Florida: alle ingrediënten voor toeristen en bewoners

Iedereen kent de staat Florida in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Heel populair bij toeristen maar zeker ook bij de inwoners van de Verenigde Staten zelf. Om vakantie te vieren maar ook om te wonen. Er zijn prima accommodaties, voorzieningen en een uitgebreid wegennet. Florida is omgeven door de zee en net zo vlak als Nederland. Het landschap wordt bepaald door groen, meren, moeras en soms grote stukken aaneengesloten bebouwing. Maar het meest aantrekkelijke is wel het klimaat. Er zijn weinig dagen dat de zon niet schijnt. Maar het kan er ook flink onweren, benauwd warm zijn en de staat wordt soms ook getroffen door een orkaan.

Inhoud


Schiereiland

Florida is eigenlijk een schiereiland. Omgeven door water, met aan de oostkant de Atlantische oceaan en aan de westkust de Golf van Mexico. In het noorden grenst Florida aan de Staten Georgia en Alabama. De hoofdstad van Florida is minder bekend, namelijk Tallahassee. Steden die bekender zijn bij de toeristen zijn Miami, Fort Lauderdale, Jacksonville, Tampa, St. Petersburg en Orlando. Florida is wat oppervlakte betreft ruim viermaal zo groot als Nederland.

Het landschap van Florida: groen en ontelbare meren

Florida is vlak, heeft veel verschillende soorten groen en een enorm aantal grote en kleine meren. Meren zijn er meer dan 30.000 en de meeste bevinden zich in het midden van de staat. Het grootste meer is Lake Okeechobee en heeft een oppervlakte van 2000 vierkante kilometer. Het groen bestaat aan de westkust veelal uit bos. In het midden zijn er veel akkers en weilanden, terwijl in het zuiden de Everglades een heel groot moerasgebied vormen.

Populair bij de bewoners om het klimaat

Florida heeft 13 miljoen inwoners. Elk jaar komen er zo’n 150.000 inwoners bij. Dit zijn mensen uit andere staten die hier komen wonen. Vaak ouderen en gepensioneerden die hier vooral willen wonen vanwege het klimaat. Daarnaast is Florida erg aantrekkelijk om te overwinteren. In diverse staten kunnen de winters namelijk erg koud zijn. Veel steden hebben wijken waar veel luxe villa's staan, met vaak een privézwembad erbij.

Populair bij de toerist

Elk jaar komen er ongeveer 45 miljoen bezoekers naar Florida. Maar dit is geen enkel probleem, want accommodatie om te overnachten is er genoeg! Hotels, motels en ook veel kampeerterreinen. En doordat de vliegvelden gespreid over de staat liggen, is er ook sprake van spreiding wat betreft aankomst en vertrek. Vliegvelden bij Miami, Tampa, Fort Myers en Orlando liggen een behoorlijk eind van elkaar vandaan. Bij ons vieren we vakantie in de zomermaanden en is het overal erg druk. In Florida is het in de wintermaanden juist hoogseizoen. December tot en met april is dan ook de duurste periode. De zomer is de periode om een veel goedkopere vakantie te boeken.

Het klimaat: warm en vochtig

Florida kent twee klimaatzones. Noord-Florida heeft een subtropisch klimaat, terwijl het zuiden een tropisch klimaat heeft. In het zuiden komt de temperatuur zelden onder de 20 graden. In het noorden ligt de temperatuur enkele graden lager. De overeenkomst tussen beide gebieden is dat de zon bijna elke dag schijnt. De bijnaam "Sunshine State" komt niet zomaar uit de lucht vallen. In het regenseizoen, van juni tot september, is er vaak even een regen- en onweersbui aan het eind van de middag. Maar na regen komt zonneschijn. Nadat de bui over is, komt de zon weer snel te voorschijn! De Amerikanen zelf gaan vaak in de wintermaanden op vakantie naar Florida, zodat ze het warme en vochtige weertype kunnen ontlopen.

Orkanen

Omdat Florida in de route ligt, kan een tropische orkaan hier af en toe ook toeslaan. De meeste orkanen trekken echter de Golf van Mexico in en laten Florida ongemoeid. In zo’n situatie is er alleen sprake van een behoorlijke wind en regenval. Overigens is men goed voorbereid op dergelijke situaties. Overal zie je borden met “schuilplaats” staan in de steden. Op de radio is er om het kwartier een bericht met de meest actuele situatie van het weer. Ook de kustwacht en politie houden een extra oogje in het zeil. Het orkaanseizoen is van juni tot en met september.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Rondreis door de Sunshine State: van Miami, via de Everglades, naar de Golfkust en Orlando

In Florida zijn er veel leuke plaatsen te bezoeken. De meest bezochte steden zijn Miami en Orlando. In elk geval voor vertier en pretparkbezoek. Voor een strandvakantie zijn de hagelwitte stranden van de Golfkust erg geschikt. De meest bekende plaatsen in het zuiden zijn Ft. Myers en Naples. In het noorden zijn het Tampa Bay gebied met St. Pete beach en Clearwater de drukstbezochte badplaatsen.

Het verkeer, de wegen en voorzieningen onderweg

Het verkeer in de grote steden is er net zo druk als bij ons. Met grote verkeersknooppunten. Maar buiten de steden is het relaxed rijden op de snelwegen. Er is namelijk ruimte genoeg en men hoeft niet elk gaatje op te vullen. Een gewoonte is om in dezelfde baan te blijven rijden. Bovendien rijdt men nooit zo hard omdat er streng gecontroleerd wordt.

De grote snelwegen zijn de Interstates. Aan de oostkust de I 95 en aan de andere kant de I 75. Deze wegen lopen in Florida noord-zuid. Ook doorkruist een tolweg de staat: de Florida’s Turnpike. Omdat je hier moet betalen is het er ook beduidend minder druk. Een aandachtspunt is dat er erg weinig benzinepompstations zijn. Let dus goed op bij het maken van een rondreis dat je tankt als het kan! Een voordeel aan de benzinepomp is dat je, vergeleken met hier, maar een schijntje kwijt bent. Neem meteen ook wat te eten en te drinken mee voor onderweg. Dit kun je kopen in de winkels bij de pomp. In Florida zijn voorzieningen als winkels anders dan wij gewend zijn. Dikwijls zijn er centra waar veel winkels bij elkaar te vinden zijn. Beroemd zijn de enorme shopping malls waar soms 250 winkels onder één dak zitten.

Autoverhuurbedrijven

Vanwege de flinke reisafstanden wordt er veel van de auto gebruik gemaakt. Voor de toeristen zijn er daarom heel veel verhuurbedrijven. Voor uiterst schappelijke prijzen kun je een goed uitgeruste auto huren. Alle auto's zijn bijvoorbeeld standaard van airco voorzien. Een groot gemak is dat je bij aankomst op het vliegveld je huurauto kunt ophalen en deze op het vliegveld van vertrek weer kunt inleveren.
© 2015 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rondreis in de Verenigde Staten: FloridaNaast New York en Californie, is Florida de derde populairste vakantiebestemming in de Verenigde Staten. Deze zonnige st…
Populair in Florida: strand van Miami beach en Daytona beachEén van de grootste trekpleisters van Florida zijn de vele en mooie stranden. De kustlijn van Florida bestaat uit ongeve…
Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USAAttractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USADe staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie…
Voorbeeldreis Florida USADe Verenigde Staten van Amerika zijn een steeds populairdere vakantiebestemming. Het immens grote land heeft vele mooie…

Moezel: Zell an der Mosel, bakermat van de Schwarze KatzMoezel: Zell an der Mosel, bakermat van de Schwarze KatzZell ligt aan de Moezel. Het is een zeer gekende stad bij wijnliefhebbers want het is hier dat de Schwarze Katz vandaan…
Rijn: KonigswinterRijn: KonigswinterOp de Rijn, in het natuurgebied Siebengebirge, ligt de stad Königswinter. Een stad waar je gerust een paar dagen kan doo…
Bronnen en referenties
  • www.allesoverflorida.nl
  • Eigen ervaringen van diverse rondreizen door Florida
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.