Lötschberger Südrampe: wandeling langs treinspoor

Lötschberger Südrampe: wandeling langs treinspoor In het Zwitserse kanton Wallis kun je prachtige wandelingen maken. Voor wandelaars die tevens van treinen houden, is de wandeling Lötschberger Südrampe zeker de moeite waard. Je loopt regelmatig langs het treinspoor van de BLS en ziet verschillende mooie bouwwerken. Maar deze wandeling is niet alleen geschikt voor treinliefhebbers. Mensen die graag wandelen en van mooie uitzichten houden kunnen ook hun hart ophalen. Deze wandelroute ligt op de (warme) zuidkant van het Rhônedal en begint in Hohtenn en eindigt in Brig. De totale afstand is 26 kilometer, maar het is ook mogelijk om alleen een bepaald stuk te lopen. Onderweg zijn een aantal treinstations waar je kunt starten c.q. stoppen.

Inhoud


Lötschberger Südrampe

De Lötschberger Südrampe is een wandelpad langs het treinspoor van Bern-Lötschberg-Simplon (afgekort tot BLS) en werd in 1960 geopend. Toen was het mogelijk om van Hohtenn naar Lalden te wandelen. In 2013 werd het wandelpad opgeknapt en tevens verlengd tot Brig. Het wandelpad ligt op de warme zuidhelling van het Rhônedal. Onderweg heb je mooie uitzichten op het lager gelegen dal, waarbij je in de verte de Lötschberg Basistunnel (voor het treinverkeer) kunt zien. Daarnaast kom je ook langs prachtige bouwwerken in de vorm van spoorviaducten. Het gebied grenst aan de Jungfrau-Aletsch regio en dat valt onder UNESCO werelderfgoed.

een smalle passage / Bron: ©ottergraafjeseen smalle passage / Bron: ©ottergraafjes
wandelpad met Lötschberg basistunnel in de verte / Bron: ©ottergraafjeswandelpad met Lötschberg basistunnel in de verte / Bron: ©ottergraafjes
Lötschberg basistunnel bij St. German / Bron: ©ottergraafjesLötschberg basistunnel bij St. German / Bron: ©ottergraafjes

Treintraject

Op het traject van de BLS rijden verschillende treinen. Deze bestaan uit goederentreinen en de treinen van de BLS. Bij Goppenstein (na Hohtenn) duiken de treinen in de Lötschbergtunnel en komen aan het einde van die tunnel uit in Kandersteg in kanton Bern (gebied Berner Oberland). Van daaruit rijden de treinen verder. Het treinspoor van de BLS bestaat sinds 1913. Onderweg is dit deels te zien aan de oude, maar mooie bouwwerken. In het begin was er sprake van enkelspoor. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het spoor verbreed tot dubbelspoor.

Wanneer is het pad geopend

Het wandelpad is van april tot november geopend. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor (een deel van) het wandelpad niet begaanbaar is. Dit kan het gevolg zijn van aardverschuivingen. Precieze informatie hierover is op de site van de BLS te vinden, onder het kopje Verfügbarkeit .

wegwijzer bordje / Bron: ©ottergraafjeswegwijzer bordje / Bron: ©ottergraafjes
Wegwijzers
De route is onderweg goed aangegeven. Op verschillende plekken is het specifieke bordje van de Lötschberger Südrampe te vinden.

Stations onderweg

Tijdens de wandelroute kom je af en toe langs (of bijna langs) een station. Voor wie niet meer verder wil of kan wandelen, is het mogelijk om een trein of bus te pakken.
Let op: niet bij ieder station vertrekken bussen.

StationTrein/bus
Hohtennalleen trein
Ausserbergtrein en bus
Eggerbergtrein en bus
Lalden Bahnhofalleen trein
Brigtrein en bus

Afstandentabel

De totale wandelafstand van Hohtenn (1.077 meter hoogte) naar Brig (678 meter hoogte) bedraagt 26 kilometer. Gemiddeld genomen duurt deze hele wandeling 8 uur en 20 minuten. Dit is uiteraard zonder pauzes en eventuele fotomomenten. Ondanks dat Brig lager ligt dan Hohtenn, loop je niet de gehele route naar beneden. Er zijn ook stukken bij waarbij er weer een beetje geklommen wordt. In totaal daal je 399 meter. Globaal genomen gelden de volgende afstanden en bijbehorende tijden:

PlaatsAfstandTijdHoogteverschil
Hohtenn-Rarnerchumma4 kilometer1 uur 20 minuten71 meter
Rarnerchumma-Ausserberg6,5 kilometer2 uur 10 minuten36 meter
Ausserberg- Eggerberg station5,5 kilometer1 uur 30 minuten118 meter
Eggerberg station- Lalden station2,5 kilometer40 minuten51 meter
Lalden station- Brig station7,5 kilometer2 uur 40 minuten174 meter

Rustplekken

Onderweg zijn er mogelijkheden om bij een picknickbankje uit te rusten. Vanaf deze rustpunten heb je veelal prachtige uitzichten op spoorviaducten, maar ook op het lager gelegen Rhônedal. In totaal zijn er langs de route twaalf plekken met een bankje om uit te rusten.

Eetgelegenheden (in 2020)

Bij Rarnerchumma, Ausserberg, Eggerberg en Brig kun je onder het genot van een drankje of een hapje uitrusten bij een restaurant.

Contactgegevens Rarnerchumma
Restaurant Chrüterbeizli Rarnerchumma
Telefoonnummer: +41 (0)78 600 8000
website: www.rarnerchumma.ch
Openingstijden: vanaf het voorjaar tot einde van de herfst dagelijks van 09.30 uur tot 16.00 uur

Contactgegevens Ausserberg
Hotel Bahnhof
Adres: Bahnhofstrasse 9, 3938 Ausserberg
Telefoonnummer: +41 27 946 22 59
website: www.hotel-bahnhof.com
email: welcome@hotel-bahnhof.com

Openingstijden: van 1 april tot en met 31 oktober
 • dagelijks geopend van 08.00-22.00 (maandag tot en met donderdag + zondag)
 • op vrijdag en zaterdag van 08.00 uur tot 23.00 uur

Contactgegevens Eggerberg
Hotel Bergsonne
Adres: Kirchweg 1, 3939 Eggerberg
Telefoonnummer: +41 27 946 12 73

Contactgegevens Brig
SBB Stadtbistro Brig
Adres: Bahnhofplatz, 3900 Brig
Telefoonnummer: +41 27 923 35 22
Openingstijden: dagelijks van 6.30 uur tot 20.00 uur

Toilet

Bij het station van Hohtenn kun je gebruik maken van een toilet. Dit is ook mogelijk bij het restaurant in Rarnerchumma, bij het station en het hotel in Ausserberg , bij het station en hotel in Eggerberg, bij het station in Lalden en bij het station in Brig.

Bezienswaardigheden onderweg

Onderweg kom je een paar keer langs diverse suonen. Dat zijn kunstmatig aangelegde irrigatiekanalen. Verder zie je af en toe prachtige spoorviaducten. Als je wilt kun je zelfs over een spoorviaduct lopen. Na Ausserberg kom je langs een kruidentuintje en een stukje verder loop je langs de Theresiën Kapelle. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht op de omringende bergen.

Suone Grossa / Bron: ©ottergraafjesSuone Grossa / Bron: ©ottergraafjes

Suonen

Een suone (meervoud suonen) bestaat al heel erg lang. De meeste zijn rond 1300-1500 aangelegd. Het water uit een suone
wordt gebruikt voor bewatering van gewassen. Een aantal suonen die je tijdens de wandeling kunt zien zijn:
 • Suone Grossa
 • Suone Stägärru
 • Suone Manera
 • Suone Undra
 • Wiigartneri Suone
 • Suone Tenneri

Suone Grossa

Deze suone is in de buurt van Niedergesteln en bestaat al sinds 1654. In 2001-2002 is de suone gerenoveerd. Het water is afkomstig uit de Jolibach. Deze suone staat onder constante controle, omdat de soms wilde rivier Jolibach schade veroorzaakt.

Suone Stägärru / Bron: ©ottergraafjesSuone Stägärru / Bron: ©ottergraafjes

Suone Stägärru

Deze suone ligt boven het dorp Niedergesteln en loopt op een bepaald stuk parallel aan het wandelpad. Deze suone is in de rotsen uitgehouwen en bestaat sinds 1572. In 2001 is de suone opnieuw uitgehouwen. De oorspronkelijke suone was door de rivier Jolibach verwoest.

Suone Manera

Deze suone ligt boven St. German en bestaat sinds het begin van 1400 en vervoerd het water van de Bietschbach.

Suone Undra

Deze suone is in de buurt van Ausserberg en bestaat sinds 1377. Tot 1939 werd het water uit deze suone gebruikt als drinkwater. Het water is afkomstig uit de Baltschiederbach.

Suone Manera / Bron: ©ottergraafjesSuone Manera / Bron: ©ottergraafjes
Suone Manera / Bron: ©ottergraafjesSuone Manera / Bron: ©ottergraafjes
Suone Undra / Bron: ©ottergraafjesSuone Undra / Bron: ©ottergraafjes

Suonen Brauerei

Van het water afkomstig uit het Baltschiedertal wordt zelfs bier gemaakt. Dit gebeurt bij Suone Bräu in Ausserberg. Deze brouwerij bestaat sinds 2001. Alois Schmid is de eigenaar en zijn twee zussen brouwen het bier. Het meeste werk wordt met de hand gedaan. Aan het bier worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd. Het bier moet daarom binnen 5 maanden worden opgedronken.
Er worden drie verschillende soorten bier gebrouwen:
 • Suonen Kräuter
 • Suonen Gold
 • Suonen Perle

Viaducten onderweg

Onderweg kom je langs een aantal indrukwekkende viaducten. Dat zijn: Luogelkin Viaduct, Bietschtal Viaduct en het Baltschieder Viaduct.

Luogelkin Viaduct

Niet zover na het station van Hohtenn zie je het eerste spoorviaduct. Dat is het Luogelkin Viaduct. Dit viaduct is 50 meter hoog en 116 meter lang. Het bestaat uit 5 bogen met een breedte van 20 meter per boog. Het viaduct is in 1912 voor het treinverkeer opengesteld. In 1986 werd het spoor verbreed naar dubbelspoor. Dit kun je goed zien aan de bogen. De bogen hebben aan de kant van het dal een andere kleur.

Luogelkin Viaduct vanaf Hohtenn gerekend / Bron: ©ottergraafjesLuogelkin Viaduct vanaf Hohtenn gerekend / Bron: ©ottergraafjes
Luogelkin Viaduct met wandelpad links op achtergrond / Bron: ©ottergraafjesLuogelkin Viaduct met wandelpad links op achtergrond / Bron: ©ottergraafjes
Luogelkin Viaduct gezien richting Hohtenn / Bron: ©ottergraafjesLuogelkin Viaduct gezien richting Hohtenn / Bron: ©ottergraafjes

Bietschtal Viaduct

Het Bietschtal Viaduct is in 1913 voor het treinverkeer opengesteld. Weliswaar als enkelspoor, maar al tijdens de bouw werd er rekening gehouden met uitbreiding tot dubbelspoor. In 1987 was dit het geval. Het viaduct is 142 meter lang en 78 meter hoog. Er is een wandelpad langs het spoor. Om over dit viaduct te lopen, pak je bij Rarnerchumma de verkorte weg via de Eisenbahnbrücke.

Bietschtal Viaduct / Bron: ©ottergraafjesBietschtal Viaduct / Bron: ©ottergraafjes
Bietschtal Viaduct met wandelpad / Bron: ©ottergraafjesBietschtal Viaduct met wandelpad / Bron: ©ottergraafjes
Bietschtal Viaduct met goederentrein / Bron: ©ottergraafjesBietschtal Viaduct met goederentrein / Bron: ©ottergraafjes

Baltschieder Viaduct

Dit viaduct werd in 1911 gebouwd en bestond geheel uit staal. In 1986 werd het spoor hier verbreed naar dubbelspoor. Het oude stalen viaduct werd vervangen in een betonconstructie. Het viaduct is 150 meter lang en ongeveer 53 meter hoog.

Baltschieder Viaduct met goederentrein / Bron: ©ottergraafjesBaltschieder Viaduct met goederentrein / Bron: ©ottergraafjes
Baltschieder Viaduct met BLS trein / Bron: ©ottergraafjesBaltschieder Viaduct met BLS trein / Bron: ©ottergraafjes
Baltschieder Viaduct / Bron: ©ottergraafjesBaltschieder Viaduct / Bron: ©ottergraafjes

Kruidentuintje, dieren en planten

Onderweg zie je veel verschillende soorten planten en kun je misschien ook zomaar een wild dier tegenkomen. Daarnaast loop je langs een kruidentuintje.

Kruidentuintje

Tussen Ausserberg en Eggerberg loop je op een bepaald moment langs een kruidentuintje. Dit tuintje bestaat sinds 1993. Hierin groeien en bloeien rond de 40 geneeskrachtige kruiden. De namen van de planten en voor welke kwaal ze zijn, staan op speciale bordjes aangegeven. In de zomer komen veel vlinders op de kruiden af.

kruidentuintje tussen Ausserberg en Eggerberg / Bron: ©ottergraafjeskruidentuintje tussen Ausserberg en Eggerberg / Bron: ©ottergraafjes
vlinders in kruidentuintje / Bron: ©ottergraafjesvlinders in kruidentuintje / Bron: ©ottergraafjes
mooi uitzicht op omringende bergtoppen / Bron: ©ottergraafjesmooi uitzicht op omringende bergtoppen / Bron: ©ottergraafjes

Dieren

In het bosrijke gedeelte kun je misschien zomaar een eekhoorn zien. Verder zijn er veel vlinders. Ook leven er wilde dieren in het gebied:
eekhoorntje / Bron: ©ottergraafjeseekhoorntje / Bron: ©ottergraafjes
 • steenbokken
 • edelherten
 • gemzen
 • reeën
Onder de vogelsoorten vallen:
 • korhoen
 • steenpatrijs
 • steenarend

Salamanders en hagedissen
Door de vaak warme temperaturen zitten salamanders en sprinkhanen graag op een warme steen in het zonnetje. De kans is zelfs aanwezig om een Green Lizard hagedis te zien.

salamander / Bron: ©ottergraafjessalamander / Bron: ©ottergraafjes
salamander / Bron: ©ottergraafjessalamander / Bron: ©ottergraafjes
Green Lizard hagedis / Bron: ©ottergraafjesGreen Lizard hagedis / Bron: ©ottergraafjes

Planten
Er is een grote verscheidenheid aan bloemen en planten. Naast alpine tulpen groeien er ook verschillende soorten orchideeën en vetplantjes. In de vochtige gebieden groeien varens en paddenstoelen.

vetplantjes / Bron: ©ottergraafjesvetplantjes / Bron: ©ottergraafjes
vetplantje / Bron: ©ottergraafjesvetplantje / Bron: ©ottergraafjes
paddenstoelen / Bron: ©ottergraafjespaddenstoelen / Bron: ©ottergraafjes

Let op bij warme temperaturen

Het kan in de zomer behoorlijk heet worden op deze zuidzijde. Als de zon schijnt, loop je veel in de blakende hitte. Hou er daarom rekening mee dat je voldoende drinkt, je goed insmeert en juiste kleding draagt. Soms kan het juist fijner zijn om toch te kiezen voor een lange broek en een shirt met lange mouwen. Het is weliswaar warm, maar je huid blijft goed bedekt.

Draag goede schoeisel en geniet van de wandeltocht!
© 2018 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwitserland: wandelen langs suonen/bisses in UnterwallisZwitserland: wandelen langs suonen/bisses in UnterwallisIn het Zwitserse kanton Wallis zijn diverse irrigatiekanalen te vinden. Een aantal van deze zijn al eeuwen oud. Deze kan…
Zwitserland: wandelen langs suonen/bisses in OberwallisZwitserland: wandelen langs suonen/bisses in OberwallisEr stroomt jaarlijks heel veel water van de hoger gelegen delen in de bergen naar de lager gelegen delen. Dit water is o…
Zwitserland: wandelen langs suonen/bisses in MittelwallisZwitserland: wandelen langs suonen/bisses in MittelwallisHet klimaat in het Zwitserse kanton Wallis is te vergelijken met het Middellandse zeeklimaat. De temperaturen zijn er vr…
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…

Tulpenroute Noordoostpolder en FlevolandTulpenroute Noordoostpolder en FlevolandNaast Zuid- en Noord-Holland groeien en bloeien er ook volop tulpen in de Noordoostpolder en Flevoland. Zelfs in de kop…
Vildmarksvägen: een wildernisroute in ZwedenVildmarksvägen: een wildernisroute in ZwedenIn Zweden is een prachtige wildernisroute - Vildmarksvägen - van ongeveer 500 kilometer lang. Het traject begint bij Str…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring (wandeling in 2017 gemaakt)
 • https://www.bls.ch/de/freizeit-und-ferien/ausfluege/loetschberger/loetschberg-suedrampe
 • https://www.myswissalps.ch/trail/349
 • http://www.wandersite.ch/tageswanderung/600%20Oberwallis.html
 • http://www.sonnige-halden.ch/
 • https://www.berghuttenzwitserland.nl/index.php/bergwandelen/oost-wallis-2-brig-leuk-susten/657-loetschberger-suedrampe-hohtenn-ausserberg
 • https://www.myswissalps.ch/
 • http://www.suonen-brauerei.ch/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 11: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 12: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 13: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 14: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 15: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 16: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 17: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 18: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 19: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 20: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 21: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 22: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 23: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 24: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 25: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 26: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 27: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 28: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 37
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.