Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersporten

Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersporten Het skigebied van Montafon in Oostenrijk is bij veel Nederlanders nog relatief onbekend als het om wintersport gaat. Toch biedt het skigebied van Montafon voldoende mogelijkheden om sneeuwzeker te wintersporten. Zowel beginnende als gevorderde ski- en snowboarders kunnen hier terecht. Vanaf Utrecht is ongeveer 830 kilometer naar Silvretta Montafon. Het skigebied is over de weg goed te bereiken, het ligt slechts enkele kilometers van de snelweg. Daarnaast hoeven er geen bergpassen worden overwonnen..

Inhoud


Skigebied Montafon

Bron: MonikaP, PixabayBron: MonikaP, Pixabay
Het sneeuwzekere skigebied van Montafon in Oostenrijk bestaat uit verschillende skigebieden die bijna allemaal met elkaar verbonden zijn. In totaal heeft het skigebied meer dan 230 kilometer aan pistes. Vanaf het skiseizoen van 2016/2017 hoort ook het skigebied van het Brandnertal bij het gebied van Montafon.

In totaal zijn er ongeveer 220 kilometer aan pistes te vinden. In het skigebied kunnen zowel beginners als gevorderden uit de voeten. Omdat het dal 39 kilometer lang is kan je op verschillende bergen terecht om te skiën. Het grootste aaneengesloten skigebied van het dal is Silvretta Nova hier zijn 114 kilometer pistes te vinden. Op de Hochjoch vind nabij Schruns zijn 44 kilometer aan pistes te vinden. Verder kan je terecht op de Golm in dit skigebied zijn 32 pistekilometers te vinden. In het bergdorp Gargellen is nog eens 47 kilometer aan pistes te vinden. Ook de freestylewintersporter komt in dit gebied aan zijn trekken er is een funpark, halfpipe en boardercross aanwezig. Voor beginnende skiërs zijn er ook voldoende plekken om in alle rust te leren skiën.

Overzicht Silvretta Montafon

 • Aantal km pistes: 220
 • Blauwe pistes: 115
 • Rode pistes: 73
 • Zwarte pistes: 33
 • Funpark: Aanwezig
 • Halfpipe: Aanwezig
 • Rodelen: Aanwezig
 • Langlaufenloipen: 100

Sneeuwzeker

Bron: Bischoff49, PixabayBron: Bischoff49, Pixabay
Het skigebied Montafon is sneeuwzeker. Het skigebied was tussen 2008 en 2014 ieder jaar meer dan 125 dagen geopend voor wintersport. Daarnaast valt er in de bergen rondom Montafon jaarlijks gemiddeld meer dan tien meter sneeuw per winter. Van de 115 kilometer aan pistes is het grootste gedeelte voorzien van sneeuwkanonnen. De hoogte van de dorpen varieert van 650 meter tot 1050 meter. De pistes liggen tussen 650 meter en 2300 meter hoogte, daarbij ligt het grootste gedeelte van de afdalingen boven de 1500 meter. Dit draagt mede bij aan een hoge sneeuw garantie in het dal. Het skiseizoen begint op 1 december en loopt tot eind april.

Langlaufen en wandelen

Voor langlaufers zijn er verschillende mogelijkheden om het dal te verkennen. In het dal is ongeveer 100 kilometer aan langlaufloipes te vinden. Omdat het dal langgerekt en sneeuwzeker is kun je bijna bij iedere dorp wel een mogelijkheid te vinden om te langlaufen. De langlaufloipes zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Gaat dit allemaal te snel dan zijn er ook nog prachtige wandelroutes te vinden in het dal. In de winter zijn de meeste hiervan geprepareerd.

Rodelen

Liefhebbers van rodelen hebben voldoende keuze in het skigebied van Montafon. Het skigebied heeft maar liefst 25 kilometer aan rodelbanen. Daarnaast is het ook mogelijk om in de avond te rodelen op verlichte rodelbanen.

Voorzieningen in Montafon

Het aanbod van accommodaties is ook prima. In de verschillende dorpen zijn appartementen, hotels en pensions te vinden. Op en rondom de pistes zijn er voldoende eettenten te vinden, hetzelfde geld voor de sanitaire voorzieningen. Wachtrijen voor de liften kent men niet in het skigebied, zelfs niet in het hoogseizoen en in de weekenden. De doorstroming bij de liften is zeer goed te noemen. Ook het voorzieningenaanbod is goed in het dal, er zijn voldoende bars, restaurants en cafés te vinden.

Bron: Ghentooo, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Ghentooo, Flickr (CC BY-2.0)

Skigebied Montafon een schitterende omgeving in Oostenrijk

Het langgerekte dal is in totaal 39 kilometer lang en bestaat uit de dorpen: Sankt Ankton, Vadans, Bartholomäberg, Schruns, Tschagguns, Gortipohl, Gaschurn en Partnen. In de zomermaanden kun je via de Silvretta hochalpenstrasse gebruikmaken om Galtur te bereiken en via weg 168 verder Tirol in te rijden. In de wintermaanden is deze bergpas afgesloten. Omdat het dal langgerekt is doet het nooit overlopen aan in de wintermaanden. Doordat het mogelijk is om te skiën in verschillende skigebieden kan de eventuele wintersport drukte zich goed verspreiden. Wel zijn hierdoor niet alle skigebieden met elkaar verbonden om sommige wintersport plekken te bereiken zul je dus de auto of de skibus moeten nemen. Door de hoge sneeuwzekerheid en afwisselende pistes is het skigebied van Montafon een prima bestemming voor je wintersport in Oostenrijk.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Brandnertal Oostenrijk - Skigebied voor de hele familieBrandnertal Oostenrijk - Skigebied voor de hele familieBrandnertal in Oostenrijk is een skigebied met meer dan 53 kilometer aan pistes. Het dal bestaat uit de dorpen Brand en…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…

Het skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandHet skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandSankt Englmar in Duitsland is een skigebied in het Beierse Woud. Hier vind je afdalingen door een natuurlijke omgeving.…
Kleinwalsertal in Oostenrijk: Sneeuwzeker skigebiedKleinwalsertal in Oostenrijk: Sneeuwzeker skigebiedHet Kleinwalsertal in Oostenrijk ligt op 10 kilometer afstand van het Zuid-Duitse Oberstdorf. Het skigebied heeft meer d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CSITDMS, Pixabay
 • http://www.montafon.at/
 • http://www.silvretta-montafon.at/
 • Afbeelding bron 1: MonikaP, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Bischoff49, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Ghentooo, Flickr (CC BY-2.0)
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.