Valle del Genal (Zuid-Spanje)

De Genal Vallei omvat, Algatocín, Alpandeire, Atajate, Benadolid, Benalauría, Benarrabá, Cartajima, Faraján, Gaucín, Genalguacil, Igualeja, Jubrique, Júzcar, Paraute en Pujerra. Al deze dorpjes samen vormen in de Serranía van Ronda (Andalusie) een natuurgebied met een schat aan natuurlijke ecosystemen, geologische diversiteit en variatie in flora en fauna.

Eerste Biosfeerreservaat van het Mediterrane Gebied

Deze enorme biodiversiteit heeft ervoor gezorgd dat het door de Europese Unie de status van eerste Biosfeerreservaat van het Mediterrane gebied op intercontinentaal vlak zou kunnen krijgen. Een plaats van bijzonder belang voor de Gemeenschap (LIC : Lugar de Interés Comunitario), samen met andere gebieden in Andalusie en in het noorden van Marokko.

Langs de zestig kilometer lange Genal rivier en haar zijrivieren, liggen tal van molens en tuinen van families. De kastanjebossen die op de hogere delen van het dal liggen, bieden elk jaar een prachtig schouwspel wanneer de bladeren, voor ze afvallen, allerlei schakeringen van oker, rood en geel vertonen. Dan ziet elke dag het landschap er weer anders uit.

Bezienswaardigheden langs de Genal Vallei

Naast de pracht van de witte dorpjes, die her en der in de vallei verspreid zijn, is er ook nog :

De bron van Igualeja

Velen beschouwen dit als de bron van de Genal rivier. Een schaduwrijk plekje waar kristalhelder water opborrelt vanuit de berg. Volgens de volksmond is drinken van deze bron een weldaad voor je lichaam. De rivier stroomt dan met vele kronkelingen tot voorbij Gaucín waar hij uitmondt in de Guadiaro.

Het Natuurgebied van de Sierra Bermeja

Dit natuurgebied ligt tussen het dorpje Genalguacil en Estepona. Op een hoogte van 1600 meter geeft het een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Costa del Sol en de Straat van Gibraltar aan de ene kant en de Vallei van de Genal, aan de andere kant. Er is bovendien een dennebos van 100 hectaren, dat heerlijk ruikt wanneer je 's morgens vroeg gaat wandelen.

Het Etnografisch Museum van Benalauria

Dit museum is gevestigd in een olijfoliemolen uit de achttiende eeuw die nog in perfecte staat bewaard is gebleven. Het grootste en belangrijkste stuk van de olijfpers is een balk in kastanjehout uit één stuk van meer dan twaalf meter lang. Een collectie van gereedschappen en gebruiksvoorwerpen zijn te zien en door de opstelling ervan in het gebouw, kan men zich een idee vomen van hoe onze voorouders leefden.

Netwerk van "Miradores"

Miradores zijn uitkijkpunten waarvandaan men de omgeving helemaal in zich op kan nemen en zijn altijd op de beste plaats gelegen. Langs de A-369, de weg tussen Ronda en Gaucín, zijn er een twaalftal miradores ingericht. Er zijn parkeerplaatsen voorzien en soms ook zitbanken met tafels om aan te picnicken. Ook zijn er panelen die uitleg geven over het panorama dat te zien is. De mirador van Algatocín is één van de interessantste. Vanuit dit uitkijkpunt kan men zeven dorpen overzien.

Arabische Kastelen

Het staat vast dat er meer kastelen bestonden, maar vandaag zijn er slechts twee kastelen die in goede staat bewaard zijn gebleven.

Namelijk :
  • Het kasteel van de Arend, "Castillo del Aguila" in Gaucín, van waaruit Gibraltar en het Noorden van Afrika te zien zijn.
  • Het kasteel van Benadolid waarrond elk jaar in de maand augustus, het feest "Moros y Christianos", het feest van de Moren en de Christenen, gevierd wordt en waarin het kerkhof van het dorp zich bevindt.

Badplaatsen

Wanneer het weer mooier wordt, zijn er verschillende plaatsen langs de Genal rivier waar men kan baden. De populairste plaatsen zijn San Juan, tussen Algatocín en Jubrique, Virgen de Monclon, tussen Júzcar en Farajan en het meest avontuurlijke is "Sima del Diablo". Dit is een ideale plek om de afdaling van ravijnen te leren. De plaats kan enkel bereikt worden na een twee uur durende tocht langs de rivier zelf met een bekwaamde monitor. Deze beklimmingen en afdalingen zijn zeker niet geschikt voor beginnelingen.
© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst in Valle d'AostaEr zijn toeristische bestemmingen die door hun ligging of door een microklimaat een heerlijk najaar kennen, waar de zome…
Langlaufen, snowboarden en skien in Valle d'AostaLanglaufen, snowboarden en skien in Valle d'AostaDe Noord-Italiaanse regio Valle d'Aosta biedt zowel de skiër als de niet-skiër een ontzettend groot palet aan mogelijkhe…
Yosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite is een van de mooiste nationale parken in west Amerika. Yosemite park is een van de drukst bezochte parken in A…
Kunst kijken met kinderen; Panorama MesdagKunst kijken met kinderen; Panorama MesdagEen dagje naar het strand met de kinderen? Panorama Mesdag in Den Haag: kunst kijken wordt kunst beleven, ín het schilde…

Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Guadiaro Vallei en het Bergmassief van Libar (Zuid-Spanje)Deze zone bestaat uit de gemeenten Benaojan, Cortes de la Frontera, Jimera de Libar en Montejaque. Het is het gebied waa…
Bronnen en referenties
  • Plan de Dinamización del Producto Turístico en eigen ervaring
Reactie

L., 28-05-2018
Hallo,
Ik zou graag willen weten of er ook markten en feesten zijn in de maanden juli, augustus en september in de dorpjes rondom de Genal Vallei. Reactie infoteur, 04-06-2018
Hallo, in onderstaande link (is wel in het engels) krijg je heel veel informatie over de dorpjes in de lager gelegen Genal Vallei en hoger gelegen Genal Vallei. In de hoger gelegen Genal Vallei (Alto Genal) zijn er in augustus veel kleine fiestas en romerias in de kleine bergdorpjes.
En hier dan de link https://www.sloweurope.com/travel/guides/spain/genal-valley.php
Prettige dag nog!

Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.