Griekenland; Pilion vakantieparadijs, bezienswaardigheden

Het vakantieparadijs van de Grieken is door Nederland nog bijna niet ontdekt. De streek Pilion is heel groen en waterrijk, er zijn leuke uitstapjes te maken naar de kleine en grotere dorpjes en gehuchten. Maar natuurlijk is een dag verblijven op één van de vele stranden heerlijk.

Algemeen

Pilion wordt gezien als het vakantieoord van de (twaalf) Goden van de berg Olympus. Maar in de huidige tijd worden deze goden niet meer aanbeden, dus kan tegenwoordig iedereen dit nog onontdekte eiland bezoeken, een streek die volgens historici al meer dan 4.000 jaar bewoning kent.

Doordat de streek zo oud is, door velen nog niet ontdekt, is er veel te bewonderen, bekijken en van te genieten.

Bezienswaardigheden

Tsangarada

Dit plaatsje ligt aan de oostkust van het schiereiland. Letterlijk vertaalt betekend Tsangarada “Mooi uitzicht”. In dit plaatsje is de oudste boom, een plataan, van de gehele streek te vinden. Deze is ongeveer 1.000 jaar oud. Midden op het plein staat een fontein. Uit de 4 kranen stroomt permanent water.

Kalá Nerá

De plaats dankt zijn naam aan de nabijgelegen bron met medicinaal water (neró), dat vele maagklachten heeft genezen. Kalá betekent “goed”. Inmiddels is deze plek een favoriete Griekse vakantieplek geworden. Het heeft helder zeewater, mooie zand- en kiezelstranden en een mooie natuur. Aan het eind van een dag zonnen op het strand is het daarna heerlijk vertoeven op de lange boulevard met zijn terrassen en tavernes.

De stranden

Aangezien Pilios een schiereiland is, is het niet vreemd dat er vele stranden te vinden zijn. Enkele van deze zijn:
 • Agria, met zijn 6.000 inwoners
 • Agil Saranta, mooi maar moeilijk te vinden vanaf de weg
 • Kato Gatzea
 • Ag. Ionnis
 • Horefto
 • Milopotamos (een klein strand)
 • Labidonas (een klein strand)
 • Paltsi (een klein strand)
 • Melani (een klein strand)

Volos

Even buiten de streek Pilion ligt de hoofdstad van de Magnisia, Volos. Deze stad heeft 120.000 inwoners, ligt aan de kust en heeft een drukbezochte haven. Hier zijn neo klassieke huizen te vinden en kerken als Agios Konstantions, Agia Metamorphosis en Triada.

Even buiten Volos zijn er archeologische vondsten te bezichtigen zoals:
 • Ruïnes van Dimini, deze zijn ongeveer gebouwd tussen 1200 – 400 v.Chr.
 • Ruïnes van Sesklo, daterend uit 700 v.Chr.
 • Het amfitheater Dimitriados
 • Amfanes
 • Pyrasos

De vele dorpen

De streek heeft ongeveer 24 dorpen en gehuchten, verborgen tussen de dalen met de herenhuizen, pleinen, straatjes, stenen bronnen en bolvormige bruggen. Enkele van deze dorpen van de streek zijn:
 • Anakasia Portaria op ongeveer 12 km afstand van Volos
 • Makrinitsa ligt op ongeveer 17 km van Volos. Deze stad is waarschijnlijk gesticht rond 1200, in de omgeving van het Theotokos Oxias Episkepseos klooster, door Constantine Melissinos (de despoot van Magnisia). Het originele klooster werd in de 17e eeuw verwoest, in de 18e eeuw werd het dorp de hoofdstad van Pilion, wat ht nu niet meer is. Het heeft smalle, straten en een centraal plein met platanen. Hier is het Folk Art and History Museum te bezoeken, alsmede de Koemisis tis Theotokou kerk die in 1767 is gesticht. Vele van de decoraties in deze kerk dateren al vanuit de 1e eeuw.
 • Káto en Áno Lechónia zijn de bloemendorpen van de streek. Kleuren van de gardenia’s, hortensia’s en camelia’s tegen de gevels van de witte stenen huizen, geven de dorpen een sprookjesachtige uiterlijk.
 • Chania, in de winter een heerlijk skicentrum. De Agriolefkes ligt op 1200 meter hoogte. Hier kan men komen met drie liften, waarna van één van de diverse pistes afgeskied kan worden.
 • In Milina kan een bootje worden gehuurd voor een boottocht op de golf. De kans bestaat hier dolfijnen tegen te komen.
 • Afissos is een oud vissersdorp. Het ligt op de uitlopers van de berg Pilion en heeft witte- en natuursteenhuizen met rode daken. Er zijn smalle straatjes en een dorpsplein omringd door platanen. Het plein wordt romantisch afgemaakt door een watertje wat er dwars doorheen loopt en het bruggetje over de stroom heen. Volgens de Griekse Mythologie, kwam Iason hier met zijn Argonauten hun watervoorraad aanvullen, want nergens is helderder water te vinden dan hier. Ook komt de naam Afissos waarschijnlijk van deze Iason vandaan. Hij sloeg namelijk ooit eens water in om een reis over zee te maken. Met pijn in hun harten verlieten zij de plaats. Achterlaten in het Grieks is “afiso”, wat verbasterde tot “Afissos”.
 • Miliès, een dorpje met 4.000 inwoners en een kerkje met prachtig bewaarde fresco’s. Ook is hier een oude bibliotheek met exemplaren die meer dan 2 eeuwen oud zijn.
 • Een van de meest authentieke dorpjes is Pinakates, dat inmiddels beschermd gebied is. Men kan sinds kort het dorp per auto bereiken, elektriciteit werd pas in 1973 aangelegd en de busverbinding naar Volos een aantal jaar later. Het dorp heeft 150 inwoners, bijna geen kinderen, dus er is geen school. Tot 2001 was het onafhankelijk, vanaf die datum zal het bij Miliès gaan behoren.
© 2008 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland; Pilion vakantieparadijsZoals bijna alle eilanden van Griekenland, heeft ook het schiereiland Pilion te maken met de Griekse Mythologie. Het zou…
Griekenland, vakantie op KarpathosEen eiland met één van de mooiste stranden van Zuid Europa is Karpathos. Een eiland waar een rustige vakantie gevierd ka…
De mooiste stranden van GriekenlandDe mooiste stranden van GriekenlandElk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relat…
Griekenland; Pilion vakantieparadijs, dagtochtenNaast de leuke dorpjes die er te vinden zijn in de streek van Pilio, zijn er ook aardige uitstapjes te maken. Met de tre…

Duitsland, Noord-Friese Waddeneilanden en kustVakantie op de Noord-Friese Waddeneilanden, dat is pure ontspanning. De eilanden bieden voor iedere smaak het passende a…
Duitsland, Allgäu en de Duitse AlpenZelden vindt men in andere regio’s van Duitsland bonte bloemenweiden, indrukwekkende rotsformaties en weide als in Allgä…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.