Taron: Achtbaan met 4 wereldrecords in Phantasialand

Taron: Achtbaan met 4 wereldrecords in Phantasialand Taron is een achtbaan die sinds 30 juni 2016 geopend is in het nieuwe themagedeelte ‘Klugheim’ in het pretpark Phantasialand in Duitsland. Ondanks dat deze achtbaan niet over de kop gaat, heeft hij ten tijde van opening toch vier wereldrecords te pakken. Je wordt meerdere malen afgeschoten tijdens de rit waardoor het een erg extreme ervaring is. De achtbaan is een zogenoemde ‘sit down’ stalen achtbaan die vooral draait om snelheid en scherpe wendingen door het nieuwe themagebied.

Achtbaan Taron Phantasialand

Phantasialand heeft vanaf 30 juni 2016 een nieuwe achtbaan die verschillende wereldrecords breekt. De achtbaan is een unieke ervaring, anders dan elke andere achtbaan in het Duitse themapark. Met vier treinen van vier karretjes per trein kunnen er elke rit zestien personen per trein mee. Door de hoge capaciteit van 1.200 personen per uur heeft de achtbaan een relatief korte wachttijd. Daarnaast is er een single-rij waardoor elke lege plek alsnog wordt opgevuld.

Multi-lanceer-achtbaan

Taron is een multi-lanceer-achtbaan wat betekent dat je meerdere keren wordt afgeschoten tijdens de rit. Je wordt dus niet omhoog getakeld zoals bij de meeste achtbanen. Met een topsnelheid van 117 kilometer per uur schiet de achtbaan vliegensvlug door het nieuwe themagebied Klugheim in Phantasialand heen. De Taron is de snelste in zijn bouwstijl en is tevens ook de langste multi-lanceer-achtbaan ter wereld.

Omgeving Taron

Buiten dat de Taron een geweldige ervaring is, ziet de achtbaan in combinatie met de rest van het nieuwe themagebied er ook fantastisch uit. Er zijn hoge rotswanden, diepe ravijnen en smalle bruggen waardoor de omgeving van Taron een lust voor het oog is. Met de meest intensieve katapult-lancering ter wereld raast Taron door tunnels, langs rotswanden en over de houten huizen in Klugheim.

Wereldrecords Taron ten tijde van de opening in 2016

 • De snelste multi-lanceer-achtbaan ter wereld
 • De langste multi-lanceer-achtbaan ter wereld
 • De meest intensieve lineaire synchrone motor (LSM) lancering ter wereld
 • De achtbaan kruist zichzelf 116 keer op 58 punten, een record voor een multi-lanceer-achtbaan

Taronspecificaties

 • Merk: Intamin Amusement Rides
 • Model: Blitz Coaster / Custom
 • Lengte: 1.320 meter
 • Hoogte: 30 meter
 • Inversies: 0
 • Snelheid: maximaal 117 kilometer per uur
 • Capaciteit: 1.200 personen per uur

Klugheim Phantasialand

Klugheim is een nieuw themagedeelte in het pretpark Phantasialand. Phantasialand heeft Klugheim gebouwd in plaats van wild west-stadje Silver City. Dit werd, tot teleurstelling van veel fans, afgebroken om plaats te maken voor Klugheim. Het is echter niet voor niets geweest: met twee achtbanen, Taron en Raik, heeft het nieuwe themapark zes nieuwe wereldrecords. Taron heeft vier wereldrecords en familie-boomerang Raik heeft twee wereldrecords ten tijde van de opening.

Thema Klugheim

Klugheim is een dorp van houten huizen midden in een rotslandschap. Het heeft een middeleeuwse setting die wellicht herinneringen zoals Game of Thrones oproept. In dit dorp zijn verschillende drakensculpturen te vinden die de bewoners van Klugheim hebben gemaakt. De bewoners van Klugheim hebben hun dorp gemaakt met alle grondstoffen die in de buurt te vinden waren. De huizen zijn van hout, de daken zijn bedekt met leisteen en boden is bestraat met ruw gesteente. Door het ongelooflijke oog voor detail wordt er in verschillende recensies vol lof gesproken over dit nieuwe themagebied.

Familie-boomerang Raik

De familie-achtbaan Raik is de tweede achtbaan in themagebied Klugheim en kan het kleine broertje van Taron worden genoemd. Dit is een zogenoemde boomerang-achtbaan, wat betekent dat je de baan twee keer aflegt, één keer vooruit en één keer achteruit. Kinderen mogen er al vanaf 1 meter in, dus het is een ervaring voor de gehele familie. Raik heeft daarnaast ook twee wereldrecords; de snelste en de langste familie-boomrang ter wereld!
© 2016 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 originele attracties in Phantasialand10 originele attracties in PhantasialandPhantasialand in Brühl bij Keulen is een van de populairste pretparken van Europa. Dat succes komt niet uit de lucht val…
Black Mamba (Phantasialand)Phantasialand heeft in 2006 een mega investering gedaan van 11 miljoen euro aan hardware + 11 miljoen euro aan thematise…
Phantasialand, Duits pretparkPhantasialand, Duits pretparkPhantasialand ligt niet heel ver van Nederland af en is erg leuk om een keer te bezoeken. Het pretpark is ook geschikt v…
Land van Toos: themagebied in ToverlandLand van Toos: themagebied in ToverlandHet land van Toos is een themawereld in attractiepark Toverland in Sevenum. Het grootste gedeelte van deze themawereld l…

Artis - geschiedenis van de oudste dierentuin van NederlandArtis - geschiedenis van de oudste dierentuin van NederlandDierentuin Artis werd opgericht op 1 mei 1838 en is daarmee een van de oudste dierentuinen van Europa en de alleroudste…
Glijden van de Cerro Negro vulkaan in NicaraguaGlijden van de Cerro Negro vulkaan in NicaraguaBij een excursie naar een actieve vulkaan denk je misschien aan een wandeltocht of een helikoptervlucht, maar op de flan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stefan Scheer, Wikimedia Commons (GFDL)
 • https://rcdb.com/12723.htm
 • http://www.phantasialand.de
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.