Oudorp: dorp onder de rook van Alkmaar

Oudorp: dorp onder de rook van Alkmaar Oudorp is een dorp gelegen in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland. Het dorp ligt onder de rook van Alkmaar. Vanuit Oudorp kun je leuke uitstapjes maken naar Alkmaar, Bergen, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Graft-De Rijp. Rond Oudorp kun je heerlijk wandelen, langs de molens, door de Oudorperhout, over de Kippenbrug. Voor de jeugd is er een skatepark aangelegd. Voor jonge kinderen is speeltuin Ons Kinderbelang een heerlijk uitje. Verwar Oudorp niet met Ouddorp, deze laatste plaats ligt in Zuid-Holland.

Inhoud artikel


Oudorp

Oudorp is een dorpje in Noord-Holland en ligt onder de rook van Alkmaar. Strand en duinen liggen op fietsafstand, maar je kunt er ook voor kiezen om de polder in te gaan met plaatsen als Graft-De Rijp en Schermerhorn.

Een klein stukje geschiedenis

Ruim voor het jaar negenhonderd was er sprake van de buurtschap Oudorp. Het dorp kent een eeuwenoude geschiedenis wat te zien is aan de oude molens, de dijkweg van monniken genaamd Munnikenweg en de strandwal. Aan de Munnikenweg zijn in de dertiende eeuw enkele kastelen gebouwd. Het gaat om de Nieuwburg en de Middelburg, dwangburchten gebouwd in opdracht van graaf Floris de Vijfde. De plattegrond van de Nieuwburg is zichtbaar gemaakt (in de Oudorperhout). Oudorp is heel lang een zelfstandige gemeente geweest, maar bij de gemeentelijke herindeling in 1972 is Oudorp bij Alkmaar gevoegd. De Oudorperpolder (woonwijk met flats, woningen) wordt soms gezien als een gedeelte van Alkmaar, maar is onderdeel van Oudorp.

Parkeren in Oudorp

Parkeren in heel Oudorp is gratis. In het centrum van het dorp, nabij de katholieke kerk, is er een parkeerterrein.

Sint Laurentiuskerk / Bron: Foto infoteurSint Laurentiuskerk / Bron: Foto infoteur

Wat heeft Oudorp aan faciliteiten, wat is te zien, wat is er te doen?

Sint Laurentiuskerk

Deze rooms-katholieke kerk aan de Herenweg is ontworpen door architect Evert Margry. Het gaat om een driebeukige pseudobasiliek. De eerste steen werd geplaatst in juli 1879, in september 1880 ging de kerk open. Laurentius komt van de heilige Laurentius van Rome. De kerk is, net als de tuin, de pastorie en het priestergraf, een rijksmonument.

Witte Kerkje

Begin 2014 werd bekend gemaakt dat het historische Witte Kerkje (De Terp), nabij verpleeghuis Lauwershof, de deuren moest sluiten voor gebedsdiensten. In november 2015 werd de kerk van de Protestantse Gemeente Alkmaar overgenomen door stichting BOEi, dit is de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed. Cultureel erfgoed wordt gerestaureerd en herbestemd.

De Kerkbrug of Kippenbrug

De officiële naam van de brug is Kerkbrug. Het gaat om een smalle loopbrug van hout die ligt in natuurgebiedje De Leedjes. De brug loopt van de Saturnusstraat naar de Schermerdijk. Het gaat om een smalle loopbrug, er kunnen net twee mensen naast elkaar overheen lopen. Hier komt de bijnaam Kippenbrug vandaan, je loopt als kippen achter elkaar het water over.

Kerkbrug of Kippenbrug / Bron: Foto infoteurKerkbrug of Kippenbrug / Bron: Foto infoteur

Verpleeghuis Lauwershof

Zorgorganisatie MagentaZorg wil naast het huidige Lauwershof (Jupiterstraat) een kleiner verpleeghuis bouwen. Het zou gaan om een zorglocatie met vijfenvijftig plaatsen voor zowel mensen met dementie als revalidatieplaatsen. Ook dagbehandeling en dagverzorging zullen worden aangeboden. De verwachting is dat het nieuwe Lauwershof in 2019 de deuren kan openen.

Zorgcentrum de Oldeburgh

Dit zorgcentrum staat in het centrum van het 'oude' Oudorp en beschikt over achtenzestig plaatsen, er is één appartement voor twee personen. Huisdieren zijn toegestaan in het zorgcentrum, voorwaarde is wel dat je zelf kunt zorgen (of met hulp van familie of vrijwilligers) voor het dier en het mag geen overlast betekenen voor medebewoners. De Oldeburgh heeft een afspraak met de dierenbescherming, zij kunnen bijspringen als iemand bijvoorbeeld in het ziekenhuis moet worden opgenomen.

Zorgcentrum de Oldeburgh / Bron: Foto infoteurZorgcentrum de Oldeburgh / Bron: Foto infoteur

Verschillende basisscholen

 • Rooms Katholieke Basisschool De Regenboog
 • Vrije School de Sterrenzanger
 • Openbare Basisschool De Zes Wielen (op grens Oudorp-Alkmaar)
 • Christelijke Basisschool De Prinsenhof II (Oudorperpolder)

Wijkcentrum de Oever

Vroeger werd er gesproken over het Dorpshuis, dit was gelegen in de oude dorpskern. Toen dit gebouw verouderd raakte, werd gekozen voor de Oudorperpolder en de naam Dorpshuis maakte plaats voor wijkcentrum de Oever. Hier kunnen mensen uit de wijk elkaar ontmoeten, er worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Wijkgezondheidscentrum (Oudorperpolder)

In dit gezondheidscentrum tref je aan: apotheek, huisarts (er zijn meerdere huisartsen in Oudorp), mensendieckpraktijk, fysiotherapie, tandarts.

Molens

Er staan vier molens aan de Molenkade. Vanaf de Molenkade loop je zo de Oudorperhout in. Hier kun je prachtig wandelen.

Een van de molens aan de Molenkade / Bron: Foto infoteurEen van de molens aan de Molenkade / Bron: Foto infoteur

En verder

 • Winkels in het oude centrum: supermarkt, slagerij, wijnhuis, kledingzaak, bloembinderij, bakker, viszaak.
 • Markt: iedere woensdagochtend is er markt op het Nijenburghplein (kleine markt, ongeveer twaalf kramen).
 • Geldautomaat: ING (Nijenburg 99).
 • Eetgelegenheden: Po-On Chinees-Indisch restaurant (afhalen ook mogelijk), Snackhouse Lobo (afhalen ook mogelijk).
 • Diverse sportclubs waaronder voetbalclub Kolping Boys, Oudorp tennisvereniging.
 • Op zondag 8 juni 2014 werd voor de eerste keer Rondje Oudorp georganiseerd. Dit is inmiddels een jaarlijks evenement. Je kunt een of twee rondes lopen (vijf of tien kilometer).

Op loopafstand van Oudorp

 • Station Alkmaar Noord: hier is een beveiligde overdekte fietsenstalling
 • Zwembad De Hoornse Vaart: groot overdekt zwembad met meerdere baden, ook is er een buitenbad
 • Speeltuin Ons Kinder Belang (aan de Munnikenweg)

Leuke uitstapjes vanuit Oudorp

 • Alkmaar: vanuit Oudorp is het een kleine tien minuten fietsen naar het centrum van Alkmaar. Je kunt ook met de bus in de stad komen. In Alkmaar is heel veel te zien en heeft een mooi oud centrum en vergeet de kaasmarkt niet.
 • Geestmerambacht: een kwartiertje fietsen en je bent bij Geestmerambacht. Hier kun je wandelen, zwemmen naar hartenlust.
 • Bergen: kunstenaarsdorp Bergen is twintig tot dertig minuten fietsen vanuit Oudorp. Wil je wat langer fietsen dan kun je naar Schoorl of naar het strand via duinen en bos.
 • Egmond aan Zee: voor deze fietstocht moet je ongeveer een half uur tot driekwartier uittrekken. Je kunt ook de bus pakken.
 • Pak je de trein in Alkmaar Noord of Alkmaar Centrum dan ben je zo in Hoorn, Den Helder en Amsterdam.
 • Wil je graag fietsen in de polder dan is een fietstocht naar Driehuizen, Schermerhorn of Graft-De Rijp zeer de moeite waard.

Oudorp beschreven in een gedicht

Vroeger waren Oudorp en Alkmaar van elkaar gescheiden door weilanden, tegenwoordig loopt het dorp via de Oudorperpolder (woonwijk) over in de stad Alkmaar.

Mooi Oudorp! / Bron: Foto infoteurMooi Oudorp! / Bron: Foto infoteur
Oudorp

in de nacht toen het sliep
kwamen zij met zevenmijlslaarzen:
de giraffen met duizend verlichte ogen
het dorp van zijn droom beroven

met toegeknepen keel
sloeg haar adem
in gezelschap van horizon
en heldere lucht
langs de andere kant
op de vlucht

verdwenen is het dorp
dat je vanaf de stad
uit de weilanden zag oprijzen
gedeeltelijk reeds uit angst
verborgen achter bomen


(een gedeelte van een gedicht van Bernard Nuyens uit de bundel: Het ontginnen van de stilte)

Witte Kerkje / Bron: Foto infoteurWitte Kerkje / Bron: Foto infoteur
Verpleeghuis Lauwershof / Bron: Foto infoteurVerpleeghuis Lauwershof / Bron: Foto infoteur

Oudorp


Lees verder

© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas is er voor iedereen die wel eens in Alkmaar komt. Het is een stadspas waar je allemaal leuke dingen mee ku…
Egmond aan Zee: bereikbaarheid en parkerenEgmond aan Zee: bereikbaarheid en parkerenDe Noord-Hollandse kust heeft een lange kustlijn die over het algemeen minder druk bezocht is dan de Zuid-Hollandse kust…
Fietsen in Noord-HollandFietsen in Noord-HollandFietsen is een gezonde vrijetijdsbesteding en je hebt als je fietst, veel minder kans op blessures dan bij veel andere s…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…

Nunspeet, dorp op de VeluweNunspeet, dorp op de VeluweNunspeet is een gezellig dorp gelegen op de Veluwe in Gelderland. Het dorp heeft een ideale ligging; het ligt niet allee…
De Acht Zaligheden: HulselHulsel is het kleinste dorp dat behoort tot de Acht Zaligheden, de acht dorpen in de Noord-Brabantse streek De Kempen wa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • Springlevend Oudorp (door B. Voets, het gedicht staat voorin dit boek)
 • Lauwershof.nl
 • Deoldeburgh.alkcare.nl
 • Hollandsemarkten.nl
 • Drimble.nl
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 3: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 4: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 5: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 6: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 7: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 03-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.