Soorten vakantieparken in Nederland

Soorten vakantieparken in Nederland Nederland kent honderden vakantieparken van vele verschillende aanbieders. De laatste jaren is het ook weer een nieuwe trend geworden om op vakantie te gaan in eigen land. De gemiddelde aanbieder van vakantiehuizen bieden een assortiment van circa 300 verschillende vakantiehuisjes en vakantieparken.

Verandering van vakantieparken

De vakantieparken in Nederland zijn door de jaren heen erg veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog bestonden de meeste parken uit een kleine plaats met gemiddeld tien tot twintig huizen. Alle huisjes zagen er hetzelfde uit, hadden precies hetzelfde interieur en stonden allemaal aan hetzelfde water of grasveld. Men hoefde dan ook geen bijzondere keuze te maken tussen de huisjes in de parken. Alle huizen waren immers dezelfde prijs. Tegenwoordig bieden de meeste vakantieparken verschillende typen vakantiewoningen, als chalets, stacaravans, bungalows, villa’s en blokhutten.

Grote ketens

Vanaf de jaren negentig werden steeds meer vakantieparken opgekocht door grote ketens, waardoor de eenvoudigere parken en huisjes plaats moesten maken voor luxer en mooiere vakantiewoningen. De grootste ketens op dit moment zijn Center Parcs, Landal Green Parks en Roompot vakanties. Center Parcs geniet zelfs een naamsbekendheid van bijna 100%.
De vakantieparken in Nederland werden door de investeringen van deze grote kapitaalbezitters steeds luxueuzer en uitgebreider. Veel parken kregen hierdoor een eigen zwembad, vaak zelfs een subtropisch zwembad, met extra bad voor de kleinsten. De huisjes zelf hebben een buitenzitje en in veel gevallen zelfs een barbecuemogelijkheid. Tegenwoordig zijn er in veel parken zelfs vakantiehuizen te vinden met een eigen sauna, een whirlpool, een ligbad, een spelcomputer en televisie met Canal+.

Gezinsparken

De laatste jaren komen er steeds meer vakantieparken bij die zich richten op een specifieke doelgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld parken die zich volledig richten op senioren, op golfers of op jongeren. Toch is het nog altijd zo dat de meeste vakantieparken zich richten op gezinnen, omdat eigenlijk alle doelgroepen zich hier kunnen vermaken. Voor kinderen zijn er speelplaatsen, er is in de meeste gevallen een minigolf of een bowlingbaan aanwezig, een zwembad, een visvijver en mogelijkheden tot fiets- of skelterverhuur.

Grote steden

Voor de jaren zeventig werden de meeste vakantieparken opgezet op het platteland en in kleine dorpen. Dit was voornamelijk omdat men dacht dat veel mensen tijdens de vakantie op zoek waren naar rust en stilte. Tegenwoordig zijn er ook veel vakantieparken te vinden in of in de nabije omgeving van grote steden. Er bleek ontzettend veel vraag te zijn naar dit soort parken, vooral door mensen die zelf in een rustige omgeving wonen en niet veel van de stad kennen. Over het algemeen zijn de parken in de grote steden het populairst onder de jongeren en de rustiger gelegen vakantieparken doen het beter bij de jonge gezinnen en de senioren.

Provincies

Drenthe en Overijssel zijn de populairste provincies in Nederland wanneer het gaat om verblijven op vakantieparken. Utrecht is het minst populair. Noord- en Zuid Holland zijn het populairst onder de mensen die graag op strandvakantie in eigen land gaan.
© 2012 - 2022 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bungalow: Vakantieparken in Nederland (Center Parcs, Landal)Vakantieparken - Vakantie in Nederland (zomer), waaronder in Center Parcs, Landal Greenparks en Hoogenboom vakantieparke…
Goedkope vakantiehuizen in NederlandGoedkope vakantiehuizen in NederlandOns land is niet alleen voor veel toeristen een leuke bestemming, maar ook zeker voor Nederlanders die de vakantie graag…
Hotelbon Jaarkaart, wat is het verschil met een hotelbon?Hotelbon Jaarkaart, wat is het verschil met een hotelbon?Hotelbon Jaarkaart, wat is het verschil met de gewone hotelbon? Waarschijnlijk hebt u al eens van de Hotelbon gehoord. D…
Vakantiepark de Berckt in Baarlo, een Oostappen Groep-parkVakantiepark de Berckt in Baarlo, een Oostappen Groep-parkIn Limburg, op loopafstand van de Maas ligt Recreatiepark De Berckt. Wanneer u verblijft op dit park, voelt u bijna lett…

Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…
Vakantiehuizen aan zeeVakantiehuizen aan zeeNederland kent vele plaatsen die direct aan zee liggen. Het is dan ook niet zo moeilijk een leuk vakantiehuisje aan zee…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.