Griekenland; Pilion vakantieparadijs

Zoals bijna alle eilanden van Griekenland, heeft ook het schiereiland Pilion te maken met de Griekse Mythologie. Het zou het vakantieparadijs zijn geweest van de goden van de Olympus en de verblijfplaats van de Centauren. In ieder geval is de streek volgens historici al 4.000 jaar bewoond. Voor de Grieken is het een vakantiebestemming bij uitstek.

Algemeen

Pilion wordt gezien als het vakantieoord van de (twaalf) Goden van de berg Olympus. Maar in de huidige tijd worden deze goden niet meer aanbeden, dus kan tegenwoordig iedereen dit nog onontdekte eiland bezoeken.

De Grieken zelf kennen eigenlijk maar één vakantiebestemming; het goddelijke Pilion dat bij de Nederlanders nog vrij onbekend is.

Pilion

Tussen Athene en Thessaloníki, aan het vast land van Griekenland, ligt het schiereiland Pilion. Het lijkt wel een beetje op een stukje mini Italië, tenminste wat de vorm van het eiland aangaat. Net als Italë lijk Pilion op een laars, maar dan een kleine.

Er zijn baaien, terrassen en diverse bezienswaardigheden te vinden. In vakantiefolders over de prefectuur Magnisia (waar Pilion toe behoort) staat over Pilion beschreven: “Het hevige zonlicht geeft de rustige stranden een pittoresk uiterlijk en een adembenemende schoonheid”. De hoofdstad van de prefectuur is Volos. De vele dorpjes zijn verborgen tussen de groene dalen.

De Pilio

De streek dankt zijn naam aan de Pilio. Dit is een 1.551 meter hoge berg die ligt ten noordoosten van Volos. Tussen de golf van Pagastikos en de Egeïsche zee verreist deze berg volledig gehuld in het groen. In de winter transformeert de berg tot een waar skioord; “Agriolefkes”.

Volgens de Griekse Mythologie was deze berg het zomerverblijf van de goden van de Olympus, alsmede van de Centauren. Volgens de mythologische verhalen werden hier de huwelijken en schoonheidswedstrijden gehouden.

De Archontiko huizen

De schoonheid van Pilion wordt mede gevormd door de architectuur van de 24 dorpen en enkele gehuchten. De woningen zijn architectonische musea (sommige zijn ook als zodanig ingericht en te bezichtigen), veelal torengewijs (de zogenaamde Archontiko huizen) gebouwd en 3 verdiepingen hoog. De eerste twee verdiepingen zijn opgetrokken uit natuursteen van de berg Pilio, hebben dikke muren en bijna geen ramen.

In vroeger tijden deed de 1e verdieping dienst als opslagruimte, de 2e verdieping was het woonverblijf tijdens de wintermaanden. De 3e etage daarentegen is niet van natuursteen en aan de buitenkant vaak voorzien van beschilderingen. Hier zijn veel ramen te vinden, die het zonlicht alle kans geeft de woning binnen te komen. Dit was veelal het zomerverblijf of de verblijfplaats voor eventuele gasten. In het zomerverblijf is de traditionele zithoek te vinden met de sofa’s die “ontas” genoemd worden. Hoe rijker de eigenaar van de woning, hoe weelderiger de beschilderde met houtsnijwerk versierde plafonds.

Er staan ook herenhuizen in Pilion, zoals in Makrinitsa.

Geschiedenis

Zoals eerder gemeld zou het eiland volgens de Griekse Mythologie de verblijfplaats zijn geweest van de Centauren. Centauren zijn wezens die half mens en half paard zijn. Zij verenigden de kracht, wijsheid en onsterfelijkheid van de goden met de zwakheid en onvolkomenheid van de mens. Eén van hen gaf onderwijs aan de halfgod Iason (die hier ook woonde), deze was daarna in staat vanuit Yolkas (beter bekend als Volos) het gulden vlies te veroveren. Zo zou er op het eiland een grot zijn waar men Zeus offers en eerbetoon kon aanbieden, vooral in tijden van langdurige droogte. Te zien aan het eiland zijn er vele offers aangeboden, want het eiland is zeer groen en er is genoeg water.

Volgens de historici zou er al meer dan 4.000 jaar bewoning op het eiland zijn, en zou Pégases (lag vlak bij de oude plaats Yolkas) één van de oudste steden zijn (al uit de eerste tijd). Een andere naam voor de baai van Magnissía is de Pagasitische Golf, en is waarschijnlijk te danken aan de plaats Pégases.
© 2008 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland; Pilion vakantieparadijs, bezienswaardighedenHet vakantieparadijs van de Grieken is door Nederland nog bijna niet ontdekt. De streek Pilion is heel groen en waterrij…
Griekenland; Pilion vakantieparadijs, dagtochtenNaast de leuke dorpjes die er te vinden zijn in de streek van Pilio, zijn er ook aardige uitstapjes te maken. Met de tre…
De mystieke berg Athos: te bereiken vanuit ThessalonikiDe mystieke berg Athos: te bereiken vanuit ThessalonikiVanuit het dorpje Sarti kun je het UNESCO erfgoed: het schiereiland Athos bezoeken. Athos omvat ruim twintig Grieks-Orth…

Duitsland, Noord-Friese Waddeneilanden en kustVakantie op de Noord-Friese Waddeneilanden, dat is pure ontspanning. De eilanden bieden voor iedere smaak het passende a…
Duitsland, Allgäu en de Duitse AlpenZelden vindt men in andere regio’s van Duitsland bonte bloemenweiden, indrukwekkende rotsformaties en weide als in Allgä…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.