Wat te doen in Antwerpen: Universiteitswijk
Antwerpen is een stad waarin zeer veel studenten wonen. Mensen van overal op de wereld komen studeren in Antwerpen. De Universiteitswijk ligt ten noorden van de binnenstad. In de wijk zijn verschillende universiteitscampussen en zeer veel studentencafés. Er zijn een aantal mooie historische gebouwen in deze wijk te vinden
Sint-Nicklaaskapel
De Sint-Nicklaaskapel is een 15de eeuwse kapel die werd gebouwd door de architect Pieter Appelmans. Sinds 1938 is de kapel een beschermd monument. De kapel biedt sinds 1949 onderkomen aan de Poppenschouwburg van Campen. Van 1958 tot 1968 is de kapel compleet gerenoveerd. Achter de kapel ligt een binnenplaats die wordt omringd door oude gebouwen.
Rockoxhuis
Nicolaas Rockox was vroeger een burgemeester van Antwerpen. Deze man was een grote verzamelaar van kunstvoorwerpen. Zijn 17de-eeuwse woning is gerestaureerd en als museum ingericht. Door middel van een audiovisuele voorstelling kun je op een levendige manier het culturele leven van de 16de eeuw beleven. In het huis is naast prachtig meubilair ook een zeer grote hoeveelheid schilderijen aanwezig. Deze schilderijen zijn van onder andere: Patinir, Van Dyck, Jordaens, Teniers, Rubens en Pieter Brueghel de Jonge.
Keizerskapel
De Keizerskapel is een van de zeldzame ambachtskapellen in Antwerpen. Het is gebouwd in Brabantse gotiekstijl door het ambacht van de lakenbereiders. De bouw van de kapel duurde twee jaar, van 1512-1514. In 1681 werd een barokportaal toegevoegd aan de kapel. De kapel heeft nog vrijwel dezelfde authentieke inrichting als in de 17de eeuw. Er is een opvallend barok hoofdaltaar uit 1653 met een zeer indrukwekkende Maria erop. Ook zijn de barokke preekstoelen en de barokke biechtstoelen nog aanwezig. Een heel interessant iets in de kapel is een klein schilderijtje dat er hangt. Dit schilderijtje is geschilderd door Alexander Casteels en geeft het interieur van de kerk weer zoals het eruit zag aan het begin van de 18de eeuw. Er zijn sinds toen weinig veranderingen geweest, er zijn enkel wat neogotische aanpassingen gedaan. In 1989 is de kapel in privé bezit gekomen, deze mensen hebben hem grondig opgeknapt.
Begijnhof en Begijnkerk
Het Begijnhof in Antwerpen werd gesticht in 1544 omdat de oude locatie die buiten de stadsmuren lag te gevaarlijk werd. Het begijnhof ligt aan de Rodestraat in de Universiteitswijk. Achter een bakstenen afscheiding staan de witte huisjes van het begijnhof dicht bij elkaar. Voor elk van de huisjes ligt een klein tuintje. De straat in het hof bestaat uit ongelijke stenen, naast de straat ligt een mooie boomgaard. Schilderijen van Jordaens versieren het kerkje dat in de 19de eeuw is verbouwd. Een kleine kapel herbergt een beeld van Christus, het beeld wordt ook wel de sprekende god genoemd. In de verschillende tuintjes en op de gevels staan ook nog beelden van de heiligen.
AMVC-letterenhuis
In het AMVC-letterenhuis worden brieven, documenten en afbeeldingen van vele Vlaamse schrijvers bewaard. Het is een museum waarin je de Vlaamse literatuur vanaf de 19e eeuw tot en met nu kan ontdekken. De romans van Hendrik Conscience staan aan het begin van het gebouw, de hedendaagse schrijvers staan aan het einde van het gebouw. In het huis zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen waar je meer over een bepaalde stroming te weten kan komen. Onderzoekers, studenten en andere mensen die geïnteresseerd zijn mogen wanneer ze het willen artikelen lezen in de leeszaal.