Duitsland, Bodensee

6.000 jaar geleden vestigden zich al mensen op de oevers van de Bodensee in Duitsland. Zij waarderen het milde klimaat van de regio, het rijkdom aan vis en misschien ook wel het grandioze zicht op de Alpen.

Algemeen

De geconstrueerde staanderbouw bij Unteruhldingen geeft de bezoeker maar een kleine indruk van het harde leven van de voorvaderen, toch kan de omgeving bijna niet beter zijn. Het enorme water van het meer, nog steeds het 3e grote binnenwater van Europa, zorgt voor een aangename zomer en een relatief milde winter. Ideale vereiste, ook voor de beplanting van bloemen en groenten: Op Mainau, het bloemeneiland, verheugen zich duizenden bezoekers op de kleurenpracht van tulpen, rododendrons en rozen, op de charme van de orchideeën en de exotische bomen. Op Reichenau, het klooster- en groente-eiland, lag eens het culturele centrum van de Christelijke avondland. Tegenwoordig kan men de unieke Romeinse wandschilderijen in de kerk St. Georg bewonderen en de verse oogst van de groenteboeren proberen.

Middeleeuwse charme verbreedt de historische stadskern van Konstans, Lindau en Meersburg, belangrijke ingenieursprestaties worden in het Museum der Zeppelinstads Friedrichshafen gedocumenteerd. Toch is en blijft de grote attractie van deze regio de Bodensee zelf. Bij een uitje met het schip, een duik in het meer of bij een goed glas wijn in een café aan de promenade. Onvergetelijk is het uitzicht over het meer, als aan de zuidelijke horizon de top van de Alpen bovenkomt.

Eten en drinken

De Badische inslag is in de keuken van de Alemannen rond om de Bodensee onmiskenbaar: Maultaschen, Käsespätzle (soort deeg met veel kaas) en Kartoffelsalat horen ook bij de Bodensee tot de geliefde gerechten.

Toch worden deze deeggerechten en hartige specialiteiten verfijnd met de, wat de regio te bieden heeft: heerlijke zoetwatervis. Meerforel, forellen of Kretzer worden vers met salie en boter gebraden of met rieslingsaus afgemaakt. Hecht, Zander of Saibling smaken met een geraffineerde bereiding nog beter. Aan het zuidwesten van de Bodensee, ‘de Bayerische Zipfel’, mag het ook ‘weiβwurst mit Senf’ (worst met mosterd) zijn. De Badische variant heeft ‘Dünnele’ en is werkelijk flinterdun en wordt met zure room, kaas en met verschillende bijlage serveert. Heel gezellig is het eten van ‘Dünnele’ met een grote groep. Er komt een ovenheet, plat rond brood op de tafel die verdeeld wordt en er wordt geprobeerd zo veel mogelijke soorten te proberen: met eekhoorntjesbrood, met ham, met look… en na afloop met appelschijfjes, suiker en kaneel.

Daarbij smaakt het beste een goede wijn van de Bodensee. Eén van de beste wijnen komt uit Zwitserland. Daar groeit zij in zonnige, hogergelegen Rheintal in het kanton St. Gallen of in het kanton Thurgau. Toch ook aan de helling van de Duitse kant, rond om Meersburg en Konstanz, groeien uitstekende rode- en witte wijnen, zoals de Müller-Thurgau, die door zijn mousserende zuurheid een geliefde, lichte zomerwijn is.

Activiteiten

Hoe kan het ook anders, de meeste activiteiten vinden in en op het meer plaats. Toch, ook op de oevers en in het ‘achterland’ hebben sportieve vakantiegangers keuze in talrijke aanbiedingen.

Zeilen, surfen, waterskiën, zwemmen, zonnen, poedelen. De in augustus gemiddeld 23˚C warme meer nodigt uit voor veel mogelijkheden. Daarbij kan men op mooie zomerdagen op diverse plekken verschillende boten zien, zoals catamarans, jachten, kielboten. Ook is het mogelijk zelf een tocht te maken. De talrijke stranden aan de oever nodigen voor zonnen en zwemmen uit. Door de ligging van het meer tussen Reichenau en Allensbacher aan een vlak stuk is het water aan het strand nog steeds een beetje warmer als in de rest van het meer.

Niet alleen de watersport wordt in de regio aangeboden. Ook fietsers en wandelaars vinden aan de oever, in Hegau, in Appenzeller Land of in het Oostenrijke Voralberg afwisselingrijke en veelvoudig wegen en toeren van diverse moeilijkheidsgraden. Meer dan 20 golfbanen bieden rond om het meer in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland voor liefhebbers de mogelijkheid een balletje te slaan. Bovendien is de Bodensee steeds meer een Mekka voor inline skaters geworden. Rond om het meer zijn de geasfalteerde wegen ook voor inlinetoeren goed voorzien. Van Konstanz uit worden 3 daagse inlinecamps aangeboden. Het ‘Skate-the-lake’ evenement wordt bij droog weer elke vrijdagavond op Reichenau georganiseerd en gaat rondom het mooie eiland. Of u kunt een vierdaagse toer doen van Untersee tot Rheinfall bij Schaffhausen.

Uitgaan

Tijdens Carnaval bevindt zelfs het kleinste dorp in andere sfeer. Prachtige narren en heksen met maskers overvallen de straten en jagen iedereen, die niet oplet, het schrikken na.
Op ‘Schmotzigen Dunschtig’ verkleden de mensen zich en maken veel lawaai. Zij verdrijven de winter. Vooral een bezoek waard zijn, op de volgende dagen, de verkledingen van de Guggemusiker (muzikanten), die met diverse instrumenten en bijzonder fantasievolle kostuums door de straten gaan.

In de loop van het jaar volgen er verder feesten, zoals Schützen- en Weinfeste, Kirchenweihen en markten, waar je volop een paar uur geniet en gezellig bij elkaar zit. Bij de zomer hoort vooral de talrijke ’ Freilichtveranstaltungen’ en festivals, zoals de Seenachtsfest in Konstanz, het grootste zomerfeest aan de Bodensee en het grootste vuurwerk aan een meer in Europa, dat elk jaar in augustus plaatsvindt.

In de grotere steden zijn vooral kroegen, bars en discotheken voor een afwisselingrijke avond te vinden. De fijnproevers hebben de keuze uit talrijke eersteklas restaurants, die de lokale specialiteiten en internationale keuken op hoog niveau voorbereiden. Tijdens de zomermaanden nodigen idyllische Biergärten (Kroegen met eigen bierbrouwerijen) aan het water uit voor urenlang genot.

Land en bevolking

Zo kort voor de Duits-Zwitserse grens combineert de Badische degelijkheid met onverstoorbare rust en gelatenheid. Daaruit komen gastvriendelijke mensen, die de schoonheid van hun regio graag met gasten uit heel de wereld delen.

Het is de ideale menging uit vruchtbaar landschap, stadjes met charme en de grootte van het meer, die de regio haar bijzonder charme geeft. Niet alleen tijdens de zwoele zomeravonden en milde voorjaarsdagen voelt men het bijna Mediterrane levensgevoel. En wanneer de herfstzon de laatste warme stralen van het jaar geeft of een lichte sneeuwval de bomen en huizen voorziet van een dun laagje wit, geniet men het aangename zeeklimaat bij lange wandelingen.

Toch is de regio van de Bodensee ook geschikt voor een belevenisrijke vakantie. Ten eerste zijn er talrijke sportmogelijkheden, maar ook de interessante culturele aanbiedingen en historische bezienswaardigheden zijn daar. Op de Meersburger Schloss kan men niet alleen de residentie van de ‘Fürstbischöfe’ (bischoppen) van Konstanz en wisselende kunstexposities zien, maar ook het werk van de schrijfster Annette von Droste-Hülshoff.

De middeleeuwse kerken op het kloostereiland Reichenau staan onder bescherming van UNESCO. Daarbij nodigt de goed onderhouden, historische stadkern van Konstanz of Überlingen voor het shoppen uit. Voor een daguitstapje is het pittoreske Stein am Rhein en de traditionele universiteitsstad St. Gallen met haar beroemde bibliotheek de moeite waard.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Samos is een van de groenste eilanden van Griekenland en het ligt vlakbij de Turkse kust. Samos kent een groot aantal wa…
Vakantie in Duitsland - regio's in het zuidenDuitsland is voor Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Geen wonder: het is dichtbij, de taal geeft weinig prob…
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan? Elk jaar wordt er in delen van Nederland carnaval gevierd. Mensen trekken verkleedkleren aan.…

Duitsland, Allgäu en de Duitse AlpenZelden vindt men in andere regio’s van Duitsland bonte bloemenweiden, indrukwekkende rotsformaties en weide als in Allgä…
Eilandhoppen: Trekking op de kleine Canarische EilandenVulkanen, diepe ravijnen, subtropische vegetatie, koele laurierbossen: Het is het steeds afwisselende, spectaculaire lan…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.