De tien geboden van een leuke vakantie

De tien geboden van een leuke vakantie Op vakantie gaan: wie houdt er niet van? Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een vakantietripje omslaat in een soort nachtmerrie. Dit is uiteraard ontzettend jammer en ook onnodig: met de juiste voorbereidingen kunnen een hoop vervelende situaties makkelijk voorkomen worden. Door een aantal tips in ogenschouw te nemen zorg je ervoor dat jouw vakantie hoe dan ook een groot succes wordt.

Zoek een vakantie op maat

Wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk dat je weet wat je wil: er is immers voor ieder wat wils. Om er achter te komen wat je wilt doen kun je het beste een lijstje maken. Zet al je favoriete bezigheden erop, bijvoorbeeld sporten, zonnen of een museum bezoeken. Je kunt het natuurlijk ook omkeren: ga eens iets buiten je comfort-zone doen. Bezoek een druipsteengrot, ga wildwaterkanoën of ga een luchtballontocht maken. Ga vervolgens op zoek naar een plek die aan al deze wensen voldoet.

Plan je vakantie ruim van tevoren

Wanneer je op het laatste moment beslist om ergens heen te gaan is de kans groter dat het uiteindelijk toch tegenvalt: dit komt doordat je niet de tijd hebt genomen om echt goed na te denken over jouw wensen. Bedenk je dat een vakantie vooral een uitlaatklep is: na de vakantie gaat het normale leven weer als vanouds verder. Plan je vakantie daarom niet op het laatste moment maar ruim van tevoren. Hierdoor weet je van tevoren waar je aan toe bent en kan je hierop inspelen door bijvoorbeeld kampeerspulletjes in de uitverkoop te kopen en je tickets met veel vroegboekkorting te bestellen. Alle kleine beetjes die je voor de vakantie bespaart kan je tijdens je vakantie lekker uitgeven.

Zoek het juiste gezelschap

Je kan natuurlijk in je eentje op vakantie gaan: de meeste mensen gaan echter met hun partner, gezin, vrienden of familieleden op vakantie. Wanneer je met vrienden of vriendinnen op vakantie gaat is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de samenstelling van je reisgezelschap: wanneer je op je bestemming bent aangekomen is er geen weg meer terug. Hebben jullie wel dezelfde verwachtingen van de vakantie? Ook wanneer je met je partner op vakantie gaat is het belangrijk om hier goed over na te denken. Is het jullie eerste vakantie samen? Ga dan niet gelijk naar de andere kant van de wereld maar probeer het eerst eens wat dichter bij huis. Gaan er kleine kinderen mee? Zorg dat de vakantie ook voor hen leuk is. Een leuke vakantiebestemming is belangrijk maar leuke mensen om je heen zijn net zo belangrijk.

Bereid je voor op het ergste

Het zal iedereen een keer overkomen zijn: je bent je tandenborstel vergeten! Dat geeft gelukkig niets maar het had ook je paspoort of je bankpas kunnen zijn. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent. Maak een lijst met spullen die je echt niet mag vergeten (paspoort, bankpas, tickets) en een lijst met dingen die je niet mag vergeten te doen (gaskraan dichtdraaien, ramen en deuren op slot). Heb je huisdieren? Spreek dan ruim van tevoren af wie er voor zal zorgen. Je kan het bijvoorbeeld ook aan de buurman of buurvrouw vragen zodat ze eveneens een oogje in het zeil kunnen houden terwijl je van huis bent: de vakantieperiode is helaas ook de periode waarin de meeste inbraken gepleegd worden. Zorg verder dat je voldoende saldo op je lopende rekening hebt staan. Het is aan te raden contant geld mee te nemen: neem echter wegens veiligheidsoverwegingen nooit teveel contant geld mee.

Ga je met de auto op vakantie? Laat de auto dan nakijken voordat je vertrekt: met pech langs de weg komen te staan is een slecht begin van je vakantie. Als je met het vliegtuig gaat zorg dan dat je ruim van tevoren op het vliegveld aanwezig bent: neem een boek of een spelletje mee om de wachttijd de overbruggen. Voor sommige landen moet je je laten inenten. Dit moet vaak minstens één maand van tevoren: dit kan echter per inenting verschillen. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren bij je huisarts of de GGD. Wanneer je je goed voorbereid hebt zullen onverwachte tegenslagen je vakantie niet in de weg staan.

Verzekerd van een leuke vakantie

Mocht er onverhoopt toch iets in je situatie veranderen dan is een annuleringsverzekering geen overbodige luxe. Een annuleringsverzekering houdt in dat wanneer je vakantie door onvoorziene omstandigheden niet door kan gaan je je geld (deels) terugkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan het te overlijden komen van een familielid of aan medische redenen. Naast een annuleringsverzekering is het ook aan te raden om een reisverzekering af te sluiten. Hiermee kan je jezelf verzekeren tegen verlies, beschadiging of diefstal van bijvoorbeeld je telefoon en je camera. Ook kosten voor eventuele medische hulp worden hier vaak onder geschaard: deze kosten worden vaak niet door de basisverzekering gedekt! Lees voordat je een verzekering aangaat de voorwaarden zorgvuldig door zodat je goed op de hoogte bent over wat wel en niet onder de verzekering valt.

Gedraag je alsof je op bezoek bent

Wanneer je op vakantie in een ander land bent, ben je te gast. Net zoals overal waar je op bezoek bent is het belangrijk om je netjes te gedragen; helaas staan Nederlanders niet altijd bekend om hun goede campingmanieren. Zorg dat dit stereotype niet op jou van toepassing is. Verder betekent vakantie houden in een andere land dat mensen andere gebruiken en gewoontes zullen hebben. In plaats van je neus op te trekken voor deze 'vreemde' gebruiken kan je ook proberen mee te doen. Probeer eens een keer een escargot met kruidenboter en ga een dagje jeux de boulen of houd een siësta. Je zult merken dat mensen veel respect hebben voor mensen met een open geest. Het zelfde geldt wat betreft de taal: wanneer je in een vreemd land bent stellen mensen het vaak op prijs dat je probeert hun taal te spreken: natuurlijk spreek je het niet vloeiend maar dit maakt niet uit want ze zullen snappen dat je op vakantie bent.

Voel je vrij om te genieten

Wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk dat je goed tot rust komt: je hebt immers maar een paar weken per jaar vakantie. Natuurlijk wil je honderd plekken bezoeken en heb je van tevoren precies uitgedacht wat je wil gaan doen. Dit kan echter voor meer stress zorgen dan goed is. Een betere aanpak is om flexibel om te gaan met je plannen: is de druipsteengrot dicht? Treur niet, er zijn nog tal van andere leuke tijdsbestedingen. Laat tegenslagen niet in de weg zitten van je plezier. En wil je liever de hele dag aan de rand van het zwembad cocktails zitten te drinken dan is dit natuurlijk ook oké.

E=MC²

Einstein beschreef het in zijn algemene relativiteitstheorie als volgt: "wanneer je je verveelt en constant naar de klok kijkt lijken de wijzers van de klok wet stil te staan; wanneer je daarentegen met een mooie vrouw in gesprek bent lijkt een uur binnen een minuut voorbij te zijn." Hij wilde hiermee uitleggen dat de beleving van tijd van moment tot moment kan verschillen. Nou is het natuurlijk niet zo dat je je de hele vakantie moet gaan vervelen om optimaal van je tijd gebruik te maken. Probeer alleen niet constant met mooie vrouwen te praten want dan is je vakantie voor je het weet weer voorbij.

Hou de vakantiestemming vast

Wanneer je weer thuis bent zijn er verschillende manieren om de vakantiestemming vast te houden. Zo kun je bijvoorbeeld wanneer je naar de wc gaat altijd een wc-rol blijven meenemen, kleine verpakkingen met shampoo voor in de douche kopen, de kachel een paar graden hoger dan normaal zetten en koken op een campingpitje. Misschien zal je baas het de eerste week geen probleem vinden als je constant een zonnebril draagt. Ook kan je bijvoorbeeld een leuke collage van je vakantiefoto's maken. Het is altijd een leuk idee om een paar souvenirs mee te nemen die je zullen herinneren aan je leuke vakantie.

Blijf niet wereldvreemd

Ieder jaar terugkomen op dezelfde camping kan misschien best leuk zijn maar het is natuurlijk niet erg avontuurlijk. Probeer daarom wat te variëren in je vakantiebestemming. Zo kan je bijvoorbeeld het ene jaar een zonvakantie doen en het andere jaar een skivakantie. Ook is het misschien leuk om een keer te gaan kamperen als je normaliter een hotel boekt. Op deze manier houd je je vakantie spannend en voorkom je de alom gevreesde 'vakantiesleur'. Je kan er ook voor kiezen om meerdere kleine vakanties te houden in plaats van één lange. Dit geeft je de mogelijkheid om meer plekken te ontdekken. Zodoende kan je je ontpoppen tot een echte wereldreiziger.
© 2015 - 2024 Koenklaver, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Bij het boeken van een vakantie wordt er vaak een annuleringsverzekering afgesloten. Een dergelijke verzekering geeft re…
Doorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenDoorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenBij iedere vakantie, die je boekt krijg je het aanbod om te kiezen voor een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekeri…
Is een reisverzekering verplicht?Is een reisverzekering verplicht?Wanneer je op vakantie gaat, krijg je vrijwel altijd het advies om een reisverzekering af te sluiten. Je kunt dan kiezen…

Leuke zwembaden in NederlandLeuke zwembaden in NederlandEen dag naar een zwembad is een dag vermaak voor zowel jong als oud. Daarbij is zwemmen ook een goede vorm van lichaamsb…
Tips om een jetlag te voorkomenTips om een jetlag te voorkomenHoe voorkom je een jetlag? Als je op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone, kun je last krijgen van een jet…
Bronnen en referenties
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Relativit%C3%A4tstheorieI
Koenklaver (14 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.