Duitsland, Allgäu en de Duitse Alpen

Zelden vindt men in andere regio’s van Duitsland bonte bloemenweiden, indrukwekkende rotsformaties en weide als in Allgäu en in de Duitse Alpen.

Algemene informatie

Het afwisselingrijke landschap is zo overweldigend, bijna onwerkelijk realistisch, dat men over het algemeen verwacht op de Alm Heide tegen te komen. In de regio tussen Schwabenland en Oostenrijk bloeit het Edelweiβ aan de helling en steenbokken hebben aan het kant van de wegen en paden een levensritme gevonden. Karakteristiek voor deze regio zijn hooggebergte met steile wanden.

Het Alpenvoorland daarentegen is een wijde, flauw golvend plateau die zich naar het noorden en noordoosten door de Donauvlakte heen strekt. Heuvels en meren bepalen hier het landschapsbeeld. Geen wonder dat jaarlijks duizenden vakantiegangers de regio bezoeken: In de winter voor het skiën en in de zomer voor het wandelen, bergbeklimmen of gewoon genieten van de goede berglucht. Een dubbel plezier in dit ‘ansichtkaarten’ landschap.

Eten en drinken

De keuken in de Alpen heeft een sterke invloed door de regio’s in de buurt: Beieren en Württemberg.

De Württembergse ‘Vesper’, hier bekend als ‘Brotzeit’ (middagmaal), en de ‘Schmankerln’ uit Beieren, ‘Knödel’ en ‘Leberknödelsuppe’, hebben zich in deze regio ook ingeburgerd. Net als de ‘Spätzle’ uit de buurregio Schwabenland. Ook Oostenrijkse invloeden zijn over de grenzen in de keuken beland. Heerlijke vleesspecialiteiten van varken, rund en lam komen op het bord. Daarbij wordt er Knödel, Spätzle en Schupfnudeln of Knöpfle serveert. Dit zijn gerechten bereidt uit meel, aardappelen, eieren of melk. En tijdens Brotzeit wordt naast verse worsten ‘Schnittkäse’ gegeten. Dit is een kaas wat uit Allgäu komt. De perfecte combinatie uit meel en kaas is ‘Kasspatzen’. Deze bijzondere specialiteit is zo voedzaam, dat men het beste gelijk met een slok Schnaps eet, om gevolgen aan de maag te voorkomen.

De heerlijke Obstschnaps (fruitschnaps), welke in diverse soorten bestaan, moeten eigenlijk ook zonder de Käsespätzle geprobeerd worden. Overigens zullen bierliefhebbers hoge kosten maken, er zijn talrijke kleine brouwerijen in Allgäu die al sinds 1516 hun brouwtraditie behouden.

Activiteiten

Het aanbod van activiteiten in de Alpen en in Allgäu is veelvoudig en kan onderverdeeld worden in zomer- en winteractiviteiten. Wandelen is daarbij zowel in de winter als in de zomermaanden geliefd.

Bijzonder is het veelvoud van het landschap, wat vele wandelaars hun schoenen onder doet binden. Ook in de winter is het onder de poedersuiker liggende omgeving één of meerdere wandelingen waard.

Langlaufers hebben daarbij nog de mogelijkheid actief door het landschap te glijden. Überhaupt is het totale gebied van de Alpen een Mekka voor skifans, qua afdaling of loipe. Op de Zugspitze is het zelfs in de zomermaanden mogelijk de piste met snowboard of carvingski af te gaan.

In de warmere tijd van het jaar is het aanbod van de sportmogelijkheden oneindig: Tennis, squash, badminton, fietsen, zeilen, windsurfen, waterski, vissen en veel meer wat er tussen de bergen en meren mogelijk is. Wat rustiger kan de dag beginnen in Moorfreibad in Waldsee bij Lindenberg. Misschien heeft u wel geluk de beroemde Viehscheid mee te maken: Begin tot midden september wordt in totaal 20 plaatsen van de Alpen het vee van hun zomers verblijf op de weide in het dal gedreven. Deze gebeurtenis wordt meestal met een spectaculair volksfeest gevierd en behoort ondertussen tot de belangrijkste feestdagen in het jaar.

Uitgaan

Alleen in de weinige grotere steden vindt men hier omvangrijke bars, discotheken en kroegen. In de kleinere dorpen is het nachtleven zeldzaam.

Maar bezoekt men de Alpen om tot in de nacht te feesten? Zeker niet. Maar ook hier hoeft men de avonden niet gedwongen op de hotelkamer te verbrengen. Van Lindau uit worden bijvoorbeeld in de avonden vaarten op de Bodensee aangeboden. Dixiebands zorgen op de grote schepen voor de nodige stemming. Of bezoek in Riezlen in Kleinwalsertal het casino. Bij warm weer zijn evenementen van Burghalde bij Kempten een bezoek waard. Daar kunnen culturele behoeftes in de aangename openlucht atmosfeer van een laat Romeins kasteel bevredigd worden.

Wie niet zo zeer staat op feesten, moet in de winter Allgäu bezoeken.

Land en bevolking

De regio Alpen en Allgäu is moeilijk vast te leggen. Waar begint precies het gebied van de Allgäuer Hochalpen? Waar eindigt het? Grof kan het gebied tussen Bodensee en de grens van Oostenrijk vastgelegd worden.

De meer dan 2.000 meter hoge berg van de Wettersteingebirge en Karwendelgebirge en de Berchtesgadener Alpen vormen een fascinerend panorama. Alleen de Zugspitze, Duitsland hoogste berg met 2.962 meter, overtreft deze nog. Het Alpenvorland bezit het Starnberger See, de Chiemsee en de Ammersee. Verder noordelijk bepalen sparbossen, akkerland en weides het landschapsbeeld. Alpen en Allgäu bezitten toch meer groene weides, mooie meren en een goede keuken. Ook steden en dorpen hebben het oog wat te bieden: De meeste dorpen bezitten een middeleeuws charme met schitterende kerken en huizen. Een bijzonder highlight is Neuschwanstein, het sprookjesslot van de ongelukkige Beierse koning Ludwig II.

De bewoners van de Alpenlanden zijn trots op hun land en open, hartelijk en gastvriendelijk naar de gasten toe. De kinderen wordt van jongs af aan al geleerd met de tradities om te gaan.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tradities van het OktoberfestDe tradities van het OktoberfestHet Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt elk jaar gehouden in het Duitse München. Elk jaar weer…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVeel wintersportliefhebbers denken bij skiën en snowboarden vaak aan Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar niet aan…
Bier en zijn geschiedenisBier en zijn geschiedenisHet lijkt heel aannemelijk dat bier spontaan is uitgevonden. Dit kan gebeurd zijn doordat broodafval met veel vocht in a…
Een introductie tot Duits BierIn heel Duitsland is bier een populaire drank, en onderdeel van de Duitse cultuur. In Duitsland zijn meer dan 1000 versc…

Griekenland; Pilion vakantieparadijsZoals bijna alle eilanden van Griekenland, heeft ook het schiereiland Pilion te maken met de Griekse Mythologie. Het zou…
Duitsland, Bodensee6.000 jaar geleden vestigden zich al mensen op de oevers van de Bodensee in Duitsland. Zij waarderen het milde klimaat v…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.