Patara: de parel van Lycië in het oude Turkije
Patara: deze stad was rond de jaartelling een havenstad van belang. Door de vele oorlogen die om dit militair aantrekkelijke gebied werden gevoerd verminderde het inwoneraantal. Helaas werd de haven verwaarloosd waardoor deze verzandde. Toch blijft Patara een interessante plek om te bezoeken door de vele antieke bezienswaardigheden.
Patara: historie
Deze stad was in het verleden de meest prominente haven van het rijk Lycië. Het ligt aan de riviermond van de Xanthos. Helaas liep deze rivier vol met zand. Uiteindelijk brak er malaria uit in dit moeras. In de oudheid gold Patara als een welvarende stad. Het was een van de meest vooraanstaande steden van Lycie. In haar grootsheid kon deze stad op religieus gebied de concurrentie met het orakel van Delphi aan. Men vermoedt dat er zich een belangrijke Apollo tempel in de stad bevond, maar deze is tot heden nog niet opgegraven.
Lycië en haar geografie
Lycië is een territorium dat ligt in het huidige Turkije. Het is gelocaliseerd in het zuiden, tussen Fethiye en Antalya in. Ruim 2000 jaar geleden werd deze landstreek bewoond door hun eigen stam: de Lyciërs. In de Romeinse tijd werd dit een gewest. Dit gebied is erg rotsachtig en bevat veel bergen. Daarnaast is het echter wel groen door het vele bos dat dit gebied bedekt. De Lycische snelweg volgt de kust.
Patara: zee, zon en water
Patara is in het gelukkige bezit van ruim 10 kilometer zandstrand. Belangrijke tijdschriften hebben Patara Beach de titel "beste strand]"gegeven. Een ander bijkomend voordeel is dat dit gebied beschermd gebied is. Het is een belangrijk leefgebied van diverse vogels. De regio is een nationaal park.
De naam Patara
Er is veel onduidelijkheid over de herkomst van de naam van de stad. In het verleden had het een andere naam en werd het genoemd naar de vrouw van Ptolemeus de 2e. Deze heerste ongeveer 300 voor Christus. Na enige tijd veranderde de naam weer terug naar Patara, de oorspronkelijke naam.
Alexander de Grote en Patara
Patara werd een van de vele militaire veroveringen van Alexander de Grote. De stad veranderde in een prominente marinebasis. Ten tijde van de Romeinen was Patara de hoofdstad van 2 provincies: Lycie en Pamphilie. Rond 150 voor Christus telde deze stad al ruim 20.000 zielen. In de Romeinse tijd was Patara een belangrijke hoofdstad.
De Christenen en Patara
Paulus verrichte hier belangrijk werk. Verder is de bekende heilige Sint Nicolaas rond 300 na Christus hier geboren. Hij verkreeg uiteindelijk de titel Bisschop van Myra. Het is duidelijk dat Patara sinds die tijd op religieus en natuurlijk militair en handelstechnisch in betekenis heeft ingeboet.
Na de bloeiperiode: vanaf 400 na Christus
Helaas werd Patara steeds minder machtig. Na 400 na Christus en ten tijde van de opkomst van de Arabieren (700 na Christus) werd de stad regelmatig leefgeroofd door piraten. Uiteindelijk daalde het inwonertal tot een minimum. De eens machtige stad had nu het aanzien van een dorp. Door de voortdurende aanvallen moesten de dorpelingen zich terugtrekken in een versterkt binnengebied bij de haven.Rond 900 na Christus was Patara bekend als Byzantijnse marinehaven. Rond 1500 sloeg het echte
verval toe. Doordat het dorp ontvolkt was werd de haven niet onderhouden. Het geheel verzandde en de haven was niet meer bruikbaar. Er ontstond een broeinest voor muggen met als gevolg malaria. De bevolking werd nog verder gedecimeerd. Het zand verbergt waarschijnlijk nog een groot aantal schatten. Men hoopt nog altijd een Apollotempel op te graven. Men heeft in ieder geval al een schitterend amfitheater aan de vergetelheid ontrukt.
Lees verder