakantie is aangebroken maar eenmaal aangekomen op plaats van bestemming is het overal erg druk. Lange wachtrijen voor de liften, pistes die erg vol en in de restaurants is ook geen tafel meer te krijgen. Wat blijkt het is hoogseizoen en vanwege de schoolvakanties is het overal erg druk in de wintersportgebieden. Wat kun je nu doen om de drukte te vermijden? Er zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat je een stuk minder last hebt van de drukte tijdens je wintersport.

Inhoudsopgave


Hoogseizoen wintersport tips

Eindelijk het is zover de wintersport is begonnen maar je bent gebonden aan de schoolvakanties of te wel de Kerst- en Krokusvakantie. Heel veel Nederlanders zijn gebonden aan de vakanties wanneer ze naar de wintersport willen. Het is hoogseizoen en de Kerstvakantie, krokusvakantie en carnaval zijn volop aan de gang en alles is stampvol in het wintersportgebied. Je wilt dit natuurlijk niet meemaken als je lekker door wilt skiën en niet voor elk restaurant een uur moet wachten op een zitplaats. Met enkele slimme tips heb je veel minder last van drukte op je wintersport.

Files op weg naar de wintersport / Bron: 0532 2008, PixabayFiles op weg naar de wintersport / Bron: 0532 2008, Pixabay

Plan je vakantie buiten het hoogseizoen

Het is cliché maar als het even kan, plan je wintersport vakantie zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen. Dit is de beste manier om de drukte van het hoogseizoen te vermijden. Lukt het om je vakantie buiten het hoogseizoen te plannen kijk dan ook wanneer de Duitsers en Oostenrijkers vakantie krijgen. Duitse- en Oostenrijkse deelstaten hebben in verschillende weken voorjaarsvakantie. Met name de carnavalsweek is het vaak druk op en rondom de pistes van een wintersportgebied. Is het mogelijk plan je vakantie buiten de bovengenoemde tijden. Je voorkomt kilometerslange files en de hele extreme drukte in de skigebieden is dan al geweest.

Zo vermijd je de drukte op de pistes

Extreme drukte op de pistes ook daar heeft menig wintersporter wel eens mee te maken gehad. Vaak zijn de populaire pistes (veelal blauw) het drukst. Ook op pistes waar kruisingen zijn van meerdere afdalingen is het vaak erg druk, zeker in het hoogseizoen. Dit leidt nog wel eens tot ongelukken en ergernissen bij wintersporters.

Een methode die hierbij kan helpen is om drukke kruisingen en pistes te vermijden. Om deze punten te vermijden loont het om over een rode of zwarte piste af te dalen. Beginnende skiërs moeten dit natuurlijk niet doen je kunt dan het beste rond etenstijd en aan het eind van de dag deze plekken bezoeken.

Regelmatig komt het voor dat iedereen aan het einde van de dag met dezelfde afdaling naar het dal skiet. Dit leidt tot grote drukte, niemand wil natuurlijk met de lift naar beneden en dit kan ook niet altijd. Aan het eind van de dag kunnen er verschillende ongelukken gebeuren op de pistes. Veel mensen zijn dan moe na dag skiën en soms ook wat overmoedig hierdoor raak je sneller uit balans raakt en valt met alle gevolgen van dien. Probeer daarom voor de drukte uit te gaan aan het eind van de dag en alternatieve pistes te gebruiken. Hiermee is het mogelijk om overvolle pistes prima te vermijden.

Zo ontwijk je de wachtrijen voor de skiliften

Eén van de grootste ergernissen voor een skiër of snowboarder zijn lange wachtrijen voor de skiliften. Helemaal vervelend is als je soms meer dan vijf minuten moet wachten terwijl de afdaling een stuk korter is.

Dalstations
Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Regelmatig komt het voor dat op spitsuren in de ochtend (9:30 tot en met 11:00 uur) er wachtrijen staan voor de gondels die ons naar de top van de berg brengen. Is men eenmaal boven dan valt het vaak nog wel mee met de drukte. Maar als je nu niet wilt wachten, probeer dan om buiten de spitstijden om de gondel te pakken. Zeker in het hoogseizoen en in populaire skigebieden loont dit dan, en het voorkomt natuurlijk de ergernis van het wachten.

Bergstations

Op de top van de berg wil het ook nog wel eens druk zijn voor de liften. Oorzaak is ook hier weer of het hoogseizoen of een skigebied met onvoldoende liftcapaciteit. Wachtrijen voor liften komen het meest voor bij blauwe pistes. Wat je dan kunt doen als gevorderde skiër is om een lift te pakken die aansluit op een rode of zwarte piste, meestal is de rij hier veel minder lang of zelfs helemaal niet aanwezig. Als beginnende skiër is dit natuurlijk niet aan te raden. Wel kun je kijken of de lift bij de zwarte piste ook een uitstappunt heeft richting een blauwe piste, zodat je geen zwarte of rode piste over moet.

Bron: Motointermedia, PixabayBron: Motointermedia, Pixabay

Met deze tip ontwijk je de overvolle restaurants tijdens je wintersport

Skiën aan het begin van de dag en tijdens lunchtijd zijn prima tips om overvolle restaurants te vermijden. Dit houdt in: vroeg op de latten (8:30 - 9:00 uur) en als je merkt dat het rond 11:00 uur aanzienlijk drukker begint te worden een hapje gaan eten in het restaurant. Vervolgens rond etenstijd de latten weer om, de meeste mensen zitten dan te eten en jij kunt doorskiën. Na etenstijd wordt het weer wat drukker en rond 13:30 uur stop je voor een thee- of koffiepauze. Na de pauze ga je nog een aantal afdalingen maken en ski je naar het dalstation uit voor de grote drukte. Bijkomen voordeel is dat je minder last van wachtrijen en overvolle pistes. Hiermee voorkom je dat je in een overvol restaurant terechtkomt.

Geniet van je wintersport

Helemaal ontkomen doe je natuurlijk nooit aan de drukte. Wel kun je met bovenstaande tips ervoor zorgen dat je minder last hebt van de drukte in het hoogseizoen tijdens je wintersportvakantie. Mocht je onverhoopt toch in de drukte terechtkomen geniet dan maar wat extra van de fraaie uitzichten.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenMontafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenHet skigebied van Montafon in Oostenrijk is bij veel Nederlanders nog relatief onbekend als het om wintersport gaat. Toc…
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…

Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg is een vakantieplaats in Sauerland, Duitsland. Het dorp is voornamelijk bekend vanwege de talloze mogelijkhed…
Wintersport in Duitsland - PfrontenWintersport in Duitsland - PfrontenWie in de regio van Pfronten gaat wintersporten kiest voor een vakantie in een prachtige natuurlijke omgeving. Pfronten…
Bronnen en referenties
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 30-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.