Kunst kijken met kinderen; Panorama Mesdag

Kunst kijken met kinderen; Panorama Mesdag Een dagje naar het strand met de kinderen? Panorama Mesdag in Den Haag: kunst kijken wordt kunst beleven, ín het schilderij stappen, een tijdreis maken, de zee, boten, duinen, Scheveningen in de 19e eeuw; een ervaring om nooit te vergeten! Vincent van Gogh over Panorama Mesdag: "Nooit in mijn leven heb ik zoiets moois gezien. Panorama Mesdag heeft maar één gebrek en dat is dat het geen gebreken kent".

Panorama Mesdag voor kinderen

Panorama Mesdag is het grootste schilderij van Nederland; het is 120 meter lang en 14 meter hoog. Het is een vergezicht op de Noordzee, een prachtige wolkenlucht, de duinen en het dorp Scheveningen. Maar het is niet zomaar een 'groot' schilderij; het is cilindervormig, rondom 'jou' en jij staat in het midden. Je stapt er als het ware ín! Dit maakt dat je je in een andere wereld waant, je hebt een tijdreis gemaakt; je bent van de Zeestraat in Den Haag 'geteleporteerd' naar een duin vlakbij Scheveningen in de 19e eeuw. Als dat geen belevenis is; daar word je wel even stil van!

Panorama

Het woord 'panorama' komt uit het grieks en betekent letterlijk: 'alles (pan) zicht (horama)'. Mesdag maakte gebruik van een glazen cilinder om het vergezicht te 'schetsen', plaatste daarna een lichtbron in het midden waardoor de afbeelding op het doek geprojecteerd werd (De cilinder is nog te bewonderen in het museum).

Vooral in de tweede helft van de 19e eeuw zijn er veel 'panorama`s' gemaakt op deze manier, maar er zijn er maar enkele bewaard gebleven. Panorama Mesdag is een belangrijk cultuurhistorisch monument en 'Den Haag' zou dan ook graag zien dat het panorama wordt voorgedragen als mogelijk werelderfgoed op de lijst van UNESCO.

Mesdag

Hendrik Willem Mesdag werd in 1831 geboren in Groningen. In 1856 trouwde hij met Sientje van Houten, ze woonden drie jaar in brussel waar Mesdag in de leer was bij de schilder Willem Roelofs. Sinds een bezoek aan het Duitse waddeneiland Norderney, (samen met zijn broer Taco) was hij gefascineerd door de zee. Hij verhuisde naar Den Haag, waar hij zich specialiseerde in zeegezichten en in 1870 won hij met zijn schilderij "Les Brisants de la Mer du Nord" een gouden medaille. Dit was zijn grote doorbraak; hij werd als 'zeeschilder' beroemd in binnen- en buitenland en was heel actief in de Haagse Kunstwereld.

In 1880 kreeg Mesdag van een Belgische firma de opdracht het Panorama te schilderen. Na de voorbereidingen deed hij er, met hulp van enkele andere schilders, waaronder zijn vrouw, vier maanden over om het enorme doek te schilderen.

Sientje Mesdag schilderde samen met Breitner het dorp Scheveningen en Breitner schilderde ook de cavalerie die op het strand aan het oefenen is. Blommers schilderde de moeder en dochter die achter de afscheiding toekijken, de Bock hield zich bezig met lucht en duinen en Mesdag met boten en de zee.

In 1881 werd het werk volbracht en Mesdag beschouwde het Panorama als één van zijn belangrijkste werken. Toen het Belgische bedrijf enkele jaren later failliet ging, kocht hij het dan ook terug en na de dood van zijn vrouw in 1909 richtte Mesdag een familievennootschap op. Zijn neven en nichten kregen allen een aandeel en daarmee de taak Panorama Mesdag voor de toekomst te behouden. Mesdag overleed in 1915.

Sientje Mesdag - van Houten staat bekend als één van de belangrijkste vrouwelijke schilders van de Haagse School. Vooral haar bloemen- en vruchtenstillevens worden erg gewaardeerd. Sientje staat afgebeeld op het Panorama (vermoedelijk geschilderd door Mesdag zelf) zittend onder een witte parasol, achter haar schildersezel en tussen de 'bomschuiten'.

Het museum

In de zalen voor het panorama, zijn andere schilderijen van Mesdag tentoongesteld. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen te zien van werken die bijvoorbeeld iets met het Panorama of met het werk van Mesdag te maken hebben. Ook zijn er exposities van lokale kunstenaars.

Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag
telefoon: 070 3644 544 (infolijn)


Openingstijden:
maandag - zaterdag 10.00 - 17.00
zon- en feestdagen 12.00 - 17.00
25 december en 1 januari gesloten
Toegang voor rolstoelgebruikers alleen mogelijk op afspraak en onder voorbehoud
Rondleidingen en arrangementen voor groepen op aanvraag


Toegangsprijzen:
  • kinderen (3t/m12) €2,50
  • volwassenen €6,-
  • CJP, studenten, 65+ €5,-

Extra

Bij het museum en bij de VVV in Den Haag is een gidsje met een 'Panorama Mesdag fietstocht' verkrijgbaar. De route begint en eindigt bij het Panorama en is zo`n 20 kilometer lang. De tocht brengt u bij gebouwen en plekken die op Panorama Mesdag terug te vinden zijn, of een rol speelden in het leven van Mesdag zelf. Beschrijvingen, achtergrondinformatie en een grote, uitvouwbare kaart van Panorama Mesdag.
© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker weg in... Den HaagLekker weg in... Den HaagVeel mensen bezoeken nooit hun eigen land. Het wordt eens tijd dat we ons eigen land gaan ontdekken. Er is namelijk geno…
De Haagse School: impressionistische schilders in NederlandDe Haagse School: impressionistische schilders in NederlandDe schilder Bilders: ‘ik zoek een toon, die wij gekleurd grijs noemen, dat is alle kleuren, hoe sterk ook, zodanig tot e…
Moderne schilderkunst: de Haagse SchoolModerne schilderkunst: de Haagse SchoolDe schilders van de Haagse School, zo genoemd omdat veel schilders van deze stroming korte of langere tijd in Den Haag w…
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…

Boomkarakters: ieder zijn eigen boomBoomkarakters: ieder zijn eigen boomGenoeg van die eeuwige tekens van de dierenriem en op zoek naar nieuwe wegen om je karakter astrologisch te duiden? Verd…
Charlois, RotterdamDe Rotterdamse deelgemeente Charlois is een bezoek waard. Naast het landhuis De Oliphant is o.a. er Oud Charlois met de…
Bronnen en referenties
  • www.panorama-mesdag.nl
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.