Vildmarksvägen: een wildernisroute in Zweden

Vildmarksvägen: een wildernisroute in Zweden In Zweden is een prachtige wildernisroute - Vildmarksvägen - van ongeveer 500 kilometer lang. Het traject begint bij Strömsund (Jämtland) en eindigt bij Vilhelmina in Lapland (vice versa). Het is zeer geschikt voor natuurliefhebbers, maar ook voor mensen die rust zoeken. De route is eigenlijk te groot om in één dag af te leggen. Onderweg zijn een aantal mogelijkheden om te overnachten. Dit kan in een hotel, maar ook in de vrije natuur. Tijdens de hele route zijn verschillende bezienswaardigheden - die de moeite waard zijn - om te bekijken.

Inhoud


Vildmarksvägen

De Vildmarksvägen is een prachtige hooggelegen wildernisroute door een schitterende natuur in Zweden. Het ene moment gaat de weg langs meertjes, terwijl je het andere moment juist weer door beboste delen rijdt. Sommige stukken zijn niet ver van de Noorse grens verwijderd. De route gaat een stukje over het Stekenjokkplateau (876 meter boven zeespiegel). Daar heb je een prachtig uitzicht op de bergen. Natuurliefhebbers, maar ook mensen die van rust houden, kunnen hun hart ophalen. Ditzelfde geldt voor fanatieke mountainbikers, wandelaars en zelfs vissers. De totale rondrit is ongeveer 500 kilometer. De hoofdweg is een geasfalteerde weg. Er zijn ook diverse zijweggetjes, bestaande uit grind, waarbij je nog dieper in de wildernis terechtkomt. Tijdens het broedseizoen (van 10 juni tot 10 juli) mag je niet van de hoofdweg afwijken. Er zijn onderweg diverse bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

Stora Blåsjön / Bron: ŠsodrafStora Blåsjön / Bron: Šsodraf
Stekenjokk / Bron: ŠsodrafStekenjokk / Bron: Šsodraf
broedseizoen / Bron: Šsodrafbroedseizoen / Bron: Šsodraf

Precieze ligging

De Vildmarksvägen begint bij Strömsund (E45) in de regio Jämtland en gaat via Stekenjokkplateau naar Vilhelmina in Lapland en dan weer terug naar Strömsund. Tijdens deze route kom je door drie verschillende gemeenten:
  • Strömsund
  • Vilhelmina
  • Dorotea

Andere benamingen

De wildernisroute wordt in het Zweeds Vildmarksvägen genoemd, maar ook de naam Wilderness Road en Stekenjokkvägen komen voor. Met name de Zweedse inwoners van het Stekenjokkplateau gebruiken de laatste benaming.

Wanneer geopend

De wildernisroute is op bepaalde stukken na, het hele jaar geopend. De weg van Leipikvattnet tot Klimpfjäll - via Stekenjokk - is door de vele sneeuwval in de winter afgesloten. Van ongeveer begin juni tot medio oktober (zomeropenstelling) is dat deel voor het verkeer toegankelijk.

Natuur: flora en fauna

De natuur is prachtig. Er zijn diverse meertjes (deze eindigen in het Zweeds vaak op vattnet of sjön), rivieren en verschillende watervallen. Naast verschillende soorten planten en bomen leven er ook verschillende soorten wilde dieren.

Planten en bomen
De planten die er voorkomen zijn onder andere: kruipbramen en bosbessen. De berk is een veelvoorkomende boom. Daarnaast is op sommige vochtige plekken mos te vinden.

Dieren
Er leven diverse soorten wilde dieren in het gebied. De dieren die er leven en misschien wel gezien kunnen worden zijn:
  • rendieren
  • elanden
  • bruine beren
  • lemmings
  • poolvossen
  • bevers
  • lynxen
  • wolven
  • diverse soorten vogels waaronder
    • patrijs
    • uil
    • havik
    • valk
    • watersnip
    • korhoen

Overnachten

Er zijn verschillende plekken waar je kunt overnachten. Dit mag zelfs gewoon in de natuur, oftewel wildkamperen. Daarnaast is het mogelijk om te overnachten in een hotel, gasthuis, stuga (hut), of een hostel. Ook zijn er een aantal campings waar men terecht kan.

Toeristische informatie

Wil je tijdens je reis graag meer informatie over de wildernisroute, dan kun je in Strömsund, Gäddede, Vilhelmina en Åsele terecht bij een VVV-kantoor.

Onderstaande openingstijden hebben betrekking op 2020

Strömsund tourist information

Adres: Ramselevägen 6, 833 35 Strömsund
Telefoonnnummer: +46(0)670-164 00
E-mail: turistinformation@stromsund.se
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur

Gäddede tourist information

Adres: Storgatan 40, 833 61 Gäddede
Telefoonnnummer: +46(0)672-10500
E-mail: gaddede.turistinformation@stromsund.se
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 14.30 uur

Vilhelmina tourist information

Adres: Tingsgatan 1, Vilhelmina
Telefoonnnummer: +46(0)940-39886
E-mail: turist@vilhelmina.se
Openingstijden:
  • in de zomer van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 19.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 18.00 uur
  • in de winter van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.00 uur

Åsele tourist information

Adres: Centralgatan 35, 919 31 Åsele
Telefoonnummer: +46(0)941-140 78
E-mail: turistinfo@asele.se
Openingstijden:maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur (van 12.00 uur tot 13.00 uur gesloten)

Afstandentabel

Zoals eerder vermeld gaat deze Vildmarksvägen van Strömsund via Stekenjokk naar Vilhelmina en dan weer terug naar Strömsund. De onderstaande afstanden kunnen worden afgelegd:

RouteAantal kilometers
Hele rondrit500 km
Strömsund - Gäddede - Vilhelmina370 km
Vilhelmina - Strömsund130 km
Strömsund - Gäddede132 km
Gäddede - Stekenjokkplateau87 km
Gäddede - Saxnäs139 km
Dorotea - Borgafjäll115 km

Bezienswaardigheden

Er is veel te beleven in het gebied. Mensen die van cultuur houden kunnen bijvoorbeeld terecht bij musea of een kijkje nemen bij een echt Samisch dorpje. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij prachtige watervallen en sportievelingen kunnen lange wandel- of fietstochten maken. Een aantal bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard:
  • Hällingsåfallet (in de buurt van Gäddede)
  • diverse kerken bij Frostviken
  • Brakkåfallet (tussen Jormlien en Stora Blåsjön)
  • Ankarede (vlakbij Stora Blåsjön)
  • Korallgrottan (na Stora Blåsjön)
  • Rendierverzamelplaats (in de buurt van Klimpfjäll)
  • Fatmomakke (in de buurt van Klimpfjäll)
  • Trappstegsforsarna (in de buurt van Saxnäs)

Watervallen Hällingsåfallet, Brakkåfallet en Trappstegsforsarna

Hällingsåfallet

Deze waterval ligt ongeveer 18 kilometer voor Gäddede (gerekend vanaf Strömsund). De weg er naartoe is met borden aangegeven.
Het is één van de langste watervallen van Zweden. Deze waterval gaat door een prachtige diepe kloof en stort 42 meter naar beneden. Even verderop wordt de rivier weer rustig. In de zomerperiode is de kans erg groot om bij de kloof een regenboog bij de waterval te zien. Er is rekening gehouden met toeristen. Er zijn een parkeerplaats, een toilet en zelfs mogelijkheden om te picknicken. Het pad is geasfalteerd, dus ook geschikt voor rolstoelen en mensen met kinderwagens/buggy's. Het is mogelijk om nog dichterbij de waterval te komen. Daarvoor is een wandelpad van 2,5 kilometer aangelegd.

Hällingsåfallet bij beginpunt / Bron: ŠsodrafHällingsåfallet bij beginpunt / Bron: Šsodraf
Hällingsåfallet met prachtige regenboog / Bron: ŠsodrafHällingsåfallet met prachtige regenboog / Bron: Šsodraf
Hällingsåfallet als rustiger stromende rivier / Bron: ŠsodrafHällingsåfallet als rustiger stromende rivier / Bron: Šsodraf

Brakkåfallet

Deze waterval ligt tussen Jormlien en Stora Blåsjön. Een bord bij de weg geeft aan hoe je bij de waterval komt. Je hoeft niet erg ver te lopen om bij de waterval te komen. De waterval is ongeveer 18 meter hoog.

Trappstegsforsarna

Deze waterval stroomt in de vorm van een trap naar beneden. Voor de toeristen is er een grote parkeerplaats en het is zelfs mogelijk om een hapje te eten. Deze waterval ligt ongeveer 5 kilometer van Saxnäs verwijderd.

Brakkåfallet / Bron: ŠsodrafBrakkåfallet / Bron: Šsodraf
Trappstegsforsarna / Bron: ŠsodrafTrappstegsforsarna / Bron: Šsodraf
Trappstegsforsarna / Bron: ŠsodrafTrappstegsforsarna / Bron: Šsodraf

Samische dorpen: Ankarede en Fatmomakke

Ankarede

Ankarede is een typisch Samisch dorpje. Het is niet bewoond. Alleen tijdens hoogtijdagen zijn de lokale Sami er aanwezig. Het is dus eigenlijk een traditionele Samische ontmoetingsplaats. Er staan diverse Samische huisjes en een Samische kerk. Ankarede ligt niet ver van Stora Blåsjön af.

Samische hutten Ankarede / Bron: ŠsodrafSamische hutten Ankarede / Bron: Šsodraf
Ankarede / Bron: ŠsodrafAnkarede / Bron: Šsodraf
Ankarede / Bron: ŠsodrafAnkarede / Bron: Šsodraf
Samische kerk Ankarede / Bron: ŠsodrafSamische kerk Ankarede / Bron: Šsodraf
binnenkant Samische kerk / Bron: Šsodrafbinnenkant Samische kerk / Bron: Šsodraf
orgel in kerk / Bron: Šsodraforgel in kerk / Bron: Šsodraf

Fatmomakke

Rond 1700 werd Fatmomakke opgericht. Daar woonden vroeger Sami's. Tegenwoordig is Fatmomakke ook een Samische verzamelplaats. Net zoals in Ankarede staan ook in Fatmomakke diverse hutten en een kerk. Eén hut is speciaal geopend voor toeristen. Je kunt met de auto behoorlijk dichtbij Fatmomakke komen. Daarna is het nog een klein stukje lopen. Fatmomakke ligt niet ver van Klimpfjäll verwijderd.

Korallgrottan

Dit is een kalksteengrot. De kalksteen heeft de vorm van een koraal, vandaar de benaming koraalgrot. Deze grot werd pas in 1985 ontdekt. Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids de grot te bezoeken. Deze grot ligt een stukje na Stora Blåsjön.

Rendierverzamelplaats

Niet ver van Klimpfjäll is een verzamelplaats voor rendieren. In de herfst worden daar alle rendieren, die de zomer in de bergen hebben doorgebracht, verzameld. Deze rendieren zijn van verschillende Sami's. Bij deze verzamelplaats kunnen de Sami hun eigen rendieren weer 'terugvinden'. Nadat ze allemaal zijn verzameld lopen ze via een speciaal poortje in de gereedstaande aanhanger. Daarna neemt de Sami zijn eigen rendieren mee naar hun winterverblijf.

rendierverzamelplaats / Bron: Šsodrafrendierverzamelplaats / Bron: Šsodraf
verschillende verblijven rendierverzamelplaats / Bron: Šsodrafverschillende verblijven rendierverzamelplaats / Bron: Šsodraf
speciaal poortje voor inladen rendieren / Bron: Šsodrafspeciaal poortje voor inladen rendieren / Bron: Šsodraf
© 2018 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rovaniemi, geboortestad van de kerstman aan de poolcirkelRovaniemi, geboortestad van de kerstman aan de poolcirkelRovaniemi is een stad in de buurt van de Poolcirkel. Het is de hoofdstad van Lapland. Wat er zo speciaal is aan deze sta…
Zweedse feestdagen, feesten en schoolvakantiesZweedse feestdagen, feesten en schoolvakantiesZweden heeft net als Nederland en België een aantal officiële feestdagen. Van Kerstmis tot Midsommar: dertien keer per j…
Een wintervakantie naar het noorderlichtEen wintervakantie naar het noorderlichtAls je het noorderlicht wil zien moet je zoveel mogelijk naar het noorden reizen. Het is een van de mooiste natuurversch…
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.

Lötschberger Südrampe: wandeling langs treinspoorLötschberger Südrampe: wandeling langs treinspoorIn het Zwitserse kanton Wallis kun je prachtige wandelingen maken. Voor wandelaars die tevens van treinen houden, is de…
VAM-berg (Col du VAM), de hoogste heuvel van DrentheVAM-berg (Col du VAM), de hoogste heuvel van DrentheDe VAM-berg is een heuvel nabij de plaats Wijster. De top van de VAM-berg is de hoogste plek in de provincie Drenthe. He…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©sodraf
  • Brochure The Wilderness Road over de Vildmarksvägen
  • https://southlapland.com/en/vildmarksvagen
  • https://southlapland.com/en/gora-langs-vildmarksvagen-engelska
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Vildmarksv%C3%A4gen
  • https://www.zwedenweb.com/bezienswaardigheden-en-attracties/vildmarksvagen-de-wildernisroute/
  • http://www.dangerousroads.org/europe/sweden/5110-vildmarksv%C3%A4gen.html
  • https://wildernessroad.eu/
  • https://wildernessroad.eu/djurochnatur
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Korallgrottan
  • Afbeelding bron 1: Šsodraf
  • Afbeelding bron 2: Šsodraf
  • Afbeelding bron 3: Šsodraf
  • Afbeelding bron 4: Šsodraf
  • Afbeelding bron 5: Šsodraf
  • Afbeelding bron 6: Šsodraf
  • Afbeelding bron 7: Šsodraf
  • Afbeelding bron 8: Šsodraf
  • Afbeelding bron 9: Šsodraf
  • Afbeelding bron 10: Šsodraf
  • Afbeelding bron 11: Šsodraf
  • Afbeelding bron 12: Šsodraf
  • Afbeelding bron 13: Šsodraf
  • Afbeelding bron 14: Šsodraf
  • Afbeelding bron 15: Šsodraf
  • Afbeelding bron 16: Šsodraf
  • Afbeelding bron 17: Šsodraf
  • Afbeelding bron 18: Šsodraf
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 28
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.