Tips om een jetlag te voorkomen

Tips om een jetlag te voorkomen Hoe voorkom je een jetlag? Als je op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone, kun je last krijgen van een jetlag. Op je bestemming aangekomen voel je je dan moe, lusteloos en je hebt moeite om te wennen aan het ritme in je vakantieland. De een heeft hier meer last van dan de ander, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een jetlag te voorkomen of te verminderen.

Wat is een jetlag?

Een jetlag is eigenlijk het extreem in de war raken van je biologische klok. Je lichaam is aan je normale dagelijkse waak- en slaapritme gewend en als je dan ineens in een andere tijdzone bent en alles op andere tijdstippen doet dan normaal, raakt je lichaam door deze plotselinge verandering in de war en is je biologische klok verstoord. Als je er helemaal niks aan doet, kan het wel een paar dagen duren voordat je lichaam aan je nieuwe ritme op je plaats van bestemming is gewend.

Wat zijn de symptomen van een jetlag?

De symptomen van een jetlag kunnen per persoon verschillen en de een heeft er meer last van dan de ander. De meest symptomen die het meest voorkomen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, problemen met de stoelgang, verminderde eetlust en niet kunnen slapen. Deze symptomen worden veroorzaakt door de combinatie van de stress van de vliegreis, de verstoring van je biologische klok en het niet bewegen tijdens de vlucht.

Van tevoren je slaapritme aanpassen

Als je naar een bestemming vliegt waar het vroeger is, ga dan een week van tevoren iedere dag een uur eerder slapen en sta een uur eerder op. Als je naar een land vliegt waar het later is, ga dan een week van tevoren iedere dag een uur later slapen en sta een uur later op. Als je naar een bestemming gaat met een heel groot tijdsverschil, kun je zelfs proberen hier twee uur van te maken. Door je slaapritme thuis al aan te passen, scheelt het op de plaats van bestemming voor je gevoel weer een paar uur in het tijdsverschil.

Zo min mogelijk stress

Hoe meer gestrest je bent, hoe meer last je zult hebben van een jetlag. Een lichaam dat rustig en ontspannen is, zal zich veel makkelijker aanpassen aan de nieuwe tijdzone dan een gestrest en moe lichaam. Zorg dat je alle reisdocumenten ruim van tevoren klaar hebt liggen, dan je je koffer op tijd hebt ingepakt en dat je op het laatste moment helemaal niks meer hoeft te doen behalve naar het vliegveld reizen. Probeer indien mogelijk niet met de trein naar het vliegveld te gaan, dit kan voor een hoop extra stress zorgen. Natuurlijk kun je met de auto ook in de file terechtkomen, maar als de treinen niet rijden of veel vertraging hebben kun je hier echt helemaal niks meer aan doen en zul je alleen maar gestrester worden.

Aanpassen aan de plaatselijke tijd

Zodra je in het vliegtuig zit, zet dan je horloge op de tijd van je bestemming, zo kan je in je hoofd vast wennen aan de nieuwe tijd. Probeer je slaap- en waakritme tijdens de vlucht ook al aan te passen aan de nieuwe tijdzone, vooral tijdens een lange vlucht kun je hier echt al een hoop mee compenseren.

Voorkom uitdroging

Als je lichaam niet goed gehydrateerd is, is het veel moeilijker om bij te komen van een lange vliegreis en je aan te passen aan een nieuwe tijdzone. Probeer voor en tijdens de vlucht goed te drinken en het liefst geen alcohol of cafeïne, omdat dit je lichaam juist uitdroogt.

Probeer fit te blijven

Een lange vlucht kan ontzettend saai zijn, je zit de hele tijd stil je hiervan kun je stijve spieren krijgen en vermoeid worden. Probeer tijdens de vlucht af en toe je ledematen te bewegen of even heen en weer te lopen. Zo blijf je je bloedsomloop stimuleren en kom je fitter aan op de plaats van bestemming.

Doe de eerste dag rustig aan

Om je lichaam rustig te laten wennen aan de nieuwe tijdzone, kun je de eerste dag op vakantie het beste een beetje rustig aan doen. Plan indien mogelijk helemaal niks, maar kijk op de dag zelf waar je energie voor hebt of waar je zin in hebt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jetlag: verstoring van het bioritmeJetlag: verstoring van het bioritmeOns biologisch ritme word bepaald door onze biologische klok. Wie met een vliegtuig reist en een tijdzone passeert, krij…
Hoe voorkom je een jetlag?Hoe voorkom je een jetlag?Het mooie van reizen per vliegtuig is de snelle verplaatsing en de beperkte reistijd. Het heeft echter ook een nadeel. E…
Jetlag, niet alleen een kwestie van tijdverschilAls mensen het over een jetlag hebben, gaan ze er altijd van uit dat het tijdverschil de grootste boosdoener is. Het ver…
Het voorkomen van een jetlagEen jetlag kan zomaar de eerste dagen van je vakantie verpesten, of een vergadering onderbreken. Je kan zelfs behoorlijk…

De tien geboden van een leuke vakantieDe tien geboden van een leuke vakantieOp vakantie gaan: wie houdt er niet van? Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een vakantietripje omslaat in een soort…
Victorinox: maker van het Zwitserse zakmesVictorinox: maker van het Zwitserse zakmesIn Zwitserland maken ze niet alleen kaas en goede horloges, maar ook buitengewoon goede zakmessen. De bekendste zakmesse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fuzz, Pixabay
  • http://www.skyscanner.nl/nieuws/hoe-vermijd-ik-een-jetlag-slimme-tips
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 30-12-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.