Berlijn, hoofdstad van Duitsland, zonder Muur, met paleizen

Berlijn, hoofdstad van Duitsland, zonder Muur, met paleizen Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een stad die uit historie bestaat. Lopend door de stad trekt de geschiedenis aan u voorbij. Uit de tijd van de Napoleontische overheersing dateert de Brandenburger Tor, het symbool van de stad. Toen Napoleon Berlijn veroverde, stal hij de strijdwagen met beelden die op de zuilengalerij stond als bewijs van zijn triomf. Gelukkig is de groep weer teruggebracht naar de stad. In de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar nu weer in volle glorie hersteld.

Bezienswaardigheden in de stad

Tweede Wereldoorlog en de Muur

Een van de bekendste bezienswaardigheden is natuurlijk de Muur. In 1961 in één nacht gebouwd om de bevolking tegen te houden naar het rijke westen te trekken. Met het IJzeren Gordijn, dat zelfs het hele land in tweeën splitste, werd de Muur het symbool van de tweedeling van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Hij was 45 kilometer lang en scheidde de hele stad. In 1989 "viel" de Muur.Ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers die via muur, versperringen en prikkeldraad toch naar het westen probeerden te vluchten, staat er een kerkje en een documentatiecentrum. Hier ziet men nog stukken van de Muur en stukken prikkeldraad. Er staan ook nog wachters. De enige grensovergang, voor buitenlanders, tussen 1961 en 1989,Checkpoint Charlie, is slechts te zien door een nagebouwd wachtershuisje. De Potsdamer Platz, het grote plein waar de Muur dwars overheen liep, werd in 1989 één grote bouwput.

Na de Tweede Wereldoorlog

Nu zijn er veel grote gebouwen en kantoren gebouwd.Een van de bekendste gebouwen is het Sony Center. Hierin zijn appartementen, restaurants en bioscopen gevestigd. Het huidige stadhuis is het Rotes Haus. Het is gebouwd met rode bakstenen. Op de gevel staat de geschiedenis van Berlijn afgebeeld. Het parlement zetelt in de Reichstag. Dit beroemde gebouw uit de 19de eeuw, brandde in 1933, het jaar dat Hitler aan de macht kwam, bijna helemaal af. De Nederlandse communist Rinus van der Lubbe werd de schuld in de schoenen geschoven. Hij werd ter dood gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog is het parlementsgebouw gerestaureerd. Het heeft nu ook een glazen koepeldak gekregen. In 1936 waren de Olympische Spelen in Berlijn. Speciaal daarvoor liet Hitler het Olympisch Stadion bouwen. Het staat er nog. Er kunnen 100.000 toeschouwers in. Naast het stadion ligt het Maifeld. Hier werden de parades voor Hitler gehouden. Ook vliegveld Tempelhof werd op initiatief van Hitler gebouwd. Het Holocaust Mahnmal is het veelbesproken nieuwe monument voor alle gedode joden. Op het grote plein staan 2711 grote betonblokken van verschillende hoogtes, ontworpen door architect Eisenman. Onder de grote blokken is een grote tentoonstellingsruimte.

Lange lanen

Unter den Linden is de lange, lieflijke laan die door de eeuwen heen vele keizerlijke koetsen en koninklijke karossen heeft zien langskomen. Hier staat het paleis van Wilhelm I. Men ziet hier ook de universiteitsgebouwen. De Kurfürstendamm is een prachtige laan met platanen. De toenmalige keurvorst liet de Ku'damm in de 16de eeuw aanleggen naar zijn jachtslot Grünewald. Op de overblijfselen van het Nationaal Theater is het huidige Konzerthaus gebouwd. Gerestaureerd na de beschadigingen van de oorlog. Ionische zuilen tekenen de ingang. Het Joods Museum werd gebouwd door architect Libeskind. De geschiedenis van de joden in Duitsland wordt hier verteld, en wat ze voor het land hebben betekend. Over de Holocaust wordt niets vermeld. In Italiaanse Renaissance stijl vindt men het grootste joodse kerkhof ter wereld: Weissensee.Hier staat een holocaust monument.

Paleizen en musea

Paleizen

Schloss Charlottenburg is het grootste paleis van Berlijn.Er zijn vele architectonische hoogstanjes te bekijken. De Pruisische vorst Frederik III liet het als zomerpaleis voor zijn vrouw Charlotte bouwen. De gouden zalen en de vertrekken van de koninklijke familie zijn te bewonderen. Er is ook een porseleinkabinet. Schloss Sanssouci is gebouwd in de 18de eeuw. In rococo stijl, dus met veel tierlantijnen. Het was het zomerpaleis van Frederik de Grote. Die heeft het paleis Versailles geprobeerd na te bouwen. Er is in het paleis een Bildergalerie. Beroemde schilders als Rubens en Van Dyck zijn er vertegenwoordigd. In het nieuwe Nicolaiviertel staat het Ephraimpaleis. Door de communisten vernield, is het herbouwd in deze mooie wijk. Er zijn kunstexposities.

Musea

Het Bauhaus Archiv, de naam zegt het al, is helemaal gewijd aan de kunst en de architectuur uit de Bauhaus periode in de 20ste eeuw. Men vindt er o.a. Klee, Kandinsky en Itten. Het Filmmuseum laat de ontwikkeling van de Duitse filmindustrie zien. Een speciale rol is weggelegd voor Marlene Dietrich. De rijke bankier J.H. Wagener schonk in 1876 meer dan 250 van de in zijn bezit zijnde werken om het museum Die Alte Nationalgalerie te openen. Het heeft werken uit de 19de eeuw. Van Classicistisch tot Romantiek, van Biedermeier en Impressionisme tot vroege Moderne kunst is hier te bekijken. Het Deutsches Historisches Museum omvat de geschiedenis van Duitsland vanaf de middeleeuwen tot heden.In de Deutsche Bank is het Guggenheim gevestigd. Hier zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Na de oorlog was Berlijn verdeeld in 4 zones: De Amerikaanse, de Engelse, de Franse en de zone van de Sovjet Unie. In de vroegere Amerikaanse zone is het Alliierten Museum gevestigd. Veel van wat de geallieerden achterlieten is hier tentoongesteld.

Sealife en dierentuin

In het centrum vindt men ook een Duits sealife museum: Aquadom. Met een glazen lift gaat men hier 20 meter naar boven. Door alle glas kan men vele aquaria bekijken. Berlijn heeft natuurlijk ook een Tiergarten. Die werd al door dieren bevolkt in de 16de eeuw. Berlijn heeft ook een stadspark: het Grünewald. Bij het jachtslot en de meertjes kan men heerlijk uitrusten van de stadswandelingen.

KaDeWe

Ook vernoemd moet het Kaufhaus des Westens. Dit is het grootste warenhuis van Europa. Na het inkopen doen kan men de inwendige mens verwennen op de bovenste verdiepingen. Daar is voor elk wat wils.

Lees verder

© 2010 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berlijn tips: de leukste dingen om te doen in BerlijnBent u zelf ook van plan om naar Berlijn te gaan? Maak dan gebruik van deze "Berlijn tips"! Dit artikel weergeeft de leu…
De Berlijnse muur in hedendaags BerlijnDe Berlijnse muur in hedendaags BerlijnWanneer men denkt aan Berlijn, denkt men nog altijd automatisch aan de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur die ruim 28 jaa…
Potsdamer Platz in Berlijn: geschiedenisDe Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen van Berlijn. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond er een van de groots…
Stedentrip naar hoofdstad BerlijnTegenwoordig zijn stedentrips erg in trek bij mensen die van cultuur houden of er gewoon even tussenuit willen. Bekende…

Stedentrip Edinburgh, het kasteelStedentrip Edinburgh, het kasteelWaar je ook loopt in Edinburgh, vanuit overal kun je het grote kasteel zien. Het is een van de meest populaire attractie…
Komodo National Park, thuis van de KomodovaraanKomodo National Park, thuis van de KomodovaraanKomodo National Park, thuis van de Komodovaraan. De grootste hagedis ter wereld. Informatie over het eiland Komodo, de v…
Bronnen en referenties
  • Sites over Berlijn.
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.