Bedevaartsoord voor Maria in Turkije: Meryemana in Efeze

Bedevaartsoord voor Maria in Turkije: Meryemana in Efeze In Turkije, bij de stad Efeze ligt Meryemana. Dit is voor zowel christenen en moslims een bedevaartsoord. Men gelooft dat Maria, de moeder van Jezus Christus in de stad Efeze haar laatste levensjaren heeft gewoond.

Meryemana

Meryemana is de Turkse naam voor "Het Huis van de Maagd Maria". Dit is een bekend bedevaartsoord in de buurt van Efeze. Het is gelegen in een mooie omgeving. Zoals wel meer religieuze pelgrimsoorden is deze finale pleisterplaats zowel voor christenen als moslims een heilige plek. Dit is een serene plek die geliefd is bij vele toeristen/bedevaartgangers. Kies dus een slim tijdstip om deze populaire bestemming te bezoeken!

Geschiedenis

Helaas is het huidige bouwwerk niet het originele huis. Het huis werd op aanwijzing van zuster Emmerich gevonden. Deze bedlegerige non, die nooit ver van huis was geweest beschreef haar dromen aan een auteur, genaamd Brentano. Doordat ze ook nog de tekenen van de kruisiging van Jezus Christus (stigmata) op haar lichaam vertoonde, werd ze serieus genomen. Zuster Emmerich zag in haar visioenen een eenvoudig stenen huis met een fundament dat een uitgerekt vierkant was. Na haar dood werd Maria volgens zuster Emmerich in de buurt begraven.

Christelijke geschiedschrijving over Efeze

Volgens de christelijke overleveringen werd Maria door Johannes vergezeld naar Efeze. Dit vond plaats nadat Christus herrezen was. Op grond hiervan is er een Johannes Basiliek in Efeze gebouwd. De huidige bouwwerken dateren van latere tijd. De grondvesten van dit huis zijn gedateerd op de eerste eeuw na Christus. Deze plek werd in ieder geval veel gefrequenteerd door pelgrims van de orthodoxe christenen.

Het huidige heiligdom in Efeze

De congregatie van de Lazaristen draagt zorg voor dit heiligdom in Efeze. Deze mensen verzorgen zieken over de hele wereld. Hun oorsprong ligt bij het ziekenhuis St Lazaire in Parijs. Het heiligdom is een bescheiden stenen bouwwerk in de vorm van een T. Er bevindt zich een slaapkamer en een keuken in. Het gebouw zelf bevat een aantal, kaarsen en een aantal Mariabeelden. Aan de bron die onder het huis doorloopt worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Net zoals in Lourdes vindt u hier een verzameling krukken enzovoorts van mensen die zijn genezen. Dit heiligdom is goed bereikbaar voor mensen die minder goed ter been zijn!

15 augustus: Maria Hemelvaart

De katholieke kerk viert ieder jaar dat Maria in de Hemel is opgenomen. Dit komt niet overeen met wat in de volksmond ook wel de 'Maria Hemelvaart' wordt genoemd. Het subtiele verschil is dat men zegt dat Christus zelf naar de Hemel is gevaren en Maria is 'opgenomen'. Deze viering heeft zijn oorsprong in de sterke verering van de moedergodin rond de Turkse stad Efeze. Daar vond ook nog in 431 een vergadering plaats (het Concilie van Efeze) waarin gediscussieerd werd of Maria nu echt de 'Moeder van God' oftwel 'Theotokos' genoemd mocht worden. In ieder geval is het in dit heiligdom dat op 15 augustus (het feest van de Hemelvaart van Maria) een gezamenlijke dienst wordt opgevoerd door katholieke, orthodoxe en islamitische geestelijken. Het feest heeft zijn oorsprong uit de godinnenverering en is toch rond 600 na Christus door de katholieke kerk geadopteerd. Een gedeelte van de Maria-aanbidding werd wat duidelijker uitgelicht in de tweede bijeenkomst in Nicea in 787. Er werd besloten dat alleen God aanbeden wordt. Er moest eerbied zijn voor heiligen en meer dan eerbied voor Maria.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Wereldwonder: De tempel van Artemis in EfezeWereldwonder: De tempel van Artemis in EfezeIn de Griekse stad Efeze stond één van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Het was een grote tempel omringd d…
Basiliek Santa Maria Maggiore in Rome: een Basilica MajorBasiliek Santa Maria Maggiore in Rome: een Basilica MajorDe Basiliek van Santa Maria Maggiore wordt nog steeds gebruikt. Haar geschiedenis reikt terug over meer dan anderhalf mi…
Gladiators en Romeinen waren vegetarischGladiators en Romeinen waren vegetarischGladiators in de Romeinse tijd aten vrijwel volledig vegetarisch. Ze vulden hun menu aan met drankjes waarin plantenas z…

Kas: historisch en ideale uitvalsbasis voor Turkse historieKas: historisch en ideale uitvalsbasis voor Turkse historieKas is een pittoresk dorpje met historische wortels. Het ligt ongeveer tussen Antalya en Fethiye in en is een ideale uit…
Wales voor beginnersSommige landen zijn zo veelzijdig dat ze elk type reiziger verzekeren van een unieke vakantie. Deze reisbestemmingen wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CherryX, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://47075.activeboard.com/t16991050/column-paulusreis-efeze-turkije/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Efeze
  • http://www.sacred-destinations.com/turkey/ephesus-house-of-the-virgin
  • http://www.mariatenhemelopneming.nl/
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 20-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.