Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland São Jorge

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland São Jorge Het langgerekte eiland São Jorge wordt gekenmerkt door machtige kliffen, vulkaantoppen en adembenemende natuur. Dit bijzondere eiland van de Azoren-archipel is het ontdekken waard. Lees hier alles over de hoogtepunten van São Jorge.

Het eiland São Jorge

São Jorge bestaat eigenlijk uit één langgerekte vulkaan. Het eiland is 53 kilometer lang en bijna overal ongeveer 8 kilometer breed. Het totale oppervlak is 237,6 km2. Op het eiland wonen zo´n 10.500 mensen. São Jorge is opgedeeld in twee gemeentes, Calheta in het oosten waartoe 5 parochies behoren en Velas in het westen waartoe 6 parochies horen. Velas is de hoofdstad van het eiland.

São Jorge ligt in het midden van de Azoren-archipel. Het dichtstbijzijnde eiland is Pico dat ten zuidwesten ligt. De zeestraat tussen São Jorge en Pico is ongeveer 15 kilometer breed. Het hoogste punt van São Jorge is de bergtop Pico da Esperança van 1053 meter hoog. Een bijzonder geologisch verschijnsel op São Jorge zijn de zogenaamde fajãs. Dit zijn vlakke, vruchtbare landtongen aan de voet van de kliffen en zijn ontstaan door lavastromen die van de steile kliffen stortten en daar stolden. Deze fajãs vind je aan de noordkust van het eiland.

São Jorge als vakantiebestemming

São Jorge is met zijn fantastische landschappen een sprookjesachtige vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Het eiland is uitermate geschikt om te genieten van de mooie natuur en de indrukwekkende landschappen of om prachtige wandelingen te maken. Hieronder een overzicht van de mooiste plekjes en tips voor leuke wandelingen.

Uitzichtpunten

Pico da Esperança

Pico da Esperança is met zijn 1053 meter het hoogste punt van São Jorge. Vanaf deze top heb je een adembenemend uitzicht over het eiland, de oceaan en in de verte kun je ook de andere eilanden zien liggen.

Fajã do Ouvidor

Dit is de grootste fajã van de noordkust. Vanaf het uitzichtspunt hoog op de kliffen zie je diep beneden je de gestolde vlakke landtong liggen met akkers en huizen. Een bijzondere gewaarwording!

Miradouro da Fajã dos Cubres

Vanaf dit uitzichtspunt krijg je een goed beeld van het bijzondere geologische verschijnsel van de fajãs. Vanaf de gigantisch hoge kliffen kijk je neer op de landtongen daar diep beneden. Vanaf het Miradoura da Fajã dos Cubres kun je verder naar het oosten afreizen om de Fajã do Belo, de Fajã dos Tijolos en de Fajã da Caldeira do Santo Cristo te bewonderen. Vooral de laatste is zeer spectaculair. De lagune bij de Fajã da Caldeira do Santo Cristo is uitgeroepen tot natuurreservaat vanwege de zeer zeldzame tapijtschelpen die hier leven.

Wandelingen

Wandeling Ribeira Seca naar Fajã dos Cubres

Deze stevige wandeltocht van drie uur begint iets voorbij Ribeira Seca op de weg naar Topo op 5,5 km voorbij de splitsing met de weg uit Norte Pequeno. Daar vind je aan de linkerkant van de weg een voetpad. Het pad loopt steil af naar de fajãs op het niveau van de zeespiegel. De weg voert langs kleine verlaten dorpjes, akkerland en boomgaarden. Je hebt zicht op de spectaculair hoog oprijzende kliffen. Via de verschillende fajãs kom je uiteindelijk uit op de Fajã dos Cubres. Goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk voor deze tocht.

Wandeling Sete Fontes naar Ponta dos Rosais

Sete Fontes ligt in het westen van São Jorge. Het is een bosrijk gebied met picknickplaatsen en er zijn dierenparkjes. Vanaf Sete Fontes kun je te voet naar het westelijke puntjes van het eiland lopen. Je kunt tijdens deze tocht, ongeveer twee en een half uur heen en terug, genieten van mooie uitzichten en prachtige natuur. Op het oostelijke puntje, Ponta dos Rosais, staat een vuurtoren.

De zuidkust van São Jorge

De zuidkust van São Jorge is dichter bevolkt en glooiender dan de woeste noordkust. Hier vind je lieflijke dorpjes waar het aangenaam verblijven is voor toeristen. Er zijn hotels, pensionnetjes, vakantiehuizen en campings aan de kust. Hoewel zandstranden ontbreken op São Jorge, kun je wel verkoeling zoeken in de zwembaden die je hier vindt.

Queijo São Jorge

Tot slot kan men niet over São Jorge schrijven zonder aandacht te schenken aan de op dit eiland geproduceerde kaas, Queijo São Jorge, de trots van het eiland. Deze overheerlijke stevige boerenkaas wordt gemaakt van de melk van Hollandse melkkoeien die in de groene weilanden van São Jorge grazen.

Kijk ook eens op Azoren.nl
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
São Jorge, het wandelparadijs van de AzorenSão Jorge, het wandelparadijs van de AzorenSão Jorge is een wandeleiland bij uitstek, met veel kustpaden en afdaalroutes. In het binnenland staat een rij van vulka…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland PicoOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland PicoPico behoort tot de eilandengroep de Azoren, die bij Portugal hoort. Pico is na São Miguel het grootste eiland van de Az…
Pico, het meest vulkanische eiland van de AzorenPico, het meest vulkanische eiland van de AzorenPico is een bergachtig eiland en op geen andere plek op de Azoren is het vulkanisme zo alomtegenwoordig. Het eiland word…
De Azoren, een heerlijke bestemming!De Azoren, een bijzondere vakantiebestemming. Een Portugese eilandengroep van negen eilanden die allemaal hun eigen kara…

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland GraciosaOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland GraciosaGraciosa is na Corvo het kleinste eiland van de Azoren, maar desalniettemin een bezoekje waard. Beleef de authentieke sf…
Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland Santa MariaSanta Maria is een prachtig eiland, onder andere vanwege het fantastische samenspel van de vele kleuren die je hier tege…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 18-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.