Wat te doen in Antwerpen: Het zuid

Het Zuid is ontstaan vanaf 1875 op de plek waar vroeger het Zuiderkasteel, een Spaanse vestiging uit de tijd van Alva stond. De wijk is nu een wijk met een groot contrast. Er staan zeer oude gebouwen maar ook erg moderne gebouwen. De vele cafés, restaurants en kunstgalerieën die in deze wijk zitten zorgen ervoor dat er altijd wel iets te beleven is.

Oud gerechtsgebouw

Het Oud Gerechtshof is een deel van de reeks monumentale gebouwen die in de 19de eeuw in Antwerpen zijn gebouwd. De gebouwen zijn gebouwd nadat de Spaanse omwalling in 1864 is afgebroken. In 1866 werd beslist om een nieuw gerechtsgebouw te bouwen omdat de oude gebouwen te klein werden. De nieuwe locatie werd boven op de stadswallen die inmiddels afgebroken waren. Voor het ontwerp van het gerechtsgebouw is een ontwerpwedstrijd georganiseerd. Deze is gewonnen door de heer Louis Baekelmans. Deze had twee ontwerpen gemaakt voor de wedstrijd. Het gerechtsgebouw heeft een eclectische stijl met een neorenaissantische invloed. Het Louvre in Parijs is de inspiratie geweest voor de daken, het decor en het silhouet. De bouw heeft geduurd van 1871 tot 1877. In de 20ste eeuw zijn er nog een aantal uitbreidingen gebouwd. In 1911 werd er een derde verdieping op het gebouw gemaakt. In 1929 werd er een uitbreiding gedaan waardoor het gebouw 6.600m2 groter is geworden. Het is erg mooi om te zien dat het gebouw nog steeds een geheel lijkt ondanks de nieuwe delen. Sinds 14 juli 1997 wordt het gebouw beschermd.

Koninklijk museum voor schone kunsten

Het Koninklijk Museum voor schone kunsten is het belangrijkste kunsthistorische museum voor Vlaanderen. Momenteel is het museum gesloten vanwege een grote verbouwing die waarschijnlijk tot eind 2018 zal duren. De verbouwing kost ongeveer 44 miljoen euro. Vrijwel alle topstukken van het museum zijn momenteel in andere musea in het binnen- maar ook in het buitenland te zien. Naast Vlaamse kunstwerken heeft het museum ook erg veel Hollandse kunstwerken in zijn collectie. Het museum heeft een collectie van meer dan 13.000 schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. Een groot deel van de werken zijn niet van het museum zelf maar van de stad Antwerpen.

Woonhuis 'de vijf werelddelen'

Dit is een woonhuis dat zich in de buurt van het Museum voor de schone kunsten bevind. Het huis is in 1901 gebouwd voor een scheepsbouwer. Het is een huizengroep met oorspronkelijk vier identieke huizen. Eén van deze is verdwenen in de jaren 80. De glasramen van het hoekhuis dragen de namen van de vijf werelddelen. Het huis bevind zich op de hoek van de Plaatsnijderstraat en de Schilderstraat.

Fotomuseum provincie Antwerpen

In het Fotomuseum kun je kennis maken met de fotografie in een zeer sociale en culturele context. Er hangen zeer veel verschillende soorten foto's. Er hangen naast artistieke foto's ook journalistieke, wetenschappelijke en modegerelateerde foto's. Ook worden er regelmatig collecties van fotografieverenigingen opgehangen. De foto's die in het museum hangen wisselen om de vier maanden.

Het museum bevindt zich op de huidige plek sinds 1986. Op deze locatie hebben een aantal flinke verbouwingen plaatsgevonden. In de oude zalen is er plaats voor historische tentoonstellingen en in de drie nieuwbouw verdiepingen hangt vooral hedendaagse kunst.

Waterpoort

De Waterpoort was een stadspoort aan de Schelde. Vroeger werd de Waterpoort de Coninckxpoort genoemd. De poort is in 1624 gebouwd ter ere van koning Filips de tweede. De poort is ontworpen door Rubens. De poort heeft als bijnaam 'de wandelende poort'. Dit komt doordat de poort meerdere keren is verplaatst. Oorspronkelijk stond hij op de Vlasmarkt, hiervandaan is hij verhuisd naar de Sint-Jansvliet en in 1936 kwam hij dan eindelijk naar de Gillisplaats op de Zuiderdokken.

Justitiepaleis

In 2006 is een nieuw gebouw gerechtsgebouw geopend aan de zuidelijke ingang van de stad. Dit gebouw zorgt voor een heel erg dynamische skyline van Antwerpen. Het Justitiepaleis wordt ook wel het 'Vlinderpaleis' genoemd. Deze naam heeft het te danken aan een zeer bijzondere, verbazingwekkende architectuur. Het gebouw heeft een zeer eigentijds ontwerp. Het justitiepaleis heeft een zeer speciaal dak, het doet veel mensen denken aan de schubben van een dinosaurus. Het gebouw is ontworpen door Richard Rogers, deze man heeft onder andere ook het Centre Pompidou in Parijs ontworpen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antwerpen: Gouden Eeuw 1490-1530 eerste groeifaseDe ontwikkleing van de stad Antwerpen in de 16e Eeuw was grandioos. Na Parijs was Antwerpen de grootste stad ten noorden…
Antwerpen: Gouden Eeuw, 2de groeifase: 1535-1565De stad Antwerpen gaat rond 1535 voor de tweede keer groeien na de groeivertraging rond 1520 van de Gouden Eeuw van Antw…
Kerstshoppen? Winkelstad Antwerpen!Antwerpen aan de Schelde is de Vlaamse winkelstad. Antwerpen kent enkele zeer gezellige winkelwijken, vol bekende modeza…

Boedapest: een citytrip tussen extremenBoedapest: een citytrip tussen extremenJe kunt in Boedapest de geijkte paden bewandelen. Maar je kunt je ook laten verrassen door extremen. Als je vandaag een…
De vestingstad RavensteinDe vestingstad RavensteinHet vestingstadje Ravenstein vormde tot 2003 samen met elf andere dorpen een zelfstandige gemeente met ongeveer 8500 inw…
Bronnen en referenties
  • http://www.buildingsagency.be/realisatieberichten_nl.cfm?key=97https://www.flickr.com/photos/erfgoed/11519393644/
  • https://www.flickr.com/photos/erfgoed/11519393644
  • http://www.fotomuseum.be/over-het-fomu.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerechtsgebouw_Antwerpen
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.