De Tower Bridge in Londen: achtergrond en bouw

De Tower Bridge in Londen: achtergrond en bouw De Tower Bridge is een van de bekendste bruggen in Londen. Sinds zijn voltooiing in 1894 hebben duizenden mensen zich over deze brug verwonderd. De brug heeft zijn naam te danken aan het gebouw de Tower of London, dat er vlak naast ligt.

Waarom de brug er kwam

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw gingen de zaken in Londen erg goed, waardoor de stad de ruimte voor groei aan de andere kant van de rivier ging zoeken. Doordat er halverwege de eeuw zich aan die kant van de rivier een heel stuk Londen zich ontwikkeld had kwamen de problemen. Een eind naar het Westen, aan het eind van het havengebied lag weliswaar de London Bridge, maar die kon het verkeer niet aan en daarom is besloten om in de buurt van de Tower of London een tunnel aan te leggen. Deze tunnel was heel klein en daarom werden er alleen passagiers zittend in een metro-achtige cabine vervoerd. Omdat dit geen oplossing was werd er in 1876 een comité opgericht dat het plan voor een brug zou onderzoeken.

Dit comité onderzocht de mogelijkheden voor een verbinding aan de Oostkant van de pool of London. In dat stuk van de Tames waren namelijk heel veel havens. Stroomopwaarts lag weliswaar de London Bridge, maar daar hoefden de zeeschepen niet langs. Als men tegenwoordig langs de zuidoever van de Thames loopt zie je nog waar the pool of London was. De bebouwing van dat stuk Londen is namelijk minder dicht.

Door de grote berg van 50 inzendingen en het hele getouwtrek duurde het tot 1884 dat het plan van Horace Jones, een van de juryleden, akkoord bevonden was. Hij had het plan bedacht een basculebrug te bouwen, met daarboven twee aparte loopbruggen, waardoor het publiek als de brug geopend was toch nog de rivieroversteek kon maken.

De bouw

De bouw van de brug heeft van 1886 tot 1894 geduurd. De brug gaf werk aan 5 aannemers en 450 arbeiders. Voor deze brug die 244 meter lang is werd meer dan 11.000 ton staal en 70.000 ton aan steen gebruikt. Jones zelf overleed helaas in 1887, en daarom nam George Stevenson de leiding op zich. Onder zijn leiding werden Victoriaans-gotische elementen aan de brug toegevoegd, waardoor hij zijn huidige landmarkstatus gekregen heeft. De opening werd gedaan door de koning van Wales en de toekomstige koning Edward de 7e.

De techniek

Wat deze brug ook bijzonder maakt is de hoek en snelheid waarmee de brug te openen is. In 1 enkele minuut kan de brug het dek tot 83 graden opendraaien. Dit werd oorspronkelijk gedaan door een drukwaterleiding. Aan het eind van de brug staan 3 stoommachines die een waterdruk genereren van 750psi. In 1974 zijn de originele pompen vervangen door een hydraulisch systeem. De oudste pompen zijn bewaard gebleven en zijn nu in hun machinehuis een onderdeel van de rondleiding.

De brug nu

Als tegenwoordig de brug geopend word kan men niet meer over de hoge loopbruggen lopen. Deze mogelijkheid bied men sinds 1910 al niet meer omdat toen de vele prostituees en zakkenrollers het een gevaarlijke tocht maakten. Inmiddels kan het publiek weer over de bruggen lopen, omdat ze onderdeel zijn van de Tower Bridge Experience. Het is verder interessant te melden dat de brug in de Tweede Wereldoorlog niet door bommen geraakt is.

In 1998 heeft de brug nog een internationale rel veroorzaakt omdat Bill Clinton zich op de brug bevond en de brug open ging voor een passerend schip. Alhoewel de brug tegenwoordig slechts 900 keer per jaar open moet heeft het scheepvaartverkeer nog steeds voorrang. Sindsdien moet een verzoek om de brug te openen 48 uur van tevoren ingediend worden.

Als uitvloeisel daarvan werd er in het jaar 2000 een computergestuurd systeem geïnstalleerd, maar dat zorgde in 2005 voor zo veel problemen dat het weer verwijderd is. Dit computersysteem heeft ervoor gezorgd dat voor het eerst in zijn geschiedenis de bekende wit-zwarte bal, die brug kapot betekend, moest worden opgehangen.
© 2007 - 2024 Da-peer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen? Londen trekt elk jaar weer erg veel toeristen aan. De stad biedt dan ook ontzettend veel beziensw…
Bezienswaardigheden LondenBezienswaardigheden LondenLonden is één van de grootste toeristen trekkende steden. Elk jaar komen er ruim 27 miljoen bezoekers de stad bewonderen…
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Bezienswaardigheden in LondenAls je voor een romantische weekend naar Londen gaat wil je graag zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd zien. Met b…

London Eye, of Millenium WheelLondon Eye, of Millenium WheelNet zoals Parijs zijn Eiffeltoren heeft die voor een speciaal doel gebouwd is en een bepaalde tijd zou blijven staan, zo…
De Vliegende HollanderWat heeft de efteling gemeen met De Vliegende Hollander, de oude legende over het spookschip van Willem van der Decken.…
Bronnen en referenties
Da-peer (25 artikelen)
Laatste update: 03-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.