Lötschberger Südrampe: wandeling langs treinspoor
In het Zwitserse kanton Wallis kun je prachtige wandelingen maken. Voor wandelaars die tevens van treinen houden, is de wandeling Lötschberger Südrampe zeker de moeite waard. Je loopt regelmatig langs het treinspoor van de BLS en ziet verschillende mooie bouwwerken. Maar deze wandeling is niet alleen geschikt voor treinliefhebbers. Mensen die graag wandelen en van mooie uitzichten houden kunnen ook hun hart ophalen. Deze wandelroute ligt op de (warme) zuidkant van het Rhônedal en begint in Hohtenn en eindigt in Brig. De totale afstand is 26 kilometer, maar het is ook mogelijk om alleen een bepaald stuk te lopen. Onderweg zijn een aantal treinstations waar je kunt starten c.q. stoppen.
Inhoud
Lötschberger Südrampe
De Lötschberger Südrampe is een wandelpad langs het treinspoor van Bern-Lötschberg-Simplon (afgekort tot BLS) en werd in 1960 geopend. Toen was het mogelijk om van Hohtenn naar Lalden te wandelen. In 2013 werd het wandelpad opgeknapt en tevens verlengd tot Brig. Het wandelpad ligt op de warme zuidhelling van het Rhônedal. Onderweg heb je mooie uitzichten op het lager gelegen dal, waarbij je in de verte de Lötschberg Basistunnel (voor het treinverkeer) kunt zien. Daarnaast kom je ook langs prachtige bouwwerken in de vorm van spoorviaducten. Het gebied grenst aan de Jungfrau-Aletsch regio en dat valt onder
UNESCO werelderfgoed.
een smalle passage /
Bron: ©ottergraafjeswandelpad met Lötschberg basistunnel in de verte /
Bron: ©ottergraafjesLötschberg basistunnel bij St. German /
Bron: ©ottergraafjes
Treintraject
Op het traject van de BLS rijden verschillende treinen. Deze bestaan uit goederentreinen en de treinen van de BLS. Bij Goppenstein (na Hohtenn) duiken de treinen in de Lötschbergtunnel en komen aan het einde van die tunnel uit in Kandersteg in kanton Bern (gebied Berner Oberland). Van daaruit rijden de treinen verder. Het treinspoor van de BLS bestaat sinds 1913. Onderweg is dit deels te zien aan de oude, maar mooie bouwwerken. In het begin was er sprake van enkelspoor. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het spoor verbreed tot dubbelspoor.
Wanneer is het pad geopend
Het wandelpad is van april tot november geopend. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor (een deel van) het wandelpad niet begaanbaar is. Dit kan het gevolg zijn van aardverschuivingen. Precieze informatie hierover is op de site van de
BLS te vinden, onder het kopje
Verfügbarkeit .
wegwijzer bordje /
Bron: ©ottergraafjes Wegwijzers
De route is onderweg goed aangegeven. Op verschillende plekken is het specifieke bordje van de Lötschberger Südrampe te vinden.
Stations onderweg
Tijdens de wandelroute kom je af en toe langs (of bijna langs) een station. Voor wie niet meer verder wil of kan wandelen, is het mogelijk om een trein of bus te pakken.
Let op: niet bij ieder station vertrekken bussen.
Station | Trein/bus |
Hohtenn | alleen trein |
Ausserberg | trein en bus |
Eggerberg | trein en bus |
Lalden Bahnhof | alleen trein |
Brig | trein en bus |
Afstandentabel
De totale wandelafstand van Hohtenn (1.077 meter hoogte) naar Brig (678 meter hoogte) bedraagt 26 kilometer. Gemiddeld genomen duurt deze hele wandeling 8 uur en 20 minuten. Dit is uiteraard zonder pauzes en eventuele fotomomenten. Ondanks dat Brig lager ligt dan Hohtenn, loop je niet de gehele route naar beneden. Er zijn ook stukken bij waarbij er weer een beetje geklommen wordt. In totaal daal je 399 meter. Globaal genomen gelden de volgende afstanden en bijbehorende tijden:
Plaats | Afstand | Tijd | Hoogteverschil |
Hohtenn-Rarnerchumma | 4 kilometer | 1 uur 20 minuten | 71 meter |
Rarnerchumma-Ausserberg | 6,5 kilometer | 2 uur 10 minuten | 36 meter |
Ausserberg- Eggerberg station | 5,5 kilometer | 1 uur 30 minuten | 118 meter |
Eggerberg station- Lalden station | 2,5 kilometer | 40 minuten | 51 meter |
Lalden station- Brig station | 7,5 kilometer | 2 uur 40 minuten | 174 meter |
Rustplekken
Onderweg zijn er mogelijkheden om bij een picknickbankje uit te rusten. Vanaf deze rustpunten heb je veelal prachtige uitzichten op spoorviaducten, maar ook op het lager gelegen Rhônedal. In totaal zijn er langs de route twaalf plekken met een bankje om uit te rusten.
Eetgelegenheden (in 2020)
Bij Rarnerchumma, Ausserberg, Eggerberg en Brig kun je onder het genot van een drankje of een hapje uitrusten bij een restaurant.
Contactgegevens Rarnerchumma
Restaurant Chrüterbeizli Rarnerchumma
Telefoonnummer: +41 (0)78 600 8000
website: www.rarnerchumma.ch
Openingstijden: vanaf het voorjaar tot einde van de herfst dagelijks van 09.30 uur tot 16.00 uur
Contactgegevens Ausserberg
Hotel Bahnhof
Adres: Bahnhofstrasse 9, 3938 Ausserberg
Telefoonnummer: +41 27 946 22 59
website: www.hotel-bahnhof.com
email: welcome@hotel-bahnhof.com
Openingstijden:
van 1 april tot en met 31 oktober
- dagelijks geopend van 08.00-22.00 (maandag tot en met donderdag + zondag)
- op vrijdag en zaterdag van 08.00 uur tot 23.00 uur
Contactgegevens Eggerberg
Hotel Bergsonne
Adres: Kirchweg 1, 3939 Eggerberg
Telefoonnummer: +41 27 946 12 73
Contactgegevens Brig
SBB Stadtbistro Brig
Adres: Bahnhofplatz, 3900 Brig
Telefoonnummer: +41 27 923 35 22
Openingstijden: dagelijks van 6.30 uur tot 20.00 uur
Toilet
Bij het station van Hohtenn kun je gebruik maken van een toilet. Dit is ook mogelijk bij het restaurant in Rarnerchumma, bij het station en het hotel in Ausserberg , bij het station en hotel in Eggerberg, bij het station in Lalden en bij het station in Brig.
Bezienswaardigheden onderweg
Onderweg kom je een paar keer langs diverse
suonen. Dat zijn kunstmatig aangelegde irrigatiekanalen. Verder zie je af en toe prachtige spoorviaducten. Als je wilt kun je zelfs over een spoorviaduct lopen. Na Ausserberg kom je langs een kruidentuintje en een stukje verder loop je langs de Theresiën Kapelle. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht op de omringende bergen.
Suone Grossa /
Bron: ©ottergraafjesSuonen
Een suone (meervoud suonen) bestaat al heel erg lang. De meeste zijn rond 1300-1500 aangelegd. Het water uit een suone
wordt gebruikt voor bewatering van gewassen. Een aantal suonen die je tijdens de wandeling kunt zien zijn:
- Suone Grossa
- Suone Stägärru
- Suone Manera
- Suone Undra
- Wiigartneri Suone
- Suone Tenneri
Suone Grossa
Deze suone is in de buurt van Niedergesteln en bestaat al sinds 1654. In 2001-2002 is de suone gerenoveerd. Het water is afkomstig uit de Jolibach. Deze suone staat onder constante controle, omdat de soms wilde rivier Jolibach schade veroorzaakt.
Suone Stägärru /
Bron: ©ottergraafjes
Suone Stägärru
Deze suone ligt boven het dorp Niedergesteln en loopt op een bepaald stuk parallel aan het wandelpad. Deze suone is in de rotsen uitgehouwen en bestaat sinds 1572. In 2001 is de suone opnieuw uitgehouwen. De oorspronkelijke suone was door de rivier Jolibach verwoest.
Suone Manera
Deze suone ligt boven St. German en bestaat sinds het begin van 1400 en vervoerd het water van de Bietschbach.
Suone Undra
Deze suone is in de buurt van Ausserberg en bestaat sinds 1377. Tot 1939 werd het water uit deze suone gebruikt als drinkwater. Het water is afkomstig uit de Baltschiederbach.
Suone Manera /
Bron: ©ottergraafjesSuone Manera /
Bron: ©ottergraafjesSuone Undra /
Bron: ©ottergraafjes
Suonen Brauerei
Van het water afkomstig uit het Baltschiedertal wordt zelfs bier gemaakt. Dit gebeurt bij Suone Bräu in Ausserberg. Deze brouwerij bestaat sinds 2001. Alois Schmid is de eigenaar en zijn twee zussen brouwen het bier. Het meeste werk wordt met de hand gedaan. Aan het bier worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd. Het bier moet daarom binnen 5 maanden worden opgedronken.
Er worden drie verschillende soorten bier gebrouwen:
- Suonen Kräuter
- Suonen Gold
- Suonen Perle
Viaducten onderweg
Onderweg kom je langs een aantal indrukwekkende viaducten. Dat zijn: Luogelkin Viaduct, Bietschtal Viaduct en het Baltschieder Viaduct.
Luogelkin Viaduct
Niet zover na het station van Hohtenn zie je het eerste spoorviaduct. Dat is het Luogelkin Viaduct. Dit viaduct is 50 meter hoog en 116 meter lang. Het bestaat uit 5 bogen met een breedte van 20 meter per boog. Het viaduct is in 1912 voor het treinverkeer opengesteld. In 1986 werd het spoor verbreed naar dubbelspoor. Dit kun je goed zien aan de bogen. De bogen hebben aan de kant van het dal een andere kleur.
Luogelkin Viaduct vanaf Hohtenn gerekend /
Bron: ©ottergraafjesLuogelkin Viaduct met wandelpad links op achtergrond /
Bron: ©ottergraafjesLuogelkin Viaduct gezien richting Hohtenn /
Bron: ©ottergraafjes
Bietschtal Viaduct
Het Bietschtal Viaduct is in 1913 voor het treinverkeer opengesteld. Weliswaar als enkelspoor, maar al tijdens de bouw werd er rekening gehouden met uitbreiding tot dubbelspoor. In 1987 was dit het geval. Het viaduct is 142 meter lang en 78 meter hoog. Er is een wandelpad langs het spoor. Om over dit viaduct te lopen, pak je bij Rarnerchumma de verkorte weg via de Eisenbahnbrücke.
Bietschtal Viaduct /
Bron: ©ottergraafjesBietschtal Viaduct met wandelpad /
Bron: ©ottergraafjesBietschtal Viaduct met goederentrein /
Bron: ©ottergraafjes
Baltschieder Viaduct
Dit viaduct werd in 1911 gebouwd en bestond geheel uit staal. In 1986 werd het spoor hier verbreed naar dubbelspoor. Het oude stalen viaduct werd vervangen in een betonconstructie. Het viaduct is 150 meter lang en ongeveer 53 meter hoog.
Baltschieder Viaduct met goederentrein /
Bron: ©ottergraafjesBaltschieder Viaduct met BLS trein /
Bron: ©ottergraafjesBaltschieder Viaduct /
Bron: ©ottergraafjes
Kruidentuintje, dieren en planten
Onderweg zie je veel verschillende soorten planten en kun je misschien ook zomaar een wild dier tegenkomen. Daarnaast loop je langs een kruidentuintje.
Kruidentuintje
Tussen Ausserberg en Eggerberg loop je op een bepaald moment langs een kruidentuintje. Dit tuintje bestaat sinds 1993. Hierin groeien en bloeien rond de 40 geneeskrachtige kruiden. De namen van de planten en voor welke kwaal ze zijn, staan op speciale bordjes aangegeven. In de zomer komen veel vlinders op de kruiden af.
kruidentuintje tussen Ausserberg en Eggerberg /
Bron: ©ottergraafjesvlinders in kruidentuintje /
Bron: ©ottergraafjesmooi uitzicht op omringende bergtoppen /
Bron: ©ottergraafjes
Dieren
In het bosrijke gedeelte kun je misschien zomaar een eekhoorn zien. Verder zijn er veel vlinders. Ook leven er wilde dieren in het gebied:
eekhoorntje /
Bron: ©ottergraafjes
- steenbokken
- edelherten
- gemzen
- reeën
Onder de vogelsoorten vallen:
- korhoen
- steenpatrijs
- steenarend
Salamanders en hagedissen
Door de vaak warme temperaturen zitten salamanders en sprinkhanen graag op een warme steen in het zonnetje. De kans is zelfs aanwezig om een Green Lizard hagedis te zien.
salamander /
Bron: ©ottergraafjessalamander /
Bron: ©ottergraafjesGreen Lizard hagedis /
Bron: ©ottergraafjes
Planten
Er is een grote verscheidenheid aan bloemen en planten. Naast alpine tulpen groeien er ook verschillende soorten orchideeën en vetplantjes. In de vochtige gebieden groeien varens en paddenstoelen.
vetplantjes /
Bron: ©ottergraafjesvetplantje /
Bron: ©ottergraafjespaddenstoelen /
Bron: ©ottergraafjes
Let op bij warme temperaturen
Het kan in de zomer behoorlijk heet worden op deze zuidzijde. Als de zon schijnt, loop je veel in de blakende hitte. Hou er daarom rekening mee dat je voldoende drinkt, je goed insmeert en juiste kleding draagt. Soms kan het juist fijner zijn om toch te kiezen voor een lange broek en een shirt met lange mouwen. Het is weliswaar warm, maar je huid blijft goed bedekt.
Draag goede schoeisel en geniet van de wandeltocht!