Bedevaartsoord voor Maria in Turkije: Meryemana in Efeze
In Turkije, bij de stad Efeze ligt Meryemana. Dit is voor zowel christenen en moslims een bedevaartsoord. Men gelooft dat Maria, de moeder van Jezus Christus in de stad Efeze haar laatste levensjaren heeft gewoond.
Meryemana
Meryemana is de Turkse naam voor "Het Huis van de Maagd Maria". Dit is een bekend bedevaartsoord in de buurt van Efeze. Het is gelegen in een mooie omgeving. Zoals wel meer religieuze pelgrimsoorden is deze finale pleisterplaats zowel voor christenen als moslims een heilige plek. Dit is een serene plek die geliefd is bij vele toeristen/bedevaartgangers. Kies dus een slim tijdstip om deze populaire bestemming te bezoeken!
Geschiedenis
Helaas is het huidige bouwwerk niet het originele huis. Het huis werd op aanwijzing van zuster Emmerich gevonden. Deze bedlegerige non, die nooit ver van huis was geweest beschreef haar dromen aan een auteur, genaamd Brentano. Doordat ze ook nog de tekenen van de kruisiging van Jezus Christus (stigmata) op haar lichaam vertoonde, werd ze serieus genomen. Zuster Emmerich zag in haar visioenen een eenvoudig stenen huis met een fundament dat een uitgerekt vierkant was. Na haar dood werd Maria volgens zuster Emmerich in de buurt begraven.
Christelijke geschiedschrijving over Efeze
Volgens de christelijke overleveringen werd Maria door Johannes vergezeld naar Efeze. Dit vond plaats nadat Christus herrezen was. Op grond hiervan is er een Johannes Basiliek in Efeze gebouwd. De huidige bouwwerken dateren van latere tijd. De grondvesten van dit huis zijn gedateerd op de eerste eeuw na Christus. Deze plek werd in ieder geval veel gefrequenteerd door pelgrims van de orthodoxe christenen.
Het huidige heiligdom in Efeze
De congregatie van de Lazaristen draagt zorg voor dit heiligdom in Efeze. Deze mensen verzorgen zieken over de hele wereld. Hun oorsprong ligt bij het ziekenhuis St Lazaire in Parijs. Het heiligdom is een bescheiden stenen bouwwerk in de vorm van een T. Er bevindt zich een slaapkamer en een keuken in. Het gebouw zelf bevat een aantal, kaarsen en een aantal Mariabeelden. Aan de bron die onder het huis doorloopt worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Net zoals in Lourdes vindt u hier een verzameling krukken enzovoorts van mensen die zijn genezen. Dit heiligdom is goed bereikbaar voor mensen die minder goed ter been zijn!
15 augustus: Maria Hemelvaart
De katholieke kerk viert ieder jaar dat Maria in de Hemel is opgenomen. Dit komt niet overeen met wat in de volksmond ook wel de 'Maria Hemelvaart' wordt genoemd. Het subtiele verschil is dat men zegt dat Christus zelf naar de Hemel is gevaren en Maria is 'opgenomen'. Deze viering heeft zijn oorsprong in de sterke verering van de moedergodin rond de Turkse stad Efeze. Daar vond ook nog in 431 een vergadering plaats (het Concilie van Efeze) waarin gediscussieerd werd of Maria nu echt de 'Moeder van God' oftwel 'Theotokos' genoemd mocht worden. In ieder geval is het in dit heiligdom dat op 15 augustus (het feest van de Hemelvaart van Maria) een gezamenlijke dienst wordt opgevoerd door katholieke, orthodoxe en islamitische geestelijken. Het feest heeft zijn oorsprong uit de godinnenverering en is toch rond 600 na Christus door de katholieke kerk geadopteerd. Een gedeelte van de Maria-aanbidding werd wat duidelijker uitgelicht in de tweede bijeenkomst in Nicea in 787. Er werd besloten dat alleen God aanbeden wordt. Er moest eerbied zijn voor heiligen en meer dan eerbied voor Maria.
Lees verder