InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Bezienswaardigheden > Wat te doen in Antwerpen: Theaterbuurt

Wat te doen in Antwerpen: Theaterbuurt

Wat te doen in Antwerpen: Theaterbuurt De Theaterbuurt wordt ook wel het 'Quatier latin' genoemd. In deze buurt is het altijd gezellig. Er zijn veel verschillende theaters, restaurantjes en terrasjes. Het is voor de Antwerpenaren een zeer populair winkel- en uitgaansgebied. Ook zijn er in deze buurt een aantal interessante musea en mooie oude gebouwen te vinden.

Politiemuseum Oudaan

De politietoren is een ontwerp van architect Reneet Braem. Het museum ligt op de twaalfde verdieping van het gebouw. In het museum kun je leren over de Antwerpse politie van 1861 tot nu. De collectie van het museum bestaat uit uniformen, insignes, hoofddeksels en zeer veel verschillende soorten wapens die ooit door de politie gebruikt of gedragen zijn. Ook zijn er in beslag genomen voorwerpen te vinden. Een bezoek aan het museum is altijd onder begeleiding van een politieagent. Na het bezoek aan het museum mogen de bezoekers ook naar de 13de verdieping, wanneer het mooi weer is kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Bourlaschouwburg

Deze schouwburg is het werk van de stadsbouwmeester Pierre Bruno Burla, de bouw is begonnen in 1829 en afgerond in 1934. De schouwburg is gebouwd in een neoklassieke stijl. In de schouwburg is er plaats voor 900 mensen. Op de schouwburg zijn een aantal borstbeelden van beroemde schrijvers en componisten te zien. De plafondschildering in de hal is gemaakt door de Antwerpse kunstenaar Jan Vanriet.

Stadsschouwburg

In 1958 werd er door de gemeenteraad van de stad Antwerpen besloten om een nieuwe schouwburg te bouwen. De werkzaamheden van deze schouwburg gingen pas van start in 1968 en liepen daarna nog meer vertragingen op door van allerlei omstandigheden. Uiteindelijk was het gebouw pas klaar in 1980. In de stadsschouwburg worden vooral veel musicals en andere grootschalige spektakels opgevoerd. Onder andere de musicals Mamma Mia, Les Miserables en Shrek zijn in deze schouwburg opgevoerd. In de schouwburg is plaats voor 2000 mensen.

Maagdenhuismuseum

Het Maagdenhuismuseum is een voormalig weeshuis voor meisjes. In 1882 werd het gebouw als weeshuis gesloten. Sinds 1930 wordt een deel van het weeshuis gebruikt als museum. Sinds 1985 wordt de hele benedenverdieping van het gebouw gebruikt als museum. Het gebouw is afkomstig uit de 16de- en 17de eeuw. Er is duidelijk te zien dat er goed nagedacht is tijdens het bouwen van dit gebouw. Het heeft een zeer interessante voorgevel en een mooie binnenplaats. In het museum worden vele schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld. De meeste topstukken zijn afkomstig van de 15de- tot de 18de eeuw. Ook zijn er regelmatig zeer interessante tijdelijke tentoonstellingen in het museum.

De botanische tuin

Oorspronkelijk was deze botanische tuin de kruidentuin van het Sint-Elisabethhospitaal. De botanische tuin is al meer dan 200 jaar oud en wordt al sinds die tijd beschermd als een waardevol landschap. Het is volgens velen in oase van rust in het drukke stadsleven. De botanische tuin is ongeveer 1 hectare groot. Vanaf 1926 wordt de tuin beheerd door het stadsbeheer van Antwerpen. In de botanische tuin staan tegenwoordig ongeveer 2000 merkwaardige en zeldzame soorten planten. In de serre kun je vele cactussen bewonderen. De botanische tuin is elke dag geopend en de toegang is gratis.

Nationale bank

Dit gebouw is ontworpen door de architect Henry Beyaert. Het gebouw is in een eclectische stijl gebouwd. Het is een monumentaal complex op een driehoekig grondplan rond een kleine maar mooie binnenplaats. Het is een zeer indrukwekkend bouwwerk dat komt uit 1877. Het gebouw heeft lijstgevels die gemaakt zijn van witte natuursteen. De hoofdgevel van het gebouw die ligt aan de Frankrijklei valt op door de torenachtige paviljoenen.

Lees verder

© 2015 - 2019 Lienepien95, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Musical: Dans der VampierenMusical: Dans der VampierenDe musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de film "The fearless vampire killers" van Roman Polanski. Eerst werd er e…
Oase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleOase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleDe Botanische tuin van Majorelle, ook wel Bou saf saf, bevind zich in de Marokkaanse stad Marrakesh. Het is ontworpen do…
Musical: Oliver!Musical: Oliver!Een klassieker van Charles Dickens in een musicaljasje: "Oliver!". Een pracht van een musical gebaseerd op een West End…
De Vlaamse musical GreaseTussen 26 december 2007 en 6 januari 2008 zetten Sandy en Danny samen met hun vrienden T-Birds en Pink Ladies de Stadssc…
Botanische tuinen in NederlandBotanische tuinen in NederlandNederland herbergt een groot aantal botanische tuinen. De Latijnse naam voor een botanische tuin is Hortus Botanicus. Vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ByCharly, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.politieantwerpen.be/politiemuseum
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bourlaschouwburg
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsschouwburg_Antwerpen
  • http://www.visitantwerpen.be/Bezoekerssite-NL/B-NL-Doelgroep-Bezoekers/B-NL-Doelgroep-Bezoekers-wat-doen/Bezoekerssite-NL-Doelgroepnavigatie-Bezoekers-wat-doen-bezienswaardigheden/bezienswaardigheden-musea-Maagdenhuismuseum.
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Maagdenhuis_%28Antwerpen%29

Reageer op het artikel "Wat te doen in Antwerpen: Theaterbuurt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lienepien95
Gepubliceerd: 05-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!