Zuid-Limburg (Nederland)
Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving, waar veel toeristen op af komen. Zuid-Limburg is echter voor veel mensen een onbekend gebied. Alle informatie over Zuid-Limburg vindt u hier.
Zuid-Limburg
Zuid-Limburg is een streek in de Nederlandse provincie Limburg. De streek omvat het gebied vanaf de gemeente Sittard-Geleen en alles ter zuiden daarvan. Het is te herkennen aan de zogenaamde "flessenhals", het smalste punt van Nederland.
Zuid-Limburg is erg geliefd bij toeristen uit binnen- en buitenland om zijn schitterende natuur zoals bijvoorbeeld de grote bossen en heuvellanden. Ook steden zijn erg populair bij toeristen, denk aan onder meer Maastricht en Valkenburg. Een andere populaire attractie in Zuid-Limburg zijn de vele kastelen die er te vinden zijn.
Zuid-Limburg is de grootste streek van de provincie Limburg en telt ruim 620.000 inwoners, meer dan de helft van het totaal aantal inwoners in de provincie.
Gemeentes in Zuid-Limburg
Zuid-Limburg bestaat uit 18 gemeentes. Onderstaand is een lijst te vinden van deze gemeentes:
- Beek
- Brunssum
- Eijsden-Margraten
- Gulpen-Wittem
- Heerlen
- Kerkrade
- Landgraaf
- Maastricht
- Meerssen
- Nuth
- Onderbanken
- Schinnen
- Simpelveld
- Sittard-Geleen
- Stein
- Vaals
- Valkenburg aan de Geul
- Voerendaal
Landschap van Zuid-Limburg
Zuid-Limburg heeft een landschap met een uniek karakter. Het varieert van steile hellingen, afgewisseld met holle wegen en plateaus. Verder zijn er veel groene heuvels en omvangrijke bossen te vinden. Het landschap wordt verder verrijkt met een enorm cultuurhistorisch erfgoed. Er zijn namelijk enorm veel (vakwerk)boerderijen, kruisbeelden en kapelletjes te vinden.
Verder is er in Zuid-Limburg een zeer rijke grond. Zo is er veel vruchtbare löss te vinden, maar ook veel kalksteen (o.a. Valkenburg) en silex. Bij het landschap en cultureel erfgoed van Zuid-Limburg mag ook de sterke binding in de dorpen gerekend worden. Zo zijn er veel verenigingen zoals schutterijen en harmonie-orkesten.
Westelijke Mijnstreek
De streek Zuid-Limburg wordt vaak geassocieerd met de Oostelijke- en Westelijke Mijnstreek.
De Westelijke Mijnstreek is het deel van Zuid-Limburg waar in het begin van de 20e eeuw het sociaal, economische en culturele leven werd bepaald door de mijnbouw rond de staatsmijn Maurits. De Westelijke Mijnstreek omvat de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen. Schinnen is belangrijk in het onderscheid tussen de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek, want deze gemeente wordt namelijk als bufferzone gezien tussen de twee mijnstreken.
Doordat de mijnen gesloten zijn en de werkgelegenheid hierdoor gedaald zijn, daalt het inwoneraantal van de Westelijke Mijnstreek. Een andere oorzaak van dit dalende inwonersaantal is de vergrijzing die heel Zuid-Limburg treft.
Oostelijke Mijnstreek
Naast de Westelijke Mijnstreek is er in Zuid-Limburg ook de Oostelijke Mijnstreek. De naam van de Oostelijke Mijnstreek dateert uit de eerste helft van de 20e eeuw, doordat er een enorme industriële steenkoolwinning ontstond in het oostelijke gedeelte van Zuid-Limburg. Onder de Oostelijke Mijnstreek worden onder andere de gemeentes Kerkrade, Heerlen en Brunssum verstaan. Net zoals in de Westelijke Mijnstreek, werd het economische, culturele en sociale leven in de Oostelijke Mijnstreek beïnvloed door de activiteiten in de staatsmijnen (Met name Staatsmijn Wilhelmina, Emma en Hendrik). Verder bevonden zich in de Oostelijke Mijnstreek ook enkele particuliere mijnen.
Geschiedenis van Zuid-Limburg
Zuid-Limburg heeft een omvangrijke en diepgaande geschiedenis. Zo begint de historie van Zuid-Limburg ongeveer zeventigduizend jaar geleden met de komst van de Neanderthalers. Zij waren de eerste bewoners van Zuid-Limburg, waarvan diverse sporen zijn gevonden dat ze hier langere tijd bivakkeerden.
In de steentijd (rond elfduizend v. Chr.) was Zuid-Limburg wederom een belangrijke locatie voor de mens. Toentertijd werd namelijk vuursteen gewonnen in de ondergrondse mijnen, o.a. bij Rijckholt waar men tot op heden zo een mijn kan bezichtigen.
Vervolgens kwamen ook de Romeinen in Zuid-Limburg terecht en werd heel Limburg geromaniseerd. Veel huidige steden en dorpen vinden hun oorsprong in de tijd van de Romeinen. Zo zijn steden zoals Coriovallum (huidige Heerlen) en Mosa Trajectum (huidige Maastricht) gesticht door de Romeinen.