Duitsland, Noord-Friese Waddeneilanden en kust

Vakantie op de Noord-Friese Waddeneilanden, dat is pure ontspanning. De eilanden bieden voor iedere smaak het passende ambiance. Niet te groot, niet te klein, met idyllische dorpjes en gezellige restaurants. De Noord-Friese Waddeneilanden welke hier besproken worden, zijn Sylt, Föhr en Amrum.

Algemene informatie

Een imposante duin- en onverbouwde heidelandschap zijn één van de vele dingen, die Amrum biedt. Niet te vergeten is de eindeloos voorkomende ‘Kniepsand’, een rond 10 kubieke kilometer grote zandbank. Deze zandbank heeft Amrum zijn schitterende zand. Het eiland Föhr daarentegen wijkt af met zijn bijzonder milde klimaat, wat te maken heeft met de ligging achter Halligen, beschermd voor wind en Noordzee. In hoogzomer zin de temperaturen tot 28˚C geen zeldzaamheid. In de winter is de lucht stof en pollenvrij en daarom een geliefde bestemming voor allergische mensen. Het komt vaker voor dat men vergeet op een eiland te zijn: Het landschapsbeeld is eerder dat van het binnenland, groen en vruchtbaar en zelfs een rivier slingert over het eiland.

Sylt is een eiland van tegenstellingen: Een fijn zandstrand wisselt af met wilde kliffen, natuurreservaten naast de winkelpromenades, hemelse rust is er eveneens als een bruisend nachtleven. Net als het wisselend landschapsbeeld komt men op dit eiland de verschillende mensen tegen. De ‘Koningin van de Noordzee’ heeft veel mogelijkheden te bieden: Van ontspannende uren bij het kuurconcert tot zenuwprikkelingen op de surfplank, voor een ieder is er wat te doen. Aan de westkust van het vasteland liggen de bekende vakantieoorden St. Pseter Ording, het grootste meerbad met een 12 kilometer lang zandstrand en Büsum, met zijn oude vistraditie. Husum, de stad van Theodor Storms, met een mooie haven, Eiderstedt en Dithmarschen bezitten hun traditionele boerderijen en kerken en zijn zeker een bezoekje waard.

Eten en drinken

Het belangrijkste dier op de menukaart van de Noord-Friese eilanden is vis.

Op Sylt zijn er genoeg eenvoudige lokalen en edele gourmetrestaurants. Op de andere eilanden zijn voornamelijk gaststuben te vinden. Zeer geliefd is de Noordzeeschol, die op traditionele wijze mte spek aardappelen of á la Büsum met krab geserveerd wordt. Zeetong, kabeljauw, harder en zeekreeft worden, naast vele andere zeebewoners, graag op de borden gezien. Krabben, die op de eilanden als ‘Porre’ genoemd worden, koopt men het beste vangvers en ongeschild direct van de kotter of in één van de talrijke viswinkels. Ongeschild, omdat het eigenhandig schillen plezier geeft en verlangt naar een culinair genot: Na een paar dieren heeft men de draai te pakken. Net zo geliefd bij de inwoners en vakantiegangers zijn ’Matjes’. De gepekelde haringen stopt men traditioneel helemaal in de mond en slikt, zonder te veel kauwen, het Matje naar binnen. In het restaurant is het beter een Matje op de ‘normale’ manier te eten. Hier worden de Matjes meestal met in de schil gekookte aardappelen en uienringen geserveerd. Net als de visgerechten hebben de Friezen ook graag zoet. Het bekendste zijn de Friezentaarten uit bladerdeeg, pruimenmoes en veel slagroom, en de legendarische ‘Rote Grütze’ (rode vruchtensaus met rode bessen).

Ook al drinkt u graag koffie, aan de Oost-Friese thee komt u niet onderuit. Wie het geliefde, hete drankje niet wil proberen, moet eens de ‘Teepunsch’ proberen, wat zoete thee gemengd met rum is. Een ander cultureel drankje is Pharisäer, hierbij wordt een krachtige slok rum in een koffie onder een toefje slagroom ‘verstopt’. Een ‘Tote Tante’ is het zelfde mix op cacaobasis. En bij de ‘Sylter Welle’ gaat het om verwarmde rode wijn met kruiden.

Activiteiten

Zeilen, surfen, zwemmen, fietsen, paardrijden, tennis, golf – dat alles is mogelijk op de Noord-Friese Waddeneilanden en wordt door de vakantieganger uitvoerig gebruikt.

Föhr bezit een goed wegennet voor fietstochten, in elke stad is voor een relatief goede prijs een fiets te huren. Een goede conditie moet men sowieso wel meebrengen: De hevige wind die over het vrije veld blaast, wordt vaak onderschat. Maar geen angst: In nood is er altijd nog de ‘fietsbus’, die in vele fietsers naar de gewenste plek brengt. Amrum wordt ook wel ‘Het Eiland van de Paarden’ genoemd. Naar Ross mag op de openbare wegen en straten gereden worden. In de bossen, duinen en op het strand zijn er gemarkeerde wegen voor de paarden. Tijdens het Sylt Open ATP Tennis Toernooi nemen professionals deel die steeds op plek 50 tot 150 van de wereldranglijst staan. Daarbij doet minstens 1 topster van tennis tijdens het toernooi mee.

Het zwemmen is op de Noord-Friese Waddeneilanden alleen bij vloed toegestaan, daar het aflopende water bij eb ook de geoefende zwemmer het open meer op kan trekken. De dagelijkse zwemtijden, die zich naar de getijden vormt, worden op de officiële waarschuwtekens weergegeven. Tijdens deze tijdens is er een strandwacht aanwezig. Betekenis van het waarschuwteken:
  • Zwarte bal – zwemmen toegestaan
  • Rode bal – Zwemverbod voor kinderen en niet-zwemmers
  • Twee rode ballen – absoluut zwemverbod

Uitgaan

De grootste keuze aan uitgaansmogelijkheden in de avond vindt men op Sylt. Westerland, Kampen en Keitum nodigen tot drinken, feesten en dansen uit. Tussen de discotheken, gezellige bars en kroegen of restaurants is de keuze niet gemakkelijk.

Het absolute highlight van het jaar is en blijft het ‘Neujahrsbaden’(Nieuwjaarsduik) op Sylt. Prominenten van de showbusiness en televisie komen jaarlijks hierheen om in de ijskoude Noordzee een duik te nemen. Rustiger gaat het er op het buureiland Amrum aan toe. Hier wordt het vrij vroeg stil, de meeste kroegen sluiten om tien uur ’s avonds. Een uitzondering: Die Blaue Maus in Wittdün. Hier zit men tot de vroege ochtend gezellig samen, met muziek, bier en vooral een goede whisky. 100 soorten heeft de eigenaar hier in de aanbieding.

Op Föhr vindt men ook enkele restaurants en cafés en zelfs een paar clubs en kroegen met ongewoonlijke namen, zoals ‘Erdbeer paradies’, ‘Liebe’ of ‘Hoffnung’. De enige dischotheek in Wyk is het ‘Olympic’. Voor muziekliefhebbers heeft het eiland wat goeds te bieden: Elke zomer is er een Jazzfestival. Ook in ‘Musikpavillon’ aan de Wyker Promenade Sanwall spelen tijdens het hoofdseizoen dagelijks (behalve op maandag) verschillende bands en orkesten een veelvoudig programma.

Land en bevolking

Amrum is als ‘Het Stille Eiland’ bekend en heeft vooral landschappelijk wat te bieden: Bijna het hele eiland is beschermd gebied. Het noordelijke punt Odde is daarbij voor vogelbescherming afgeschermd.

Daar is het mogelijk tijdens een rondleiding vele vogelsoorten tegen te komen en men kan er meer over herkomst, levensruim en het geslacht te weten komen. Maar niet alleen natuur en dieren, maar ook de bewoners zelf vormen een bijzonderheid van het eiland. Ongeveer de helft spreekt nog Fries, dat voor hun als ‘Öömrang’ bekend is. Het gaat hierbij om een zelfstandige Westgermaanse taal.

Föhr, het twee na grootste eiland, bezit de stad Wyk, wat ‘baai’ betekent. Hier spee;t het grootste gedeelte van het eilandleven af. Een mooie inkoopstraat met talrijke restaurants en winkels nodigt uit voor een wandeling. Maar ook de andee 16 dorpen van het eiland zijn doorgaans een bezoek waard: Nieblum is één van de mooiste dorpjes van Schleswig-Holsteins. Huizen, tuinen en wegen herinneren bijna aan een openluchtmuseum: schilderijachtige gebouwen in typisch Friese stijl met kunstachtig geschilderde huisdeuren en mooie langen straten die in de zomer heerlijke schaduwen vormen.

Sylt is de grootste en noordelijkste Duitse Noordzee-eiland. Met haar 99 kubieke kilometer grootste, lengte van 35 kilometer, breedte van 13 kilometer en haar ongewoonlijke vorm doet ze haar naam ‘Koningin van de Noordzee’ eer aan. Aan Westerland komt men niet voorbij, daar de stad het centrum van het eiland is: Voor inkopen en wandelen is de winkelstraat Friedrichstraβe als gemaakt, met gezellige kroegen en restaurants die voor een kleine pauze uitnodigen.
© 2008 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Föhr – Duits Waddeneiland dat eens Før wasFöhr – Duits Waddeneiland dat eens Før wasFöhr is het buureiland van Amrum en samen vormen ze een bestuurlijke eenheid. Net als Amrum behoorde Föhr eens bij Denem…
Waddeneilanden, de Waddenzee en vakantieWaddeneilanden, de Waddenzee en vakantieDe Waddeneilanden is een eilandengebied langs de kust van drie landen: Nederland, Duitsland en Denemarken. Tussen de Wad…
Amrum – Duits Waddeneiland verscholen achter FöhrAmrum – Duits Waddeneiland verscholen achter FöhrAmrum is een van de Duitse Waddeneilanden. Als je op het vasteland staat kun je het niet zien, want het ligt verscholen…
Sylt – Duits Waddeneiland of NordseeinselSylt – Duits Waddeneiland of NordseeinselSylt is het meest noordelijke Duitse Waddeneiland, of Nordseeinsel, zoals de Duitsers zeggen. Sylt ligt in de Noordfries…

Bezienswaardigheden Gardameer: van noord- tot westoeverBezienswaardigheden Gardameer: van noord- tot westoeverHet Gardameer, een geliefd gebied voor vakantie. In het Italiaans noemt men het Lago di Garda, wat ook tevens het groots…
Griekenland; Pilion vakantieparadijs, dagtochtenNaast de leuke dorpjes die er te vinden zijn in de streek van Pilio, zijn er ook aardige uitstapjes te maken. Met de tre…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.