Monschau – De parel van de Eifel

Monschau – De parel van de Eifel Het fotogenieke plaatsje Monschau, doorsneden door het riviertje de Rur, wordt niet voor niets “de parel van de Eifel” genoemd. Te bereiken via een mooie route door de natuur, niet ver van de Zuid Limburgse grens is er voor iedereen wat wils. De moeite waard als dagtrip of zelfs als meerdaagse reis. Dit pittoreske plaatsje ligt in een dal in het natuurgebied de Eifel op een afstand van ongeveer 35 kilometer van de Nederlands/Duitse grens bij Aken. De mooiste route om er naar toe te rijden is de weg door De Belgische Ardennen via de plaats Eupen. Onderweg zou U nog kunnen genieten van een wandeling in de Ardennen en een puntzak Vlaamse frites voordat U doorrijdt naar Monschau, waar U dan toch nog op tijd arriveert. Geschikt dus voor een dagtrip maar zeker ook de moeite waard om er minstens één nachtje te blijven in één van de hotelletjes.

In het jaar 1198 duikt het plaatsje onder de naam Montjoie voor het eerst op. Stadsrechten kreeg de stad in 1352 en Montjoie heeft altijd een heel belangrijke rol gespeeld in de textielindustrie, die hier plaatsvond van de 16e tot en met de 19e eeuw. De naam Monschau werd in 1918 aan de plaats gegeven en het mooie van de oude binnenstad is dat deze de afgelopen 300 jaar niet veel is veranderd. De binnenstad wordt zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden wat het wandelen door de Middeleeuwse straatjes des te aangenamer maakt.
Als je de ogen goed de kost geeft dan zie je telkens andere dingen, prachtige gevels, antieke toegangsdeurtjes, kleine raampjes, pittoreske binnenplaatsjes en prachtige vakwerkhuizen in diverse kleuren. Scheve huisjes grenzen direct aan de oever van het door het centrum stromende riviertje de Rur.

Op vele plaatsen kan U op mooie terrassen terecht voor een kopje koffie “mit kuchen”.
Daarnaast zijn er vele restaurants waar U voor weinig geld, grote en heerlijke maaltijden kunt genieten met natuurlijk een heerlijk wijntje erbij. Aan gastvrijheid ontbreekt het hier niet en voor degene die toch de erwtensoep, de kroketten en de bitterballen missen, ook dat is verkrijgbaar in een door Nederlanders gerund restaurant. Alle Nederlandse gerechten zijn daar te krijgen en dat voor Duitse prijzen !

Winkelen kunt U in de vele souvenirwinkels en voor de liefhebber van fotografie is het een lust om foto’s te schieten. Mocht U meer behoefte hebben aan natuur dan is Monschau ook een aantrekkelijke plek want het ligt in het beschermde natuurgebied de Eifel. U kunt op eigen houtje vele mooie wandelingen maken maar kunt ook kiezen voor begeleide wandelingen, die elke woensdag en zaterdag om 14.00 uur vertrekken vanaf de Abdij Mariawald en elke zaterdag om 11.30 uur vanaf de kapel van Erkensruhr.
Bij het uitgebreide toeristenbureau in de hoofdstraat wordt U vriendelijk begroet en krijgt U alle informatie die U maar hebben wilt.

In Monschau hoef je je dus niet te vervelen en er is voor ieder wat wils. Als U niet wilt lopen dan kunt U kiezen voor het toeristentreintje dat vanaf de Markt en de Burcht van Monschau vertrekt om 11.15 – 12.00 – 13.15 – 14.00 – 14.45 – 15.30 en 16.15 uur
De rondrit duurt een half uur en kost € 5,00 per persoon. U komt dan langs alle bezienswaardigheden van de stad waaronder:

Das rote Haus
De naam zegt het al en het in het centrum liggende roodkleurige opvallende huis is het bekendste museum. Het was eens het woonhuis van de rijke textielfamilie Scheibler.
Het uit 1752 stammende huis is nu opengesteld voor het publiek en U kunt de diverse antiek ingerichte kamers bezichtigen, evenals de oude stalenboeken met wel zo’n 6000 voorbeelden. Het meest beroemd is de heel bijzondere eikenhouten wenteltrap die 3 etages met elkaar verbind. U moet dat beslist even bekijken.

Laufenstrasse 10 Geopend van di t/m zo ieder heel uur entree entreeprijs €2,50

Monschauer Glashutte
Direct aan het begin van Monschau ligt dit grote gebouw waar in 1982 de laatste textielfabriek sloot. U kunt hier overigens ook gelijk Uw auto parkeren op de grote parkeerplaats. Het gebouw is gerenoveerd en biedt nu onderdak aan onder andere het theater en de zogenaamde Glashutte, een grote winkel waar U alles vindt op gebied van glaswerk. Of het nu vazen, servies, schalen, drinkglazen, kunst of zelfs kerstballen betreft, hier vindt U het allemaal. U kunt hier gratis een kijkje nemen en mocht U interesse hebben om het glasblazen of de glasoven naderbij te bekijken dan kan dat voor een toegangsprijs van
€ 2,20.

Burgau 15 Geopend dagelijks van 10.00 – 18.00 uur

Fotografie en filmmuseum
Als U geïnteresseerd bent in fotografie dan is dit museum de moeite waard om even binnen te wandelen want de fanatieke verzamelaar heeft maar liefst 3000 museumstukken te bieden, van de camera obscura tot de moderne digitale camera en zelfs geavanceerde camera’s die bij de Nasa in gebruik zijn.

Lauferstrasse 40 Geopend dagelijks van 10.00 – 18.00 uur Entreeprijs: € 2,80

Senfmuhle
We weten wel niet waar Abraham de mosterd heeft gehaald maar U kunt wel gaan kijken hoe deze al meer dan 100 jaar, door inmiddels al 5 generaties op traditionele wijze wordt bereid. Uiteraard kunt U er ook proeven en Uw geliefde smaak kopen om mee naar huis te nemen.

Lauferstrasse 116-124 Geopend ma – vr 08.00-18.00 za 09.00 – 16.00 zo 10.00 – 18.00
Toegangsprijs € 2,50

Koffieroosterij Wilhelm Maassen
Als U dan toch gaat kijken naar traditionele bereidingswijze, sla dan het roosteren van koffie niet over want de familie Maassen doet dat al lange tijd op hun eigen manier. De roosterij is opgericht in 1862. Uiteraard is het proeven van een kopje koffie mogelijk.

Stadtstrasse 24 Geopend: dagelijks van 11.00 – 18.00 uur Prijs: € 3,00

Burcht Monschau
De boven de stad uitstekende burcht Monschau, vanwaar U een mooi uitzicht heeft over Monschau stamt uit het begin van de 13e eeuw. In 1543 werd de burcht door de Franssen ingenomen maar hij raakte in verval en wel zodanig dat in de jaren 1836-1837 zelfs geen daken meer aanwezig waren. Het was niet langer op te brengen om de burcht privé te onderhouden dus deze werd verkocht aan de gemeente. In het jaar 2000 werd de burcht gerestaureerd en thans is er één van de jeugdherbergen te vinden.

Het wordt nu langzaam tijd voor een glaasje wijn op één van de gezellige terrasjes en probeert U zich eens voor te stellen hoe het in dit mooie plaatsje zal zijn in de winter. Een gezellige verlichte kerstmarkt tussen de besneeuwde Middeleeuwse huisjes. Zelfs dan dus de moeite waard om er een kijkje te nemen en wat te smullen aan één van de vele eetkraampjes.

Mocht U op sportief gebied nog iets willen betekenen, in het voorjaar vinden hier de wedstrijden kanoën altijd plaats op de Rur. In de maand augustus kunt U een marathon lopen en let wel, deze marathon is in de verre omtrek bekend om zijn zware heuvelachtige maar prachtige parcours. Zoals gezegd dus voor ieder wat wils. Veel plezier gewenst in Monschau.
© 2007 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel is een regio die voor het grootste gedeelte in Duitsland ligt en een populaire vakantiebestemming is voor Neder…
Ontdekkingen in de noordelijke Eifel - Nationaal Park EifelHet Nationaal Park Eifel is het enige nationale park van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit gebied is belangri…
Eifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandEifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandZin in een dagje ski niet ver van huis? Waarom dan niet naar de Duitse Eifel trekken? Op gemiddeld zo'n 150 kilometer va…
Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?De Eifel in Duitsland is met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden voor velen een geliefd vakantiegebied. Vo…

Griekenland, vakantie op MykonosEén van de eilanden die behoren bij de Noordelijke Cycladen is Mykonos. Het eiland waar een goede uitgaansgelegenheid is…
Malediven, een honeymoonbestemmingOp een afstand van 670 km ten zuidwesten van Sri Lanka ligt De Malediven. De Malediven dat bekend staat als een waar par…
Reactie

Jan V/d Goor, 21-07-2014
Hallo
Wij zouden graag een bezoek brengen aan Momschau. Ik heb gehoord dat je er niet met de auto in kan of mag, en dat begrijp ik ook. Zijn er dan buiten Monschau parkeerplaatsen is daar een kaart van, en wat is de prijs voor een dag parkeren?
Ik hoop dat ik hier een antwoordt op krijg.

Groetjes Fam van de Goor Reactie infoteur, 22-07-2014
Hallo

Monschau is zeker de moeite waard en heeft erg veel te bieden. Je kan inderdaad niet
met je auto door het stadje rijden maar er zijn aan de rand van de stad meerdere parkeerplaatsen die netjes worden aangegeven, zelfs met vermelding van het aantal
nog vrije plekken. Aanvangstarief is altijd €2,00 per uur maar een dagkaart kost overal
hetzelfde namelijk €7,00
Kijk hier maar eens: http://www.monschau.de/touristik/parken.php#sprung0
Maar als je daar aan komt wijst het zich vanzelf. Veel plezier daar.
Peter

Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.