Eijsden aan de Maas is beslist een dagtocht waard

Eijsden aan de Maas is beslist een dagtocht waard In het zuidelijkste puntje van Nederland, een stukje onder Maastricht, ligt het kerkdorp Eijsden. De meeste Limburgers kennen het wel, maar in de rest van het land is Eijsden niet zo bekend. Dat is jammer, want het heeft niet alleen een oude kern met een geschiedenis, maar ook een heus kasteel, waar men in de tuin mag wandelen. Het kerkdorp ligt direct aan de Maas. Daarnaast heeft Eijsden grappige restaurantjes, waar lekker gegeten kan worden en een ijssalon, waar heerlijk ijs verkocht wordt en waar het in de zomer flink druk kan zijn. Allemaal leuke en toeristische trekpleisters, maar dat is nog lang niet alles. Ook op het gebied van oude gebouwen is het kleine plaatsje niet oninteressant.

De gemeente Eijsden-Margraten

Eijsden, dat heel lang een zelfstandige gemeente was, is nu gefuseerd met de gemeente Margraten, maar heeft een heel eigen karakter. Alleen al de ligging aan de Maas heeft ervoor gezorgd dat de plek al eeuwenlang bewoond is geweest. Al voordat er wegen lagen werd er handel gedreven via de Maas en ook nu speelt de rivier nog steeds een grote rol in het leven van de burgers van Eijsden.

Dagboek van een Herdershond

De film “Dagboek van een Herdershond” is in de 70er jaren in de gemeente Eijsden opgenomen en dat is geen wonder. Eijsden heeft niet alleen stadse trekjes, maar ook veel mooie dorpse gezichten, doorkijkjes, binnentuintjes, enzovoort. Bovendien kunt u er heerlijk eten in de diverse restaurantjes, langs de Maas wandelen of picknicken.

De Maas stroomt langs Eijsden

De Maas komt bij Eijsden ons land binnen. Ze is daar al uitgegroeid tot een fikse stroom die op zonnige dagen veel wandelaars naar zich toe trekt. Langs de dijk lopen diverse wandelpaden en er is een fiets- en voetveer dat in de zomermaanden mensen van Eijsden naar het Belgische Lanaye aan de overkant brengt en weer terug.

Eilandjes in de Maas

Midden in de Maas liggen vier kleine eilandjes. Ze zijn begroeid, maar de bomen en struiken daar hebben het niet gemakkelijk, want bij hoog water krijgen ze regelmatig natte voeten. Voor de eendjes en voor diverse vogels zijn ze echter een prachtige broedplaats, zo ver van oevers en mensen vandaan.

Een mooi uitzicht vanaf de Pietersberg

Aan de overkant van de Maas liggen de uitlopers van de Pietersberg, die vanuit Maastricht te beklimmen is. Bovenop kunt u een leuke wandeling maken. Niet alleen door het daarboven liggende bos, maar ook dicht langs de afgravingen van mergel die daar tot voor kort nog steeds gewonnen werd. Van die mergel maakte men cement voor de bouw.

Vanaf de vesting op de kop werd ooit tol geheven

Vanaf de Pietersberg werden vroeger de schepen gesommeerd om tol te betalen. De resten van die vesting zijn nog te zien.Vanaf die plek heeft men nog steeds een mooi uitzicht over de Maasvallei en het Limburgse heuvelland.

Parkeren op de markt van Eijsden

In Eijsden kunt u op het Vroenhof parkeren. Het Vroenhof is het plein dat in de oude kern, naast de Sint Christinakerk ligt en dat vooral in de zomer, maar ook in de rest van het jaar veel bezoekers trekt. Op de hoek van het plein ligt een druk bezochte ijssalon die heerlijk schepijs levert, maar waar u ook terecht kunt voor een heerlijke ijscoupe, koffie, thee en andere drankjes. Ook worden er lekkere hapjes geserveerd. Gelegenheid om te zitten is er genoeg. Niet alleen binnen in de zaak, maar in de warmere jaargetijden ook onder de parasols op het plein.

De Raedtskelder

Aan de andere kant van het plein, dicht bij de kerk, ligt café de Raedtskelder. Ook dat heeft tijdens warmere dagen een gezellig terras op het plein, waar u iets kunt gebruiken. Het café wordt ook wel liefkozend “’t Kelderke” of zelfs “de huiskamer van Eijsden” genoemd. Het is de plek waar de bewoners elkaar graag treffen. Het is niet alleen een café, maar het bezit ook een grote zaal die gebruik wordt om feesten in te houden.

De Sint Christinakerk

De Sint Christinakerk aan het Vroenhof is een kerk uit de middeleeuwen. De toren dateert uit 1500, maar de ronde, hardstenen zuilen van het schip stammen zelfs uit 1395. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als de zuilen van de Martinuskerk in Stein. Die zijn rond dezelfde periode gezet. De muren van de Sint Christinakerk in Eijsden hebben “speklagen”. Dat zijn lagen van mergelstenen, afgewisseld met lagen bakstenen. Op die manier werd vroeger vaker gebouwd. De kerk heeft veel meegemaakt en is regelmatig gerenoveerd.

Bescherming tegen diefstallen

Buiten de kerkdiensten is de kerk jammer genoeg afgesloten met twee glazen deuren, waar doorheen u wel het interieur kunt bekijken. Diefstallen maken dergelijke maatregelen tegenwoordig jammer genoeg noodzakelijk. Door het glas van de deuren is nog de oude klokkenstoel met het mechanische raderwerk en dikke, stenen gewichten te zien, dat in de linker zijgang opgesteld staat. Direct naast de kerk ligt het oude kerkhof, waarvan diverse grafschriften getuigen van een interessant verleden.

Het kasteel van Eijsden heeft een fikse geschiedenis

Het kasteel van Eijsden is in de loop van de tijd in diverse handen geweest. Ook nu is het weer van een particulier, waardoor u het niet kunt bezichtigen, maar de tuinen er omheen zijn voor het grootste gedeelte open voor wandelaars en bezoekers. Het kasteel is zowel vanaf de weg als vanaf de wandelpaden langs de Maas te bereiken.

De Caesterburg

Het huidige kasteel dateert van rond 1636, maar al van tevoren stond er al een versterkt huis dat de naam “Caesterburg” droeg. Daaraan kan men zien hoe belangrijk de handel over de Maas in die tijd al was. Behalve de handel leefde de bevolking echter ook van de opbrengst van de landerijen om Eijsden heen.

Oude huizen, restaurantjes, cafés en terrasjes

De kern van Eijsden heeft een aantal mooie, oude huizen. Sommigen nog met vakwerk. Bij andere huizen is het vakwerk naderhand in zijn geheel gestuukt, maar wie goed kijkt, ziet vaak toch leuke, oude ornamenten en onderdelen, die bij de renovaties bewaard zijn gebleven. De lange straat die rechtstreeks naar de oevers van de Maas leidt, is geplaveid met kinderkopjes.

Gezellig vertoeven

Tussen de bomen langs de hoofdstraat zijn diverse parkeerplaatsen. Hier ligt het ene gezellige terras naast het andere en ook de restaurantjes rijgen zich aaneen. Op de kop van de straat ligt een terras boven op de kademuur en van daaruit kan men de Maas en de Belgische overkant goed bekijken.

Eijsden aan de Maas is beslist een dagtocht waard

Eijsden is een bezoek meer dan waard. Vooral op zonnige dagen is een dagtocht naar het plaatsje een goed idee. Men kan er wandelen, fietsen en met het veer de oversteek naar België wagen. Wie nog meer vertier zoekt kan overigens in het nabijgelegen recreatiepark “Dagstrand Oost Maarland" zijn hart ophalen. Daar is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen genoeg te beleven.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eijsden, activiteiten en bezienswaardighedenEijsden, activiteiten en bezienswaardighedenVaals heeft weliswaar de naam de meest zuidelijke gemeente van Nederland te zijn, maar Eijsden zou wel eens meer aanspra…
Langs de Maas in Zuid-Limburg is het heerlijk fietsenLangs de Maas in Zuid-Limburg is het heerlijk fietsenWandelaars en fietsers blijven in Zuid-Limburg vaak aan de Oostkant van het Julianakanaal, maar dan doen ze zichzelf tek…
IJswedstrijden – wie wint ze volgend jaar?Elk jaar worden er in Nederland ijswedstrijden gehouden voor het ambacht Italiaans ijs maken. Er zijn tegenwoordig al ve…
Weert: geschiedenis en bezienswaardighedenWeert: geschiedenis en bezienswaardighedenWeert is een stad in Midden-Limburg die grenst aan Noord-Brabant en België, dit is de reden waarom Weert ook wel de 'Poo…

Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Leeuwarden in finale Culturele Hoofdstad 2018 en winnaarLeeuwarden in finale Culturele Hoofdstad 2018 en winnaarHet is 2013. Leeuwarden wil Culturele Hoofdstad van 2018 worden en heeft in 2013 de finale bereikt. In september van dat…
Reactie

Bèr Schellekens, 14-07-2013
De kerk aan het Vroenhof is niet de Sint Martinuskek maar de Sint Christinakerk. De Sint Martinuskerk ligt in het buurtschap Breust. Reactie infoteur, 29-07-2013
Ik ben even gaan kijken, maar het klopt inderdaad. Ik zal het meteen even veranderen. Bedankt voor uw reactie! Ik kom vaak in Eysden, maar was in de volle veronderstelling dat dit de Martinuskerk was.
Met vriendelijke groet,

A.M. Cornelissens

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.