Griekenland; Pilion vakantieparadijs, dagtochten
Naast de leuke dorpjes die er te vinden zijn in de streek van Pilio, zijn er ook aardige uitstapjes te maken. Met de trein, de auto of een georganiseerd uitstapje naar één van de vele kloosters. Hier vindt u een beschrijving van een paar van deze mogelijke uitjes.
Algemeen
Pilion wordt gezien als het vakantieoord van de (twaalf) Goden van de berg Olympus. Maar in de huidige tijd worden deze goden niet meer aanbeden, dus kan tegenwoordig iedereen dit nog onontdekte eiland bezoeken, een streek die volgens historici al meer dan 4.000 jaar bewoning kent.
Doordat de streek zo oud is, door velen nog niet ontdekt, is er veel te bewonderen, bekijken en van te genieten. Bijvoorbeeld het eiland verkennen per trein(tje), auto of gewoon een leuke dagtocht maken.
Leuke autorit
Deze tocht loopt vanaf Milina naar Trikeri, een rit van ongeveer 32 km. Met de auto rijdt men langs verschillende verscholen baaien. In Trikeri staan witte huizen, in vroeger tijden waren de bewoners visser, zeeman of men dook naar spons.
De haven van het dorpje ligt een stukje verder op en heet Agia Kyriaki. De paar huizen die heet dorpje heeft staan gebouwd rondom de haven. Wanneer men hier is, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De tavernes bieden iedere dag verse vis, zittend op het terras kan men (als de kaïk langs komt varen) de vis aanwijzen die men wil eten, welke dan wordt bereid.
Vanuit Trikeri gaat men met de auto via Lafkos het binnenland in, in de richting van de zuidoostkust. Hier zal een keuze gemaakt moeten worden wat men wil zien (natuurlijk kan ook beide); de stranden van Katigiórgis en Kastri of de stranden van Plataniás en Mikró. Katigiórgis is een klein vissersdorp en heeft meerdere stranden. Kastris biedt het ruizen van de zee, en het is hier goed surfen. De mooie baai van Plataniás biedt plaats aan diverse soorten boten. Hier vindt u een prima mogelijkheid om bijvoorbeeld een lunch te verorberen. Na de lunch wandelt men in nog geen kwartier naar het strand van Mikró.
Het treintje van de streek
Deze verbinding is aangelegd rond 1895, met als idee het vervoeren van het geteelde fruit. Het eindpunt zou Volos moeten zijn, want hiervandaan zou het fruit worden ingescheept voor de handel. De eerste verbinding die Pilion rijk was, was van Volos - Ano Lechónia en was ongeveer 13 km lang. Daarna wilde men een tweede verbinding gaan aanleggen, naar Miliès, met een afstand van 16 km. Dit leek makkelijk, maar er moesten bruggen over diverse valleien worden gebouwd.
Het stoomtreintje reed tot aan 1970 dagelijks op en neer en droeg bij aan de economische bloei. Kort geleden hebben stoomtreinliefhebbers de trein weer laten rijden. In de zomermaanden stoomt het van Ano Lechónia naar Miliès. De treinrit is 28 km lang en duurt ruim een uur. Het toeft door de olijfboombossen, berghellingen, bruggen naar dit mooie bergdorpje. Om de terugrit te kunnen aanvangen, wordt Moutzóuris (oftewel smeerpoets) 180 graden omgedraaid.
Dagtocht vanuit Pilion
Met de bus wordt de streek uitgereden in de richting van de Metéora kloosters. Wanneer het schiereiland verlaten is, wordt de omgeving gelijk een stuk vlakker. Dan rijzen plotsklaps in de buurt van Kalambáka de rotsformaties op. Hier op de top werd ongeveer 700 jaar geleden door monniken ruim 20 kloosters neergezet.
Heden ten dage zijn er trappen uitgehouwen in de rotsen, maar in de tijd van het bouwen van de kloosters, klom men naar boven. In de diverse holen die er nu nog zijn hebben kluizenaars gewoond. Van alle kloosters zijn er nog 6 open die rond de 12e eeuw gebouwd zijn als bescherming voor de bewoners tegen aanvallen van buitenaf.
Om de kloosters te kunnen bereiken wordt een wandeling gemaakt, een aardige klim. Eenmaal boven kan men genieten van een adembenemend uitzicht. Ook de Byzantijnse kerk, met iconen en fresco’s, die hier staat wordt bezocht.
Daarna volt een bezoek aan het meest complete klooster dat nog over is, de Grand Metéora. Hier wordt onder ander de leefwijze van de monniken door de tijden heen geshowd. Ook wordt een bezoek gebracht aan de kerk die in het klooster staat, de eetzaal, en worden oude werktuigen en manuscripten getoond. Na het bezoek van dit klooster wordt een aanvang gemaakt met de rit terug naar Pilion.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: GriekenlandGriekenland, land van zon, zee en lekker eten. Waar komt de Griekse eetcultuur vandaan? Wat zijn de belangrijkste produc…