Wandelroute van Benaojan naar Jimera de Libar (Zuid-Spanje)

De wandelroute van Benaojan naar Jimera de Libar loopt door de Guadiaro Vallei (Valle de Guadiaro). Aan de voet van de Sierra de Libar, aan de linkeroever van de Guadiaro rivier, kan je een prachtig pad volgen dat tussen eiken doorloopt. Het is een wandeling die je met de hele familie kunt doen.

Afstand en Moeilijkheidsgraad van de Wandeling

 • Pad: Van Benaoján naar Jimera van Libar
 • Afstand: 8 km
 • Duur: 2 uur en 30 minuten.
 • Moeilijkheid: laag
 • Tips: trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende drinkwater mee.
 • Commentaar: Je kunt terugkeren met de trein. Check voor tijden bij renfe.es (Spaanse Spoorwegmaatschappij)

Wie kan deze Wandelroute doen?

Doordat de moeilijkheidsgraad laag is (weinig niveauverschil), geeft het geen problemen om dit pad met de hele familie te doen. Wanneer je ter plaatse aankomt is het mogelijk om te picknicken aan de rivier, er zijn twee picknick tafels voorzien. Daarna kan je altijd nog pootje baden in het verfrissende water of tussen de vissen zwemmen. De rivier is op deze plaats zeer ondiep en het water komt ongeveer tot aan je middel.
Een groot voordeel van deze wandeltocht is, dat je terug met de trein naar het startpunt kunt gaan. Normaal gaat er een trein van Jimera de Libar naar Benaojan om, 08u17, 13u41, 17u01 en 20u20, maar je kunt dit best nog eens checken op Renfe.es of ter plaatse navragen.

Wanneer is het aangeraden om deze Wandeling te doen?

Het is aangeraden om vroeg in de morgen te vertrekken tijdens warme dagen omdat de zon, wanneer zij het hoogst staat, het pad met haar hete stralen verwarmt. Doe 's morgensvroeg wel een jasje aan want het kan er aardig koud zijn onder het bladerdak van de eiken. Wanneer je deze wandelroute op minder warme dagen doet kan je gerust wat later vertrekken.

Bezienswaardigheden langsheen de Wandelroute van Benaojan naar Jimera de Libar

De route loopt door de Guadiaro Vallei (Valle de Guadiaro), Natuurgebieden (Zuid-Spanje), onder eiken door en enkele olijfbomen. Het water van de Guadiaro rivier is kristalhelder en je kan er de vissen in zien zwemmen. Het gebied dat het dichtst bij de rivier ligt, bestaat uit vele verschillende boomsoorten zoals : populieren, iepen, essen en wilgen. Langs het wandelpad loopt de spoorlijn Algeciras - Bobadilla. Deze spoorlijn is aangelegd in de negentiende eeuw door de Anglo-Spaanse spoorwegmaatschappij "Algeciras-Gibraltar Railway Cie". Langs deze spoorweg kan je verschillende stations in typisch Engelse stijl bewonderen en twee prachtige hotels : het hotel Reina Cristina in Algeciras en het hotel Reina Victoria in Ronda.
Wie niet van wandelen houdt maar deze prachtige omgeving toch wil bewonderen kan altijd de trein naar Algeciras nemen, deze gaat door prachtige landschappen en dalen.

Route Beschrijving

 1. De wandelroute begint aan het station van Benaojan. Aan de overkant van de spoorlijn zien we een klein brugje die over de Guadiaro rivier gaat. Aan de andere kant van de rivier vinden we een wandelkaart die je uitlegt waarheen je moet gaan en op wat je moet letten. We moeten het pad naar rechts volgen "la Cañada Real del Campo de Gibraltar". Wie het pad links volgt, gaat richting Ronda.
 2. Aan de linkeroever is de weg effen. Je gaat voorbij een boerderij en een verlaten molen. Aan de overkant van de rivier heb je een spectaculair uitzicht op de Sierra Ventana van Benaojan met de piek van 1298 meter hoog. Iets verder zie je een enorme kalkstenen massa, "el Cancho" geheten door de plaatselijke bevolking, waar ruïnes van een Arabisch kasteel te zien zijn.
 3. Je blijft doorwandelen tot je bij een zone komt die "Las Angosturas" heet. De rivier heeft hier, in de loop der jaren, de rotsen uitgehold, waardoor mooie rode tinten zijn ontstaan. Steek de kleine houten brug over en blijf verder wandelen aan de linkeroever van de rivier.
 4. Aan het einde van de wandeling is er een weelderige begroeiing en hier vloeit er een beek samen met de Guadiaro rivier. Het is bronwater afkomstig uit de kalkrotsen van de Sierra. Het bijzondere kenmerk van het massief van Libar is, dat het één van de gebergten is bestaande uit kalksteen dat veel water kan vasthouden. Op die manier ontstaan er dan ook veel natuurlijke bronnen.
 5. Nog enkele meters en de bestemming is bereikt. Het station van Jimera de Libar is van een typisch Engelse stijl, versierd met vele geraniums en anjers, dit is dan weer typisch Andalusisch. Hier kan je genieten aan de rivier van je zelfgemaakte picknick of kan je een fantastische maaltijd nuttigen in het restaurant Quercus, geleden nabij het station naast enkele oude treinwagons.

Lees verder

© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bergwandelen met kinderenEen bergwandeling in de Alpen is een ideale en intense manier om de natuur te beleven en ervan te genieten. Met z'n twee…
Wandelen in het Teno gebergte van TenerifeWandelen in het Teno gebergte van TenerifeIn het westen, noordwesten van Tenerife tot aan het schiereiland Punta de Teno ligt het Teno gebergte. Met zijn (geschat…
De Pacific Crest Trail wandelenDe Pacific Crest Trail wandelenVoor duizenden mensen in de wereld is het wandelen van de Pacific Crest Trail (PCT) het hoogtepunt van hun leven. Het is…
Basisuitrusting voor bergwandelenBasisuitrusting voor bergwandelenWandelen wordt steeds populairder. Om een wandeling in Nederland te maken heb je niet een hele bijzondere uitrusting nod…

Mallorca, eiland voor de ontdekkerMallorca, eiland voor de ontdekkerMallorca staat niet alleen garant voor zon en strand maar kent ook een enorme variatie aan landschappen. In het spectacu…
Toerisme in de Serrania de Ronda (Zuid-Spanje)Als toerist heb je heel veel mogelijkheden wanneer je, je vakantie in Spanje, meer specifiek in de Serrania de Ronda (An…
Bronnen en referenties
 • Info : Oficina de Turismo en eigen ervaring
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.