InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Bezienswaardigheden > Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland

Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland

Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland Naast Zuid- en Noord-Holland groeien en bloeien er ook volop tulpen in de Noordoostpolder en Flevoland. Zelfs in de kop van Friesland zijn tulpenvelden te vinden. De tulpen worden zodra ze bloeien, gekopt en de bollen worden geëxporteerd. Maar voordat het zover is kan iedereen genieten van al deze mooie kleuren. Er is een speciale route uitgestippeld: de Tulpenroute. Deze route is zowel in de Noordoostpolder als in Flevoland. Het is mogelijk om deze met de auto te rijden, maar ook fietsers en wandelaars kunnen de route volgen. Er komen veel toeristen van heinde en ver op af.

Inhoud


Tulpenroutes

Zodra de tulpen in Nederland volop bloeien, zijn er op meerdere plekken speciale routes te volgen. Dit kan in Noord-Holland, maar ook in Flevoland en in de Noordoostpolder. Veel mensen, zowel nationaal als internationaal, komen hierop af. Wij vinden de bloeiende bollenvelden prachtig om te zien, maar eigenlijk heeft het een doel.

tulpenveld met één witte tulp in een geel veld / Bron: ©ottergraafjestulpenveld met één witte tulp in een geel veld / Bron: ©ottergraafjes

Doel bloembollenvelden

Men zou verwachten dat de tulpen als bloemen worden afgesneden en worden verkocht. Maar eigenlijk is dat niet het doel. De bloembollen worden namelijk naar het buitenland geëxporteerd. Dus de bollen zonder bloemen. Maar hoe weet een teler nu welke kleur de bollen hebben als deze nog nooit hebben gebloeid? Hij kan moeilijk bloembollen verkopen en zeggen dat ze allemaal rood bloeien, terwijl er oranje tulpen uitkomen. Daarom moeten de bollen eerst bloeien, zodat de teler kan zien welke kleur de bollen hebben. Zodra de tulpen bloeien worden ze gekopt en blijven er alleen bollen over. Deze bollen worden vervolgens uit de grond gehaald en later klaargemaakt voor de export. Het wil wel eens gebeuren dat er tussen een bepaalde kleur ineens één afwijkende kleur naar boven komt. Deze tulp wordt dan met bol en al uit de grond gehaald. Die is dus afgekeurd voor de export.

Routes in 2019

In 2019 is er net zoals in 2018 weer een Tulpenroute in zowel de Noordoostpolder als Flevoland.

Noordoostpolder

In de Noordoostpolder vind van 19 april tot en met 5 mei de Tulpenroute plaats.

Flevoland

In Flevoland is de Tulpenroute van 13 april tot en met 5 mei.

Tulpenroute Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjesTulpenroute Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjes

Tulpenroute Noordoostpolder

De Tulpenroute bestaat al langere tijd in de Noordoostpolder en gaat samen met het Tulpenfestival. Ieder jaar wordt er een andere route uitgestippeld. Dit heeft te maken met de bloeiende bollenvelden. Die zijn namelijk niet ieder jaar op dezelfde plek. De Tulpenroute is van medio april tot begin mei. Het ene jaar is de route eerder geopend dan het andere jaar. Dit heeft alles te maken met het weer in het voorjaar. Als het langere tijd koud is, bloeien de bollen later. Dit was ook het geval in 2018. Toen werd de route op 21 april geopend terwijl in 2017 de route al begin april werd uitgezet.

Diverse mogelijkheden voor het volgen van de route

De route kan vanuit verschillende plaatsen worden gestart. Je kunt de route met de auto of met de fiets volgen. Het is zelfs mogelijk om de route te wandelen of vanuit de lucht te bekijken. Voor mensen die het stuk liever niet zelf willen of kunnen rijden, is er een speciale tour met een bus. Paardenliefhebbers kunnen met een koets de route afleggen.

Autoroute (in 2018)

De autoroute bedroeg in 2018 120 kilometer. In totaal kwam dit neer op 2000 ha aan bollenvelden. Ieder jaar wordt de route iets langer. De voorgaande jaren bedroegen de routes:
 • 2014: 80 kilometer
 • 2015: 100 kilometer
 • 2016: 101 kilometer
 • 2017: 106 kilometer

Plaatsen

De autoroute gaat langs de volgende plaatsen
 • Lemmer
 • Emmeloord
 • Marknesse
 • Vollenhove
 • Kraggenburg
 • Nagele
 • Espel
 • Creil
 • Rutten

Fiets- en wandelroute (in 2018)

Fietsroute
De fietsroute is 38 kilometer lang en het begin- en eindpunt is bij het Tulpenbelevingsveld, Creilerpad 14 te Creil. Je fietst langs diverse tulpenvelden tussen Creil en Rutten. Uiteindelijk kom je via Rutten weer terug in Creil.

Wandelroute
Voor de wandelliefhebbers zijn er drie verschillende afstanden:
 • 7 kilometer
 • 15 kilometer
 • 25 kilometer

Bustour, paardenkoets en helikopter (in 2018)

Bustour

Het is ook mogelijk om met een speciale bus langs de bollenvelden te rijden. Dit kan op 26 april 2018 en 2 mei 2018. De kosten per persoon bedragen € 19,95. Je dient wel van te voren te reserveren. De opstapplek en tevens eindbestemming is op de Deel in Emmeloord. Vertrek is om 12.30 uur en aankomst is om 16.00 uur.

Paardenkoets

Op 28 april 2018 is het mogelijk om vanuit een paardenkoets de bollenvelden te bekijken. De kosten bedragen € 10,- per persoon. Het vertrek is om 13.15 uur vanaf Floraweg 6 in Creil. Na ongeveer drie uren kom je weer bij het beginpunt terecht.

helikopter in Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjeshelikopter in Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjes

Met de helikopter

Wil je de tulpenvelden vanuit de lucht bekijken? Ook dat is mogelijk. Tot en met 6 mei kun je een vlucht boeken. Je kunt 6, 9, 12,15, 20 of 30 minuten vliegen. De kosten variëren van € 40,- tot € 180,-. In de Hughes 269C kunnen naast de piloot twee passagiers meevliegen.
Er zijn vier verschillende vertrektijden waaruit je kunt kiezen:
 • 11.00 uur
 • 12.00 uur
 • 14.00 uur
 • 15.00 uur

De opstapplek is op:
Tulpenbelevingsveld
Creilerpad 14
8312 PS Creil

tulpenvelden / Bron: ©ottergraafjestulpenvelden / Bron: ©ottergraafjes

Tulpenroute Flevoland (in 2018)

In 2014 werd er voor het eerst een Tulpenroute in Flevoland uitgezet. Eerst kon men in de omgeving van Dronten, Swifterbant en Zeewolde genieten van alle prachtige kleuren. In 2018 is Lelystad aan de route toegevoegd. Er zijn vier auto- en fietsroutes en één wandelroute. Het is zelfs mogelijk om vanuit de lucht, met een helikopter, de tulpenvelden van Flevoland te bekijken. De wandelroute is alleen bij Swifterbant. De auto- en fietsroutes zijn onderverdeeld in een route langs:
 • Dronten
 • Swifterbant
 • Zeewolde
 • Lelystad
Deze routes zijn te vinden op de website van Tulpenroute Flevoland 2018 onder het kopje routes.

Autoroutes
PlaatsAfstandTijd
Zeewolde67 kilometer3 uur
Dronten50 kilometer2,5 uur
Lelystad49 kilometer2,5 uur
Swifterbant29 kilometer1,5 uur

Fietsroutes
PlaatsAfstandTijdStartpunt
Zeewolde15 kilometer1,5 uurAsian Paradise, Spiekweg 15 Zeewolde
Dronten34 kilometer2 uurRestaurant Beachclub NU, Bremerbergdijk 10 Biddinghuizen
Lelystad34 kilometer2 uurNatuurpark Lelystad, Vlotgrasweg 11 Lelystad
Swifterbant20 kilometer1,5 uurShortgolf/ Grand Café Off Course, Rivierduinweg 9 Swifterbant

Wandelroute Swifterbant
Deze route is onderverdeeld in een korte en een lange route. De korte route is 5,5 kilometer en de lange route is 10 kilometer. Het startpunt is bij De Kalver Schuur aan de Visvijverweg 32 in Swifterbant. De route staat onderweg aangegeven.
© 2018 - 2019 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De tulpen van de NoordoostpolderDe tulpen van de NoordoostpolderBij bloemen denken we al snel aan de bollenstreek in het Westland tussen Haarlem en Leiden, maar het merendeel van de tu…
Vliegtuigwrakken in Flevoland gemarkeerdVliegtuigwrakken in Flevoland gemarkeerdTijdens de drooglegging van Flevoland zijn 36 neergehaalde vliegtuigen gevonden en geborgen. De vindplaatsen zijn gemark…
Van IJsselmeer naar FlevolandVan IJsselmeer naar FlevolandNoord-Holland en Friesland worden verbonden door een lange dijk, de Afsluitdijk. Met de aanleg van de Afsluitdijk werd d…
Bollenvelden fotograferenBollenvelden fotograferenIn de lente komen de bloemen op de bollenvelden weer helemaal tot bloei. Tulpen, hyacinten, narcissen en andere kleurrij…
Paasactiviteiten 2014 in FlevolandPaasactiviteiten 2014 in FlevolandNiets te doen met Pasen? In Flevoland worden op 20 en 21 april 2014 allerlei activiteiten georganiseerd. Van paasspeurto…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • https://www.stepnop.nl/tulpenfestival/
 • https://www.stepnop.nl/tulpenfestival/tulpenroute-2018/
 • http://info.tulpenrouteflevoland.nl/tulpenroute-flevoland-2018
 • https://www.vvvnoordoostpolder.nl/nl/activiteitenkaart/detail/tulpenfestival-2019--6e4d42c1-c794-4577-8d22-923f67027d53
 • https://www.vvvnoordoostpolder.nl/nl/activiteitenkaart/detail/tulpenroute-autoroute-tulpenfestival--7ce05591-4259-44cf-bc1f-b233ecf7df14
 • http://www.tulpeninformatiecentrum.nl/
 • https://www.stepnop.nl/tulpenfietsroute/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes

Reageer op het artikel "Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 13
Schrijf mee!