InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Bezienswaardigheden > Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland

Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland

Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland Naast Zuid- en Noord-Holland groeien en bloeien er ook volop tulpen in de Noordoostpolder en Flevoland. Zelfs in de kop van Friesland zijn tulpenvelden te vinden. De tulpen worden zodra ze bloeien, gekopt en de bollen worden geëxporteerd. Maar voordat het zover is kan iedereen genieten van al deze mooie kleuren. Er is een speciale route uitgestippeld: de Tulpenroute. Deze route is zowel in de Noordoostpolder als in Flevoland. Het is mogelijk om deze met de auto te rijden, maar ook fietsers en wandelaars kunnen de route volgen. Er komen veel toeristen van heinde en ver op af.

Inhoud


Tulpenroutes

Zodra de tulpen in Nederland volop bloeien, zijn er op meerdere plekken speciale routes te volgen. Dit kan in Noord-Holland, maar ook in Flevoland en in de Noordoostpolder. Veel mensen, zowel nationaal als internationaal, komen hierop af. Wij vinden de bloeiende bollenvelden prachtig om te zien, maar eigenlijk heeft het een doel.

tulpenveld met één witte tulp in een geel veld / Bron: ©ottergraafjestulpenveld met één witte tulp in een geel veld / Bron: ©ottergraafjes

Doel bloembollenvelden

Men zou verwachten dat de tulpen als bloemen worden afgesneden en worden verkocht. Maar eigenlijk is dat niet het doel. De bloembollen worden namelijk naar het buitenland geëxporteerd. Dus de bollen zonder bloemen. Maar hoe weet een teler nu welke kleur de bollen hebben als deze nog nooit hebben gebloeid? Hij kan moeilijk bloembollen verkopen en zeggen dat ze allemaal rood bloeien, terwijl er oranje tulpen uitkomen. Daarom moeten de bollen eerst bloeien, zodat de teler kan zien welke kleur de bollen hebben. Zodra de tulpen bloeien worden ze gekopt en blijven er alleen bollen over. Deze bollen worden vervolgens uit de grond gehaald en later klaargemaakt voor de export. Het wil wel eens gebeuren dat er tussen een bepaalde kleur ineens één afwijkende kleur naar boven komt. Deze tulp wordt dan met bol en al uit de grond gehaald. Die is dus afgekeurd voor de export.

Routes in 2019

In 2019 was er net zoals in 2018 een Tulpenroute in zowel de Noordoostpolder als Flevoland.

Noordoostpolder

In de Noordoostpolder vond Tulpenroute plaats van 19 april tot en met 5 mei.

Flevoland

In Flevoland was de Tulpenroute van 13 april tot en met 5 mei.

Tulpenroute Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjesTulpenroute Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjes

Tulpenroute Noordoostpolder

De Tulpenroute bestaat al langere tijd in de Noordoostpolder en gaat samen met het Tulpenfestival. Ieder jaar wordt er een andere route uitgestippeld. Dit heeft te maken met de bloeiende bollenvelden. Die zijn namelijk niet ieder jaar op dezelfde plek. De Tulpenroute is van medio april tot begin mei. Het ene jaar is de route eerder geopend dan het andere jaar. Dit heeft alles te maken met het weer in het voorjaar. Als het langere tijd koud is, bloeien de bollen later. Dit was ook het geval in 2018. Toen werd de route op 21 april geopend terwijl in 2017 de route al begin april werd uitgezet.

Diverse mogelijkheden voor het volgen van de route

De route kan vanuit verschillende plaatsen worden gestart. Je kunt de route met de auto of met de fiets volgen. Het is zelfs mogelijk om de route te wandelen of vanuit de lucht te bekijken. Voor mensen die het stuk liever niet zelf willen of kunnen rijden, is er een speciale tour met een bus. Paardenliefhebbers kunnen met een koets de route afleggen.

Autoroute (in 2019)

In 2019 was de autoroute 99 kilometer lang. De autoroute bedroeg in 2018 120 kilometer. De voorgaande jaren bedroegen de routes:
 • 2017: 106 kilometer
 • 2016: 101 kilometer
 • 2015: 100 kilometer
 • 2014: 80 kilometer

Plaatsen

Er waren twee verschillende aanrijroutes: A6 afrit 16 bij Bant en A6 afrit 14 bij Emmeloord.
De autoroute ging langs de volgende plaatsen:
 • Blankenham
 • Luttelgeest
 • Marknesse
 • Tollebeek
 • Espel
 • Creil
 • Rutten

Fiets- en wandelroute (in 2019)

Naast een autoroute waren er in 2019 ook een wandel- en fietsroute uitgezet.

Wandelroute

Voor de wandelliefhebbers was er een wandelroute van 7 kilometer uitgezet.

Fietsroute

De fietsroute was 55 kilometer lang en je kwam langs diverse tulpenvelden tussen Bant, Creil en Rutten. Er waren twee beginpunten: bij Creil, Tulpenbelevingsveld, Creilerpad 14 te Creil en bij recreatiegebied Wellerwaard.

Paardenkoets, helikoptervlucht of ballonvaart (in 2019)

In 2019 kon je de tulpen ook op een andere manier bekijken. Hiervoor kon je een tochtje maken met een paardenkoets. Daarnaast was het zelfs mogelijk om vanuit de lucht de tulpenvelden te bewonderen.

Paardenkoets

Op 20 april 2019 kon vanuit een paardenkoets de bollenvelden te bekijken. De route was 15 kilometer lang.

helikopter in Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjeshelikopter in Noordoostpolder / Bron: ©ottergraafjes

Met de helikopter

Van 19 tot en met 22 april 2019 kon je een helikoptervlucht boeken. Hierbij kon je kiezen uit een vlucht van 6, 9, 12,15, 20 of 30 minuten. De kosten lagen tussen de € 57,50 en € 180,- per persoon. De helikopter (Hughes 269C) vertrok bij het Tulpenbelevingsveld in Creil.

Met een luchtballon over de tulpenvelden

Op 20 en 21 april en op 27 en 28 april kon je voor € 150,- per persoon meevliegen met een luchtballon.

tulpenvelden / Bron: ©ottergraafjestulpenvelden / Bron: ©ottergraafjes

Tulpenroute Flevoland (in 2019)

In 2014 werd er voor het eerst een Tulpenroute in Flevoland uitgezet. Eerst kon men in de omgeving van Dronten, Swifterbant en Zeewolde genieten van alle prachtige kleuren. In 2018 is Lelystad aan de route toegevoegd. Er waren vier auto- en fietsroutes en één wandelroute. De wandelroute was bij Swifterbant. Het was zelfs mogelijk om vanuit de lucht, met een helikopter, de tulpenvelden van Flevoland te bekijken. De auto- en fietsroutes waren onderverdeeld in een route langs:
 • Dronten
 • Swifterbant
 • Zeewolde
 • Lelystad

Autoroutes

PlaatsAfstandTijd
Zeewolde75 kilometer3 uur
Dronten-Swifterbant95 kilometer3 uur
Lelystad63 kilometer3 uur

Fietsroutes

PlaatsAfstandTijdStartpunt
Zeewolde30 kilometer1 uur en 45 minutenRestaurant Tung, Spiekweg 15 Zeewolde
Dronten45 kilometer3 uurRestaurant Beachclub NU, Bremerbergdijk 10 Biddinghuizen
Lelystad39 of 48 kilometer2 of 3 uurNatuurpark Lelystad, Vlotgrasweg 11 Lelystad
Swifterbant22 kilometer1,5 uurShortgolf/ Grand Café Off Course, Rivierduinweg 9 Swifterbant

Wandelroute Swifterbant

Deze route was onderverdeeld in een korte en een lange route. De korte route was 5 kilometer en de lange was 8 kilometer. Het startpunt was bij De Kalverschuur aan de Visvijverweg 32 in Swifterbant.
© 2018 - 2019 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De tulpen van de NoordoostpolderDe tulpen van de NoordoostpolderBij bloemen denken we al snel aan de bollenstreek in het Westland tussen Haarlem en Leiden, maar het merendeel van de tu…
Vliegtuigwrakken in Flevoland gemarkeerdVliegtuigwrakken in Flevoland gemarkeerdTijdens de drooglegging van Flevoland zijn 36 neergehaalde vliegtuigen gevonden en geborgen. De vindplaatsen zijn gemark…
Van IJsselmeer naar FlevolandVan IJsselmeer naar FlevolandNoord-Holland en Friesland worden verbonden door een lange dijk, de Afsluitdijk. Met de aanleg van de Afsluitdijk werd d…
Bollenvelden fotograferenBollenvelden fotograferenIn de lente komen de bloemen op de bollenvelden weer helemaal tot bloei. Tulpen, hyacinten, narcissen en andere kleurrij…
De Markerwaard, de polder die er niet kwamDe Markerwaard, de polder die er niet kwamDe plannen van ingenieur Lely om de Zuiderzee af te sluiten en grote stukken land te winnen door inpoldering, waren niet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • https://www.stepnop.nl/tulpenfestival/
 • https://tulpenfestival.nl/routes/
 • https://www.stepnop.nl/tulpenvliegroute/
 • http://tulpenballonvaart.nl/
 • https://tulpenrouteflevoland.nl/
 • https://tulpenrouteflevoland.nl/wp-content/uploads/2019/03/Wandelroute_TulpenrouteFlevoland_2019_Swifterbant-1.jpg
 • https://tulpenrouteflevoland.nl/routekaarten/
 • https://www.vvvnoordoostpolder.nl/nl/activiteitenkaart/detail/tulpenfestival-2019--6e4d42c1-c794-4577-8d22-923f67027d53
 • https://www.vvvnoordoostpolder.nl/nl/activiteitenkaart/detail/tulpenroute-autoroute-tulpenfestival--7ce05591-4259-44cf-bc1f-b233ecf7df14
 • http://www.tulpeninformatiecentrum.nl/
 • https://www.stepnop.nl/tulpenfietsroute/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes

Reageer op het artikel "Tulpenroute Noordoostpolder en Flevoland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: 22-05-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 17
Schrijf mee!