De tradities van het Oktoberfest

De tradities van het Oktoberfest Het Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt elk jaar gehouden in het Duitse München. Elk jaar weer komen er rond de zes miljoen mensen op af en wordt er zo'n zeven miljoen liter bier gedronken. Het Oktoberfest bestaat inmiddels al meer dan tweehonderd jaar en wordt elk jaar gehouden van eind september tot de eerste week van oktober. Het feest duurt zestien tot achttien dagen en staat bol van de tradities. Zo dragen zowel mannen als vrouwen traditionele kleding en mag er alleen maar bier geschonken worden dat binnen de stadsgrenzen van München wordt gebrouwen.

Inhoud


Geschiedenis van het Oktoberfest

Het Oktoberfest is inmiddels al meer dan tweehonderd jaar oud en is, om precies te zijn, ontstaan op 12 oktober 1810. Het toen vijfdaagse feest werd georganiseerd ter ere van het huwelijk van de Duitse kroonprins Ludwig van Beieren met zijn verloofde Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het feest werd gevierd aan de rand van de stad op een weide. Deze weide is vernoemd naar prinses Theresia en heet sindsdien Theresienwiese, ook wel bekend als `Wiesn` (Beiers voor weiland). Vanaf 1810 wordt sindsdien elk jaar feest gevierd op deze weide en ontstond de traditie van het Oktoberfest.

Paardenraces

Tijdens het eerste feest in 1810 werd er ook een paardenrace georganiseerd. Deze race was een groot succes en werd in de jaren daarna een vast onderdeel van het Oktoberfest in combinatie met een agrarische beurs. De paardenrace werd in 1936 wegens ruimtegebrek voor het laatst georganiseerd. De agrarische beurs maakt nog steeds om de drie jaar deel uit van het Oktoberfest.

Tweehonderd jaar Oktoberfest

Het Oktoberfest bestond in 2010 tweehonderd jaar en werd om die feestelijke reden met één dag verlengd naar zeventien dagen. Het Oktoberfest ging sinds het eerste feest in 1810 echter niet altijd door: vierentwintig keer is besloten om het feest niet door te laten gaan. Onder andere tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er geen Oktoberfesten gehouden. Per 2016, is in alle jaren dat het Oktoberfest gevierd wordt er één keer een bomaanslag gepleegd. Dat was op 26 september 1980. Bij de ingang ontplofte er een pijpbom, waarbij dertien personen omkwamen en meer dan tweehonderd gewonden vielen.

Tradities

Het Oktoberfest staat vol van de tradities. Naast het feit dat het Oktoberfest nog steeds op dezelfde plek wordt gehouden, zijn er nog veel meer tradities die kenmerkend zijn voor het Oktoberfest. Sinds 1950 tapt de burgemeester van München de eerste pul bier en roept vervolgens: `O` zapft is. Dit om aan te geven dat het eerste fust is getapt. Pas daarna mogen de biertenten beginnen met het schenken van bier voor de bezoekers.

Kleding

De meest bekende traditie is natuurlijk de klederdracht die bij het Oktoberfest hoort. De mannen dragen een lederhose en de vrouwen een dirndl. Bij de lederhose hoort traditiegetrouw ook een Beiers hoedje: de Tirolerhute. Bij de vrouwen zegt de manier waarop je de taillestrik draagt iets over je relatiestatus. Draag je hem rechts, dan ben je bezet. Links is vrijgezel en in het midden geeft aan dat het je eerste Oktoberfest is. De strik op je rug dragen betekent dat je weduwe bent.

Bier

Tijdens het Oktoberfest worden er miljoenen liters bier gedronken. Het is echter niet zomaar bier dat wordt geschonken. Er wordt alleen maar bier geschonken dat binnen de stadsgrenzen van München wordt gebrouwen volgens het Beierse reinheidsgebot van 1516. Er zijn daardoor maar zes soorten bier die er mogen worden geschonken tijdens het Oktoberfest:
 • Augustiner Braü
 • Hacker-Pschorr-Braü
 • Löwenbraü
 • Paulaner-Braü
 • Spatenbraü
 • Staatliches Hofbraü- München

Deze brouwerijen brouwen allemaal een speciaal bier voor het Oktoberfest. Deze bieren worden Oktoberfestbier of Märzen genoemd. Het bier wordt in maart gebrouwen en heeft een alcoholpercentage tussen de 5,5 en 6%. Het bier wordt nog steeds geschonken in zware bierpullen met een inhoud van 1 liter. De prijs van een bierpul ligt tussen de € 9,- en de € 10,- (situatie 2016).

Oktoberfest heden

Het Oktoberfest is tegenwoordig het grootste bierfeest ter wereld en wordt jaarlijks door zo'n zes miljoen mensen bezocht. Het begint traditioneel om 12:00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt na zestien tot achttien dagen. De wisselende duur van het Oktoberfest heeft te maken met de dag waarop de Dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt. Wanneer de eerste zondag van oktober voor de Dag van de Duitse eenheid valt, dan wordt het feest verlengd tot en met 3 oktober.

Biertenten

Het terrein van het Oktoberfest bestaat uit veertien grote biertenten, twintig kleinere biertenten en een kermis. In de grotere biertenten is plaats voor zo'n zevenduizend tot tienduizend mensen. De biertenten worden gerund door de grote brouwerijen en door families uit München. Het reserveren van een plekje aan een van de tafels in een van de biertenten is aan te raden. Vroeg in de ochtend staan er namelijk al lange rijen voor de ingangen van de biertenten.

De grote biertenten

De acht grootste biertenten staan op de “Wirtsbudenstraße”. Deze worden gerund door de brouwerijen uit München. Dit zijn de volgende biertenten:
 • Augustiner Festzelt
 • Pschorr-Bräurosl Festzelt – Hacker-Pschorr
 • Hacker Festzelt – Hacker-Pschorr
 • Hofbräu Festzelt
 • Löwenbräu Festzelt
 • Ochsenbraterei – Spatenbräu
 • Winzerer Fähndl – Paulaner
 • Festhalle Schottenhamel – Spatenbräu

De kleine biertenten

De iets kleinere biertenten worden gerund door Münchenaren. Dit zijn de volgende biertenten:
 • Armbrustschützen tent (Paulaner)
 • Fischer-Vroni (Augustiner)
 • Marstall (Spatenbräu)
 • Käfer’s Wies’n-Schänke (Paulaner)
 • Schützenfesthalle (Löwenbräu)
 • Wijntent

Zijn alle biertenten vol, dan kan je meestal nog een plekje vinden aan een tafel in een van de biergartens (biertuinen). Deze liggen direct naast de biertenten.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oktoberfest: niet alleen in DuitslandOktoberfest: niet alleen in DuitslandHet Oktoberfest (Oktoberfeest) is hét grote bierspektakel van Duitsland. Het begint op de eerste zaterdag na 15 septembe…
Wat is een Dirndl?Wat is een Dirndl?Een Dirndl is een Beierse en Oostenrijkse klederdracht. Eigenlijk is Dirndl het verkleinwoord van Dirn, de Beierse-Ooste…
Een introductie tot Duits BierIn heel Duitsland is bier een populaire drank, en onderdeel van de Duitse cultuur. In Duitsland zijn meer dan 1000 versc…
Duitsland, meer dan alleen Oktoberfest en Lederhose!Duitsland, meer dan alleen Oktoberfest en Lederhose!Duitse”gründlichkeit”, Duitse vlijt of het Oktoberfest. Dat zijn dingen die ons het eerst over Duitsland te binnen schie…

Rolling Stones: historiek en ’No Filter’, Europatour 2017Rolling Stones: historiek en ’No Filter’, Europatour 2017Toen de Rolling Stones in het begin van de jaren zestig van vorige eeuw in Londen begonnen op te treden, dachten ze dat…
Olympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieOlympische Spelen 2018 Pyeongchang: tickets en accommodatieDe Olympische Winterspelen van 2018 vinden plaats in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Voor Nederlanders is vooral het sch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
 • http://www.oktoberfissa.nl/informatie-oktoberfest/geschiedenis/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest
 • http://www.isgeschiedenis.nl/nu/het_oktoberfest/
 • http://biernetwerk.nl/oktoberfest/
 • http://www.beieren.nu/oktoberfest-munich-germany
 • http://www.natgeotraveler.nl/artikel/hoe-duits-is-het-oktoberfest
 • http://nos.nl/artikel/185696-oktoberfest-200-jaar-bier-op-de-weide.html
 • http://www.ad.nl/reizen/oktoberfest-voor-dummies-te-korte-dirndl-is-uit-den-boze~a97e4105/
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 04-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.