Argentinië, het land van de tango

Argentinië, het land van de tango Argentinië is in Nederland vooral bekend vanwege de tango en Maxima. Bijna de helft van de inwoners woont in de hoofdstad Buenos Aires. Het grootste gedeelte van de bevolking heeft het Rooms Katholieke geloof. Ook komt het Joodse geloof redelijk voor in het land.

Algemene informatie

  • Continent: Zuid-Amerika
  • Taal: Spaans
  • Valuta: Argentijnse peso

Steden in Argentinië

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië. De stad heeft veel mooie gebouwen waarin veel historie te zien is. Het lijkt in eerste instantie een zeer moderne stad, maar dankzij de vele historische plekken is er toch veel cultuur te zien. In het Spaans betekent Buenos Aires ‘Goed luchten’. Het is de grootste stad van het land. Ook is het de geboortestad van de bekende dans de Tango. De stad heeft een Europese uitstraling, dit komt door de Spaanse kolonies. Buenos Aires wordt door velen het Parijs van het zuiden genoemd. Dit komt door de unieke Europese uitstraling in combinatie met de Latijns-Amerikaanse vibes.

Het Cabildo is de oorspronkelijke zetel van het stadsbestuur. Tegenwoordig is het een klein museum geworden, met meubels en schilderijen uit de koloniale tijd. Het presidentiële huis is het Casa Rosada. De president woont er niet, maar werkt er wel. Een bezoek aan Buenos Aires is niet compleet zonder een bezoek aan Café Tortoni, een historisch café, wat een verzamelplaats is voor kunstenaars, architecten en politici. Círculo Militar wordt gezien als één van de mooiste gebouwen van de stad, een woning van één van de machtigste families van Argentinië.

Met de kinderen kun je goed naar de Buenos Aires Zoo, met meer dan 2500 dieren en 350 verschillende diersoorten. Er is ook een aquarium en reptielenhuis aanwezig. Er zijn ook diverse musea waar je goed heen kunt gaan met de kinderen. Daarnaast zijn er veel eetgelegenheden, waar je kunt genieten van de Latijnse keuken. Ook kun je ’s avonds prima uitgaan. Op veel plekken wordt gedanst op de Argentijnse manier.

Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld. Vanaf deze stad kun je naar Antarctica via het Beagle-kanaal.

Bijzondere natuur in Argentinië

Natuurliefhebbers kunnen goed terecht in Argentinië. Er is veel natuurschoon in het land. Helemaal in het noorden vind je de Iquazu watervallen, dit zijn de breedste watervallen ter wereld. Ook kun je naar de Humahua-vallei. Als je naar het oosten gaat, kun je naar het schiereiland Valdez. Hier zie je veel verschillende dieren, zoals pinguïns, zeeleeuwen, orka’s en walvissen. In Argentinië vind je ook het Andesgebergte met daar middenin het indrukwekkende Argentijns Merengebied.

Beste reisperiode

De beste reisperiode om naar Argentinië te gaan is afhankelijk van het gebied dat je wilt bezoeken. Het noordoosten en het noordwesten kun je het hele jaar bezoeken. Toch is de beste reisperiode van april tot september. Ga je naar het Andesgebergte, dan kun je daar het beste heen van december tot en met april. De kust is het beste te bezoeken tussen december en mei. De vlaktes en Buenos Aires kun je het hele jaar door prima bezoeken.

Verplichte reisdocumenten

Als je naar Argentinië wilt, heb je voor een verblijf van maximaal drie maanden voldoende aan een geldig paspoort. Ook ben je verplicht om een geldig vliegticket te hebben. Heb je kinderen die meegaan met de rondreis en die op het paspoort van jou of dat van je partner staan? Dan dien je de relatie tussen de kinderen en de ouders aan te tonen door bijvoorbeeld een geboortebewijs.

Gezondheid in Argentinië

Het is niet verplicht om je te laten inenten als je op reis gaat naar Argentinië. Toch worden vaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A en DTP aangeraden. Neem ook altijd contact op met je huisarts of de GGD als je naar Argentinië gaat, aangezien zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Als je naar het noordoosten en het noordwesten van Argentinië gaat, dien je malariatabletten te hebben.

Het weer in Argentinië

Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond. Dat betekent dat de seizoenen omgekeerd zijn vergeleken met hier. De zomer is in Argentinië van december tot en met maart, het kan dan gemiddeld zo’n 25 graden worden. In sommige gebieden kan het in deze periode echter nog best koud zijn, vanwege de harde wind. In juli en augustus kun je mooie winterrondreizen maken met skitrips. In deze periode ligt er de meeste sneeuw. Sommige wegen naar bekende bezienswaardigheden kunnen dan gesloten zijn.

Argentijnse Peso

In Argentinië wordt betaald met de Argentijnse Peso. Er zijn bankbiljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 peso’s. In sommige hotels kun je betalen met de Amerikaanse Dollar. In de grote steden van Argentinië zijn overal genoeg bankautomaten waar je geld kunt pinnen. De creditcard wordt overal geaccepteerd en is een levert vrijwel nooit problemen op. Reischeques kunnen worden gebruikt, maar worden vooral in kleinere gebieden niet geaccepteerd.

Fooien in Argentinië

Het is in Argentinië gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Dit wordt vooral gedaan in restaurants en cafetaria’s. Een fooi van ongeveer 10% van het bedrag is een prima richtlijn. Ook taxichauffeurs en kamermeisjes zien graag een fooi. Een kamermeisje kun je vaak een fooi geven door dit in een speciale enveloppe te stoppen in de hotelkamer. Bij sommige restaurants wordt de fooi al op de eindrekening meegeteld.

Taal in Argentinië

In Argentinië wordt voornamelijk Spaans gesproken. Het Spaans in Argentinië heeft een wat andere uitspraak en schrijfwijze dan in Spanje. Toch kun je er prima met het Spaans uit Spanje terecht. In de toeristische gebieden wordt ook goed Engels gesproken, maar buiten de toeristische plekken kan dit wellicht wat tegenvallen. De lokale bevolking zal het erg waarderen als je probeert met hen te communiceren. Vraag bijvoorbeeld hoe ze iets in hun taal zeggen. Ze zullen je graag helpen.

De Argentijnen

De Argentijnen houden doorgaans erg van gezelligheid. Ze zijn bijzonder geïnteresseerd in de toeristen en willen graag van alles van je weten. Het is dus niet moeilijk om een praatje te maken als je in Argentinië bent. De Argentijnen vertellen graag over hun eigen land en willen alles weten van jouw afkomst en over je reis. In Buenos Aires wordt er constant met elkaar geflirt en ook als toerist ontkom je bijna niet aan flirts. In de kleinere steden gebeurt dit veel minder.
© 2013 - 2023 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdstad van Argentinië: Buenos AiresDe hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires. Buenos Aires is een echte wereldstad en een van de meest levendigste van Zu…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Argentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaArgentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaAls tweede grootste land van Zuid-Amerika strekt Argentinië zich uit van de Pilcomayo rivier in het noorden tot Kaap Hoo…
De jaarlijkse Dakar RallyJaarlijks hoor je wel wat nieuwsberichten op de tv over de Dakar Rally, maar wat is dit nu precies en waar wordt deze ge…

Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Antartica, de koudste plek op aardeAntartica, de koudste plek op aardeAntarctica is zowel een continent als een land en is de koudste plek op aarde. Het land staat bekend om de vele sneeuw,…
Bronnen en referenties
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Argentina.svg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.