Bezienswaardigheden Gardameer: van noord- tot westoever

Bezienswaardigheden Gardameer: van noord- tot westoever Het Gardameer, een geliefd gebied voor vakantie. In het Italiaans noemt men het Lago di Garda, wat ook tevens het grootste meer van Italië is. Het bezit vele bezienswaardigheden, voor jong en oud. In dit artikel vindt u de bezienswaardigheden aan de noord-, west-, oost- en zuidoever van het Gardameer.

Bezienswaardigheden aan de noordoever

Limone

San Benedetto
Oorspronkelijk stond hier een Romeinse basiliek. Op haar ruïnes werd in 1691 een parochiekerk gebouwd. Bezienswaardig zijn de drie altaren uit de 17e eeuw, net als de twee schilderijen van Andrea Celestis van begin 18e eeuw.

Malcesine

Palazzo dei Capitani del Lago
Het paleis naast de haven werd door Scaligern in de 13e eeuw gebouwd. Vandaag de dag is hier het gemeentehuis ondergebracht. Er vinden ook exposities plaats, bezoek het mooie gebouw dan ook met de kleine palmentuin, gelegen direct aan het meer.

Santo Stefano
De Barokkerk van 1729 is geen grote kunsthistorische bijzonderheid. Interessant is de kruisafneming van Girolamo dai Libri. De ingang ligt iets verstopt aan de kant bij de zonnewijzer.

Riva del Garda

Chiesa dell’Inviolata
De opvallende, achthoekige kerk werd in de 17e eeuw buiten de oude stad gebouwd. Zij geldt als de mooiste Barokkerk van Trentino. De Portugese architect liet haar van buiten sober, maar van binnen pronkt zij met haar rijkdom aan vormen uit de Baroktijd.

Rocca
Al in de 12e eeuw stond hier een waterbrug, die in 1370 uitgebouwd werd tot een sterke verharding. Tot de bezitters horen ook de Oostenrijkers, die daar een kazerne ondergebracht hadden. Vandaag de dag bevindt zich hier het stadsmuseum in de burcht.

Torre Apponale
Het 34 meter hoge herkenningsteken van de stad, dat Riva op foto’s onmiskenbaar maakt, werd begin van de 13e eeuw als bescherming voor de haven gebouwd. Aan zijn voet ligt het levendige Piazza III Novembre, het hart van de oude stad.

Torbole

Casa Beust
In het markante, rode huis aan de haven troffen zich vroeger kunstenaars. De Duitse schilder Johannes Lietzmann stichtte hier zelfs een school voor schilderkunst. Op het huis ziet men zelfs nog een Fresko Lietzmanns.

Bezienswaardigheden aan de oostoever

Bardolino

San Severo
De kleine Romeinse kerk is in de 8e eeuw gebouwd. Te zien zijn ook de muurschilderingen met scènes uit de Apocalyps uit de eerste helft van de 12e eeuw.

San Zeno
De kerk ligt iets verstopt tegenover de Gardesana Orientale in een hoeve in Via San Zeno. De muren stammen nog uit de 9e eeuw. Het telt tot de oudste kerken van Noord-Italië.

Garda

Palazzo del Capitano della Serenissima
De Gotische puntboogramen verraden het: Het charmante paleis stamt uit de Venetiaanse tijd. Het was de zit van de beambte van ‘Serenissima’, hoe Venetië genoemd werd, die de raad van de oeversteden uitstak. Oorspronkelijk bevond zich direct daarvoor de haven, toch de oude bekken werd een plaats waar voetgangers rondwandelen.

Waar: Piazza Catullo.

Rocca di Garda
Het word Garda is af te leiden van het Germaanse word ‘wardon’, wat waarnemen betekent. Van de hoge rots, die 200 meter boven het meer steekt, heeft men een goed uitzicht. Achter de parochiekerk Santa Maria Maggiore leidt een gemarkeerde wandelweg naar de burcht, waarvan alleen enkele muurresten te zien zijn.

Santa Maria Maggiore
De parochiekerk Gardas ligt buiten de oorspronkelijke stadsmuren. Vermoedelijk was het gebouw wat eerder op die plek stond uit de 8e eeuw de burchtkapel, omdat de kerk direct onder Rocca ligt. Een bezoek waard is de kruisgang uit de 15e eeuw.

Waar: Piazzale Roma 11

Villa Albertini
De donkerrode villa aan de noordelijke ingang met haar markante, historische koepels is niet te overzien. Zij is alleen van buiten te bezichtigen.

Lazise

San Nicolò
De kerk uit de 12e eeuw staat direct aan de haven. Zij was ontkerkt en werd gedeeltelijk als theater gebruikt. Vandaag kan men de gerestaureerde muurschilderingen weer bekijken.

Scaligerkastell
Het kasteel stamt uit de 12 e en 13 e eeuw. Het kan alleen van buiten bezichtigd worden, daar het in privébezit is. Om de belangrijkste haven van Lazise te zekeren, werd het Scaligerkasteel als vesting gebruikt.

Stadsmuur
Dat de oude stad van Lazise nog volledig ommuurd is, heeft een historische reden: Tegen de sterke macht van de Milanese bouwde Venetië zijn randen op het Gardameer steeds verder uit.

Torri del Benaco

Santi Pietro e Paolo
Ongewoonlijk voor Italië is de grote kerkorgel van 1744, die nog bespeeld wordt. Bovendien opvallend in de Barokkerk is het bronzenbeeld van de toenmalige Parochie Giuseppe Nascimbeni, die in 1988 zalig gesproken werd.

Santissima Trinità
In de kleine kerk aan de haven, in de hoek van Piazza Calderini, kunt u de gerenoveerde muurschilderingen van de Giotto-school bewonderen.

Bezienswaardigheden aan de zuidoever

Desenzano

Lungolago Cesare Battisti
Wie hier langs wandelt, heeft een mooi blik over het meer – en de motorboten, die in dit deel van het meer soms met behoorlijke snelheid varen.

Santa Maria Maddalena
De hoofdkerk van Desenzano stamt uit de 16e eeuw en is werk van de architect Giulio Todeschini. De rijke burgers van Desenzano konden schilderijen van de bekendste kunstenaar van hun tijd veroorloven, zo behoren tot de bezienswaardigheden van de expositie schilderijen van Zenone Veronese en Andrea Celesti. Beroemd is ‘Het Laatste Avondmaal’ van Giambattista Tiepolos.

Waar: Piazza Malvezzi.

Villa Romana
De meubelmaker Emanuele Zamboni overkwam het volgende: Toen hij in 1921 met de bouw van zijn huis beginnen wilde, stootte hij op de resten van een 100 vierkante meter grote Romeins landgoed. Hij geldt als belangrijk voorbeeld van deze woonvorm in Noord-Italië. Interessant zijn de grondmozaïeken en de haarden in holle ruimtes, een vroegere voorloper op de huidige vloerverwarming.

Waar: Via Crocefisso 22

Sirmione

Grotte di Catullo
Sinds de 15e eeuw de tekening ‘Grotten van Catullo’ opdook, worden de resten van een Romeinse villa zo genoemd, ook al is er twijfel of de Romeinse dichter hier gewoond heeft. Het bezoek aan het grote complex loont zich: Men kan onder olijfbomen wandelen, de omvangrijke muurresten bezichtigen en in een wandelgang slenteren, enkele van de 64 arcaden worden nieuw opgebouwd. In de entreeprijs inbegrepen is het bezoek aan het museum. Het wordt volledig nieuw ingericht, vergeet dit niet te bezoeken.

Scaligerkastell
Mastino della Scala bouwde in de 13e eeuw binnen de ringmuren een waterburcht op Romeinse fundamenten. Op de oude vestingplek aan de ingang van de oude stad vinden regelmatig exposities plaats, maar ook zonder exposities is er het een en ander te zien. Beklim de toren, van daaruit heeft u een mooi zicht over de daken van de oude stad. Voor de burcht staat, sindsjaren, een mooie, oude fruitkraam die verse meloenen en ananassen, citroenschijfjes en kokosschijfjes verkoopt.

Bezienswaardigheden aan de westoever

Gardone Riviera

Giardino Botanico Hruska
Oorspronkelijk was deze botanische tuin één van de vele prachtige parken van de stad, toch sinds de Oostenrijkse kunstenaar André Heller einde van de 80er jaren de tuin gekocht had, werd hij meer: Tussen enorme bomen hoort men waterspelen, in vele verstopte hoeken ziet men een modern standbeeld van Keith Haring of Mimmo Paladino.

Waar: Gardone Sopra

Vittoriale degli Italiani
Een curieuze verzameling van gebouwen. Gabriele D’Annunzio (1863-1938) bouwde hier in 1921 zijn laatste huis, waar hij tot zijn dood leefde. Hij legateerde het de staat als Nationaal Monument. Te zien zijn de boeg van het oorlogsschip Puglia, de auto van D’Annunzio en een vliegtuig waarmee de dichter, die later de Fascisten ondersteunde, in de Eerste Wereldoorlog pamfletten over Wenen wierf. In het park is er een openluchttheater waar in de zomer een bombastisch stuk van de auteur opgevoerd wordt. In het bovenste deel van het park staat het fascistoïde Mausoleum. In het park Vittoriale kan men dwalen, alleen in het woonhuis worden rondleidingen gegeven. Nieuw geopend is een oorlogsmuseum in de ruimte van het woonhuis, daarvoor zijn enige zaken uit depot gehaald wat aan D’Annunzio’s oorlogsdaden herinnerd.

Gargnano

San Francesco
Het klooster en de kerk San Francesco in Gargnano werd in 1289 opgericht. Origineel is nog de kruisgang, een Romeins-Laat Gotische juweel. Let op de details: Het kapiteel van de sierlijke zuilen zijn met citroenen en sinaasappels versierd.

Villa Bettoni-Cazzago
Toen de Gardesana Occidentale, de westelijke oeverstraat, gebouwd werd, werd minder rekening gehouden met de culturele monumenten, men huldigde de vooruitgang. En zo maakten ze genadeloos één van de mooiste Barok tuinen aan het meer kapot. De vakantieganger heeft de mogelijkheid een blik in het park van de vila Bettoni-Cazzago in de wijk Bogliaco te werven. De villa zelf is in privébezit, van het meer uit valt de mooie gevel met levensgrote sculpturen goed op. De Conte Carlo Bettoni-Cazzago had het eind van de 18e eeuw het idee om huizen voor de citroenplantage e bouwen, net als de oranjerieën in Frankrijk. Hij richtte in 1768 in Salò een Agarische Academie die zich toewijdde op onderzoek van citroenbouw.

Salò

Palazzo del Podestà (Gemeentehuis)
In de 16e eeuw werd het oude gemeentehuis uit de 14e eeuw voorzien van een Venetiaans gevel, en dat vandaag de dag best goed staat. Er is niks meer origineel van, de aardbeving van 1901 maakte ook het Palazzo del Podestà kapot. Direct hier sluiten de gevels van Palazzo della Magnifica Patria op aan. Het complex wordt sinds kort gerenoveerd.

Santa Maria Annunziata
Salò heeft als enige plek aan het meer een Dom. Met de bouw van het Laat-Gotische godshuis werd in 1453 mee begonnen. Later werd er een Renaissanceportaal toegevoegd. Tot de kunstwerken van de kerk behoort het beeld van Romanino (1486-1560) en van Sant’Antonio van Padua.

Waar: Piazza Duomo
© 2008 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste plaatsen aan het GardameerDe mooiste plaatsen aan het GardameerNoord Italië staat naast grote steden als Milaan, Verona, Bergamo en Venetië, bekend om de verschillende meren. De drie…
Toscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenToscane in Italie; Bibbiene de bezienswaardighedenBibbiene in Toscane van Italië was vroeger een belangrijke Etruskische nederzetting. Tegenwoordig is dit stadje beroemd…
Bezienswaardigheden in Praag - de Oude StadBezienswaardigheden in Praag - de Oude StadHet hart van Praag is de Oude Stad (Staré Mesto of Old Town) en het centrale plein. In de 11e eeuw breidde de nederzetti…
Bezienswaardigheden in Praag - de Kleine WijkBezienswaardigheden in Praag - de Kleine WijkDe Kleine Wijk (of Little Quarter, of Mala Strana) is het deel van Praag dat het minst is aangetast door de recente gesc…

Carnac en de menhirs (Bretagne); vakantie in FrankrijkCarnac en de menhirs (Bretagne); vakantie in FrankrijkAls U op de landkaart van Armorica in de stripboeken van Asterix en Obelix gaat inzoomen op het beroemde dorpje, komt U…
Duitsland, Noord-Friese Waddeneilanden en kustVakantie op de Noord-Friese Waddeneilanden, dat is pure ontspanning. De eilanden bieden voor iedere smaak het passende a…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.