Zuid-Limburg is een prachtige, heuvelachtige regio

Zuid-Limburg is een prachtige, heuvelachtige regio Zuid-Limburg, en dan voornamelijk het zuidelijkste gedeelte daarvan, wordt ook wel eens “Klein Zwitserland” genoemd en dat niet zonder reden. Er zijn flinke heuvels en mooie, stille dalen te vinden. Een vakantieland bij uitstek voor kampeerders en mensen die niet te ver van huis willen gaan. Een prachtig gebied ook voor wandelaars en fietsers. Het klimaat is er prima. In het voorjaar is het er sneller groen dan in de rest van Nederland. In de zomer is het er warmer en in de winter vaak kouder dan elders, met sneller kans op vorst en sneeuw. Wielrenners komen er, vanwege de heuvels, oefenen als voorbereiding voor de grote wielerfestijnen, waarvan de Amstel Gold Race ook in Zuid-Limburg gereden wordt.

De hoogste berg van het heuvelachtige Zuid-Limburg

In Vaals ligt het hoogste punt van Nederland. De Vaalserberg meet iets meer dan 321 meter hoogte. Op het hoogste punt staan drie grenspalen gebroederlijk naast elkaar. Dit zijn de grenspalen van Nederland, Duitsland en België. Drie landen die elkaar daar op dat punt ontmoeten.

Het "vierlandenpunt"

Ooit was het een vierlandenpunt, want vroeger was er nog een punt van Neutraal Moresnet, dat eveneens uitkwam op het hoogste punt van de Vaalserberg. Intussen hoort Moresnet bij België en nu zijn er dus nog maar drie landen die elkaar op het topje van de berg ontmoeten.

Een bebost drielandenpunt in een hoekje van Zuid-Limburg

De Vaalserberg is bedekt met bos, maar u kunt het hoogste punt gemakkelijk met de auto en de fiets bereiken. Er ligt een goede, omhoog slingerende weg naar toe en op het topje ligt een uitkijktoren, van waaruit u de drie landen in kunt kijken. Parkeergelegenheid is er volop op verschillende plaatsen.

Ooit stond er in Vaals een houten uitkijktoren

Vroeger stond er aan de Nederlandse kant een houten uitkijktoren, maar die is nu vervangen door een ruige, moderne toren met een uitzichtplateau, waarvan het platform ver uitsteekt boven het luchtledige. Het uiterste gedeelte van dat platform heeft bovendien een glazen bodem. Recht onder uw voeten is dan de afgrond. Voor veel bezoekers is het een uitdaging om daarop te gaan staan. Een stukje verder ligt op Belgisch grondgebied de Boudewijntoren. Ook die kunt u beklimmen.

Aken ligt naast de grens

Bovenop de berg liggen niet alleen de uitkijktorens van Nederland en België, maar ook een paar restaurants. Vanuit het terras van het tweede restaurant dat even verder achter de Nederlandse uitkijktoren ligt, hebt u bij goed weer vrij uitzicht over de Duitse stad Aken. Met het blote oog, maar zeker met een goede verrekijker kunt u zelfs de overbekende Dom van Aken ontdekken die in het hartje van de stad ligt.

Een prachtig uitzicht op Duitsland

U kunt zelfs kijken tot aan de elektrische centrale van Eschweiler. Het restaurant heeft overigens onder het terras een zeer ruime speelweide met een kleine glijbaan en een trampoline. Kinderen hebben er de plaats om te voetballen, te dollen of badminton te spelen. Tenminste, als er weinig of geen wind staat. Aan de zijkant van het restaurant staan de vlaggen van de drie aan elkaar grenzende landen opgesteld.

De prachtige Mergellandroute door de heuvels

Wie Zuid-Limburg wil verkennen kan het beste de Mergellandroute rijden. Die brengt u op de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Het Geuldal, de Maasvallei, en vooral dorpen als Simpelveld, Valkenburg, Margraten, Gronsveld, Noorbeek, Slenaken, Epen en Scheulder, zijn leuk om eens te bezoeken. De ANWB heeft deze toeristische route opgezet, maar nadat er plotseling wel erg veel autoverkeer in de Limburgse heuvels kwam, is er minder ruchtbaarheid aan de mooie route gegeven.

De route rijden

De route is het mooiste in de lente. Dan bloeien de fruitbomen en de weiden zijn geel van de paardenbloemen en boterbloemen. De hellingen zijn kleurrijk door het lichte groen en de diverse bloeiende bomen en struiken. Wie de route met de auto of de motor wil rijden, volgt de bruine bordjes. Wie wil fietsen, volgt de groene bordjes. De twee routes zijn niet overal hetzelfde. Wie de hele route met de auto of motor wil rijden, moet rekenen op 110 kilometer. Wie de fietsroute wil doen, moet zelfs rekenen op 130 kilometer en daar zitten dan een aantal flinke klimmen bij.

Margraten in het heuvelland van Zuid-Limburg

Buiten Margraten ligt de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Het is een prachtige, ruime plek met talloze witte kruisen in een perfect geschoren gazon, die vooral in het voorjaar een bezoek waard is door de talloze bloeiende rododendron struiken. Veel van de graven zijn geadopteerd door Nederlandse mensen.

Memorial Day

Jaarlijks is er in mei bovendien een Memorial Day, een dag waarop de gevallen soldaten herdacht worden door binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en waar ook veel bezoekers naar toe komen. Het is een indrukwekkende plechtigheid, waarbij ook kransen gelegd worden en waar aan het einde van de plechtigheid een aantal straaljagers overvliegen in de “Missing Man” formatie. Mensen die een van de graven geadopteerd hebben, leggen daar op die dag meestal bloemen bij.

Maastricht is de hoofdstad van Zuid-Limburg

Maastricht is de meest Bourgondische stad van Nederland. De Franse invloed is goed te merken. Maastricht heeft de kazematten, een stervormige verdedigingsring waarvan de gemetselde, ondergrondse gangen voor het grootste gedeelte nog intact zijn. U kunt ze met een gids bezoeken door een afspraak te maken via de VVV van Maastricht.

Oude, mooie kerken

Daarnaast heeft Maastricht een prachtige, oude binnenstad met een aantal beroemde, oude kerken, zoals de St. Servaas, de St. Jan en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het Vrijthof is beroemd, maar het Onze Lieve Vrouwe plein wordt door veel Limburgers als nog veel gezelliger aangemerkt. Wie Maastricht bezoekt en houdt van geschiedenis moet overigens beslist eens met een gids naar het Jeker kwartier gaan.

Dagtochten, korte en lange vakanties in de regio

Zuid-Limburg is beslist een bezoekje waard. Zowel voor een dagtocht als voor een korte vakantie of ook een langer verblijf in een hotel of op de camping. Zuid-Limburg heeft veel te bieden. Vooral in het voorjaar, maar ook gedurende de rest van het jaar. Het is een “stukje buitenland” binnen Nederlandse grenzen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Unieke uitstapjes in Zuid LimburgUnieke uitstapjes in Zuid LimburgHet hele jaar door is het zuiden van de provincie Limburg een door toeristen veel bezochte plek. Van binnen- en buitenla…
Vulkaaneifel: het Weinfelder Maar of TotenmaarVulkaaneifel: het Weinfelder Maar of TotenmaarIn de Eifel vind je vele maren. Kogelronde meren, gevormd in de krater van een uitgebarsten vulkaan. Omdat ze zo rond zi…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.