Rijn: Konigswinter

Rijn: Konigswinter Op de Rijn, in het natuurgebied Siebengebirge, ligt de stad Königswinter. Een stad waar je gerust een paar dagen kan doorbrengen want er is genoeg te doen. Hoog boven de stad torent de Drachenfels, een burchtruïne waar je op verschillende manieren naar toe kan gaan. Onderweg kan je ook nog naar Schloss Drachenburg, naar de Nibelungenhalle en naar de Reptilienzoo. In Königswinter zelf kan je naar het Siebengebirgemuseum en naar Sea-Life of kan je inschepen in één van de vele toeristenschepen voor een tocht op de Rijn.

Königswinter: ligging

Königswinter ligt in Duitsland, op de linkeroever van de Rijn, tussen Bonn en Remagen, in de deelstaat Noord-Rijn-Westfalen. De kleine stad ligt aan het natuurgebied Siebengebirge.

Het Siebengebirge

In 1836 kocht de Pruisische regering de bergtop van de Drachenfels. Het Siebengebirge was het eerste natuurgebied van Duitsland. Het werd als zodanig beschermd in 1923. Een ander Duits natuurgebied uit dezelfde periode is de Lüneburger Heide. Voordat het Siebengebirge beschermd natuurgebied werd, werd deze bergketen meermaals beschadigd, onder andere door de Romeinen voor de aanleg van de Limes en later voor de bouw van de Dom van Keulen. In 1958 werd het Siebengebirge Natuurpark. Het Siebengebirge (11200 ha groot) bestaat uit zeven bergtoppen, zoals zijn naam doet vermoeden. Deze zeven bergen zijn: de Petersberg (331m), Wolkenburg (324m), Drachenfels (321m), Nonnenstromberg (336m), Oelberg (461m), Lohrberg (435m), Löwenburg (455m). Het eigenlijke natuurgebied is 5000 ha groot en heeft een grote verscheidenheid aan fauna en flora. Er lopen verschillende gemarkeerde paden in voor zowel paardrijders, wandelaars als fietsers.

Königswinter

De kleine, pittoreske stad Königswinter ligt op de oever van de Rijn. In de smalle straatjes vind je mooie vakwerkhuizen, historische gebouwen, de Sint Remigiuskerk uit de achttiende eeuw, talrijke winkeltjes en heel wat drank- en eetgelegenheden. Steeds hoger gaat het in het stadje, tot men aan de voet van de Drachenfels komt, de drakenrots. De stad Königswinter werd gesticht in 1015 en vierde in 2015 dus zijn duizendjarig bestaan. De ezel is de mascotte van de stad. Er staat een ezelsbron naast de Rijn en in de winkeltjes vind je overal gadgets met ezeltjes op.

Naar de Drachenfels

Wie naar de top van de Drachenfels wil, kan de groene tandradbaan nemen. Vroeger werd deze tandradbaan aangedreven door een stoomlocomotief. Deze stoomlocomotief is nu te bezichtigen. Nu gebeurt het allemaal elektrisch en kan je geregeld stoppen onderweg. Wie het romantischer wil, kan naar boven met een ezel. Naast de gerestaureerde stoomlocomotief uit 1927 vind je de ezeltjes, die enkel voor kinderen bedoeld zijn. Van 1 april tot 31 oktober zijn de ezels beschikbaar op zaterdag, zondag en op feestdagen. Tijdens de officiële schoolvakanties van Nordrhein-Westfalen zijn de ezeltjes dagelijks af te huren.

De Nibelungenhalle en de legende van de Nibelungen
Halverwege de Drachenfels vind je de Nibelungenhalle. Hier kan je schilderijen gaan bekijken over de legende van de Nibelungen. Na een donkere gang van 40 meter in de rotsen te zijn doorgelopen, kom je in de “Drachenhöhle”, waar een stenen draak van 13 meter lang op je wacht. De hall werd in 1913 gebouwd, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Richard Wagner, de componist van de Ring der Nibelungen. Volgens een legende zou de jonge Siegfried de draak hebben verslagen. Hij zou in zijn bloed gebaad hebben en zo onoverwinnelijk zijn geworden. Deze legende verwerkte Richard Wagner tot een wereldberoemde opera.

Reptielenzoo

Wie meer van levende dieren houdt, kan daarna naar de reptielenzoo. In meer dan 40 terrariums zie je slangen,krokodillen en andere reptielen uit alle werelddelen. De zoo werd in 1958 opgericht. Bij de toeristische dienst kan je het zognaamde 3:1 ticket kopen dat aan een gunsttarief de Nibelungenhalle, de reptielzoo en de Drachenfelsbahn combineert.

Schloss Drachenburg

Ter hoogte van de Nibelungenhalle bevindt zich ook het Schloss Drachenburg. Je kan er genieten van imponerende muur-, glas- en plafondschilderingen. In 1879 verwierf Stephan Sarter, zoon van een bierbrouwer uit Bonn, het Schloss. Tussen 1882 en 1884 werd het kasteel opgebouwd naar plannen van twee architecten uit Düsseldorf, Bernard Tüshaus en Leo von Abbema. Wilhelm Hoffman, een bouwheer uit Parijs droeg ook zijn steentje bij. De binnenkant werd aangekleed door Franz Langenberg uit Keulen. In 1945 bevond het slot zich in een lamentabele staat. In 1971 kende het slot Drakenburg een grondige restauratie onder leiding van Paul Spinat, een handelaar in kunstobjecten. Het slot vond de glorie van de 19de eeuw terug. Vooral de imposante trap is het bezoek meer dan waard. Het slot herbergt ook de archieven van de stichting voor het natuurbehoud. Het is immers in het Siebengebirge dat men met natuurbehoud begonnen is.

De Drachenfels
Op de top van de Drachenfels (321 meter hoog) bevindt zich de ruïne van een verdedigingsburcht die grotendeels werd gebouwd in 1140 uit trachyte op bevel van aartsbisschop Arnold van Keulen. De donjon is in romaanse stijl. In 1147 schonk hij de burcht aan de stichting Cassius van Bonn. Gerhard von Are voltooide de constructie. De heren van Drachenfels, met in hun wapenschild een vuurspuwende draak, verschenen ten tonele in 1176. Nu is de ruïne het embleem van de stad Königswinter en is van ver zichtbaar, zowel van op het water als van op de weg. Hier heeft men een panoramisch terras, gebouwd tussen 2011 en 2014. Op het Drakenrotsplateau kan men genieten van een natje en een droogje en van het schitterend uitzicht op de Rijn. De oude betonbouw uit de jaren zeventig werd afgebroken en vervangen door een glazen kubus. Van hier kan men ook een wandeling maken door het Siebengebirge.

De Drachenfelsbahn

De Drachenfelsbahn is de oudste tandradbaan van Duitsland. Hij dateert uit 1883. In die periode werd de trein nog door een stoomlocomotief aangedreven. Sinds 1950 wordt het geheel elektrisch aangedreven. In 2005 werd het oude dalstation omgebouwd tot een ultramodern station dat tevens de toeristische dienst herbergt. In 2011 werd het middenstation grondig hernieuwd. Men kan hier nu stoppen, uitstappen en de Nibelungenhalle, de reptielenzoo en slot Drakenburg bezichtigen. Daarna brengt de 1,5 kilometer lange Drakenrotsbaan je naar de Drachenfels en het Drakenrotsplateau. Je kan natuurlijk ook terug naar beneden met de Drakenfelsbahn maar als je sportief bent, kan je ook te voet terug. De tandradbaan rijdt het hele jaar door, met uitzondering van half november tot eind december. De trein rijdt de hele week, maar in januari, februari en november rijdt hij van maandag tot vrijdag slechts wanneer er voldoende belangstelling is. De oude stoomlocomotief kan je ook nog steeds gaan bezichtigen.

Siebengebirgsmuseum

In Königswinter is er het Siebengebirgsmuseum dat je in de Kellerstrasse 16 vindt. In het museum word je ingewijd in het Rijnlandschap, in de geschiedenis van de streek, in de kunst, de literatuur en de cultuur en last but not least in de typische Rijnromantiek. Het museum onderging in 2011 een grondige renovatie en er werden vele nieuwe elementen aan toegevoegd, onder andere een steenoven om brood te bakken.

Sea-Life

In het Sea-Life Center kan je kennismaken met de wonderbaarlijke wereld van de fauna en flora onder water. Je ziet er roggen, zeepaardjes, en zo’n 6000 vissen uit alle werelddelen. Je kan ook meemaken hoe de dieren worden gevoederd. Pronkstuk is een glazen tunnel waar je doorloopt terwijl de dieren (haaien en roggen) om je heen zwemmen. Op de vele informatieve borden en in een film leer je nog veel meer over de wonderlijke onderwater wereld. Je vindt het Sea-Life Center aan de Rijn, in de Rheinallee 8.

Boottochten op de Rijn

Waar vroeger stoomschepen met toeristen de Rijn afvoeren, zijn het nu gewone toeristenboten. Keuze te over om een tochtje te maken. Ook een korte rit met de overzetboot naar de andere oever is mogelijk. Zwemmen in de Rijn is niet aan te raden. Jaarlijks verdrinken er wel een paar mensen, verrast door de sterke stromingen of door het drukke scheepsverkeer.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnWie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn…
De Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landDe Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landIn de provincie Utrecht stroomt de Kromme Rijn, een riviertje dat loopt van Wijk bij Duurstede tot de stad Utrecht. De r…
Veilig drinkwater dankzij de Life-StrawVeilig drinkwater dankzij de Life-StrawElke dag sterven er wereldwijd 6000 kinderen door het drinken van verontreinigd water. Ze sterven aan tyfus, cholera, dy…

Florida: alle ingrediënten voor toeristen en bewonersIedereen kent de staat Florida in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Heel populair bij toeristen maar zeker ook bij…
Betaalbare zonvakanties in de winterBetaalbare zonvakanties in de winterAls u van de zon houdt is het zeer aan te raden een keer in de winter een zonnig land op te zoeken. Vooral voor mensen m…
Bronnen en referenties
  • Le Rhin de Mayence à Cologne, Rahmelverlag, Pulheim, ISBN 978 3 930885 79 4
  • Brochure Drachenfelsbahn (2014)
  • Forteresses et châteaux le long du Rhin entre Mayence et Cologne, Rahmelverlag, Pulheim, ISBN 978 3 930885 42 8
  • Brochure Drachenfels Siebegebirge – Veranstaltungen in Königswinter 2015
  • Brochure Drachenfels Siebengebirge
  • www.siebengebirge.de
  • www.drachenfelsbahn.de
  • www.siebengebirgsmuseum.de
  • www.nibelungenhalle.de
  • www.schloss-drachenburg.de
  • www.naturpark-siebengebirge.de
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.