Sint Eustatius – eiland van Caribisch Nederland

Sint Eustatius – eiland van Caribisch Nederland Sint Eustatius is een klein eiland in het Caribisch gebied dat tot Caribisch Nederland hoort. Het is een van de voormalige Nederlandse Antillen, van de Bovenwindse Eilanden. Samen met nog twee S-eilanden (Sint Maarten en Saba) vormt het de SSS-eilanden en met Bonaire en Saba vormt het de BES-eilanden, de drie bijzondere gemeenten van het Nederlands Koninkrijk.

Sint Eustatius

Sint Eustatius is een van de eilanden van het Caribisch deel van Nederland. Hoofdplaats is Oranjestad. Het eiland meet 21 km² - ongeveer een tiende deel van Ameland, maar met iets meer inwoners (3900 om 3500) - en is daarmee het op één na kleinste eiland van de Nederlandse Antillen; Saba is de kleinste. Met Saba en Sint Maarten vormt Sint Eustatius de Bovenwindse Eilanden, ook wel de SSS-eilanden genoemd. Met Bonaire en Saba vormt het de BES-eilanden, dat sinds 10 oktober 2010 Caribisch Nederland wordt genoemd. De eilanders noemen hun eiland Statia en het vormt een bijzondere gemeente van Nederland.

Zwartgrijs zand

Het eiland heeft geen witte maar zwartgrijze stranden. Er zijn kliffen met baaien, er staat een vulkaan en Sint Eustatius herbergt vulkaanlandschappen en heuvels. Het wordt veel bezocht door dagjesmensen die op naburige eilanden hun vakantie vieren en even een trip van een dag naar Sint Eustatius maken. Het is een rustig eiland met niet veel toerisme, al is het een eldorado voor natuurliefhebbers en duikers. Aan de kant van de Atlantische kust is een sterke branding waar surfers graag een ride zouden maken maar de zeer krachtige onderstroming verpest dat stekje. Het is er erg gevaarlijk voor zwemmers.
Het eiland is rijk aan vogels, waaronder de witte tropical birds en de zeldzame blauwe duif. Er zijn savannegebieden en stukken tropisch regenwoud, met bijbehorende rijkdom aan planten en dieren.

Dieren

De zoogdieren die op het eiland leven zijn over het algemeen geïntroduceerd door de mensen. Alleen de vleermuis hoort er echt thuis. Er zijn verschillende soorten fruitetende en insectenetende vleermuizen te vinden.

Rede van Sint Eustatius in 18e eeuw / Bron: Carel Frederik Bendorp I , Wikimedia Commons (Publiek domein)Rede van Sint Eustatius in 18e eeuw / Bron: Carel Frederik Bendorp I , Wikimedia Commons (Publiek domein)
De vlag / Bron: Andrwsc, Wikimedia Commons (GFDL)De vlag / Bron: Andrwsc, Wikimedia Commons (GFDL)
The Quill / Bron: Walter Hellebrand, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)The Quill / Bron: Walter Hellebrand, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderwaterwereld

Om het eiland heen ligt een prachtige onderwaterwereld met koraalriffen, scheepswrakken en bijzondere vissen. Hier kunnen duikers de duik van hun leven maken. Het eiland beheert een onderwaterpark dat Sint Eustatius Marine Park heet.
Bezienswaardigheden zijn:
  • Vulkaan The Quill
  • Slavenverblijven
  • Upper Town
  • Fort Oranje
  • Honen Dalimsynagoge
  • Sint Eustatius Historical Foundation Museum

Sint Eustatius

Legenda
A. The Quill
B. Oranjestad
C. Back-off Bay
D. Compagnie Bay
E. Great Bay
F. Venus Bay
G. Jenkins Bay
H. Oranjestad Bay
I. Gallows Bay
J. Fort Oranje
K. Sint Eustatius Museum
L. Ruοne van de synagoge


The Quill

The Quill is een slapende vulkaan van 601 meter hoogte met tropisch regenwoud op zijn flanken. Daar zijn prachtige planten- en dierensoorten te zien. Het is een trekpleister voor natuurliefhebbers en wandelaars. Er groeien verschillende soorten orchideeën, baardmossen en boomvarens en het hele jaar door bloeien er bloemen. De grootste variatie aan planten is op de hellingen van The Quill te vinden. Daar staan ook de mahoniebomen.

Slavenverblijven

In Lower Town zijn nog de slavenverblijven en de ruïnes van de pakhuizen uit de 18e eeuw te zien.

Upper Town

In Upper Town woonden voorheen de bestuurders in hun mooie huizen. De huizen staan op een hoge klif langs een baai. Er zijn wandelingen door de stad uitgezet met informatiebordjes die vertellen over dit deel van het eiland. De Sint Eustatius Historical Foundation zorgt voor de borden van de historische wandeling.

Fort Oranje

Het Oranje Fort ligt in Oranjestad en is een 17de-eeuwse fort waar vroeger de commandant woonde. Tegenwoordig hebben het eilandbestuur en het postkantoor zich in het historische pand gevestigd. Er zijn ondermeer enkele oude kanonnen te zien die uit Amsterdam komen en eind 18de eeuw in Nederland zijn vervaardigd. De Nederlanders losten het waterprobleem op voor de eilanders door waterbakken te bouwen. Ook die zijn nog steeds te zien.

Honen Dalimsynagoge

Op het eiland heeft de Honen Dalimsynagoge gestaan, de op één na oudste synagoge ter wereld. De ruïne met prachtige gele stenen is nog altijd te bezoeken.

Sint Eustatius Historical Foundation Museum

In het Sint Eustatius Historical Foundation Museum is meer over de historie van het eiland te bekijken. Er liggen verschillende voorwerpen en documenten over de geschiedenis van Sint Eustatius tentoongesteld.

Tropisch moessonklimaat

Het eiland heeft een aangenaam klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 27,5 graden. De nazomer en herfst is er nat; het eiland heeft een tropisch moessonklimaat.
Altijd waait er de noordoostpassaat en daardoor voelt het er nooit heet. In de avonduren is een omslagdoek wenselijk want dan kan het er fris worden. Het eiland krijgt met enige regelmaat een orkaan te verduren want het ligt in het orkaangebied. De periode van juli tot november wordt als orkaanseizoen gerekend.

Golden Rock

Columbus zette Sint Eustatius in 1493 voor het eerst op de kaart. In 1636 namen de Nederlanders het eiland over en bouwden ondermeer Fort Oranje. Het eiland werd een belangrijke doorvoerhaven van de West-Indische Compagnie en kreeg de bijnaam Golden Rock. Nederlanders leverden bijvoorbeeld de Amerikanen wapens via Sint Eustatius in de tijd van de vrijheidsstrijd van de Amerikanen tegen de Engelsen.
Het eiland leert sinds de 17e eeuw verschillende heersers kennen tot in de 19e eeuw de Nederlanders het weer als het hunne beschouwen. Het eiland werd een van de Nederlandse Antillen en Nederlands werd de officiële taal op het eiland. Sinds 2010 mag het eiland zich een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden noemen.
Overigens is het Engels de meest gesproken taal op Sint Eustatius.

Kind van Sint Eustaitius
Zangeres Shirma Rouse is geboren op Sint Eustatius en begon op het eiland te zingen. Ze zong regelmatig in de kerk. Als 19-jarige reisde ze naar Nederland en pakte haar zangcarrière professioneel op.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shirma Rouse - souldiva van Sint EustatiusShirma Rouse - souldiva van Sint EustatiusShirma Rouse is zangeres die faam maakte als achtergrondzangeres en die met haar deelname aan het televisietalentenprogr…
Het einde van de Nederlandse AntillenDe Nederlandse Antillen bestaan niet meer sinds 10 oktober 2010. Net als Aruba, zijn Curaçao en Sint Maarten zelfstandig…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Het einde van de Nederlandse AntillenOp 10 oktober 2010 komt er een einde aan de Nederlandse Antillen. Het Nederlands Koninkrijk wordt dan opeens zomaar een…

De NS OV-fiets huren: voordelen, kosten, schade en diefstalDe NS OV-fiets huren: voordelen, kosten, schade en diefstalWanneer je in een andere stad bent, wil je je gemakkelijk kunnen verplaatsen. Natuurlijk kan dit met het openbaar vervoe…
Bijzondere overnachtingen in een B&BBijzondere overnachtingen in een B&BWilt u wel eens wat anders dan de gebruikelijke overnachtingen in een huisje of doorsnee hotel? U krijgt alternatieven a…
Bronnen en referenties
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.